Lehečka si na Australian Open poprvé zahraje hlavní soutěž grandslamů! Finále kvalifikace zvládl i Macháč

14. 1. 2022, 03:54
Aktuality 18
AUSTRALIAN OPEN - Dvacetiletý Jiří Lehečka ve finále kvalifikace Australian Open po obratu porazil Dmitrije Popka z Kazachstánu a poprvé v kariéře si zahraje hlavní soutěž grandslamových turnajů. Závěrečné kolo dnes zvládl i o rok starší Tomáš Macháč, který si letos i podruhé poradil s Jesperem de Jongem z Nizozemska.
© Český tenisový svaz / Pavel Lebeda

Jiří Lehečka si na konci sezony 2021 zahrál své čtvrté finále na challengerech a znovu po dvou letech dostal šanci reprezentovat v Davisově poháru. Nový tenisový rok zahájil na challengeru v australském Traralgonu a dostal se do čtvrtfinále, ve kterém prohrál bitvu s pozdějším finalistou Bjornem Fratangelem.

Solidní formu v úvodu sezony přetavil v premiérovou účast v hlavních soutěžích grandslamových turnajů. V kvalifikaci Australian Open porazil Michaela Mmoha, domácího Maxe Purcella a dnes po setech 4-6 6-3 6-3 a více než dvou hodinách Dmitrije Popka.

Lehečka v úvodním dějství dvakrát přišel o podání, ale ve zbytku zápasu už ani jednou nezaváhal. Jeho kazašský protivník, jenž začal mít v průběhu rozhodujícího dějství zdravotní potíže, dokázal s českým talentem držet krok jen do stavu 3-3.

Dvacetiletý Čech se i při svém druhém startu v grandslamových kvalifikacích dostal do závěrečného kola, loni na US Open však neuspěl.

"Soupeř zahrál v prvním setu líp, tolik se nebál. Já jsem nepředvedl dobrý výkon. Od druhého setu už jsem začal více dirigovat hru, zahrál jsem o dost lépe než soupeř. A ve třetím setu jsem na tom byl fyzicky lépe. Z postupu jsem nadšený," řekl Lehečka pro web Tenisový svět.

Ve svém prvním zápase na grandslamovém turnaji Lehečka vyzve bývalou světovou trojku a aktuálně 28. hráče světa Bulhara Grigora Dimitrova.

Macháč porazil de Jonga i podruhé a znovu po roce kvalifikaci zvládl
Tomáš Macháč si loni na podzim procházel krizí, ale z té už je snad definitivně venku. Na konci sezony se blýskl parádními výkony v Davisově poháru a na začátku letošní sezony si v Traralgonu došel pro třetí trofej z challengerů.

Jednadvacetiletý Čech na vítězné vlně čítající už osm zápasů pokračuje na Australian Open. Dvacátý nasazený po prohrané úvodní sadě proti Camilu Ugovi Carabellimu v kvalifikaci naprosto dominoval, v dalších dvou kolech neztratil podání a za hodinu vyřídil Yukiho Bhambriho i Jespera de Jonga, se kterým si snadno poradil také před týdnem na challengeru.

"Hraju teď opravdu dobře, dnes to byl vynikající zápas. Předvedl jsem stoprocentní výkon, nebyla tam skoro žádná chybička. Zůstávám nadále soustředěný, těším se na další výzvy," uvedl po kvalifikaci Macháč.

O vyrovnání výsledku z loňska, kdy ve druhém kole podlehl Matteu Berrettinimu, se Macháč utká s Argentincem Juanem Manuelem Cerúndolem. O překonání grandslamového maxima by si v případě výhry zahrál s vítězem amerického duelu mezi Johnem Isnerem a Maximem Cressym.

V hlavní soutěži grandslamu budou po velmi dlouhé době účinkovat tři čeští tenisté. Lehečka s Macháčem doplnili Jiřího Veselého.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

18
Přidat komentář
Dobry-den
Tomáš má dobrý los, Cerúndolo zná tvrdý povrch jen z rychlíku. Tomáš je dokonce výrazným kurzovým favoritem, tak snad tuto roli potvrdí. smile

Jirka může jen překvapit, ale Dimitrov si umí vybrat den blbec, tak proč ne. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
skvěle! Postup do MD je pro ně úspěch i odměna za přípravu.
Tom s Cerundolem šanci má, ale i tak to může být těžký boj. Argentinec měl velmi dobrý závěr sezóny a nemyslím, že jen na antuce.

J2rka to s Grišou, který se poslední dobou také lepší, bude mít složité, ale pokud se Griša špatně vyspí, nebude úplně bez šance, jak to dokázal Vítek s Shapem.
Takžesmile
Reagovat
tromas12
Macháč vs Cerundulo
Lehečka vs Dimitrov

Jirka moc štěstí na los neměl, ale zas to pro nej bude dobra zkušenost a třeba překvapí
Tomáš má do 1.kola hratelného soupeře, Cerundolo je spíše antukář, tak snad ho dokáže porazit, do druhého kola tam má Isnerasmile
Reagovat
Grape
Isner má Cressyho, to je 50:50.
Reagovat
darek.vrana
Tomáš zase parádní výkon, Jirka to ubojoval. V MD to bude hodně těžké, moc není z čeho vybírat, snad jedině Cerundolo? Ale aspoň si užijeme minimálně 2 super zápasy a třeba se dočkáme i překvapení. Je fakt, že Tomáš může potrápit kohokoliv.
Reagovat
EllNino
Ma Cerundola, hratelne
Reagovat
darek.vrana
Tak to je ideál! To jsem si přál, myslím, že ani druhé kolo nemusí být konečná.smile
Reagovat
darek.vrana
I když samozřejmě ani Cerundolo není snadný...
Reagovat
Krisboy
Tomášovi věřím, stále se zlepšuje a snad se bude dále zlepšovat i v průběhu turnaje smile
Reagovat
Pe3k
pecka smile smile
Reagovat
tromas12
Víte někdo kdy bude doplněn pavouk?
Reagovat
raron
Super práce, pánové!!smile
Reagovat
Newcombe
Gratuluji, obrovský úspěch!
Reagovat
Marie9
Gratulace, kluci!smile
Reagovat
vladka
Pa-rá-da! smilesmile
Reagovat
bIbec
Výborně borci smilesmile
Reagovat
EllNino
Teď jen doufat, že je nenalosují proti sobě smile

Tomáš v naprosté pohodě, jen tak dál :)
Reagovat
Grape
A bylo by to tak špatně? Aspoň by měl jeden z nich 2. kolo. smile
Pokud dostanou Sinnera, Carena, Fritze, Čiliče... Tak nejspíš nebude ani to. Ale zase na druhou stranu by to byla cenná zkušenost smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist