Kvalifikace AO: Postupuje Hernych. Končí Veselý, Hájek, Mertl a Pospíšil

11. 1. 2012, 05:11
Aktuality 0
V bojích o start na úvodním grandslamu sezony uspěl z českých tenistů zatím jen Jan Hernych. Naopak hned v 1. kole dohráli Jiří Veselý, Jan Hájek a Jan Mertl.
Jan Hernych

Jan Hernych loni v Melbourne prošel kvalifikací a nakonec postupem až do 3. kola dosáhl svého maxima na grandslamových turnajích. Letos dvaatřicetiletý tenista boj o start na Australian Open odstartoval znovu vítězně, když si poradil s Jihoafričanem Klaasenem. 165. hráč světa Hernych sice ve druhé sadě neudržel vedení 5-0, vážnější komplikace však nepřipustil a zvítězil 6-4 6-3.

Dalším Čechům se v dosud odehraných zápasech už nedařilo.

V minulé sezoně se Jiří Veselý ještě zdokonaloval především v juniorských soutěžích, v nichž na Australian Open vyhrál dvouhru i čtyřhru, na US Open se dostal do finále singlu a ve Wimbledonu sahal po deblové trofeji. Letos v červenci však rodák z Příbrami oslaví 19. narozeniny a juniorské soutěže jsou tak pro něj od 1. ledna 2012 tabu.

I když je zatím hráčem až sedmé světové stovky, zajistil si loňským triumfem v juniorce Australian Open premiérový start v kvalifikaci o letošní ročník turnaje dospělých. V generálce na Melbourne vyhrál minulý týden turnaj Futures v čínském Shenzhenu, Na úvod ho čekal 252. hráč světa Kamil Čapkovič ze Slovenska, na kterého ale nestačil. Veselý sice za stavu 1-6 a 3-5 zaznamenal první brejk a vývoj druhé sady vyrovnal, poslední dva gamy zápasu však zase patřily jeho soupeři.

Poprvé po téměř šesti letech vstoupil do kvalifikace o grandslamový turnaj Jan Hájek, v Melbourne ale skončil už v 1. kole. V zápase s Rakušanem Martinem Fischerem sice podával za stavu 6-3 a 5-3 na postup, z následných deseti gamů však neuhrál ani hru a v soutěži skončil.

Ani jako čerstvý třicátník si v hlavní soutěži grandslamového turnaje nezahraje Jan Mertl. Český tenista v úvodním kole kvalifikace o Australian Open prohrál hladce dvakrát 2-6 se Slovincem Bedenem

Ani 11. pokus projít kvalifikací grandslamového turnaje neskončí úspěchem. Jaroslav Pospíšil, který si na grandslamu zahrál alespoň díky umístění v žebříčku loni ve Wimbledonu, končí v Melbourne v 1. kole. Český tenista prohrál hladce 0-6 3-6 se Slovákem Lukášem Lackem.

Zítra bude dohrávat zápas Ivo Minář, který dnes rozehrál souboj s domácím Lukem Savillem a utkání bylo za stavu 3-3 v prvním setu kvůli tmě přerušeno.

Vůbec se svého vstupu do kvalifikace nedočkal Dušan Lojda. Proti Francouzi Teixeirovi se postaví až zítra.

- AUSTRALIAN OPEN kvalifikace -
(Austrálie, tv. povrch)
středeční výsledky (11. 01. 2012)

Dvouhra - kvalifikace - 1. kolo:
Hernych (ČR) - Klaasen (JAR) 6-4 6-3
Čapkovič (SR) - Veselý (ČR) 6-1 7-5
Fischer (Rak.) - Hájek (ČR) 3-6 7-5 6-0
Bedene (Slovi.) - Mertl (ČR) 6-2 6-2
Lacko (SR) - Pospíšil (ČR) 6-0 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist