Lehečka přehrál Tsitsipase letos i podruhé, po zranění vyhrál poprvé tři zápasy v řadě

18. 10., 21:14
Aktuality 30
ATP ANTVERPY - Jiří Lehečka (22) na halové akci v Antverpách porazil 6:4, 6:4 světovou jedenáctku a dvojnásobného semifinalistu Stefanose Tsitsipase (26), vzájemnou bilanci vyrovnal na 2:2 a poprvé po tříměsíční pauze zaviněné zraněním zad vyhrál tři zápasy v řadě. O třetí finále na okruhu ATP si český tenista zahraje s Američanem Marcosem Gironem (31).
Jiří Lehečka a Stefanos Tsitsipas (© Belga / ddp USA / Profimedia)

Lehečka – Tsitsipas 6:4, 6:4

Jiří Lehečka na všech pěti turnajích po srpnovém comebacku po únavové zlomenině zad, která ho vyřadila ze hry na tři měsíce, vyhrál minimálně jeden zápas. Čtyřikrát pak přidal i výhru číslo dvě a nyní při premiéře v Antverpách poprvé od květnového přerušení sezony vyhrál třikrát po sobě.

Dvaadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi v Belgii navíc neztratil ještě ani set. Po španělském antukáři Jaume Munarovi a Němci Danielu Altmaierovi si poradil i s dlouhodobě se trápící světovou jedenáctkou Stefanosem Tsitsipasem. Řeka porazil bez ztráty podání 6:4, 6:4, navázal na březnovou výhru z Indian Wells a vzájemnou bilanci vyrovnal na 2:2.

Český tenista hned od začátku dostával o čtyři roky staršího Řeka, který oba předchozí starty v Antveprách (2017 a 2023) proměnil v semifinále, pod tlak. Šance na brejk ve třetím a pátém gamu sice nevyužil, celkově šestý brejkbol za stavu 3:3 už však proměnil a po povedené pasáži se ujal vedení 6:4 a 2:0. Náskok si bez potíží pohlídal, Tsitsipasovi nenabídl jediný brejkbol a po necelé hodině a půl měl postup v 'kapse'.

33. hráč světa Lehečka má od srpna na turnajích ATP solidní bilanci 10:4. Porážky utrpěl jen s žebříčkově lépe postavenými soupeři Francesem Tiafoem (26. v ATP), Andrejem Rubljovem (6.), Jannikem Sinnerem (1.) a Holgerem Runem (14.).

Naopak šestadvacetiletý Tsitsipas po relativně povedeném jaru, během něhož vyhrál Masters v Monte Carlu, byl ve finále pětistovky v Barceloně a zahrál si čtvrtfinále na Roland Garros, odehrál deset turnajů a jen na olympiádě vyhrál tři zápasy po sobě. Mimo antuku má bilanci 7 výher a 8 porážek a nepovedená část sezony ho zřejmě připraví o Turnaj mistrů, na kterém chyběl naposledy v roce 2018.

Lehečka postoupil do semifinále turnaje ATP pošesté v kariéře a potřetí v sezoně. O třetí finále, které si zahrál zatím jen loni v americkém Winston-Salemu a letos v lednu cestou za svým jediným triumfem v australském Adelaide, se utká se 47. hráčem světa Marcosem Gironem (H2H 2:1).

S devět let starším Američanem, jenž ve večerním čtvrtfinále smetl dvakrát 6:2 domácího Zizoua Bergse, prohrál jen loni na antuce v Paříži. Na trávě i na hardu ho porazil.

Končí i De Minaur a Auger-Aliassime

Ze hry venku už je také finalista z roku 2020 a letos nejvýše nasazený Alex de Minaur. Australský favorit podlehl 3:6, 6:3, 5:7 Francouzi Hugu Gastonovi, který po premiérovém skalpu hráče TOP 10 postoupil potřetí do semifinále turnaje ATP a poprvé mimo antuku.

O udržení semifinálové neporazitelnosti si čtyřiadvacetiletý Gaston zahraje s Robertem Bautistou (H2H 0:0). Španělský veterán udolal po téměř tříhodinové bitvě 3:6, 6:2, 7:6 kanadského šampiona z roku 2022 Félixe Augera-Aliassimea a dostal se do svého prvního semifinále na hlavním okruhu od loňského června.

Výsledky turnaje ATP 250 v Antverpách


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

30
Přidat komentář
Krisboy
Reagovat
Trojchyba_Mat
Tak tedy s Gironem. Nebude to lehké, ale Jirka to dá. H2H vede 2:1 s tím, že vyhrál na těch nyní relevantnějších površích Let's goooo
Reagovat
frenkie57
jj, také mu věřím. Sice toho Amíka vůbec neznám, ale věřím, že ho Jirka dá. Už jsem započal těšení se na finále.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Marcos hrál dneska pěkně i když neměl zas tak těžkého soupeře. Jirka je už přeci jen z jiného soudku...
Reagovat
AJVEN
Jirka zvládl skvěle koncovky sad tak aby mu to vydrželo na zbývající dva zápasy. Držíme palce.
Reagovat
frenkie57
Druhý titul v sezóně(i kariérně) by mu slušel. Palce v pohotovosti.
Reagovat
frenkie57
Princezna je kdo? Bautista Agut?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jj PBA
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Pardon RBA
Reagovat
frenkie57
No, prostě nějakej raper.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ok, tak RZA

https://youtu.be/HyVTdySbUfc?feature=shared
Reagovat
frenkie57
Jo, to bude von. Dík za upřesnění.
Reagovat
Nola
Jirka hral co potreboval a stacilo to, zapas si postrazil, ak mozem podotknem, ze dodnes som nepochopila, ako hrac, ktory porazil vsetkych clenov B3 je dnes totalnym priemerakom, tym samozrejme nepodcenujem vyhru Jiriho, ale dnes to nemal velmi zlozite

d Artagnan nebol favoritom v tomto zapase, on vlastne nie je favoritom pomaly uz nikde proti hracom T50 na harde, kde sa podel ten hrac, ktory bol velkym prislubom, kde sa podel hrac, ktory vyhral TM a kecal, ze bude NO1 a vyhra GS, jeho BH je pozvanka na fiftiny pre hracov na opacnej strane, ak nehra na antuke je polovicny, strasny prepad a aby ma niekto nenapadol, nema to nic spolocne s dnesnym zapasom
Reagovat
Trojchyba_Mat
Za to může jistá Španělka
Reagovat
frenkie57
Za to může jistá krásná a sympatická Španělka šmrclá Amerikou.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Reagovat
Marduch
Ten jednoruční BH není v dnešním tenise už upravdu žádné terno. Né, že by byl Tsitsipas v jednoručáku někdy nějakým maestrem, ale tenis se i díky vzestupu Sinnera a Alcaraze zrychluje a jednoručák stíhá stále méně. Kromě jiného, hráč s jednoručákem si např. nemůže na rozdíl od obouručáku pomoct zápěstím v momentech, kdy má na úder málo času a nestíhá pořádně švihnout. Ale třeba Tsitsipas jenom šidí tréninky
Reagovat
frenkie57
Na druhou stranu jednou rukou dosáhneš dále. Když by jsi chtěl zasáhnout stejný míč obouručákem, musíš udělat (ú)krok navíc, což při té rychlosti soupeřova úderu může dělat ten rozdíl. Ale obecně souhlas, jednoručný BH je přežitek a patří na smetiště tenisových dějin.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ale Gríša si jednoručákem dokáže dost dobře pomoci a bohorovně se tu také přešel upset dne, totiž výhra StanDaMana nad Rublem. Tam také jednoručák vydržel těžký nápor, a to i přes značný věkový rozdíl.
Takže bych spíš tvrdil, že ho málokdo umí tak dobře, aby dokázal konkurovat top hráčům.
Reagovat
frenkie57
No je fakt, že kdo ho má zmáklý k dokonalosti(Dimitrov, Federer), tak pořád je schopen i v dnešních poměrech úspěšně vzdorovat špičkovým hráčům s obouručákem. Nicméně, je to jen otázka času, kdy zmizí úplně.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Což je škoda. Mladej Švéďák hraje pinec s hranatou pálkou a jak zatápí Asiatům Je to vo ruce a teda i vo hlavě.
Reagovat
fandorin78
Reagovat
fandorin78
Výhra Wawrinky potěšila. Zápas jsem neviděl, jen by mě zajímalo, jak moc to byl výsledek Rublevovy psychické lability. Nebo Wawrinka zahrál jako zamlada?
Reagovat
alcaraz.dva
Rublev je prý po velmi delikátní operaci (Press konference v Stockholmu)...Nakonec to dobre dopadlo, ale nemuselo...Přeji hodně zdravi (i Collins)..
Reagovat
Krisboy
Je to tak, na druhou stranu, Tsitsi má OHBH fakt špatnej, takovej Wawrinka z let 2014-16 nebo Federer 2017 by si s tím poradili.
Reagovat
TheRoyalBlue
Na súčasný rýchly counter-punching tenis naozaj nie je jednoručný BH terno, ale zas veľkú rolu hrá to, že hlavne sa neučí u detí. Je to pochopiteľné nielen pre jeho výhody, ale aj z toho hľadiska, že pre decká je náročný, lebo im je raketa väčšia a ťažšia ako dospelým. Prípady ako Thiem, ktorý ako teenager prepol na jednoručák, sú veľkou raritou. Málokto s tenisovými ambíciami bude v staršom veku prechádzať na úder, pre ktorý nemá žiadnu svalovú pamäť. Pre nás amatérov, čo sme s tenisom nezačali od úplného detstva, je práveže ten jednoručný niekedy aj ľahší a prirodzenejší.

IMHO, keby sa učil, stále by sa našlo významné percento hráčov, ktorí by s ním dokázali byť úspešní. Hlavne na antuke to vie byť efektívny úder.
Reagovat
Krisboy
Nejsem si jistý, ale myslím že i Sampras hrál původně obouruč, na jednoručák přešel až časem...
Reagovat
Nola
OK, ale este vlani hral finale na AO, a hral velmi, velmi slusne, jednorucak mu fungoval lepsie ako FH, skor mi pride, ze sa nejak uspokojil s tym co dosiahol a nesnazi sa zlepsovat, netrenuje svoje slabosti, predsa nie je moze aby 26 rocny hrac bol za svojim zenitom, ked pozriem ze ho tento rok dokazal porazit aj Nishi, tak to uz je fakt na zamyslenie, a spomenuty Grisha prave dostaval v minulosti sodu od hracov B3 ako na beziacom pase, a nielen od nich, ten jeho BH tiez nie je az take terno ako sa tu spomina, skor si upratal hlavu a hra s rozumom a vyuziva svoje prednosti, D Artagnan zahra za zapas kopec houmeranov..... stale si myslim, ze patri do T10, predsa nie je mozne aby bol v T10 behal Minotaur , Rublev, Ruud a Tsitsi bol kdesi v druhej dvadsiatke aj tam iba vdaka antuke, aj tam ho dokaze porazit v pohode par hracov.....
Reagovat
Dobry-den
Výborně. Jirka ještě na turnaji neztratil podání.

Vyvíjí se to zajímavě, Jirka zůstal nejvýše nasazeným hráčem v pavouku, ale na titul bych ještě nemyslel, zejména pozor na princeznu!
Reagovat
Trojchyba_Mat
Výborně, tak ještě dva zápasy
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist