Kvitová do Říma nepoletí. Před French Open si zahraje v Praze

7. 4. 2011, 11:58
Aktuality 25
Takřka kompletní tenisová špička se v tu dobu sejde na prestižním turnaji v Římě, pro mnohé generálce na French Open. Nejlepší česká tenistka současnosti Petra Kvitová dá však přednost soutěži ITF v pražské Stromovce.
Kvitová, Hradecká a Zakopalová

Od 9. do 15. května se na římské antuce koná podnik kategorie WTA Premier dotovaný čáskou 2 miliony dolarů. V italské metropoli by měla sejít řada předních tenistek v čele se světovou jedničkou Caroline Wozniackou, aby doladily formy před blížícím se French Open, které začíná 22. května.

Síly však s nejlepšími soupeřkami světa nezměří Petra Kvitová. Česká jednička se totiž rozhodla startovat na souběžně hraném turnaji ITF v Praze ve Stromovce, kde je dotace dvacetkrát nižší a rovněž konkurence nebude dosahovat takové kvality. 

"Vždycky hraju ráda v Česku. Doufám, že potrápím obhájkyni nebo vyhraju," řekla Kvitová. "Předtím hraju povinně v Madridu a Řím hrát nemusím. Spartu beru jako příležitost zahrát si po nějaké době doma, kde se vždycky ráda objevím. Snad mě přijedou povzbudit rodiče. A taky to mám jako přípravu na grandslamové Roland Garros, protože si tu zahraji víc zápasů a potrénuju doma," vysvětlila.

Na Sparta Prague Open 2011 musí očekávat, že dojde na ryze české souboje. Letos už hrála na turnajích WTA dvakrát s Barborou Záhlavovou-Strýcovou, jednou vyhrála a jednou odešla poražena. "S českými holkami to je vždycky trošku těžké, když proti sobě musíme nastoupit. Ale co se dá dělat, na kurtu jsme soupeřky," řekla.

Z domácích hráček se na kurtech pražské Sparty představí mimo jiných také Klára Zakopalová nebo obhájkyně loňského prvenství Lucie Hradecká. "Určitě by to bylo pěkné, ale bude to těžké," řekla v telefonickém rozhovoru ze Štvanice. "Turnajů doma moc není a jsem ráda, že se na mě mohou přijít podívat kamarádi a rodina," doplnila.

Jednadvacetiletá Kvitová letos získala tituly v Brisbane a v Paříži, na Australian Open byla ve čtvrtfinále. Z posledních čtyř turnajů si však připsala jediný vítězný zápas.

Rodačku z Bílovce čeká příští víkend semifinále Fed Cupu, přípravu na Roland Garros by měla zahájit hned následující týden ve Stuttgartu. Před soutěží v Praze je přihlášena ještě na podnik série Premier Mandatory v Madridu. Před odletem do Paříže by se mohla zúčastnit ještě turnaje ve Štrasburku, nebo Brusselu.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
VlS
Broži, odkazuješ na stránku v AJ,Takže volný překlad záhlaví stránky WTA pro ty, kteří znají jen čtyři základní jazyky, tj česky potichu a nahlas, slušně a sprostě:
WTA žebříček je založen na 52 týdenním kumulativním systému. Postavení hráčky je dáno jejími výsledky z nejvýše 16ti turnajů ve dvouhře nebo 11ti turnajů ve čtyřhře. Do žebříčku jsou započteny turnaje s největším ziskem bodů za posledních 52 týdnů. Musí být započteny body z Grand Slams (Australia open,French open, Wimbledon a US open ? za vítězství je 2000 bodů) z povinných Premiér turnajů (Indian Wels, Miami, Madrid a Peking ?za vítězství je 1000 bodů ). Pro dvacet nejlepších hráček budou započteny dva nejlepší výsledky z Premiér 5 turnajů (Dubai, Řím, Cincinnati, Montreal/Toronto, Tokio ? za vítězství je 900 bodů)
Aby se hráčka objevila v žebříčku, musí získat body nejméně ze tří turnajů, nebo minimálně 10 bodů za dvouhru nebo 10 bodů za čtyřhru v jednom nebo více turnajích.
Reagovat
VlS
. Ani uvedený popis neodpoví na veškeré otázky jak to doopravdy funguje (například co je rozhodný okamžik pro stanovení 20 Top hráček) ani zde není popsáno to, že například má hráčka odehraných 25 turnajů, započtených je 16 nejlepších. Tento týden respiruje 280 bodů za vítězství v Marbele a ty se hráčce odečtou, ale pozor, pokud má 17 výsledek řekněme 180 bodů za nějaký jiný turnaj, tak ty naskočí místo oněch respirovaných. Stejně tak hráčka tento týden vyhraje turnaj za 280 bodů, ale žádné body jí nerespirovaly a nejslabší započtený turnaj má 180 bodů. V novém žebříčku si tedy nepolepší o 280, ale jen o 100 bodů a těch 180 se odsune na místo nezapočteného výsledku a může být využito třeba za 14 dnů, až respiruje jiný výsledek. Není to úplně triviální, ale ani to není žádný matematický rébus, prostě to chce u toho přemýšlet a hledat si případně data. Žebříček ATP je postavený s prakticky stejnou logikou, ale je uživatelsky přátelštější, protože když si kliknete na kolonku bodů u hráče, otevře se přehled, které turnaje a body jsou započteny a které nejsou. Bohužel u WTA žebříčku tahle možnost chybí. Myslím si, že je ostuda admina tohoto webu, že zde dávno nemá uvedené rubriky vysvětlující tyto vztahy.
Reagovat
smazaný uživatel
Co všechno chceš mít v pár řádcích? Zájemce si může stáhnout velmi detailní dokument o 480 stranách.
http://www.wtatennis.com/SEWTATour-Archive/Archive/AboutTheTour/rules.pdf

Pro řazení tenistek do Top 20 nebo Top 10 je rozhodující žebříček na konci sezony, ke změnám v obsazení těchto skupin tedy dochází jen jednou za rok.
Jinak nechápu poznámku o adminovi. Text článků je věc redaktorů, ne nějakého správce nebo cenzora webu. A kdo by to jako měl psát? Zabloudil se občas o predikci stavu žebříčku snaží, ale několikrát už potvrdil, že v pravidlech pro ranking WTA poněkud plave.

Patvary typu 16ti (nebo 16-ti) nemají s češtinou nic společného. Kolikrát to tady budu muset ještě napsat?
Reagovat
VlS
Broži, já vím, jak je to s dvacítkou. Patvary si budu psát opravdu jak chci a jestli chceš známkovat, tak běž učit, žáci tě budou jistě milovat :-)
Reagovat
smazaný uživatel
S tím jeho arogantním vyjadřováním, nulové pokoře a respektu vůči ostatním lidem, ho i ti žáci nakopou někam. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Oprava:..s nulovou pokorou a respektem..:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Řím patří do kategorie WTA Premier? Kolikrát se tady stejná chyba ještě zopakuje? Premier 5 je totéž co Premier?

http://www.wtatennis.com/SEWTATour-Archive/Rankings_Stats/howitworks.pdf
Reagovat
smazaný uživatel
...hraju povinně v Madridu...
Naše Péťa by se měla podívat jak turnaje s povinnou účastí hrajou černé sestřičky nebo Kim. Těm jsou nějaká pravidla u pr...
Upoutávka na ITF turnaj se moc nepovedla. Tenistka uprostřed vypadá jak pan Hradecký. Vhodnější fotku nenašli?
Reagovat
smazaný uživatel
A Klára na tý fotce vypadá, jako kdyby jí táhlo na padesátku.:-(
Reagovat
smazaný uživatel
No zajímalo by mě jak vypadáš ty. Můžeš sem hodit fotku, abychom se pokochali tvojí krásou..Já osobně si myslím, že se jim pozvánka povedla, obsahuje všechny podstatné náležitosti a informace(včetně webových stránek), jsou zde zobrazeny tři výborné české tenistky a zároveň nezapomíná na sponzory turnaje, narozdíl od loňského ročníku.
Ode mě rozhodně palec nahoru. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak. Který šáša má tuhle fotokompozici na svědomí? Jinak ovšem nechápu jak někomu Lucián může připadat atraktivní. Totéž Benešová, tak vylezlý kosti a strhaný rysy v obličeji jsou u žen pod 30 k vidění výjimečně.
Reagovat
smazaný uživatel
haha :-D
Zobrazeny sice jsou, ale jak?
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím,že by si žádná z nich o tebe neopřela ani kolo.Jestli tě hlavně zajímá jak kdo vypadá,tak jsi tu špatně...
Reagovat
smazaný uživatel
Tady nejde o to, že Hradecká není žádná krasavice atd., ale že se by se na ten plakát daly rozhodně dát lepší fotky Hradecké a Zakopalové, než tam jsou. Proč je na té koláže Petra vyfocená upravená a v podstatě jako modelka a ostatní dvě holky ne?

A argumenty typu, že by si někdo o někoho neopřel ani kolo, jsou mimo. Jsem si jist, že Brož by si o Hradeckou také "neopřel ani kolo", ale to je zcela vedlejší, jde-li o kritiku výběru fotek pro dotyčnej plakát (a nikoliv kritiku toho, že se na plakátě vůbec nějaká fotka Hradecké objevuje).
Reagovat
smazaný uživatel
Krátká poznámka k tomu, jak turnaje s povinnou účastí hrají Williamsky nebo Clijsters. Já teda obecně vůbec nechápu, proč WTA, potažmo ATP, někomu diktuje, kde musí hrát a kde ne. To by snad měla být věc těch tenistů, ne? Pokud tam hrát nechtějí, dobře jim tak, oni příjdou o body, peníze atd.
Reagovat
VlS
Ale nešil, vždyť to není pravda, prostě jim, protože jsou v Top 20 se započítávají dva nejlepší výsledky z 5 turnajů a ty asi odehrají. pokud neodehrají, tak se jim za turnaj započte 0, žádné trestné body neexistují. Když jsou holky nemocné, tak nehrají, třeba vypadnou z dvacítky a mimo GS a mandatory nic dalšího mít povinného nebudou.
Reagovat
smazaný uživatel
Matěji sorry, ale od diskutujícího tvého kalibru bych rozhodně nečekal, že napíšeš někdy větu: "Jsem si jist, že Brož by si o Hradeckou také "neopřel ani kolo".
Jinak konkrétně fotka Hradecké je dle mého názoru v pohodě, je to sportovní a soustředěná póza, na které nevidím nic špatného. Jediné s čím bych částečně souhlasil, je zmínka o tom, že v případě Kláry by bylo zcela jistě možné vybrat o něco vhodnější fotku. Ale rozhodně to nikterak zásadně nekazí celkový dojem z této pozvánky.
Reagovat
VlS
Ale vždyť to tak je, dobýváš se do otevřenejch dveří :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tím mělo být řečeno, že je úplně jedno, kdo by si o koho "neopřel ani kolo". :-)
Reagovat
smazaný uživatel
OK, tak to potom jo. :-) No nic, tak si pojďme užít za pár minut začínající zápas Báry s Caroline. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
s ohledem na turnaj mistrů je to chyba, ale asi to není cíl. Takže pokud ten turnaj ITF vyhraje aspon nabere sebevědomí před RG.
Reagovat
VlS
Lopato, fakt by jsi se mohl podívat, jak bodování funguje, na turnaj Mistryň to nemusí mít vůbec žádný vliv.
Reagovat
smazaný uživatel
ted si zase napsal perlu ty troubo. Kdyby to vyhrála tak ty chceš snad říct že to nebude mít na turnaj mistryn vliv? kdepak to ty nerozumíš bodování...
Reagovat
VlS
Lopato jo, ale to by musela vyhrát, třeba si to vyhraje jinde, já tomu na rozdíl od tebe věřím, ty tady vykřikuješ, že už nikdy nic nevyhraje :-))
Reagovat
smazaný uživatel
No, připadá mi poěmrně evidentní, že pro případný turnaj mistryň bude mít u Petry daelko větší vliv její výkon ve Wimbledonu a na US Open + na nejprestižních turnajích v hale a na hardu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist