Lehečka v Monte Carlu úspěšně vstoupil do antukového jara. Djokovič se vrátil výhrou nad Gachovem

11. 4. 2023, 12:40
Aktuality 26
ATP MASTERS MONTE CARLO - Jiří Lehečka dnes úspěšně vstoupil do antukového jara. Nejlepší Čech v žebříčku získal v úvodním kole na Masters v Monte Carlu posledních pět gamů a poradil si 6-1 7-5 s Emilem Ruusuvuorim, s nímž tímto vítězstvím srovnal vzájemnou bilanci. O premiérové osmifinále na největších podnicích ATP si zahraje s Grigorem Dimitrovem. Vítězný návrat na kurty po více než měsíční pauze v Monaku absolvoval Novak Djokovič.
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Jiří Lehečka už na lednovém Australian Open pokořil jeden z kariérních milníků, když si připsal svá první vítězství v hlavních soutěžích majorů a nakonec se stal prvním českým grandslamovým čtvrtfinalistou po pěti letech. Další mohl překonat o měsíc později v Dauhá, kde byl pětkrát jediný míček od postupu do svého premiérového finále na turnajích ATP. Po nevyužitých mečbolech proti Andymu Murraymu však přišel propad formy i sebevědomí, z následujících sedmi zápasů dokázal 21letý talent vyhrát jen tři a ani na jednom ze čtyř podniků se nepodíval přes úvodní kola.

Šanci tuto sérii přerušit má na Masters v Monte Carlu, kde zahajuje antukové jaro a podobně jako v Dubaji si nechává radit od jednoho z nejúspěšnějších českých tenistů historie Tomáše Berdycha. Rodák z Mladé Boleslavi měl původně v prvním kole, ve kterém při loňském debutu vypadl, čelit Francesovi Tiafoeovi. Nasazený Američan se ale po nedělním triumfu v Houstonu odhlásil. Nakonec tak nastoupil proti lucky loserovi Emilovi Ruusuvuorimu a po setech 6-1 7-5 potvrdil roli favorita. Navíc srovnal vzájemnou bilanci na 2-2.

Zatímco v úvodním dějství nejlepší Čech v žebříčku dominoval, odvrátil oba brejkboly a ztratil jen jeden game, v tom následujícím až do samotné koncovky tahal za kratší konec. Stav 0-2 dokázal srovnat, jenže pak prohrál následující tři hry a dovolil soupeři podávat na vynucení si rozhodující sady. K setbolu ho však nepustil a pěti vyhranými gamy v řadě vývoj otočil. V tom závěrečném musel likvidovat čtyři brejkboly a sám potřeboval stejný počet mečbolů.

O své premiérové osmifinále na největších turnajích na okruhu ATP bude Lehečka, jenž slavil na březnových akcích v Indian Wells a Miami své první výhry v hlavních soutěžích na Masters, usilovat proti Grigorovi Dimitrovovi. S bývalou světovou trojkou má vyrovnanou bilanci 1-1.

Djokovič po pomalejším rozjedu porazil Gachova
Po více než měsíci se na kurty vrátil první hráč světa Novak Djokovič, který kvůli chybějícími očkování proti Covidu-19 nesměl startovat na březnových akcích Masters v USA. V prvním letošním zápase na antuce
si srbský šampion z let 2013 a 2015 poradil 7-6 6-2 s rozehraným kvalifikantem Ivanem Gachovem.

Zatímco 35letý Djokovič hrál zápas po 39 dnech, soupeř z konce druhé světové stovky během této doby absolvoval 15 utkání a vyhrál 9 z 10 posledních duelů. Pauza na vítězi 22 grandslamů byla v úvodu znát. V sedmé hře jako první ztratil podání, povedl se mu však rychlý rebrejk, v tie-breaku 'urval' první set a v závěru už získal pět gamů v řadě.

"Dnes to bylo ošklivé tenisové vítězství. Nehrál jsem svůj nejlepší tenis, hlavně v prvním setu. Tak trochu jsem to i vhledem k větrným podmínkám očekával. Je to jiné trénovat a pak hrát oficiální zápas na antuce, na které nejsou dva stejné odrazy po sobě. Vždycky je to nepředvídatelné. Ale celkově jsem spokojený s tím, jak jsem se v zápasu udržel. V důležitých momentech jsem udržel nervy a podařilo se mi vyhrát ve dvou setech," řekl Djokovič v pozápasovém rozhovoru a výhře nad tenistou, který se do hry dostal až jako čtvrtý náhradník pro kvalifikaci.

"Popravdě jsem ho nikdy hrát neviděl. Jen jsem zhlédl nějaká videa z jeho včerejšího zápasu, to bylo všechno. Nebyla to nejlepší příprava, ale je to mladý hráč z challengerů a prostě se dostal do hry. Byl to pro začátek ošidný soupeř a jsem rád, že jsem výzvu zvládl," dodal rodák z Bělehradu.

Djokovič si v 17. letošním utkání připsal 16. vítězství. V osmifinále čeká na vítěze italského souboje mezi Lucou NardimLorenzem Musettim (h2h 3-0), který ho potrápil na předloňském Roland Garros. 21letý Musetti dnes odstartoval výhrou 7-6 6-0 nad čerstvým finalistou z Estorilu Srbem Miomirem Kecmanovičem.

Dvojnásobný obhájce titulu Stefanos Tsitsipas se na úvod turnaje Monte Carlu, kde získal oba své tituly z akcí Masters, příliš nenadřel. S Benjaminem Bonzim odehrál jen pět gamů a ve chvíli, kdy vedl 4-1, mu Francouz vzdal. V osmifinále druhý nasazený Řek čeká na vítěze duel Jarry-Popyrin.

• ATP MASTERS 1000 MONTE CARLO •
Monako, antuka, 5.779.335 eur
úterní výsledky (11. 4. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Djokovič (1-Srb.) - Gachov (Rus.) 7-6(5) 6-2
Tsitsipas (2-Řec.) - Bonzi (Fr.) 4-1 / skreč B.
Rubljov (5-) - Munar (Šp.) 4-6 6-2 6-2
Hurkacz (10-Pol.) - Draper (Brit.) 6-3 6-7(3) 7-5
• Dvouhra - 1. kolo •
Lehečka (ČR) - Ruusuvuori (Fin.) 6-1 7-5
Chačanov (9-) - Davidovich (Šp.) 6-2 6-2
Zverev (13-Něm.) - Bublik (Kaz.) 3-6 6-2 6-4
Musetti (16-It.) - Kecmanovič (Srb.) 7-6(1) 6-0
Dimitrov (Bulh.) - Shelton (USA) 6-1 3-6 6-3
Sonego (It.) - Humbert (Fr.) 3-6 7-5 7-5
Nardi (It.) - Vacherot (Monako) 7-5 7-5
Ivaška (Běl.) - Evans (Brit.) 2-6 6-2 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

26
Přidat komentář
turista
Novak Djokovič splnil povinnost i když ta politická přestávka byla znát. Teď už to bude mít jen a jen těžší v dalších kolech. Idemo Novak!
Reagovat
stefankelner
?!!You a'm my Best... gratuloval !
Reagovat
GaelM
Super, perfektně využitý los. Tak teď by to chtělo výměnu generací v top30 smile
Reagovat
com
Ty se Gaeli starej, aby tvoje stara vyhrala aspon nakej zapas po te materske pauze smilesmile
Reagovat
GaelM
Bez obav, stačí nalosovat Rusku a bude sázet jeden úder za druhým smile
Reagovat
com
Ale tak mohl by Djokovitch vypadnout v prvnim zapase s hracem skoro treti stovky smilesmile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Jj, polibek smrti pro Gakhova od coma očividně zafungoval. smilesmile
Reagovat
com
Treba nas bude cekat jeste otocka smile
Reagovat
Pavol
Vás bude čakať už len Chocholoušek. smile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Jaume Munar je další z těch běhačů bez mozku. Taková slabší verze Caspera Ruuda.

Zajímavost.... Stejně tak jako Ruud, tak i Munar navštěvoval akademie Rafaela Dopala.

Když se tedy vrátím zpět k nedávnému tématu a Ruudovi... Tak ať mi tady nikdo netvrdí, že to je náhoda. Vzešel z jeho akademie vůbec nějaký grandslamový šampion nebo hráč který má alespoň potenciál vyhrát 5 a více slamů?

Shame on you, Nadal. Nás neoblbneš.... Každý ze špičkových nadějných tenistů by se tě jeho tzv. samozvané akademii měl vyhnout pořádaným carvingovým obloukem!smile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Mimochodem gratulace Rublovi! smile
Reagovat
Hector17
Alcaraz?
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
To nemyslíš vážně, Alcaraz není čistým produktem Nadalské sekty.smile
Reagovat
elsky
Dobrý je, že jak je po půstu v chlapech náš jediný, tak mu tady přejou všichni smile
Reagovat
com
tak ja budu vybocovat z rady smilesmile
Reagovat
Pe3k
a teď je na řadě Grigor smile
Reagovat
farr
Bude už o něčem jiném. Velmi těžký soupeř do 2. kola obhajuje loňské SF, ale letos doufejme nemá zatím moc formu tak snad se nerozjede na antuce zrovna na Jirkovi. Stále ale za mě hratelné, i z rozhovoru bylo znát, že si na něj Jirka věří a chce jít v H2H do vedení smilesmile.
Reagovat
turista
Jirka Lehečka super! Výborně. A teď porazit zkušeného Dimitrova, který není na antuce k neporažení.
Reagovat
farr
Velmi pěkný výkon, sic s výpadkem zkraje 2. setu. Ovšem když bylo potřeba zabrat, Jirka si to pohlídal. Poslední game o nervy, ale prokázal svůj potenciál, kdy si velmi výrazně pomohl 1. servisem smile. A tak to má být a tak je to správné smilesmile.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jen proto, abych to Jirkovi nezkazil, jsem tu nenapsal, že doufám, že s Emilkem už neprohraje. H2H teď dorovnal a ty dvě výhry musí Emilkovi stačit.smile
Reagovat
farr
No v mindsetu po loňském Nextgen Masters je prostě Jirka objektivně lepší a komplexnější hráč než Emil, ten měl v Miami kliku jak od blázince s tím losem. Defakto "zcela zdarma" do QF. Po tomto zápasu zpátky v LIVE žebříčku pod Jirkou a tak to má být, tak je to správné smilesmile.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
George_Renel
V kritických momentech zachoval pevné nervy.
Nakonec bude jediným nedostatkem ten výběr barev na trika. Dnes růžový děs.smile
Reagovat
HolyMotors
Je to naprosto v pohodě. Vypadá úplně normálně.
Reagovat
Krisboy
Aspoň, že konečně sundal to žluté tričko. Já ho snad nikdy (kromě DC) v jiném neviděl.
Reagovat
Marie9
Gratulace k postupusmilePrvní set byl hladce 6:1, ale ve druhém si Jiří nechal soupeře utéct na 2:5, ovšem pak spanilou jízdou a profesorskou hrou vyhrál 7:5. Konec zápasu byl docela drama, kdy Jiří proměnil až 4. MB.smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist