Lehečka v Adelaide zdolal Lajoviče a po čtyřech měsících vyhrál dvakrát po sobě

10. 1., 09:44
Aktuality 3
ATP ADELAIDE - Jiří Lehečka (22) na turnaji ATP 250 v australském Adelaide přetlačil po setech 7:5, 4:6, 6:3 Srba Dušana Lajoviče (33), navázal na přerušení série pěti porážek a poprvé od zářijového Davis Cupu vyhrál dva zápasy po sobě. Ve čtvrtfinále generálky na Australian Open vyzve druhého nasazeného Chilana Nicolase Jarryho (28).
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Lehečka – Lajovič 7:5, 4:6, 6:3

Jiří Lehečka se loni i díky postupu do čtvrtfinále Australian Open stal hráčem TOP 30, v závěru roku ale prohrál šest ze sedmi duelů a v černé sérii pokračoval i na úvod sezony 2024. V United Cupu v Perthu prohrál oba singlové zápasy s Číňanem Zhizhen Zhangem a světovou jedničkou Novakem Djokovičem a neuspěl ani ve smíšené čtyřhře po boku wimbledonské šampionky Markéty Vondroušové.

Na vítěznou vlnu si naskočil až tento týden na podniku ATP 250 v Adelaide. Nejprve proti domácímu outsiderovi Adamu Waltonovi ukončil šňůru pěti porážek, připsal si první výhru od 23. října a dnes zaznamenal i první minisérii dvou vítězství od úspěšného zářiového vystoupení v Davis Cupu. Na individuálním turnaji porazil dva hráče poprvé od srpna, kdy v americkém Winston-Salemu postoupil až do finále.

Ve druhém kole dvaadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi zvládl třísetový souboj s Dušanem Lajovičem. O jedenáct let staršího Srba zdolal v prvním vzájemném střetnutí po 2 hodinách a 22 minutách boje 7:5, 4:6, 6:3.

Statistika zápasu Jiří Lehečka – Dušan LajovičStatistika zápasu Jiří Lehečka – Dušan Lajovič (@ Livesport)

32. hráč světa Lehečka v prvním setu promarnil vedení 3:0, ale obrat soupeři nedovolil. Ve druhé sadě však dvakrát ztratil servis a o vítězi musel rozhodnout třetí set. Před jeho začátkem se dlouho nehrálo, neboť Lajovič si vyžádal pauzu na ošetření a čekalo se na fyzioterapeuta.

Po návratu na kurt už Lehečka na podání nezaváhal a navíc soupeři nenabídl jediný brejkbol. Sám v šesté hře zaznamenal rozhodující brejk, zápas ukončil stejně jako o den dříve proti Waltonovi esem.

Jarry – Arnaldi 6:7, 7:6, 6:4

V pátečním čtvrtfinále Lehečka nastoupí proti turnajové dvojce a osmnáctému hráči světa Nicolási Jarrymu. S chilským tenistou se utkal dvakrát v roce 2021 na antukových challenegerech  a oba si připsali po jedné dvousetové výhře.

Osmadvacetiletý Jarry letos ještě neprohrál. Po dvou outsiderech v United Cupu si poradil i se svým prvním soupeřem v Adelaide, na skalp Mattea Arnaldiho se ale pořádně nadřel. Proti Italovi musel znovu po čtvrt roce unikat z mečbolu, podobně jako loni v Pekingu nakonec našel cestu k úspěchu a až po takřka třech a půl hodinách boje zvítězil 6:7, 7:6, 6:4.

Kecmanovič – Draper 7:5, 6:7, 6:7

Velké drama viděli diváci také v souboji Jacka Drapera s Miomirem Kecmanovičem. Dvaadvacetiletý Brit zvítězil až po 3 hodinách a 39 minutách boje 5:7, 7:6, 7:6, když ve druhém setu odvrátil dva mečboly, ve třetím smazal všechny tři brejkboly a rozhodující tie-break otočil ze stavu 2:5.

Závěr navíc zdramatizoval sporný verdikt umpireové rozhodčí, na který si Kecmanovič marně stěžoval u supervizora turnaje. Podle Srba míček z rakety soupeře prolétl skrz síť, přesto bod získal Draper a dostal se ke svému prvnímu mečbolu. Ten sice neproměnil, ale o dokonání obratu se už obrat nenechal.

Svůj úvodní zápas na turnaji zvládlo kompletní kvarteto nejvýše nasazených hráčů. Kromě Jarryho jsou ve čtvrtfinále také Tommy Paul, loňský finalista Sebastian Korda  a Ital Lorenzo Musetti.

Výsledky turnaje ATP 250 v Adelaide


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
Mantra
no žádná sláva. Bych z toho nedělal nějakou hitparádu. Upoceně a taktak. Má co dělat, aby naplnil ty své touhy a předpoklady.
Reagovat
karlosray
Super lehecka teď ale budou těžší soupeři
Reagovat
Pe3k
Super na Lajovice jsem mu moc nevěřil, ale zvládl to ve 3 setech. Pár vyhraných zápasů v řadě potřebuje jako silničáři sůl. V dalším kole je Jarry hratelný...Menšíkovi se zatím také daří, tak snad to vydrží synci
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist