Legendární Jack Kramer zemřel

14. 9. 2009, 10:34
Aktuality 1
Tenis přišel o jednu z nejvýraznějších osobností své historie. Ve věku 88 let podlehl Američan Jack Kramer rakovině, kterou u něj lékaři objevili před dvěma měsíci. V roce 1947 vyhrál slavný hráč Wimbledon i US Open, na kterém triumfoval také o rok dříve. Ve stejných letech pomohl výběru USA k vítězstvím v Davis Cupu.
Jack Kramer

Dále čtěte:
... Nehrající americký kapitán Walter Pate pak řekl v rozhlase: "Jsem přesvědčený, že jedeme do Melbourne zvítězit, věřte mi, určitě přivezeme Davisův pohár do Ameriky. Jestli se teď ptáte, kde se ve mně bere ta ohromná jistota, pak na tu otázku je velmi jednoduchá odpověď. Vyhrajeme proto, že máme Jacka Kramera, který je v současné době jasně nejlepším tenistou světa. Nejenže ho nikdo nemůže porazit, ale ani vážně ohrozit"...
Před zavedením současného systému žebříčku byl Kramer ve 40. letech minulého století několik sezon světovou jedničkou.

Patřil k zakladatelům organizace ATP a v roce 1972 se stal jejím prvním výkonným ředitelem. O rok později zakázal členům asociace včetně řady hvězd startovat ve Wimbledonu, který pak vyhrál Jan Kodeš. Bojkot byl protestem proti potrestání Nikiho Piliče jugoslávskou federací za to, že nenastoupil k daviscupovému zápasu s Jihoafrickou republikou.

Od 70. let Kramer pořádal turnaj v Los Angeles, který předtím třikrát vyhrál. V roce 1968 byl uveden do tenisové Síně slávy a v anketě americké tiskové agentury Associated Press o nejlepšího hráče dvacátého století před deseti lety obsadil desáté místo.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
je mi líto ale neznám!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist