Kvitová v tříhodinovém maratónu porazila Záhlavovou-Strýcovou

10. 2. 2011, 16:03
Aktuality 17
V obrovskou bitvu, která trvala tři a čtvrt hodiny, se v Paříži zvrhl český souboj o čtvrtfinále. Vítězně z něj vyšla Petra Kvitová, která Barboru Záhlavovou-Strýcovou udolala 6-4 6-7 7-6. V dalším kole ji čeká Belgičanka Wickmayerová, která dnes za necelou hodinu porazila Kláru Zakopalovou.
Petra Kvitová

Petra Kvitová, která letos prohrála jen s Ruskou Věrou Zvonarevovou ve čtvrtfinále Australian Open, svou krajanku Barboru Záhlavovou-Strýcovou v jediném dosavadním vzájemném utkání hladce porazila. Tentokrát ji ale 56. hráčka světa pořádně prohnala. Kvitová dokonce musela odvracet mečbol a rozhodla až v dramatickém tie-breaku třetího setu.

Do zápasu vstoupila lépe právě Kvitová, která se podle očekávání snažila tlačit svou soupeřku, což se jí dařilo - nejen při svém podání, ale i na příjmu. Za celý set si osmnáctá hráčka světa vypracovala deset brejkbolů; proměnit dokázala jediný, ale i to stačilo na zisk setu.

Kvitová tak vykročila za letošní už třináctou výhrou, která se ale tentokrát neklubala vůbec lehce. V následující sadě diváci na pařížském centrálním kurtu viděli zarputilý tenis z obou stran. Záhlavová-Strýcová se zlepšila na podání a své krajance nenabídla jediný brejk. Ani jí se nepodařilo sebrat servis Kvitové, ale mrzet ji to nemuselo, protože si třetí set vynutila v tie-breaku.

Plzeňská rodačka už na loňském Australian Open ukázala, že i v koncovkách maratónských zápasů dokáže najít sílu bojovat, a dnes to proti Kvitové předvedla znovu. Na rozdíl od zápasu s Kulikovovou ale doplatila na zbytečné chyby; ty byly v závěru dnešního pařížského souboje k vidění na obou stranách, víc štěstí v koncovce pak měla Kvitová.

Záhlavová-Strýcová měla ve třetím setu většinou navrch. Jako první sebrala soupeřce podání a za stavu 4-3 byla blízko postupu. Kvitová jí dokázala brejk oplatit, v následujícím gamu ale znovu ztratila servis a Záhlavová-Strýcová podávala za stavu 5-4 na vítězství v zápase.

Jestli někdo čekal jednoduchý a rychlý konec jejich souboje, hodně se mýlil. Kvitová si znovu vzala podání zpátky, aby o něj v následující hře přišla, za stavu 5-6 odvrátila mečbol Záhlavové-Strýcové a po třech hodinách poslala osmifinálový duel do rozhodujícího tie-breaku.

Rozhozená Záhlavová-Strýcová nezačala zkrácenou hru vůbec dobře. Hned při prvním podání udělala dvojchybu a za chvíli prohrávala 2-5, ani to ale neznamenalo konec dramatu. Plzeňskou rodačku podrželo podání, po chybném prohozu Kvitové srovnala na 5-5 a vzápětí odvrátila první mečbol své soupeřky. To se jí potom povedlo ještě třikrát, ovšem za stavu 9-9 nabídla Kvitové pátou možnost ukončit zápas, a tu už favoritka zápasu využila.

"Byl to asi můj nejdelší zápas. Byl to neuvěřitelný tenis, Barbora hrála výborně, jsem ráda, že jsem to zvládla," radovala se po tři a čtvrt hodiny dlouhém utkání Kvitová, kterou jen mrzelo, že musela vyřadit svou krajanku. "Hrály jsme spolu s Barborou ve Fed Cupu, takže to bylo nebylo lehké," uvedla.

O semifinále si navíc Petra Kvitová mohla zahrát s další krajankou. To by ale svůj dnešní zápas musela zvládnout Klára Zakopalová, které se to nepovedlo. Proti Belgičance Yanine Wickmayerové si česká tenistka nevypracovala ani jeden brejkbol a z prvního vzájemného souboje odešla poražena za pouhých 55 minut. V deváté hře druhého setu sice odvrátila čtyři mečboly, utkání však poté zakončila dvojchybou.

Kvitové se zatím proti Wickmayerové příliš nedařilo. Poslední tři vzájemné zápasy v roce 2009 z celkových čtyř prohrála.

Nemocná Šarapovová se z Paříže odhlásila
Ke svému prvnímu zápasu měla dnes ve francouzské metropoli nastoupit bývalá světová jednička Maria Šarapovová, která se nakonec z turnaje těsně před zápasem s Bethanií Mattekovou-Sandsovou odhlásila.

Jak 13. hráčka žebříčku WTA uvedla, od víkendu, ve kterém reprezentovala Rusko ve Fed Cupu, se potýká s virózou. "Udělala jsem všechno pro to, abych byla připravená, ale hrát bohužel nemůžu," uvedla v prohlášení Ruska.

"Chtěla bych se omluvit svým fanouškům a poděkovat organizátorům turnaje, že mě chápou a podporují," napsala Šarapovová, kterou v pavouku nahradila domácí Stephanie Cohenová-Alorová.

Výsledky - Paříž (tvrdý povrch, dotace 618.000 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Kvitová (4-ČR) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 6:4, 6:7 (6:8), 7:6 (11:9), Wickmayerová (7-Belg.) - Zakopalová (ČR) 6:1, 6:3.

Komentáře

17
Přidat komentář
smazaný uživatel
Klára byla trapná,nevím jak ta holka se tam dostala,ještě že Pála má zdravej rozum,Pé´ta,lucka,Bára,....hm do čtyřhry možná Peshke,ale ne Zakopalku s Beneškou.....,to by byl průser....
Reagovat
smazaný uživatel
ty si moc rozumu nepobrala co? Zakopalová je náhodou hodně dobrá hráčka. Pokud má den tak porazí kohokoliv. Kdyby na wimbledonu mohlabýt ve čtvrtfinale ale onemocněla.
Reagovat
smazaný uživatel
...mám tu holku rád a fandím ji,ale proč se chová jak pinda....,na Petru měla,bohužel....ale Péťa je fakt profík,ta holka umí.....,Barčo sakra,hraješ proti kámošce,tak se ovládej,mrzí mě to......,pak jsem ti fakt přestal fandit,škoda.....a asi nejsem jedinedj,Pétˇa je úžasná holka a Paříž vyhraje.....,přátelé takovej talent tady dlouho nebyl.....
Reagovat
smazaný uživatel
Kež by to tak bylo, ale moc tomu nevěřím ta únava z turnajů a fedcupu se musí projevit. Petra udělala dost velký posun a její letošní bilance až mrazí 13 výher/1 porážce lépe je na tom snad jen Kim Clistersová, Zvonarová a možná Na Li....kdyby byl žebříček od začátku roku je Petra 4 hráčka světa.Na konci roku ji vidím v top pět.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak WTA má žebříček od začátku roku:))
A Peťa není 4. ale 5.:)
http://www.wtatour.com/page/RaceToSECSingles/0,,12781,00.html
Reagovat
smazaný uživatel
já už tam zahrnul i tento týden :)koukni pak na nové vydání a Petra bude 4 :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nooo kdyby se to vsechno seslo tak by mohla byt i 3.:))
Reagovat
skott
Zvlastni, uz jsem skoro nemyslel, ze se jeste nekdy utkaji, ale Jelena hraje opravdu vyborne.Jeji predstaveni na servisu je v Parizi ohromny, proti Nade se nenechala ani jednou brejknout, riskuje 2.podani na maximum a vychazi ji to, stejne jako cela hra.Zadna nejistota, ale pevny nervy.Vubec dnesni zapas byl spis jako kdyby hrali chlapi.Ani nepamatuju, kdy naposled dve holky spolecne nasazely 19 es.Tim vic kdyz se hrali jen dva sety.
S Kim to bude tezky, ale i ta se da porazit, prestoze Clijsters jde o hodne a ma Jelene co ¨vracet¨.Kdyz spolu hraly naposledy pred 8 lety, byla situace podobna.Dokic tehdy vyhrala v semifinale Curychu jako obrovska outsiderka (behem sezony spadla az do treti desitky) a naslednou prohrou ve finale s Henin pripravila Kim o pozici jednicky, ktera pripadla prave Justine.Kdyz vyhraje i zitra, necha zrejme Clijsters cekat na prvni misto az do antuky, vzhledem k tomu, ze ta na strednim vychode tradicne nehraje a Wozniacki objizdi vse.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby Kvitova hrala lepe sve podani tak první set by byl 6:2 a druhy 6:0
Reagovat
smazaný uživatel
To Kvitová musela vyslechnout nadávek :)))
Reagovat
smazaný uživatel
Také vyslechla :-D Bára je sice bojovnice k pohledání, ale když se jí nedaří, tak se chová jako dlaždiď...
Reagovat
smazaný uživatel
Oprava: sprostý dlaždič :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ještě že sem to neviděl. To by byly šílený nervy. TO muselo být o zdraví.
Reagovat
smazaný uživatel
Petra to hrála vyloženě pro diváky. Ve třetím setu stáhla z 2:4 na 4:4 a pak si prohrála servis na 4:5. Pak zase rebreak, Záhlavová break a Kvitová rebreak. A až v tom rozhodujícím tiebreaku se mi zdála Petra psychicky odolnější, i když využila až pátý MB. Vůbec využívání big points bylo u Kvitové přímo úděsné. Třeba breakbally - jen 4/19.
Reagovat
misoSK
Tak premienanie breakballov mala slabe uz v predchadzajucom zapase s manasievovou
Reagovat
skott
To je pravda, ale vetsinou kvuli tomu, ze Vesna spoustu micu vydrela skvelou defenzivou a jeste zakoncila a vubec ten zapas mel vybornou uroven.Dneska jsem videl nastesti jen treti set a vypadalo to, jako kdyz ani jedna nechce vyhrat.Smece do site nebo do autu (viz. Strycova tesne pred TB 3.setu), mizerny voleje, prestoze vymeny byly kolikrat rozehrany dobre...A samotnej rozhodujici tie-break byly snad vsechno nevynuceny chyby, ze se na to skoro nedalo divat.
Reagovat
smazaný uživatel
asi únava
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist