Lehečka je ve Winston-Salemu ve čtvrtfinále, ve třech setech porazil i Köpfera

24. 8. 2023, 05:59
Aktuality 10
ATP WINSTON-SALEM - Jiří Lehečka na 'dvěstěpadesátce' ve Winston-Salemu porazil 6:3, 3:6, 6:4 Němce Dominika Köpfera a po druhé třísetové výhře postoupil do čtvrtfinále. O vyrovnání maxima na okruhu ATP si jednadvacetiletý Čech zahraje s ve formě hrajícím Australanem Maxem Purcellem.
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Jiří Lehečka si před US Open naplánoval tři přípravné turnaje. Na dvou akcích Masters 1000 neměl příliš štěstí na los a brzy skončil na raketě člena TOP 10. V Torontu vypadl ve druhém kole s Casperem Ruudem a v Cincinnati podlehl hned v úvodu Tayloru Fritzovi. Proti oběma favoritům měl přitom dohromady sedm setbolů, ale set ani jednou nezískal.

Až nyní mezi menší konkurencí na turnaji ATP 250 ve Winston-Salemu se v týdnu před startem posledního grandslamu sezony dostává do zápasového rytmu. Pátý nasazený Čech zvládl už dva třísetové souboje, po rozehraném domácím kvalifikantovi Mitchellu Kruegerovi si poradil i v prvním vzájemném duelu s Němcem Dominikem Köpferem.

Jednadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi získal úvodní sadu a ve druhé měl za stavu 2:2 brejkboly. Ale nevyužil je, v osmé hře přišel poprvé o podání a už šestý zápas po sobě prohrál minimálně jeden set. Potřetí ale dokázal najít cestu k vítězství, v rozhodujícím dějství za stavu 3:3 odvrátil brejkbol a po dvou hodinách nad o osm let starším sokem zvítězil 6:3, 3:6, 6:4.

35. muž světového žebříčku Lehečka postoupil již popáté v sezoně do čtvrtfinále turnaje ATP. O vyrovnání maxima z Rotterdamu 2022 a Dauhá 2023 si zahraje s Maxem Purcellem (h2h 1:0), kterého porazil v kvalifikaci loňského Australian Open ve dvou tie-breacích.

Purcell – Griekspoor 7:6, 7:6

Pětadvacetiletý Purcell sice po postupu do druhého kola French Open prohrál šest zápasů v řadě, v srpnu se ale rozehrál do životní formy. V Torontu si připsal premiérovou výhru na turnajích Masters 1000, na další 'tisícovce' v Cincinnati zaznamenal první skalp hráče TOP 10 a prohrál až ve čtvrtfinále se světovou jedničkou Carlosem Alcarazem.

Nyní má 47. tenista světového žebříčku Purcell na kontě už 11 výher z posledních 13 zápasů během 18 dnů, navíc odehrál ještě šest zápasů ve čtyřhře. Ve Winston-Salemu ve třech duelech neztratil set, ve čtvrtfinále porazil 7:6, 7:6 druhého nasazeného Nizozemce Tallona Griekspoora.

Gasquet – Nakashima 2:6, 6:4, 6:4

Richard Gasquet zdolal 2:6, 6:4, 6:4 domácího Brandona Nakashimu, teprve podruhé od lednového triumfu v Aucklandu vyhrál na turnaji ATP dva zápasy po sobě a také svou čtvrtou účast ve Winston-Salemu proměnil ve čtvrtfinále.

O překonání výsledku z let 2016, 2021 a 2022 si sedmatřicetiletý Francouz zahraje s dalším Američanem Sebastianem Kordou (h2h 0:1). Třiadvacetiletý syn bývalé světové dvojky Petra Kordy zdolal 7:6, 6:4 Maďara Mártona Fucsovicse a na teprve druhém z devíti turnajů po dubnovém návratu po zranění zápěstí zaznamenal sérii alespoň dvou výher.

• ATP 250 WINSTON-SALEM •
USA / Severní Karolína, tv. povrch, 850.680 dolarů
středeční výsledky (23. 08. 2023)
• Dvouhra - osmifinále •
Lehečka (5-ČR) - Köpfer (Něm.) 6:3, 3:6, 6:4
Čorič (1-Chorv.) - Mmoh (USA) 6:4, 6:7 (3:7), 6:3
Purcell (Austr.) - Griekspoor (2-Niz.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:2)
Korda (3-USA) - Fucsovics (14-Maď.) 7:6 (7:5), 6:3
Djere (4-Srb.) - Michelsen (USA) 6:4, 6:4
Báez (6-Arg.) - Vukic (9-Austr.) 6:4, 4:6, 6:4
Gasquet (12-Fr.) - Nakashima (USA) 2:6, 6:4, 6:4
J. M. Cerúndolo (Arg.) - Kumar (USA) 7:5, 6:3

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
frenkie57
to zvládl a vyhlídky na celkové vítězství nejsou malé. Moc bych mu to přál. Takže gratulka a jen tak dál.smilesmile
Reagovat
lukassb
Tak Jirka s prehledem :) Ma fakt dost velky sance na tomhle turnaji. Uprimne ale nechapu jak ten Purcell mohl mit takovy vysledky ted. Videl jsem ho hrat poprve a tak prisernou hru od zakladni cary jsem dlouho nevidel.
Reagovat
turista
Dobře! Jirka Lehecka může vyhrát celý turnaj.
Reagovat
makro99
:) to už moh v Umagu...
Reagovat
makro99
ale jo, ty třísetový těsný výhry se slabšíma soupeřema by ho mohly nakoupnout...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jako že by ho nakoply ty zbytečně prohraný sety? smile
Reagovat
makro99
J2rka zatím vždycky zářil jako překvapení; s rolí favorita se zatím pere a letos ji myslím nikde nepotvrdil - nejen v Umagu, ale třeba ani na challengeru v Prostějově..
Reagovat
turista
Ano. V Umagu mohl a měl vyhrát.
Reagovat
makro99
čistě úderovými kvalitami určitě "mohl"; ale "měl"? ona je tam fyzička, psychika, zkušenosti... a Lehečka nikdy předtím nehrál ani finále a přitom tu byl v pozici favorita a turnajové jedničky, kde ten tlak je velký.. a tady ty netypický turnajový jedničky, co si je daj někde v Rabatu, Bogotě nebo Budapšti na billboard, tak pak velmi často vypadaj v 1. kole..
Reagovat
makro99
Životní úspěch na hardu - skalpy Safiulina, Hanfmana a teď Kumara.. ve čtvrtfinále čeká Čorič.
Přitom poslední hard JMC odehrál v Miami 2022! A to vůbec ne špatně - 3. kolo přes Lajoviče a Andersona.. Takže takto dlouhou až ignoranci tohoto povrchu fakt nechápu...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist