Lehečka si v Madridu obnovil zranění zad, první semifinále na Masters v sedmé hře vzdal

3. 5., 20:48
Aktuality 90
ATP MADRID - Jiří Lehečka (22) si své dosud největší semifinále dlouho neužil. Na antukovém Masters 1000 v Madridu nejlepší český tenista vzdal za stavu 3:3 kvůli obnoveným bolestem zad Félixi Augeru-Aliassimemu (23). Kanaďan, kterému postup usnadnil už třetí soupeř včetně Jakuba Menšíka, si o nejcennější trofej zahraje s Rusem Andrejem Rubljovem (26).
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Auger-Aliassime – Lehečka 3:3 / skreč

Jiří Lehečka začal s bolestí zad laborovat už v průběhu březnových turnajů Masters 1000 v USA a po následné měsíční pauze, během které přišel o turnaje v Monte Carlu a Barceloně, vstoupil do antukového jara až v Madridu.

Ve španělské metropoli dlouho vypadal v dobré fyzické kondici. Poradil si s Hamadem Medjedovičem a Thiagem Monteirem, připsal si cenný skalp pomalu se loučícího Rafaela Nadala a po skreči Daniila Medveděva postoupil poprvé do semifinále turnaje Masters 1000.

Natěšeného českého tenistu ale v boji o třetí a dosud největší finále zastavily obnovené bolesti zad. V souboji s Félixem Augerem-Aliassimem vydržel jen necelých sedm gamů, než s bolestivou grimasou a těžkým srdcem skrečoval.

Lehečka si už před začátkem zápasu v útrobách stadionu Caja Mágica promasírovával bolavé místo a ve výměnách pak byl viditelně limitovaný při pohybu i úderech. Z pohledu skóre držel krok, přesto si vyžádal medical timeout a po šestém gamu strávil několik minut v šatně s fyzioterapeutem.

Po návratu na kurt to ještě zkusil a získal dva fiftýny, ale po třetím se zhroutil na kolena a bylo jasné, že pokračovat nemůže. Za stavu 3:3 a 30:15 při svém podání soupeři podal ruku a poslal ho do finále.

Lehečka hrál semifinále na hlavním okruhu popáté v kariéře a poprvé na akcích větších než ATP 500. Až do finále to dotáhl zatím jen ve Winston-Salemu 2023 a v Adelaide 2024, kde v lednu slavil premiérový triumf.

Ve světovém žebříčku se dvaadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi posune na 23. místo a vyrovná své maximum. V nadcházejících dvou týdnech pravděpodobně vynechá Masters v Římě, týden před Roland Garros, které startuje v neděli 26. května, je přihlášen ještě do švýcarské Ženevy.

Třiadvacetiletý Auger-Aliassime hrál semifinále turnaje Masters 1000 potřetí v kariéře a poprvé se dostal až do finále. V nich má na okruhu ATP  bilanci 6:9, po úvodní šňůře osmi nezdarů vyhrál 6 ze 7 finálových zápasů.

V Madridu mu cestu do dalšího kola usnadnil třetí ze šesti soupeřů. Ve třetím kole mu vzdal na začátku druhé sady Jakub Menšík (pravá ruka) a ve čtvrtfinále proti němu vůbec nenastoupil v posledních měsících suverénní Ital Jannik Sinner (pravá kyčel).

"Je to bláznivé, tohle se mi ještě nestalo. Tolik skrečí, nebo odstoupení po sobě. Nemohl jsem tomu uvěřit, když jsem viděl, že má problémy se zády a nemůže pokračovat. Je mi ho opravdu líto. Sám jsem bojoval se zraněními a všichni si umíme představit, jaký to je pocit. Chcete bojovat se soupeřem, ale nemůžete," řekl 35. hráč světa Auger-Aliassime v pozápasovém rozhovoru.

Bývalá světová šestka Auger-Aliassime si o nejcennější a první titul z antuky zahraje v neděli s Andrejem Rubljovem. S ruským tenistou, který v prvním semifinále vyřadil Taylora Fritze, prohrál 4 z 5 vzájemných soubojů.

"S Rubljovem to byly vždycky třísetové bitvy. Dokonce už v roce 2018, kdy jsem byl mnohem mladší. Letos jsem byl blízko v Rotterdamu, ale nevyužil jsem několik mečbolů, takže doufám, že to tentokrát vyjde," uvedl první Kanaďan ve finále antukového Masters.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Madridu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

90
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Tak po Madridu je už konečně jasné, kdo vyhraje RG.

Ten, kdo se nezraní
Reagovat
aape
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Vlastně jsem zapomněl na ještě jednu možnost - může vyhrát jakkoli zraněný Joker
Reagovat
d@ve
Jirky je mi líto, ale co nedokážu pochopit ta jeho reakce u lavičky. Nedovedu si představit, že bych s bloknutými zády byl schopen takovým způsobem rozsekat raketu o zem.
Reagovat
frenkie57
Jo, také mě to překvapilo, před několika desítkami sekund sotva leze a najednou v plné síle rozšvihá raketu jak nic. Inu, frustrace dodá sílu.
Reagovat
Drzymalski
Asi tím ztratil sympatie části publika. Nehodilo se to k situaci do které se dostal. Kritizovat ho ale z gauče je snadné. Zřejmě se střetly ambice, zklamání a bezmoc. Lehečka měl v hlavě šanci, která se v Masters nemusí opakovat. V cestě soupeři, které už porazil.
Reagovat
George_Renel
Říká se tomu adrenalin......
Reagovat
GaelM


Nevadí mi apriori vybití frustrace, to je v dané situaci pochopitelné. Ale ve chvíli kdy skrečuje protože se nemůže hýbat, není normální, že tam pak rozšvihá raketu, hodí si na záda dva těžké bágly a normálním krokem zamíří do šaten, to sorry
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Normálně to možná nevypadá, ale normální to je. Raketa adrenalin, jak píše GR. Skácel se nejspíš protože mu tělem projela náhlá bolest, která v té intenzitě určitě nepokračovala a v báglech nejspíš netahá cement...

Nebo si myslíš, že to simuloval, aby nemusel hrát o finále?
Reagovat
GaelM
Nemyslím si nic takového, ale vypadá to prostě hrozně hloupě.
Reagovat
Walda58
smile vždyť si je mohl zablokovat doopravdy
Reagovat
Kandinsky1
Reagovat
RFanousek
Tenhle turnaj je opravdu katastrofa. To nepamatuju.
Reagovat
Drzymalski
Když jsem v boxu Lehečky zahlédl Dr. Koláře zablikala mi kontrolka. Něco není v pořádku se zády hráče. A bác ho! Možná jsem to přeslechl ale komentátorka jmenovala z Lehečkova boxu kde koho, sestru trenéra několikrát, kapacitu fyzioterapie nepoznala?
Reagovat
misa
Těžko srovnávat všechna data, ale připadá mi, že čeští tenisté a tenistky patří mezi nejméně odolné v elitním tenisu. Zejména ženy jsou neustále zraněné, a to i dlouhodobě

Náhoda to asi není.
Reagovat
annah
Zdá se mi to, anebo je opravdu Lehecka nějaký celkově rozložitější? Dřív mi připadal jako tenká špagetka.
Reagovat
Marduch
jj, prý v gymu hodně zamakal.
Reagovat
Drzymalski
Nárůst svalové hmoty a styl hry mohou být vodítkem pro jeho náchylnost ke zraněním.
Reagovat
Pe3k
FAA se dostal do finále ani neví jak, zkušenosti no
Na dosah má největší titul kariéry, že by vyhrál gs to asi nikdo netipuje, ale tahle tisícovka by byla dost možná vrchol kariéry. V cestě stojí Rublev.
Reagovat
Nola
ten to vymakol v tom najlepsom, urcite stihol aj prehliadku nielen Madridu, navstivil vecerne kluby, pospasoval s babami a v nedelu si mozno dojde bez namahy pre sek a 1000 bodov do rankingu a na cely rok ma vystarane
Reagovat
pepa56
Jo 3 krát mu vzdal soupeř. Z toho 2 Češi
Reagovat
Teo
Rublev ho smete jak nic.
Reagovat
Kandinsky1
Bude vést 6:0, 5:0 a skrečne.
Reagovat
Teo
Reagovat
Patik
Bolo by vtipné keby sa Rublev zranil pred finále (hádam nie) a FAA by vyhral bez boja titul.
Reagovat
frenkie57
Rublev ho utře jak nudli, o tom jsem přesvědčen.
Reagovat
australan.tenis
Líbí se mi pe3k, jak jsi s FAA bez ohledu na jeho výsledky, to zaslouží respekt. Mnohem lepší než Nadal fans, kteří ho opustili, jen co se loď s Dopalem začala potápět.
Reagovat
Martan1
Kecy, fandil jsem Nadalovi a je mi sympatický napořád. Djokovičovi jsem nefandil nikdy. Ne proto že by mě byl nesympatický, je to celkem fajn chlapík když neřve ve vzteku na podavače míčků, ale prostě to byl soupeř Nadala, tak proto. Ty jsi na tom jinak, ty Nadala nenávidíš.
Reagovat
Nenela
Tenhle turnaj je marodkaaaaaaa
Reagovat
Patik
No tak toto je pekne v prdeli..a tak to pekne začalo..titul nemá takmer žiadnu hodnotu..taký Djokovič mohol mať easy titul..nech sa všetci vykašlú na rím a vidíme sa zdraví na RG..snáď.
Reagovat
Nola
taky Djokovic ma zdravy rozum, ma 37 rokov a nebude riskovat zranenie, kedze povrch na FO nema nic spolocne s povrchom v Madride, uz ho vyhral viac krat a aj ho viackrat vynechal, on si to moze dovolit, ti mladi nie, lebo maju povinne turnaje, on uz nema ziadne povinne turnaje
Reagovat
turista
To nemá. Ale myslím si, že upomínkové předměty na stý titul Novaka Djokoviče už jsou od konce roku 2023 připravené. Už se jen čeká na to až na ten milník Novak dosáhne.
Reagovat
Patik
Nevyzerá že by sa za tou stovkou nejak hrnul.
Reagovat
Patik
Turnaj mohol poslúžiť aspoň na rekreačný tenis keď by vypadol aj v treťom kole aspoň by mal ten jeden dva zápasy v nohách rukách..takto vypadne v Ríme niekde vo štvrťfinále a na RG pôjde bez nejakej formy a ešte aj bez trénera to je proste celé zle podľa mňa.. necítim z toho žiadnu pozitívnu budúcnosť sezóny.
Reagovat
Kandinsky1
Nezačal už zase objímat stromy? Aby to bylo komplet.
Reagovat
GaelM
Dává se dohromady na léto, kde čekají 3 GS a olympiáda = vrchol sezóny. Stovku ATP turnajů může pokořit klidně příští rok na 250 v Bělehradě, na to není žádný velký spěch. Ale na zisk velké trofeje už má letos nejspíš poslední reálnou šanci...
Reagovat
aape
Jakou hodnotu má zisk takového turnaje, 2 soupeři ti vzdali, další ani nenastoupil,
A diváci a fanoušci ti mají úplnou smůlu, to je o ničem
Reagovat
turista
No tak pro Rubleva pokud zvládne finále tak to hodnotu má. Musel překonat několik těžkých soupeřů. V případě Aliassime je to pro třech skrečích soupeřů sporné pokud vyhraje. Ale na nic z toho se historie neptá.
Reagovat
paddy
Byla by už škoda, kdyby to Auger nedotáhl k titulu
Ještě jedna skreč a má titul v kapse smile
Může to být jeho životní týden smile
Reagovat
Walda58
smile
Reagovat
tommr
zatímco Lehečka musel skrečovat a vzdát semifinále Pavlásek se díky skreči soupeřů dostal do finále debla. Takže jeden měl zkrátka smůlu a ten druhej štěstí ...
Reagovat
Nola
to musi byt teda naplast, zrovnavat debla so singlom
Reagovat
Kaprik
Je tady spousta stížností na přetížení hráčů... A pak jsou různé Laver cupy, exhibice v Las Vegas nebo v Saúdské Arábii apod. a hráči na ně jedou. Prachy místo odpočinku.
Reagovat
tommr
jj a na ty exhibice se většinou nejvíc cpou ti hráči kteří si na přetížení nejvíc stěžujou ...
Reagovat
NereknuHele
Simulant
Reagovat
farr
Nic zlého nepřeju, ale až jednou chytnou záda tak Neříkat Hele vůbec nic a jít pěkně skládat 50 metráků uhlí . Pak si hele řeknem JO ?
Reagovat
Klenot_mezi_muzi
Jasne ze to je simulantska primadona,vezmi si delniky,kteri delaji ohnuti kazdy den v praci,ty museji mit teprve zada v haji. Oni si vsak narozdil id nej nemuzou dovolit prijit o kazdou korunu z vydelku.
Reagovat
karlosray
Škoda skoda
Reagovat
Kandinsky1
Něco pro zlepšení nálady. Nejvíce odehraných zápasů proti Big3.
Můra 85 (29v)
Berdyč 78 (13v)
Wawroch 75 (12v)
Ferrer 70 (11v)
DelPo 62 (17v)
Tsonga 55 (16v)
Gasquet 53 (3v)
Monfils 49 (6v)
Nečekal jsem, že na tom bude Berdyč až tak dobře. Jestli ještě víte o někom, kdo by odehrál víc než 50 zápasů?
Reagovat
farr
Proto se taky o Tomovi traduje, nejlepší hráč všech dob, který nevyhrál GS. Prostě jen neskutečně smolně trefil dobu těchhle 3 prachantů co mu to ukradli. Jeho hra prostě strojová, takřka dokonalá, ale porazit s ní pokaždé všechny tři aby mohl vyhrát velké tituly, nereálný kousek prostě chyběl vždy. P.S. Náladu mě to spíš zhoršilo.
Reagovat
turista
No jo. Tomáš Berdych měl smůlu. Mohl vyhrát Wimbledon například. Těch výher proti Big 3 nasbíral dost. Ale když to nejvíc potřeboval tak to nedopadlo.
Reagovat
Kandinsky1
O tento titul se silně hlásí ještě Tsonga. Jeho kariéra je hodně podobná. V něčem lepší, v něčem zase horší.
Reagovat
Ondra979
jj na to neco je...Tsonga mel dobre naslapnuto, ale jak pak sam rekl, Djokovic znicil mou karieru..
Reagovat
darek.vrana
Ono je těch hráčů víc i v hlubší minulosti. Mj. třeba Mečíř.
Reagovat
Nola
mozno Cilic, Raonic, Nishikori, skus tychto, pamatam, ze sa casto stretavali
Reagovat
Kandinsky1
Ti ne.
Reagovat
darek.vrana
40 má Davyděnko, s Nadalem h2h 6:5.
Reagovat
darek.vrana
43 Verdasco
Reagovat
darek.vrana
43 Roddick
Reagovat
Ondra979
jo, tohle je masakr, chudak Tom, ale treba Wawra kdyz se dostal do topu, tak bral GS pres Djokera v primu a dokonce na jeho povrchu..takze ten je na tom lip
Reagovat
Kandinsky1
U něj jsem tipoval, že bude mít více výher.
Reagovat
Ondra979
jo, nema jich zas tolik, ale z toho jsou 4 naprosto zasadni, protoze mu prinesly 3 GS
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Zajímavé!

Tedy ještě přidám úspěšnost:

Překvapivě největší má (Múra patří do BIG4, tak je extra)

1. 29,09 Tatanka Tsonga, jeden z mých oblíbenců, velký sympaťák

2. 27,41% DelPo můj TOP3 oblíbenec, takový vlkodav
3. 16,667% Berdyč o fous lepší než Stanimal
4. 16% Stan da Man můj TOP3 one handed BH
5. 15,71% Ferrer - motorová myš
6. 12,24% Klaun
7. 5,66% Rišár Košík můj oblíbenec s jedním z nejelegantnějších stylů a dlouhověký tenista k tomu
Reagovat
EllNino
Kdo je Klaun?
Reagovat
PTP
Monfils ?
Reagovat
paddy
Moňas smile
Reagovat
GaelM
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
Drzymalski
Šlauch
Reagovat
paddy
Toto je důležitější stats nikoli doplňková
Tímto jsem argumentoval, že DelPo je lepší než Berdych
Ten když měl den, tak Big3 dokázal porazit, kdežto Berdych šel většinou na porážku
Kdyby DelPo nebyl neustále po zraněný, tak by % bylo ještě lepší (hidden Big5)

Olé, olé, olé, olé, DelPoooóóó, DelPoooóóó...
smile smile smile
https://www.youtube.com/watch?v=2fEFZm7EemE&t=22s
(na začátku posledního gemu prohraného QF USO 2016)
Reagovat
Kandinsky1
Jj, DelPa byla velká škoda, nebýt to taková skleněnka, tak má o pár GS víc.
Reagovat
PTP
A Gaby Sabatini navrch
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jinak proti BIG4 byl myslím nejlepší DelPo.
Reagovat
Nola
ako sa to vezme, Tomas , Stan a Tsonga ich dokazali vsetkych porazit na GS, DelPo nie, Ferrer tiez nie, taky Andy ich dokazal zdolat iba 5 x myslim, presne ako Tomas tusim, len ten mal smolu, ze bol na rankingu nizsie ako Andy, tak by ich musel porazit 2 v rade za sebou, co sa aj tak Andymu nikdy nepodarilo asi
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ano, i na tom něco je...
Reagovat
farr
Zas*aná bedérka, úplně neskutečně neefektivní evoluce těla. Žádný druh nemá tak přetíženou jednu část těla. Hlasuju pro návrat na všechny 4!!! Tři a půl měsíce jsem vyřizenej s výřezem ploténky a mám strach o Jirku, že s problémy v 22 letech, které jsem už měl v tomto věku také, k podobné diagnóze může dospět taky. Hnus NEBRAT
Reagovat
Ela-fon-isi
Stejně. První ploténka operovaná ve 22., tělo sport. zátěž nezvládlo. Díky zkušenostem je mi vic líto Mušky, Markéty... . Snad nemá Jirka žádnou z diagnóz, která tohle způsobuje. I výhřez bez fragmentu chce dlouhou léčbu a na FO ho uvidíme těžko.
Reagovat
Dobry-den
Kdo přežije, vyhraje.

Hlavně, že tyhle dvoutýdenní turnaje mají díky dni volna mezi zápasy vést k menšímu počtu zranění.
Reagovat
Nola
je to presne opacne, nemas medzi turnajmi ziadne volno, hned naskakujes do dalsieho turnaja, kde je predsa trosku odlisnejsi povrch, nemas vela casu sa adaptovat, sama Rybakina to popisala v rozhovore, ze by bola najradsej uz prehrala o zapas skor, nech si oddychne, den volna je k nicomu, ked si stale v jednom kolotoci, v kuse cely mesiac
Reagovat
Ereinion
nejde o hráče, ale o prachy...teď ještě přidat Masters v Saudský Arábii nebo tu Premier Tour
Reagovat
Nola
budu spekulovat kym neznicia tenis ako taky, lebo bude pribudat zraneni a fanuskovia sa im vykaslu na to sledovat, jeden skrec za druhym
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
tommr
to se ovšem týká jen hráček které dojdou až do finále. Ty co vypadnou už v prvních kolech mají volna naopak víc ...
Reagovat
frenkie57
Ale zase méně bodů a peněz.
Reagovat
Kandinsky1
Tak ti pro změnu nemají kde pak hrát. Prostě šílenost.
Reagovat
Nola
ale teraz skrecuju prave ti najlepsi, zrejme si si to nevsimol, lebo sledujes damy, dovod je prosty - nedokazu odohrat dvojtyzdnove turnaje bez tyzdna oddychu, zregenerovat

u panov zostal jediny regulerny turnaj tento rok Monte Carlo, hralo sa kazdy den a tak to ma byt, vobec ma nezaujima sledovat skrecnute zapasy, alebo zapasy zranenych hracov
Reagovat
aape
Pravda, tenis témi pokusy akorát doj.bou, to je hrůza
Reagovat
PTP
Jaký volno? Všichni, co vypadli z kraje v Madridu, hned nastoupili na další turnaje ve Francii, Itálii, Španělsku
Reagovat
Ereinion
tihle hráči mohli dřív hrát 250 nebo 500 v dalším týdnu, teďka tam mají jen challengery, protože celý měsíc zaberou dva Masters
Reagovat
Kandinsky1
Ono je to celé jen salámová metoda na přechod k té world tour nebo jako se bude ta píčovina jmenovat.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist