Krejčíková se oklepala z 'kanára', odvrátila sedm mečbolů Kontaveitové a je v Sydney ve finále!

14. 1. 2022, 06:10
Aktuality 43
WTA SYDNEY - Barbora Krejčíková se v semifinále v Sydney oklepala z "kanára", odvrátila sedm mečbolů a dramatickou bitvu s Anett Kontaveitovou zakončila využitím až pátého vlastního mečbolu v tie-breaku rozhodující sady. Estonce tak oplatila porážku z nedávného Turnaje mistryň a hned na svém prvním turnaji v letošní sezoně postoupila do svého šestého kariérního finále. O čtvrtou trofej zabojuje proti Španělce Paule Badosaové.
Barbora Krejčíková (© AFP)

Barbora Krejčíková loni do Austrálie přijela coby až 66. hráčka světa a asi nikdo nečekal, že se z tehdy deblové specialistky vyklube singlová grandslamová šampionka, která získá tři tituly, vyšplhá se až do elitní desítky světového hodnocení a zahraje si na Turnaji mistryň.

Úřadující šampionka French Open měla do letošní sezony vstoupit už před týdnem v Adelaide, ale kvůli nemoci se odhlásila. První turnaj tak absolvuje až v tomto týdnu v Sydney a při svém debutu zatím vůbec nedává znát, že by měla méně kvalitní přípravu. V úvodních dvou zápasech neztratila set s Jaqueline Cristianovou ani Caroline Garciaovou a v dnešní dramatické semifinálové bitvě odvrátila sedm mečbolů rozjeté Anett Kontaveitové.

Krejčíková v úvodním dějství neodvrátila ani jeden ze tří brejkbolů, všechny čtyři vlastní šance zahodila a za necelou půl hodinu utrpěla "kanára". Ve druhé sadě se naopak na servisu do žádných problémů nedostala a díky jedinému brejku stav utkání srovnala. "Ona začala skvěle a hrála tvrdě. Cítila jsem, že moje šance přijde a musím ji využít a bojovat. Jsem ráda, že jsem našla plán B," řekla Krejčíková.

V rozhodujícím dějství nepotvrdila brejk a přišly obrovské potíže. Za stavu 5-6 čelila prvním mečbolům, všechny tři zlikvidovala a vynutila si tie-break. V něm bylo k vidění celkem devět šancí na ukončení zápasu, jediná Krejčíková měla dvě v řadě a promarnila je.

Neskutečně dramatickou zkrácenou hru, v níž obě aktérky nebojácně likvidovaly jednu hrozbu za druhou, nakonec vyhrála poměrem 14-12 po využití v pořadí pátého mečbolu.

Kontaveitové, která od konce srpna odehrála svůj 37. duel a zaznamenala teprve pátý neúspěch, oplatila porážku z nedávného Turnaje mistryň.

"Měla jsem šance, ale ona (Krejčíková) na ty mečboly zahrála skvěle. Nemyslím, že v tom bylo něco víc. Byl to extrémně vyrovnaný zápas s vysokou úrovní. A s tím jsem celkem spokojená," hodnotila Kontaveitová.

"Byl to skvělý zápas. Je to začátek sezony a cítím se dobře. Jsem nadšená z finále. Podívám se na druhé semifinále a pokusím se připravit co nejlépe," řekla Krejčíková.

Šestadvacetiletou Češku v sobotu čeká šesté finále, páté od března. Loni Krejčíková získala první tři tituly na okruhu WTA ve dvouhře. Vedle grandslamové Paříže uspěla také ve Štrasburku a v Praze. V Sydney může vítězstvím navázat na krajanky Petru Kvitovou, svoji bývalou trenérku Janu Novotnou a Martinu Navrátilovou.

O celkově 4. titul bude rodačka z Ivančic bojovat v sobotu proti o dva roky mladší Španělce Paule Badosaové, s níž loni oba vzájemné duely prohrála 1-6 5-7.

Čtyřiadvacetiletá Španělka Badosaová v semifinále přehrála hladce dvakrát 6-2 Rusku Darju Kasatkinovou a do finále postoupila potřetí v kariéře. Loni v Bělehradu i v Indian Wells nakonec triumfovala.

• WTA 500 SYDNEY •
Austrálie, tv. povrch, 703.580 dolarů
páteční výsledky (14. 1. 2022)
• Dvouhra - semifinále •
Krejčíková (3-ČR) - Kontaveitová (4-Est.) 0-6 6-4 7-6(12)
Badosaová (5-Šp.) - Kasatkinová (Rus.) 6-2 6-2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

43
Přidat komentář
Drzymalski
0:1 na sety...asi se nic moc neděje. Ryba otočky umí. Její in side úhly Badose moc nechutnají.
Reagovat
tommr
Ryba? smile
Reagovat
Drzymalski
Říká se jí Ryba. Podle stále otevřené pusy a nafouklých tvářísmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Teď jsem dokoukal full HL a byla to tedy neskutečná řežba až do neuvěřitelně dlouhého TB, který se myslím u holek moc často nevidí. Jsem zvědav, kolik bitev na AO tento zápas překoná. Ještě jednou klobouk dolů za výdrž a pevné nervy ale hlavně za parádní tenissmile
Reagovat
Fandina
Bára Kontaveit právě opakují na O2 TV Tenis.
Reagovat
SydneyOpen
Super Bára, bylo by fajn vyhrát taky turnaj kategorie Premier, přeci jenom má zatím kromě GS jen tituly z internationalu
Reagovat
tommr
bylo by to hezký, ale favoritkou je podle mě přece jen Badosa. Bára na tom asi nebude dobře fyzicky. Dnešní vyčerpávající zápas jí určitě vzal hodně sil ...
Reagovat
sojka1
to urcite ano, ale zase psychicky muze byt hodne dobre vyladena a to pomaha i telu, takze kdyz to bude rozdelovat... Kazdopadne me prekvapila, Baruse, nemuzu to nejak najit, nasla jsem ted az ten infarktovy zaver, ktery uz neni ulpne jen o tenisu, neuveritelny, promenila tusim sesty MP a 7 jich sama odvratila, pritom uz nema zlutou raketu... :-))
Reagovat
tommr
jj Bára odvrátila 7 MP a to navíc aktivní hrou protože Kontaveitová při nich nic vyloženě nezkazila ... smile
Raketu už má sice jinou ale žlutá tam pořád ještě je ... smile
Reagovat
Krisboy
Raketu má stejnou, pouze výrobce trochu pozměnil design smile
Reagovat
Ela-fon-isi
Infarktový byl i první set. Bára měla i brejkboly, už už to vždycky vypadalo, že promění a... nic. O první hru druhého setu se tahaly taky přes několik shod. Vyhrála ji Contaveit. Pak ji Bára rozhodila, a Anett začala aspoň trochu chybovat. Do té doby Terminátor.
Bára v rozhovoru řekla, že se citila fajn a věděla, že její šance přijde.smile
Reagovat
zfloyd
viděl jsem jen sestřih , ona nejen odvracela mečboly , ale taky jich spoustu sama neproměnila
před Paříží taky vyhrála turnaj , že by ?
akorát tenkrát ji soupeřky trochu podcenily , teď už to nehrozí
Reagovat
Blondie
Zaspala jsem to, ale moc pěkný!
Říkala jsem, že jestli bude Barča na konci této sezóny v TOP30, budu hodně zaskočena a překvapena, ale očividně ji to vyhrávání baví :D
Reagovat
brixner
No to víš, chlabče, spát se muší!smilesmile
Reagovat
Blondie
Ti dám chlabče :D
Jsem bohužel zaspala i práci, co jsem chtěla v noci dělat XD
Reagovat
brixner
No jo, znám to, taky musím v noci pracovat...Ale jak z toho ven? Leda si tak na rychlo vobjednat u Ali WC a zalítnout si vyhrát AO, pak už bych ani nemáksmilesmilesmile
Reagovat
aligo
Patálie Novaka Djokoviče nekončí. Ministr pro imigraci Alex Hawke využil své pravomoci a znovu zrušil srbskému tenistovi australské vízum.
Reagovat
Newcombe
to má dnes málokdo, nepo*ral se, gratuluji! Snad z toho nebude válka
Reagovat
Aussie
Že mu ale to nepo*rání se trvalo! Proč asi?
Reagovat
lars
mohl mu to zrusit i o vikendu nebo jen v prac. dny ?
Reagovat
Aussie
Musel se nejdřív radit s Morrisonem. A ten má hodně dlouhé vedení.
Reagovat
Aussie
Hmm, myslím, že se Austrálie právě připravila o jedem grand slam. Napřesrok sem nikdo nepřijede.
Reagovat
Newcombe
Kdo podvádí? Austrálie? Podvodník Djoko se připravil sám o možnost 21 gs
Reagovat
Aussie
Kdo podvádí? Politici určitě. To ale není podstatné. Jde o to, jak na to bude reagovat tenisový svět. A nemyslím si, že dlouhodobě to Austrálii prospěje.
Reagovat
lars
Jake jsou predvolebni odhady uspechu v nadchazejicich voleb pro aktualni vladnouci strany v Australii?
Reagovat
Aussie
Prachmizerné, aspoň donedávna. Kvůli tomu také celý ten cirkus!
Reagovat
aligo
Myslím že někdo kdo několikrát lže a porušuje karanténu a jezdí si do Španělska bez to co musí ostatní mít a to samé do Austrálie, nemá na AO co dělat.... Myslí si že se ho pravidla a zákony netýkají a teď na to dojel...
Reagovat
aligo
To by mě zajímalo proč smile... Oni všichni hráči jsou nadšení že Djoko si může dělat co chce a proto nebudou hrát na AO? trochu bizár myšlení smilesmile
Reagovat
Aussie
Bizarní je celý ten cirkus. Vyvolaný, protože tu v Austrálii máme letos volby.
V
Reagovat
brixner
Ale no tak, to přece nemůžeš myslet vážně! Doby, kdy sem odmítal jezdit Borg, jsou dávno pryč, určitě pamatuješ, jak to mnozí zdůvodňovali dlouhou a nesmyslnou cestou přes celý svět, proto asi mohli vítězit Alexandrové a podobní. Leda, že by se GS začaly hrát pouze pro prestiž a bez toho obrovskýho papíru, co mají dnes vítězové v pohárech! Milý příteli, z tohoto vlaku už nikdo nevystoupí!
Reagovat
aligo
Patálie Novaka Djokoviče nekončí. Ministr pro imigraci Alex Hawke využil své pravomoci a znovu zrušil srbskému tenistovi australské vízum.
Reagovat
tommr
nervydrásající zápas se štastným koncem. Něco takovýho potřebovala Bára po tom smolným závěru lonský sezony jako sůl ... smile
Doufám, že Báře ještě zbyly nějaký síly na finále ve kterým bych proti ní radši viděl Kasatkinu než Badosu ...
Reagovat
Nenela
A taky konecne nekdo sejmul Kontaveit a nahnul ji jeji sebevedomi, za to jsem taky rada
Reagovat
tommr
Bára jí nalomila a Katka jí dorazí ... smile
Reagovat
Krisboy
Paráda Báro!!! Skvělé představení! Moc gratuluji a děkuji za příjemné ráno smilesmile
Reagovat
aligo
Bude hrát čtvrté finále od konce května. Dubaj se hrála v březnu :)))
Reagovat
Ondřej.Jirásek
necháme to na "páté od března" a už o tom nebudu diskutovat smilesmile

díky!!! smile
Reagovat
vladka
Fantazie! Skvělá ruka, skvělá hlava! Tenis jak hrom! Díky a gratulace! smilesmilesmile
Reagovat
George_Renel
Akcie Bary jdou nahoru.
Reagovat
Ela-fon-isi
Napadají mě slova jako neskutecné, překvapivé, zázračné, ale napíšu díky Báro za zážitek a užij si vítězství!smile
Blahopřání i klukům!smile
Reagovat
Dobry-den
Tohle je prostě bomba. Takhle se oklepat z kanára, odvrátit 7 MB, fakt senzace. smile

Představuju si ty komentáře, kdyby naopak ze 7 MB prohrála. smile
Reagovat
tommr
já bych napsal že Bára nebyla herně horší, ale nezvládla to v hlavě. Ted se dá úplně totéž napsat o Kontaveitový ... smile
Reagovat
Marie9
smiletakovou jízdu jsem po výpadku v přípravě nečekala. Bravo Bára!smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist