Kristýna Plíšková: Je to satisfakce

3. 7. 2015, 17:37
Aktuality 51
Wimbledon je pro ni asi osudovým místem. Na trávě v All England Clubu vyhrála Kristýna Plíšková před pěti lety juniorku, ale loni smolně vypadla v prvním kole dvouhry žen a od té doby se herně trápila. Letos se vše obrátilo k lepšímu a postupem do 3. kola prožívá životní grandslam.
Kristýna Plíšková

"Je to určitá satisfakce," řekla třiadvacetiletá Plíšková po včerejší výhře nad Světlanou Kuzněcovovou. Zadostiučinění prožívá, protože se jí letos daří od začátku roku, i proto, že teď přestane slýchat, že by měla hrát stejně jako její dvojče Karolína, která vyhrává turnaje WTA a dotáhla to na 11. místo světa.

"Teď se mě na to určitě nikdo ptát nebude. Slýchám to často a ze začátku to nebylo lehké, ale teď už to nevnímám," řekla Plíšková, která je o kousek menší a o dvě minuty starší než Karolína. Jsou si podobné jako vejce vejci, lidé si je pletou, a i proto od nich očekávají stejné výkony. "Tohle asi může být způsob, jak dát o sobě vědět," dodala česká tenistka, která sestru postupem do třetího kola Wimbledonu předčila.

S Minářem se jí daří. Věřím mu, a to stačí, pochvaluje si Plíšková
Kristýna Plíšková stoupala vzhůru podobně jako Karolína. V roce 2010 obě vyhrály grandslamovou juniorku - Karolína Australian Open - a o tři roky později se dostaly do stovky žebříčku WTA. Kristýna na 86. místo, ale nyní je až 134.

Do krize se dostala i kvůli Wimbledonu. Loni nevyužila dva mečboly v duelu s Jaroslavou Švedovovou a do konce roku vyhrála jen tři zápasy. Střídala v tu doby trenéry, nevěřila si a jen sledovala vzestup sestry Karolíny.

K obratu se odrazila v listopadu. Začala trénovat s Ivem Minářem, bývalým 62. hráčem světa. "Ivoš je super. Moc mi pomohl. Neřve na mě, máme to založené tak, že mu věřím, a to stačí. Má zkušenosti a prostě jsem se s ním zvedla," řekla.

Rok 2015 začala na menších turnajích a sbírala úspěchy. Ovládla tři turnaje ITF a na dalším byla ve finále. "Jo, pomalu to jde nahoru. Vyhrála jsem spoustu zápasů, na žebříčku to vidět není, ale mně to vnitřně pomohlo," řekla Plíšková, jež se snaží omezit oblíbenou pizzu a bonbóny, které si často neuměla odpustit.

V prvním kole Wimbledonu málem prohrála s krajankou Terezou Smitkovou, ale i přes nevýrazný výkon zvítězila. Uvědomila si paradox. "Loni jsem hrála dobře a vypadla, letos hrozně a prošla dál. Nic nečekáte a spadne to," pronesla hráčka, která má letos na zeleno nalakované nehty. "Ladím s trávou. Před rokem jsem měla bílé a po té porážce jsem řekla, že ty už nechci. Tak jsem dala zelený," usmála se.

Z grandslamů má nejraději US Open, ale Wimbledon vlastně taky. Na trávě se cítí dobře a více může využívat výhodu levé ruky. "Letí tady hodně servis a líbí se mi, že to je rychlejší. Nemusí se extra běhat a moje hra tady píše nejvíc."

Před sobotním zápasem s Monicou Niculescuovou věděla, že by nebylo k zahození postoupit do osmifinále. "Nechci na to myslet a doufám, že ještě něco předvedu. Může mi to hodně pomoct," řekla Plíšková.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

51
Přidat komentář
Frick
Prostě Kotyza nabídl Petře tykání, Petra to odmítla. Na to má rozhodně právo, ale na mne tím vyslala signál nízké sebedůvěry. Kdyby jí měla vyšší, tak si řekne "Super, toho si vážim, nakonec je mi 25, už nejsem malá holka. Jsme oba dospělý, tak co bychom si netykali, když se tak dobře známe."
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud se nepletu, tak se někde zmiňovala, že když se seznámili, tak jí Kotyza řekl, že mu může tykat, až vyhraje grandslam. :-) Vyhrála ho, ale vyká mu pořád. Pro mě to je znamení její úcty vůči němu.
Reagovat
Fandina
oba dospělí ... sebevědomý člověk je sebevědomý sám od sebe a neodvíjí se to od toho, jestli si s druhým vyká nebo tyká. To je projevem zvyklostí, vztahů, postavení mezi lidmi. Ne sebevědomí.
Reagovat
Frick
Já myslím, že to je známka určitého přílišného respektu, nesmělosti atp.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak radši nemysli. :-)
Reagovat
FulnekUltras
zdaleka ne vždycky
Reagovat
Fandina
Vykání je konzens, slušnost, úzus. Nesouvisí to s nesmělostí.
Reagovat
Frick
V některých případech ano.
Reagovat
freeteepek
Vykat trenérovi je rozhodně lepší. Trenér je autorita, kterého mám poslouchat. Když mu budu tykat, dělám z něj sobě rovného kamaráda. I když po tom vyhraným Wimbledonu by to možná už i šlo (za předpokladu, že trenér Wimbl taky nevyhrál:-)) Vykání v sobě má úctu. Jsou i manželé, kteří si vykají. Jeden na druhého si pak neotvírá hubu, jako by to dělal, kdyby si tykali...
Reagovat
Frick
když je spíš trenér starší bratr/kamarád (Kája, Kristýna, Lucka Š....) nebo otec/učitel (Petra K., Terka S.)...?

Petra pořád Kotyzovi vyká? Jestli jo, tak se tím zbytečně ponižuje.
Reagovat
Frick
..protože tím dává najevo, že je pořád malá vyjukaná holka. Přitom je jí 25 let. Není důvod, proč by nemohla tykat 48 letýmu člověku, se kterym má takřka skoro rodinný vztah. Navíc kolem sportu je "hranice pro tykání" obecně nízko.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale blbost. Mimochodem anglicky hovořící si vykají pořád.
Reagovat
Frick
Nerozlišují to.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale rozlišují. You = Vy, Thou = Ty. V konverzačních slovnících se to sice neuvádí, resp. se nepřesně uvádí You = Vy, Ty, protože Thou se běžně nepoužívá. Přesněji Thou se objevuje prakticky jenom v bibli, kde tak oslovují boha. Jinak řečeno zatímco bohovi tykají, ostatním vykají. :-)
Reagovat
blixa
To je ale ryzí archaizmus, to ze současným jazykem nemá nic společného.
Reagovat
smazaný uživatel
Thou je jen archaismus, v současné anglické mluvnici se vůbec nepoužívá, takže "you" znamená jak tykání, tak vykání, k rozlišení toho slouží jiné konverzační pomůcky (např. oslovení, i když i to je složitější).
Reagovat
smazaný uživatel
Nepoužívá, ale existuje. Nicméně s blixou máte pravdu, že v běžné komunikaci se k rozlišení tykání/vykání, nebo možná přesněji formálně zdvořilého a neformálního až familiárního oslovení požívají jiné techniky.
Reagovat
Frick
Ježiš, tak proč vůbec si sem tu ájinu tahal, když pak stejně za pár minut napíšeš, že to nerozlišujou.
Reagovat
smazaný uživatel
Já ale nepíšu, že to nerozlišujou.
Reagovat
Frick
V tom smyslu, jak to rozlišujeme my (nebo taky Němci - du/Sie) - tj. způsob méně formálního, kamarádštějšího oslovování, to nerozlišují.
Reagovat
blixa
Rozlišují to jinak. Pokud se oslovují křestními jmény, dá se to považovat za ekvivalent našeho tykání, pokud se oslovují formálněji, je to ekvivalent našeho vykání.
Reagovat
Frick
No úplně ne. Však v ČJ není neobyvklé spojení vykání + oslovení kř. jménem. Což je např. časté v "šéf - sekretářka" atp.
Reagovat
smazaný uživatel
Čeština a angličtina jsou dost odlišné jazyky, to zaprvé, a zadruhé vykání + oslovení křestním jménem je hodně neformální oslovení.
Reagovat
Frick
je to někde na půli cesty. Mezi fomálním oslovováním příjmením s "pane/paní/slečno" a klasickým tykáním.
Reagovat
smazaný uživatel
Není. Respektive to má daleko blíž k tykání než k formálně zdvořilému oslovování.
Reagovat
Frick
Nemá. Myslím, že je to hezky přesně uprostřed.
Reagovat
smazaný uživatel
To si myslíš špatně. Společenská etiketa je v tomhle dost nekompromisní.
Reagovat
Frick
1) Pane Kveši, rád vás vidím.
2) Jirko, rád vás vidím.
3) Jirko, rád tě vidím.

Mezi 1 a 2 + mezi 2 a 3 je jeden rozdíl, mezi 1 a 3 jsou dva rozdíly.

Myslím si, že je to krásně postupné.
Reagovat
smazaný uživatel
To jistě. Ovšem pouze 1) je formální oslovení.

Mimochodem jsem Kvěš, ne Kveš, když už. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že tohle je čistě individuální, každému sedne jiný přístup.

Ano, Petra Kotyzovi pořád vyká. Nic ponižujícího v tom ovšem nevidím.
Reagovat
Frick
Dávám tím najevo svou podřazenost.

BTW: Docela by mne zajímalo, jak se oslovuje Petra s Kotyzovou manželkou, která je věkově přesně uprosřed (36 let)? Aby 36 letá a 25 letá (dobrá) známá si mezi sebou vykaly? Kravina!
Reagovat
smazaný uživatel
Ale houby s voctem dává.

Proč kravina? Představ si, že jsou i rodiny, kde si vykají i rodiče s dětmi, ještě za první republiky to byl běžný standard. Záleží čistě na nich, jak jim to vyhovuje.
Reagovat
Fandina
Ale to vůbec. Vyká mu, protože je cca o generaci starší a nevím, proč by to mělo být ponižující. Naopak, v profesním světě se normálně vyká druhým, tedy já mám takové zkušenosti, že si v zaměstnání běžně vykáme. Navíc staršímu muži nebudu tykat, i když je to třeba můj zaměsnanec.
Reagovat
Frick
Jenže on jí tyká.
Reagovat
Fandina
I to si dovedu představit, že mi o generaci starší muž tyká a já jemu vykám. Nevidím za tím nic nenormálního. Asi to bylo tak, že přišel, začal jí tykat, ona na to nic neřekla a už to tak zůstalo. Možností je víc, jak to bylo, je. Ale ponižující na tom nevidím nic. Pořád je tam cca generační rozdíl. Asi by to bylo divné u vrstevníků, kdyby jeden vykal a druhý tikal.
Reagovat
Fandina
tykal ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně bych nezapomínal na to, že v době, kdy Kotyza k Petře přišel (nebo spíš ona k němu), tak ona zdaleka nebyla tou tenisovou hvězdou, jakou je dneska, navíc mladičkou - mám dojem, že jí tehdy snad nebylo ani dvacet.
Reagovat
Fandina
Přesně tak. On nastoupil jako učitel k žačce a už to tak zůstalo.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tak.
Reagovat
FulnekUltras
a funguje to dodnes k oboustranné spokojenosti
Reagovat
smazaný uživatel
Jediná nespokojená strana je tady Frick :-)
Reagovat
FulnekUltras
možná ještě někdo další, ale z toho se naštěstí nestřílí... ;)
Reagovat
smazaný uživatel
A?
Reagovat
blixa
To je naprosto individuální, a to pro každý jedinečný vztah trenér-sportovec. Tady není žádné obecné lepší/horší.

Pokud Petra Kotyzovi vyká, tak asi proto že chce. Může to být součást jejich rituálu. Uvědom si , jak složité je postavení trenéra v tenise. Měl by být tím vůdčím, jeho svěřenec by ho měl poslouchat, ale zároveň je jeho zaměstnancem a může být kdykoliv vyhozen. Vlastně sportovec je šéf. Takže vykání může tvořit jistou pracovní atmosféru, která ponechává iluzi že šéf je trenér a sportovec to tak chce ponechat.
Reagovat
slacker
Je to vztah dominant-submisiv. To zrejme vysvetluje proc submisivni Petra nezmeni sveho dominantniho trenera :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Zítra by měla vyhrát Niculescu
Reagovat
Frick
Poser si descu!
Reagovat
smazaný uživatel
No to sis teda vybrala trenéra. Minář dokázal nejen promrhat skvěle rozjetou kariéru (už ve 20 hrál finále ATP turnaje, loni v 29 končil na malajsijských futurech :-)), ale také byl přistižen při dopingu a sehrál nejeden podezřelý zápas, kdy před zápasem kurzy na Ivoše raketově vzrostly a jako na potvoru to přesně podle nich i dopadlo (např. Stockholm 2008 s antukářem Hernandezem). Takovému trenérovi bych taky určitě věřil :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Co já vím, tak měl hodně zranění ke konci tak už se na to vyflákl. S prodáváním zápasů to nevím,ale proč ne jako trenér? Bývalý hráč, co víc si přát.
Reagovat
VlS
Sparing partner NENÍ trenér
Reagovat
smazaný uživatel
Minář jí ale pokud vím nedělá sparinga, ale trenéra.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist