Krejčíková v Londýně zastavila Collinsovou, čtvrtfinále si zahraje už i ve Wimbledonu

8. 7., 21:00
Aktuality 44
WIMBLEDON - Barbora Krejčíková (28) postoupila do čtvrtfinále již na všech čtyřech grandslamech. Ve Wimbledonu se poprvé mezi osmičku nejlepších dostala po výhře 7:5, 6:3 nad světovou jedenáctkou Danielle Collinsovou (29) z USA, kterou v průběhu utkání čím dál více limitovalo svalové zranění. Česká tenistka si o druhé semifinále na majorech zahraje s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou (27).
Barbora Krejčíková (© Profimedia)

Collinsová – Krejčíková 5:7, 3:6

Barbora Krejčíková po dvou těžkých bitvách v úvodních kolech s Veronikou Kuděrmetovovou (7:6, 6:7, 7:5) a Katie Volynetsovou (7:6, 7:6) čelila dvakrát po sobě zdravotně indisponované soupeřce.

Zatímco Jessica Bouzasová jí kvůli bolestem zad vzdala, osmifinále proti Danielle Collinsové si musela dohrát sama. Nevyzpytatelnou koncovku utkání, v níž vypadla z tempa, ovšem zvládla a po výhře 7:5, 6:3 upravila vzájemnou bilanci na 2:0.

Osmadvacetiletá Češka si v prvním setu vypracovala ve čtyřech různých gamech celkem 10 brejkbolů, ale využila až ten poslední za stavu 5:5. Sama na servisu neměla problémy a ujala se vedení.

V druhém dějství dlouho dominovala. Od stavu 0:1 a 30:30 vyhrála 14 fiftýnů v řadě a odskočila do vedení 5:1. Collinsová si mezitím v průběhu páté hry vyžádala okamžitý medical timeout a více než sedm minut se nehrálo.

Statistiky zápasu Danielle Collinsová – Barbora KrejčíkováStatistiky zápasu Danielle Collinsová – Barbora Krejčíková (@ Livesport)

Američanka se vrátila se zabandážovaným levým stehnem a na malou chvíli duel mírně zdramatizovala. Když Krejčíková podávala na vítězství, nabídla soupeřce první brejkboly a o servis poprvé přišla. Hned vzápětí však duel ukončila čistou hrou na returnu.

"Je to skvělý pocit. Je obrovská pocta hrát Wimbledon na tomto kurtu číslo jedna. Je to neuvěřitelné a jsem nadšená, že mohu hrát před tímto publikem. Je to dárek," užívala si Krejčíková postup pod zataženou střechou na druhém největším dvorci v All England Clubu.

Krejčíková se do čtvrtfinále grandslamu dostala popáté v kariéře a minimálně jednou se jí to povedlo již na všech majorech. Zatímco na Roland Garros 2021 to dotáhla až k triumfu ve dvouhře i ve čtyřhře, na US Open 2021, Australian Open 2022 a Australian Open 2024 už pak neuhrála ani set.

"Těší mě to. Mám z toho radost a doufám, že tady na tom se mi podaří jít ještě o krůček dál," řekla na tiskové konferenci.

O druhé grandslamové semifinále rodačka z Ivančic svede souboj s vítězkou French Open 2017 Jelenou Ostapenkovou, s níž prohrává ve vzájemné bilanci 2:5. Poslední duel s o rok mladší Lotyškou svedla loni ve finále travnatého turnaje v Birminghamu a prohrála 0:2 na sety.

"Určitě se na ten zápas připravím, ale teď si chci jen užít tuhle chvíli a dnešní vítězství. Jsem tady poprvé ve čtvrtfinále a oslavíme to nějakým dobrým jídlem," usmívala se česká tenistka.

Vítězka duelu Krejčíkové s Ostapenkovou si o finále zahraje s předloňskou šampionkou Jelenou Rybakinovou z Kazachstánu, nebo Ukrajinkou Elinou Svitolinovou.

Krejčíková si v úvodu sezony zahrála čtvrtfinále v Melbourne, ale pak ji zastavily problémy se zády a komplikovaná chřipka. Dva měsíce nehrála a během antukového jara prohrála všechny čtyři zápasy. Až v červnu na trávě ukončila čtyři měsíce dlouhé čekání na výhru a nyní podruhé v sezoně porazila čtyři soupeřky po sobě. Opět na grandslamu.

Navíc v úterý bude Krejčíková usilovat o postup do čtvrtfinále i ve čtyřhře. S německou veteránkou Laurou Siegemundovou narazí na tchajwansko-ruský tandem Hao-Ching Chan a Veronika Kuděrmetovová.

Devětadvacetiletá Collinsová, jež po sezoně ukončí kariéru, startovala ve Wimbledonu pošesté v kariéře a při své derniéře dosáhla na premiérové osmifinále. Jejím maximem je finále z Australian Open 2022.

Putincevová  – Ostapenková 2:6, 3:6

Semifinalistka z roku 2018 Ostapenková v osmifinále přehrála snadno 6:2, 6:3 osm zápasů neporaženou přemožitelku světové jedničky Igy Šwiatekové Kazašku Julii Putincevovou a do čtvrtfinále grandslamu postoupila pošesté v kariéře, z toho již potřetí ve Wimbledonu. Cestou do něj ztratila se čtyřmi soupeřkami jen 15 gamů.

Výsledky dvouhry žen ve Wimbledonu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

44
Přidat komentář
frenkie57
Tato situace, kdy jediná cz hráčka po úvodních kolech dojde do kol závěrečných se opakuje už po třetí. Vloni Muška RG, poté Maki Wimbl a teď Bára znovu W. V těch předchozích dvou taženích z toho bylo jedno F a jeden titul. Co z toho bude letos? Jsem opravdu napnutý, neboť je to zcela otevřené. Každopádně i kdyby to už dále nedopadlo, Bára zaslouží velikánskou pochvalu za to, jak se porvala se situací i sama se sebou. A vzhledem k blížícím se LOH je její stoupající forma velikým příslibem jak pro singl tak pro obhajobu deblového zlata. Každopádně budu držet všechny palce , co mám.
Nejvíce mě ovšem mrzí, že zítra odjíždím na týden mimo republiku(tzv. za hranice všedních dnů) a to znamená, že zbytek Wimbledonu on-line neuvidím, neboť roaming je dost nemilosrdný. Takže to budu sledovat alespoň textově. každopádně přeju Báře mnoho super úderů, štěstí a postup co nejdále.
Reagovat
lars
pripojenim k internetu pres wifi to vyresit nemuzes?
Reagovat
frenkie57
Budu v přírodě, takže budu rád, že bude dostupné datové připojení a jeho množství mi na živý stream nestačí.
Reagovat
Liverpool22
Dlouhodobě jsme v ženském tenise supervelmoc - není to jen o jedné hráčce jako např. u Poláků. Takže je logické, že skoro každý rok nějaká holka vyletí a uhraje SF, F či rovnou titul.
Reagovat
A211
Gratulace Báře K k vítězství jen tak dál a přidávat. Zdá se že má formu vypadá i dobře kondičně.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Ondra979
no dobre Barboro, mas splneno, ale doufam, ze jeste nekoncis, byla by to skoda
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
SydneyOpen
Velká gratulace, Bára má z našich současných hráček nejvyšší herní level. Je super, že alespoň 1 singlistka nabírá před OH v Paříži formu. Další kolo těžké, ale vůbec ne nehratelné
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
australan.tenis
Gratulace Krejčí.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
turista
Velká gratulace Báře! Jejím jediným problémem je dlouhodobá konzistence. Tenis samotný ne. Ten umí sakra dobře, na světové úrovni.
Reagovat
Liverpool22
Zrovna včera se to tady řešilo, že Coco a Iga jsou konzistentní + nemají zdravotní trable. Nicméně Bára, Rybka, Penko.......jsou lepší tenistky než Coco, která je spíše atletka s raketou, těží hlavně z výborného pokrývání kurtu, ale úderově a takticky je na tom naše Bára mnohem lépe.
Reagovat
Vlk-v-trave
ŠKOLA BÁRY KREJČÍKOVÉ

Proveď během zápasu více jak 30 možných tenisových úderů o různých délkách a variací, více jak 100 kombinací výměn, a pokud už na to není čas a prostor, udělej si ho. Nikdy, ale nikdy nehraj ten sám servis...v jednom gemu, ani v jednom setu, ani v jednom zápase, každý servis je vyjímečný a má mít vyjímečnou rotaci, délku i umístění.
BigPointy jsou neopakovatelné, je potřeba zahrát je s neopakovatelnou kombinací výměn, kterou použiji pouze jednou za turnaj...

#TennisBarunkaArt
Reagovat
Vestec
Baruška je zpět!
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Liverpool22
Velká gratulace Báře, která dnes předvedla výborný tenis. V 1. setu to byl nervák, kdy Bára měla mraky brejků, ale trpělivě si počkala - set urvala a tím Danielu zlomila. Bára měla dnes 80% míčů po 1. servisu a celkově předvedla hodně vysoký level Pokud takhle bude hrát Penko se má na co těšit
Reagovat
frenkie57
To nabyté sebevědomí se dnes projevilo v plné míře. Dnes to byl tenis, na jaký jsme u Báry zvyklí. Ve QF bez šancí není, ale Vosty bude muset trošku pomoct. Pomoct=vyhazovat se, alespoň občas.
Reagovat
Liverpool22
Přesně tak. Bude potřeba, aby Penko měla trošku horší den a občas něco vyhodila stejně jako dnes Daniela, která se sice v 1. setu držela jak klíště, ale občas lacinou chybu udělala. No uvidíme, ale šanci Bára určitě má - na GS konkrétně na AO Penko porazila
Reagovat
Vlk-v-trave
LOTYŠSKÁ TENISOVÁ ŠKOLA
(Nejznámejší odchovanci, Gulbis, Ostapenko)

ZÁSADNÍ PRINCIPY

1-TECHNICKÁ PŘÍPRAVA, tenisové údery jsou relativní. (Gulbis letadlo, Penko drajvolej).
2-PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA, soupeř je relativní, většinou neumí hrát tenis, jen to předstírá.
3-FYZICKÁ PŘÍPRAVA, jednou za měsíc střílet pukem na bránu, není nutno mít brusle.
4-VÝKONNOSTNÍ PŘÍPRAVA, po každém prohraném setu vypít o jedno pivo méně a vykuř o jeden doutník méně než je běžná každodenní norma.

DODATKY
a) Neber jestřába, pokud míček není min. půl metru za lajnou.
b) Během zápasu se tvař nepříjemně, stejně nikdy nevíš, co si o tobě myslí soupeř/ka.
c) Po zápasu se tvař a dělej co chceš a uznáš za vhodné.
d) Empajrový nemá cit pro hru, proto mu během hry předej pár základních tenisových zkušeností.
e) Nespolehej se na to, že empajrový/á zná pravidla. Vysvětluj mu je profilakticky, při každé možné příležitosti.
f) Před zápasem si zkontroluj, jestli máš tenisky a rakety.
g) Pokud zlámeš všechny svoje rakety, pujč si raketu od soupeře, ale pak mu ji nezapomeň vrátit, tedy pokud jí také nezlámeš, potom si pujč další dokud budou u soupeře dostupné.
h) Skrečuj zápas pouze v případě, že umíráš, nebo jsi ztratil v zápase ruku, nohu nebo hlavu.

SPECIÁLNÍ DODATEK, fans
a) Buď s fanoušky obezřetný, nikdy nevíš který ti fandí a který ne...to že ti někdo tleská, nic ještě neznamená.
b) Pokud zlámeš raketu a je na tribuně Gigin, zanech reketu u empajrového, lavičky nebo v nejbližším baru, aby si ji mohl odebrat po tvém prohraném zápase. V případě výhry předej pouze osobně.
Reagovat
gigin
:DDDDDDDDDDDDDDD
Reagovat
Vlk-v-trave
:DDDD
Penko x Bára, už se těším... Lotyšská škola vs. Škola kreacionismu Krejčíkové... pecka tohoto turnaje...
Reagovat
gigin
Jsem zvědavý taky, moc! Tady je každá predikce k ničemu :DDD Mi totiž přijde, že Penko trošku zvolnila, už to nepere za každou cenu na styl " do or die". Ale jak sa jí zpřehážú šuplíčky v hlavě, tak to začne zase valit do plných a bude. Říkám, uvidíme, tady fakt můžeme rozebírat co chceme, stejně to bude tak jak se Aljonka vyspinká :))))
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak to bude u obou, jak se vyspinkají:))))
škoda, že sa potkaly holky už ve QF... oboum bych přál tady na trávě finále...:)
Ale fakt že já su na holky měkej, bych to přál pomalu každé...:DDDD
Tedy krom nějakých vyjímek, u kterých usínám...
Souhlas u mně 50 na 50, každá bude hrát to svoje... tohle odhadovat je škoda času, už se těším jak budou na place:)
Reagovat
ramba
Velká gratulace Báro.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
vergus
Tak sbírka GS QF konečně kompletní i u Báry
No a teď zbývá odklidit z cesty Jelenu a Elenu/Elinu
Reagovat
frenkie57
Vlastně brnkačka, že?
Reagovat
Vlk-v-trave
TENIS
Tenis je jednoduchá hra, ve které jde jen o to, abys dostal míček do kurtu na soupeřovu stranu...a je úplně jedno jak to uděláš.

JELENA OSTAPENKO
Tenis je jednoduchá hra, ve které jde o to, aby ti soupeřka vůbec nešahala na tvůj míček, a je úplně jedno, jestli míček jde do kurtu nebo ne.

#TennisPenkoArt
:)
Reagovat
lvicek
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
Vlk-v-trave
Bára
no má své turnajové momentum, dnes to potvrdila a Penko se má na co těšit:) Otázka zní zda to Penko zvládne a né Bára,,, ta si bude hrát dál to svoje... a řekl bych, že se potkají hráčky, kdy každá si hraje tzv. to svoje... Bára perfekcionistka, hračička vs. Penko....a za chvíli k ní koment...:)
Reagovat
Liverpool22
Proti Penko opět věřím Báře.
Reagovat
frenkie57
Já se fakt bojím, aby Naducánek nevystřílela Báru z kurtu, zatím má mušku(malé "m") zatraceně dobře seřízenou. Myslím, že slajzy přijdou u Báry ještě více ke slovu, než dnes.
Reagovat
Vlk-v-trave
Spíše Penko nebude vědět za pár gemů kam ji to na ten kurt přiletí, s jakou rotací, zda placka, lift, s jakou délkou, jaký servis příjde atd... Nevím jestli si s tím poradí...možná jo, možná ne... jediné co vím, min. 50 procent cz fans tohle nezvládne:)))
Reagovat
Mony
Spodek pavouka challenger , vršek Premiere
Reagovat
Mony
u Paolini to vypadá na další GS finále
Reagovat
com
spoj to dohromady a mas GS
Reagovat
com
Vostapenko ji vystrili

Prohrava s ni 6:2, loni na trave ji vyfoukla titul.. Takze sance ma SF pro Krejcu nic moc..

Ale i tak dobrej vysledek po te letosni bide
Reagovat
horska.kraslice
Ale dnes je dnes a Báře velká gratulace!!!
Reagovat
aape
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Liverpool22
Na trávě Penko sice Báře vyfoukla titul, ale byl to vyrovnaný zápas viz. 1. set šel do TB. A některé jejich zápasy jsou z roku 2015 - takže vše může být jinak. Šance jsou 50 ku 50
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist