Kvitová: Cíl? Favoritkou nejsem, ale chci vylepšit své maximum

27. 8. 2012, 08:10
Aktuality 53
Česká tenistka Petra Kvitová si dvěma triumfy na turnajích v Severní Americe zvedla sebevědomí a věří, že si pohodu přenese i do nadcházejícího posledního grandslamu sezony US Open. Ve Flushing Meadows chce vylepšit své dosavadní maximum, jímž je účast ve čtvrtém kole. Za favoritku na titul se ale nepovažuje.
Profily hráčů
Petra Kvitová

"To ne, favoritkou se necítím. Těch hráček, které tady jsou, je strašně moc. Je to hrozně vyrovnané," řekla Kvitová z New Yorku v dnešním telefonickém rozhovoru s novináři. Sama za největší favoritku považuje zřejmě vítězku Wimbledonu a olympijských her Američanku Serenu Williamsovou. 

V Severní Americe se Kvitové i kvůli problémům s vysokou vlhkostí vzduchu nikdy nedařilo, proto na US Open zatím nedošla dál než do čtvrtého kola. A před rokem dokonce vypadla už v prvním kole. Po letošních triumfech v Montrealu a New Havenu ale doufá, že dojde dál.

"Určitě v to budu věřit. Doufám, že se mi povede zlepšit můj maximální výsledek tady. Nebude to jednoduché, ale budu se snažit, aby to dopadlo co nejlíp," prohlásila pátá hráčka světového žebříčku.

Kdyby jí někdo po nevydařené travnaté sezoně a nepovedené olympiádě řekl, že v Americe vyhraje dva turnaje a zároveň takzvanou US Open Series, nevěřila by. "Myslela bych si, že mi to říká nějaký blázen. Všichni víme, jaká dosud Amerika pro mě byla," podotkla tenistka z Fulneku.

Na její nečekané tažení prý mělo vliv několik faktorů. "Při té travnaté části sezony, kdy jsem to měla obhajovat, byl tlak veliký. Naproti tomu v Americe to nebylo takové, mohla jsem se více uvolnit a myslet jen na tenis a na nic okolo. Snažila jsem se z toho mít radost," uvedla. "Musím říct, že i trochu počasí je lepší, než bývávalo. Nebylo tak vlhko a hrála jsem hodně nočních zápasů," podotkla Kvitová.

Znovu jí také vyšel turnaj, kde s ní nebyl kouč David Kotyza. "Možná to začalo právě tím Montrealem. Rozhodli jsme se, že ho absolvuji sama. Už jsme si z toho dělali sami srandu, že když jsem sama, tak se mi docela daří," smála se. "Jednou dvakrát do sezony to jde zařadit, ale jinak nemůžu jezdit bez něj. Rozumí tomu, ví, co potřebuji zlepšit, a dokáže mě naladit," řekla Kvitová.

Jelikož v New Yorku před rokem vypadla hned v prvním kole, neobhajuje žádné body. "Můžu tak hrát víc v klidu. Na druhou stranu jsem si trošku zavařila tím, že jsem vyhrála dva turnaje a US Open Series. Ta očekávání jsou větší, než kdybych vypadla na těch turnajích ve třetím kole. Budu se spíš snažit vnímat, že nemám žádné body, a budu se snažit hrát bez tlaku a uvolněně," uvedla.

Na pavouka prý zatím nekoukala, soustředí se jen na pondělní první kolo se Slovinkou Polonou Hercogovou. "Víme, že první kola jsou taková hodně nervózní. Hercogová umí hrát dobře, umí ale i kazit. Hraje strašně nepříjemný tenis, hodně čopuje z bekhendu. Vyhrála letos turnaj, takže nebezpečná určitě je," řekla Kvitová. Po nabitém programu prý cítí lehkou únavu, ale doufá, že si dnes dobře odpočine. "Dáme si jen takový lehký trénink, bude masáž. Věřím, že budu dobře připravená," dodala.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

53
Přidat komentář
Chrenda
Jak to že Petře přibylo jen 245 bodů do žebříčku, když vítězstvím v New Heavenu získala 470 bodů? To samé Berďovi taky nepřipsali 160 bodů za finále , ale míň. V čem je zakopaný pes?? Ví někdo?? Díky!!
Reagovat
smazaný uživatel
Zjednodušeně - hráčkám se započítává do žebříčku pouze 16 nejlepších výsledků z turnajů. Petře se do žebříčku připočetlo 470 bodů za vítězství v New Havenu, ale odečetlo se jí 225 bodů za čtvrtfinále v Římě. Ty body se přesunuly do rezervních turnajů. Proto si polepšila jen o 245 bodů.
U Berdycha to bylo na podobném principu, akorát u chlapů se počítá nejlepších 18 výsledků.
Reagovat
Chrenda
Díky za informaci!!
Reagovat
pepin
Tak Plíšková zvládla první set. Jen tak dál a houšt.
Reagovat
mac.hall
Na pořekadlu život je změna asi něco bude. I v tomto případě má nějaký reálný důvod. Petra na mně působí dojmem , že nepatří mezi ty , kdo bezmyšlenkovitě dělají rychlá, unáhlená rozhodnutí. Její fyzická připravenost určitě není na špičkové úrovni ale je otázkou , do jaké míry to má na svědomí její trenér a pak ostatní faktory. Například její somatotyp, který není pro vrcholový sport optimální. Je ovšem pravdou , že Petra se dlouhodobě potýká se zbytečnou nadváhou, její tak často diskutovaná břišní partie toho je příkladem. Nikdy nebude sprinterkou , která vše stíhá, jako např. Sara Errani, ale je patrné , že s kondicí a pohybovými schopnostmi chce asi něco dělat a po pravdě řečeno, je to správný směr. Na druhou stranu její úspěchy byly vždy založeny na vynikajících agresivních úderech , kterými vždy soupeřky přes třílela a nepustila je do žádných delších výměn.
Reagovat
freeteepek
Jak víš, že na tom Petra není dobře fyzicky? Je jasný že z ní nikdy nebude vytrvalkyně ani sprinterka. Ale boxerka by z ní mohla být dobrá! Naštěstí se věnuje tenisu a díky svému somatotypu je ve výhodě. Má sílu tvrdě útočit. Ale ona přece není ani špatná obranářka, jelikož obrané míče mění v útočné. Záleží pochopitelně i na tom, na jakém povrchu se hraje. A celkově, jaké jsou podmínky.
Reagovat
tommr
... Bez kondičního trenéra absolvuje Petra Kvitová zbytek letošní sezony. Jozef Ivanko, se kterým spolupracovala přes tři roky, byl pověřený vedením kondiční přípravy v tenisovém klubu v Prostějově, kde trénují mladé české naděje Pavlásek, Veselý a Krejčíková.
"S Petrou to byly krásné tři roky. Doufám, že bych si něco podobného mohl zopakovat v budoucnu s některým z těch mladých hráčů," řekl Ivanko ...

Zdroj: http://sport.idnes.cz/kvitova-pred-us-open-0ls-/tenis.aspx?c=A120826_211825_tenis_ma

domnívám, že to může Petře jen prospět. Její fyzickej stav byl v poslední době opravdu špatnej - od začátku roku jen samý nemoci, zranění, špatnej pohyb po kurtu, nedostatečná kondice. Neříkám, že za to všechno moh jen Ivanko, ale nějakej podíl na tom asi měl. Doufám, že Petra bude mít štastnou ruku při volbě novýho kondičního trenéra. Možná, že by se mohla inspirovat u Lucky Šafářový, která se v poslední době po fyzický stránce naopak velice zlepšila ... :)
Reagovat
freeteepek
A není to divný teď před US Open? Změny trenérů se obvykle nědělají v den, kdy začíná GS. Jde sice "jenom" o kondičního trenéra, ale i tak.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to přinejmenším neobvyklé. Je ale fakt, že Petra potřebuje mít ke svému stylu hry pohyb na úrovni. A to častokrát neměla. I vinou opakujících se zranění. Přesto, že k odchodu Ivanka došlo v takovýto den, působí to na mě, že jde o vyhodnocení dlouhodobé situace. Spousta lidí tady už po OH spekulovala, že je na odstřel Kotyza, zvlášť když Petra odjela sama do Kanady, ale ti dva mají spolu dobrý vztah, jak šlo vidět naposledy z obrázků z New Havenu. Navíc otázka kondice je vždycky spíš dlouhodobější záležitostí, takže proč neudělat tu změnu teď s výhledem na konec sezóny, kde Petru čeká obhajoba TM, finále Fed Cupu a hlavně potom celá příští sezóna...
Reagovat
pepin
Nevím, zda k tomu došla Petra sama, to se asi nedozvíme, ale pravděpodobně si to sama srovnala v hlavě a usoudila, že je potřeba něco změnit. S Davidem mají spolu takový vztah, že si myslím není pro ni v tuto chvíli představitelné bez něj fungovat. Ten vztah není podle mě jen trenér - hráč, ale něco více. Těžko můžeme posuzovat její tréninkové procesy s Ivankem, protože si myslím, že každý kondiční trenér, který by dostal volnou ruku na zlepšení kondice, postavy atd., tak vím z vlastních zkušeností to není až takový problém. Ale souvisí s tím spousta věcí. Předně možnost ovlivnění stravy, její skladba a množství, režim dne, rehabilitace apod. Není to tak jednoduché to vše skloubit a u Petry ještě garantovat vysokou výkonost. Proto si myslím, že ted k tomu je vhodná doba. Momentálně stejně nemůže nic trénovat a upravovat vzhledem k UO a TM. Pak přijde to období, kdy by na tom s novým trenérem měli začít pracovat.
Reagovat
smazaný uživatel
hurá, hurá, hurá!
Reagovat
smazaný uživatel
já už toho směrem k jejímu kondičnímu trenérovi natlachal dost. Těch zranění svalů (lýtko, stehna, záda, břišní svaly) a nejrůznější úponů měla Petra víc než dost. Kondiční trenér s tím musí umět pracovat a dostat tělo na jeho maximum, ale nesmí to přetáhnout. Petra nikdy nebude běhat jako Errani, to prostě nejde, limity má každé tělo. I třeba tělo Usaina Bolta nebo LeBrona Jamese. Ale když se z posledních dvou kondičních soustředění Petra vrátí zraněná (Turecko na jaře, Tatry loni po Wimbledonu), je to prostě špatně.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky tu změnu kvituji:)) byl nejvyšší čas, Petra nebyla moc v dobrý kondici, má tam ještě rezervy a vždycky je co zlepšovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Také si myslím, že to Petře prospěje a snad najde někoho, komu se podaří všechny potřebné věci zkloubit tak, aby si fyzičku zlepšila, ale aby to zároveň neodnesla po zdr. stránce.
I když netrvrdím, že to byla vina Ivanka. Neznám ho osobně, ani to, jak s ní pracoval. Takže si ho netroufám hodnotit.
Reagovat
VlS
V ranních novinách jsem četl, že Petra po vzájemné dohodě ukončila spolupráci s kondičním trenérem Ivankem. Ten se bude dál v Prostějově věnovat juniorům. Nového kondičního trenéra si bude Petra teprve hledAT. Tak doufejme, že ubude zranění Petry.
Na www.tennis.com je velký titulek ATP won't organize Aussie Open boycott. Jde o případný bojkot AO ze strany hráčů ATP, kvůli prize money. No, asi to nebude tak horké, jak to teď možná vypadá.
Reagovat
smazaný uživatel
Prej je to strašně vyrovnané...Ale proč? Protože z historického hlediska jsou dnes v ženském tenise samé průměrňoučké hráčky s bídnou kvalitou :-)
Reagovat
petrulinka
A ty by sis měl najít dobrého psychologa!
Reagovat
smazaný uživatel
Proč? Já na rozdíl od nich podávám vyrovnané výkony každý den. A pokud i Kvitka říká, že vyhrát může spousta hráček, tak není jejich kvalitou, ale právě jejich nekvalitou. Kdyby ta dnešní desítka hrála před deseti lety, kdy řádily Williamsky, Hingis, Henin, tak by si ani neškrtly.
Reagovat
dadaft
to se ti jen zdá.
stačí se podívat na pár zápasů, třeba tebou zmiňovaných Hingisové a Heninové (obě mám moc rád)
http://www.youtube.com/watch?v=Cc7iBftkv08
a co vidíš?
bezesporu krásný tenis. ale všimni si detailů. třeba druhý servis - Azarenková s Kvitovou a Sharapovovou by Heninovou s Hingisovou roznesly na kopytech. dneska takhle servíruje druhá desítka...
Reagovat
VlS
Srovnávání generací vždycky kulhá. Wiliamsky hrají dodnes a Serena určitě nehraje hůř než před 10 či 6 lety a není tak jednoznačná favoritka - viz výpadek na AO a FO, Cinci a podobně.

To Filipes:
podávat vyrovnané výkony je snadné, pokud ty výkony nejsou nic moc. Podávat vyrovnané excelentní výkony je tak trochu sci fi.
Reagovat
rubens
Asi myslela dobrého psy chologa.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale ty hráčky dřív měli alespoň jakous takous dominanci a když měli formu dokázaly vyhrávat turnaje pravidelně. A dnes? Azarenka, Kvitová, Sharapová, Nli, Radwanska, Stosur, Shiavone...ani nemluvím o Wozniacki

Aza s Kvit by těžko porážely Hingis nebo Henin, když tyto dvě hráčky dokázaly porážet Williamsky na vrcholu jejich sil, kdežto Aza s Kvit dostaly od stárnoucí Sereny výprask :-)
Reagovat
dadaft
je to tak. já se do srovnávání nehrnul. to Filipes. dneska je to zkrátka ještě fyzičtější než před pár lety (o srovnání s dobou třeba před třiceti lety vůbec nemluvě) - a hraje se víc na riziko......
ale stejně by to bylo zajímavé, kdyby současná top25 ve formě (podle mě hodně slušná palebná síla) nastoupila proti top25 řekněme z před šesti, osmi let...
:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Mně to takhle vyhovuje, nemám ráda žádnou dominanci, koho by bavilo se dívat na jednu hráčku, která všechno vyhrává? Nuda.
Holky jsou víc vyrovnanější, než to bylo dřív, o to je to zajímavější. Každá má šanci:)
Reagovat
dadaft
ty ses asi poslední dobou na tenis moc nedíval, co?
pro tvou informaci - Serena Wiliams vyhrála Wimbledon a OH.
byla v životní formě. nikdy v dějinách nebyl ženský tenis tak brutálně útočný. její servis se dostal na úroveň, kterou dosavadní svět neviděl. z nadhozu nepoznáš nic. a pak to lítá přesně na téčko nebo na lajnu ven z kurtu. Heninová s Hingisovou by jen zíraly - naprosto stejně, jako zíraly Máša s Vikou, Petrou a všema ostatníma...
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím - to, co předváděla Serena na OH, byl možná nejlepší ženský tenis v historii. Taky zašlapala světovou jedničku i dvojku do pažitu. :-)

Spíš bych šel v porovnávání ženského tenisu ještě dál - do éry Steffi Grafové, Moniky Selešové a Martiny Navrátilové. TO BYL ŽENSKÝ TENIS!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Naprosto souhlasím. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Serena když má formu, nehraje hůře než před deseti nebo šesti lety, naopak si někdy dokáže hodně pomoci zkušenostmi, které za ta léta nasbírala.
Ale právě proto, že je již v letech, tak se nedá očekávat, že si tu formu konzistentně dokáže podržet po delší časové úseky, proto ty výpadky. Takže srovnávání dnešní špičky s tou před deseti či patnácti lety v souvislosti se Serenou bych nevolil. Dnešní mladé pušky také asi nebudou schopny za deset let předvádět své top výkony konzistentně.
Mně také přijde, že se dnešní špička ještě hledá. Dominance chybí a turnaje může vyhrát prakticky kdokoli, kdo má zrovna formu. Mně osobně tento trend atraktivní nepřijde. Ale tento rok se zdá, že se to stabilizuje. I když každý GS měl jinou vítězku, byla to hráčka ze špičky. Proto teď doufám, že poslední GS opanuje jedna z těch, co už letos vyhrály, aby se konečně ukončil ten trend s pokaždé jinou vítězkou. A nebo doufám ve vítězství Petry, protože tu do té úzké špičky počítám a myslím, že tam právem patří. A příští rok by mohly tyhle čtyři třeba mezi sebou svádět boje pravidelněji. Jinak zatím nikoho moc nevidím. Možná Kerber, ale ta má také už od mládí problémy s ramenem.
Reagovat
freeteepek
A nebo se podívej na finále US Open s šampionkou Chris Evertovou z r.1978. Ne že by to nebyl krásný tenis, ale se silovým pojetím současných top hráček se to nedá vůbec srovnávat. A nemyslím si, že by to bylo jen těma jejich starodávnejma raketama:-)
Taky mě dost překvapilo, když jsem viděl podávat Martinu Navrátilovou. Ještě za mlada. A prakticky bez výskoku. Když jsem před časem viděl Petru na živo, jak se do toho umí na servisu opřít, tak jsem čuměl:-)
Reagovat
freeteepek
Stačí se podívat na Hingisovou, která je o hlavu menší než Petra a tím je to myslím daný:-) Pak se podívej na zápas Petry s Eraniovou teď v New Havenu (6:3,6:3). Aby sis ten vzájemný souboj Petry s Martinou dokázal lépe představit:-D
Reagovat
dadaft
taky bych chtěl ještě víc vyrovnanou špičku - vždyť je to krásné, když se už od QF potkávají bývalé či současné držitelky GS titulů.....
má to grády.
to u chlapů není. tam se o GS perou jen dva tři hráči.
Reagovat
Jan
Mně to naopak přijde zajímavé, když má šanci vyhrát více hráček. Když tam bude jedna dominantní a ostatní hrají jen o 2. místo, jak to bylo letos na OH i ve Wimbledonu, je to nuda.
Reagovat
smazaný uživatel
Chápu tvůj pohled, ale mně by se třeba líbilo, kdyby se stabilizovaly např. čtyři dominantní hráčky, které by většinou postupovaly do závěrečných kol GS a tam spolu bojovaly. Ale aby byly dominantní tím, že hrají tak dobře a ne tím, že ostatní hrají ještě huře než ony samy.
Třeba za doby Steffi Graf byla ona tou hodně dominantní, vyhrávala většinu turnajů. Ale měla zdatné protivnice v Sabatini, Sanchez Vicario, potom v Monice Seleš. Ta jí hodně šlapala na paty. Sabatini zase na ní uměla zahrát a jejich zápasy byly napínavé. Ta éra tenisu se mi líbila.
Když postupně odcházela výše zmiňovaná generace, nastupovala Davenport, Hingis, potom přišly sestry Williamsovy, Justine Henin, která si naprosto podmanila RG. To byla další éra, o které by se dalo říci, že přední hráčky na velkých turnajích dominovaly.
To mi v dnešním tenise prostě chybí. Ale rozumím tomu, že někomu to naopak může přijít atraktivní a proto třeba kouká raději na WTA než ATP. Je to věc vkusu. Já to mám takhle.:)
Na Wimbledonu bych řekl, že Serena tolik nedominovala a její turnajové vítězství bylo jedno z těch vydřenějších. Na OH to bylo o něčem jiném. Ale takovou formu měla teprve podruhé v tomto roce.
Reagovat
smazaný uživatel
proč se pořád musí chodit z extrému do extrému? Před 10-15 lety vyhrály grandslamy i Lindsay Davenport (dokonce 3), Mary Pierce (2), Jana Novotná, Iva Majoli, Jennifr Capriati po vyléčení ze závislosti na koksu (3) nebo Anastazia Myškina. A pro mě je tohle, případně to, co jsem teď popisoval, daleko zajímavější než doba před cca 20 lety kde to bylo jen o tom, jestli vyhraje finále Steffi nebo Monica Seleš, případně se jim do toho náhodou zamíchá Arantxa Sanchez-Vicario. Ze 36 GS turnajů vyhraje 21 Steffi, 9 Monica (kdo ví, kolik by jich bylo nebýt Parcheho) a 4 Arantxa, to byla tenkrát zábava. To je něco jako teď u chlapů. Od Austrálie 2004 z posledních 35 titulů 16 Roger, 11 Rafa a 5 Djoker.
Reagovat
smazaný uživatel
Bylo by krásné, aby byla vyrovnaná špička třeba osmi hráček. Ale aby to bylo proto, že opravdu hrají tak dobře a konzistentně. A ne že si nedokáží podržet výkonnost, fyzičku, psychiku apod.
Mně třeba osobně nepřijde vůbec imponující, aby hráčky, které vyhrají GS, vypadly v tom dalším již v prvním kole, jako tomu bylo pravidelně v loňském roce. To pak ty jejich vítězství vypadají jako náhoda a dělá to dojem, že se současný ženský tenis zatím hledá.
Reagovat
smazaný uživatel
Prostě proto, že každému se totiž líbí a preferuje něco jiného a každý píše věci ze svého pohledu. Ty snad také, ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to se teda neshodneme opravdu ani trošičku. Mi právě ta doba nechybí. Třeba tebou zmiňovaná krásná Gabi nebyla pro Stefii téměř žádný soupeř snad kromě let 91-2, kdy Gabi vyhrála 7 vzájemných zápasů z 8, kdy Steffi řešila problémy s otcem, s Bartelsem, zraněními, zarděnkami a bůh ví, čím ještě. Celková bilance mezi těmi dvěma je 29-11, ale z toho na GS 11-1 pro Steffi
Reagovat
smazaný uživatel
píšu, co se líbí mně. A nikde netvrdím, že se to má líbit i tobě. Sto lidí, sto chutí.
Reagovat
smazaný uživatel
Chápu tvůj pohled, ale mně by se třeba líbilo, kdyby se stabilizovaly např. čtyři dominantní hráčky, které by většinou postupovaly do závěrečných kol GS a tam spolu bojovaly.

Jen to ne, to by mě vůůůůůbec nebavilo, jak u chlapů:((
Reagovat
smazaný uživatel
Já jen reagoval na tvůj dotaz proč se musí chodit z extrémů do extrémů? Ale možná jsi nereagoval na mě.
To s tou Sabatini si právě dobře pamatuji, jak Steffi v té době porážela. V celkové bilanci a v zápasech na GS to jasně hovoří pro Steffi, ale Gabi na ní stejně uměla a ty zápasy nebyly tak jednoznačné.
Ale je to můj názor. Mně se ta doba líbila, líbí se mi i současná dominance v mužském tenise. Každý jsem jiný a ty to máš asi jinak.
Reagovat
rubens
Kdyby šlo uspořádat turnaj mezi dnešními a tehdejšími hráčkami, např. prvních 25 hráček v žebríčku , kdo myslíš, ře by vyhrál?
Reagovat
smazaný uživatel
No vidíš, a mně by se to třeba líbilo.:)
Prostě každý na to máme jiný pohled. Proto já třeba sleduji u WTA jen některé zápasy a raději koukám na zápasy ATP. Protože když hraje třeba 50. hráč se 70., dá se na to stále koukat. U žen opravdu ne. Ale to je z mého subjektivního pohledu.:)
Reagovat
smazaný uživatel
A kdo myslíš ty, že by vyhrál?
Já si myslím, že takováto srovnání zůstanou vždy v rámci spekulací. Muselo by se zohlednit plno faktorů. Dnešní tenis je jiný než ten v době, o které se bavíme. Museli bychom ty hráčky tudíž přenést do stejného času, se stejnými podmínkami, možnostmi připravy, s poznatky, které mají dnes k dispozisi apod....Dnes je kondiční příprava ohromně podstatnou součástí přípravy, to dříve tolik nebylo. Jak říkám, můj nazor je, že srovnávat generace objektivně nelze a budou to vždy jen spekulace.
Reagovat
VlS
Ty, to je všechno strašně těžce porovnavatelný. Položím otázku jinak : Jaká byla úroveň ženskýho tenisu, když mohla nastoupit 14 letá Jenifer Capriati a vytírat s hvězdama kurty? A včil mudrujme!
Reagovat
smazaný uživatel
Vždyť ale já srovnávání jednotlivých epoch tenisu nezačal. Naopak odpovídám, že srovnávat to je těžko možné. Pouze jsem psal, že mnou zmiňovaná období, kdy hráčky na vrcholu dominovaly, se mi líbila. A že něco podobného bych uvítal i dnes, ale samozřejmě v dnešním pojetí a podmínkách.
Tebou zmiňovaný případ Capriati, to je třeba jako Chang u mužů. V této době, kdy se klade velký důraz na výbornou fyzickou připravenost a kondici, kdy tenis má daleko silovější a jiné parametry než dříve, se asi budou těžko takové případy opakovat. Prorazit do špičky, hlavně u mužů, je daleko složitější.
Ale zase všichni víme, jak to s takovými mladými "hvězdami" jako třeba Capriati dopadá, to je i v jiných sportech. Ale to už odbočuji.
Já si prostě stojím za názorem, že současný ženský tenis postrádá jasně dominující špičku a že mně osobně to nepřijde atraktivní. A jak se na to dívaš ty? Minulý rok, kdy mimo Kim, která vyhrála AO, každá další vítězka GS vypadla na tom dalším hned v prvním kole. To mi nepřijde jako nějaká dobrá reklama na ženský tenis.
Reagovat
VlS
měl každý GS mimo AO "prvovítězku", každá vyhrála svůj první GS a musela se naučit vstřebat následný tlak, vidím to tak. Osobně vítám vyrovnanou špičku, je to zajímavější, než vědět že vyhraje Serena.
Reagovat
pepin
Souhlasím s Tebou, že v současné dobé u ženských chybí dominance. Mně to až tak nevadí, ale to jak píšeš, že každý GS vyhrál někdo jiný, tak pokud se to bude pohybovat v rozmezí 4 hráček, tak n ic proti tomu. Každý vyhovuje třeba nějaký jiný povrch. Třeba vloni všechny 4 které vyhrály mají svoje oblíbené povrchy, na kterých dokáží ty svoje přednosti uplatnit, nebo prostě v tu danou chvíli měly nejlepší formu. Horší by to bylo kdyby GS vyhrávaly tenistky s ne moc atraktivním pojetím jako. např. Caro, Ivanovič, Agn. a jim podobné. Vlastně si myslím, že v současné době se již ta užší špička vytváří. Serena, Vika, Sarapka, Petra a uvidíme, kdo se k nim bude blížit.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím s tebou v tom, že se ta vyrovanější špička snad už formuje a začíná se blískat na lepší časy. Neměl bych vůbec nic proti tomu, kdyby se tyto čtyři hráčky na GS o vítězství praly a Serenu časem nahradila nějaká mladší.
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych také vítal vyrovnanou špičku. Ale na základě výkonů a ne toho, že si hráčky z nějakých důvodů nedokáží podržet výkonnost a může překvapit téměř kdokoliv. Ale ty to vidíš jinak, líbí se ti, jak je to s rozložením sil v dnešním tenise a já to respektuji.

K těm prvovítězkám - do toho bych zařadil ještě Schiavone z r. 2010. Mimo Petry to byly všechno hráčky, které už mají svůj věk a měly by být na určitý tlak zvyklé. Ale např. Stosur - za celý rok nedokázala vyhrát jediný další turnaj a předvést tu hru, kterou smetla Serenu na USO, to samé platilo až do Cincinnati o Na Li, že od RG nevyhrála žádný turnaj a nedokázala se prosadit na GS.
S tím prvovítězstvím a nutností srovnat se s určitým tlakem apod., bych souhlasil jedině u Petry, která je ještě mladá a mohlo toho být na ní hodně. A také má vzhledem ke svému věku předpoklady, že se s tím tlakem naučí pracovat.
Ale třeba Azarenka dokázala po prvním vítězství na AO pokračovat dále ve vítězné formě. Ale každý je jiný.
Reagovat
smazaný uživatel
že se začíná blýskat na lepší časy.
Reagovat
Jan
Bylo by to jak teď u chlapů, jak už poznamenal korek. To je taky celkem nuda, protože od semifinále grandlsamu výš se mezi sebou řežou jen ti z TOP4, vyjíměčně se tam přidá někdo další. Čím víc možných kandidátů na titul, tím pestřejší a zajímavější to je.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale třeba mně ta dominance v mužském tenise vůbec nevadí. Je mi jedno, že je dopředu pravděpodobné, kdo asi postoupí do závěrečných kol, ale jde mi o ten předváděný tenis. Ti čtyři mezi sebou někdy svádějí dechberoucí bitvy. A něco podobného by se mi líbilo i u žen, aby tam byly nějaké opravdu výrazné osobnosti.
Nebráním se myšlenkám na to, že čím více kandidátek na titul, tím by to bylo pestřejší a zajímavější. Ale nesmí to být na úkor kvality tenisu. Pro mě je atraktivní tenis takový, kde převládá konzistence ve výkonu, vítězné míče nad nevynecenými chybami. A ne, když se tam o to hráčky tahají dvě a půl hodiny, u toho každá ztratí sedmkrát podání a vyhraje to nakonec ta, která udělá o tu jednu UE méně. Napsal jsem to trochu nadneseně, ale někdy to tak bývá a takový tenis mě opravdu nebaví. Ale někomu takové zápasy přijdou zajímavé.
A i u chlapů nepostoupí vždycky ta čtyřka do semifinále, jsou tam i jiní kvalitní tenisté, kteří je dokáží občas řádně prověřit.
Reagovat
Jan
Co si pamatuji, za poslední třeba 2 roky se do semifinále dostal někdo jiný než z TOP4 jen teď při výpadku Nadala. I Lendl sám prohlásil před časem, že ti z TOP3 mezi sebe do finále a k titulu GS nikoho nepustí, když se tam snažil protlačit Murraye, což se mu nakonec povedlo ve Wimbledonu a na OH. Ale jo, hrají dobrý tenis, pro ostatní jsou jak z jiné planety.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist