Lehečka začal po pauze úspěšnou odvetou. Menšík má skalp Dimitrova, Macháč v Madridu vypadl

27. 4., 13:45
Aktuality 12
ATP MADRID - Jiří Lehečka (22) kvůli problémům se zády zahajuje antukové jaro až na Masters v Madridu a v úvodním zápase si poradil 7:5, 6:4 s Hamadem Medjedovičem (20), kterému oplatil porážku z konce loňské sezony. Postup do třetího kola slavil také Jakub Menšík (18) po výhře 6:2, 6:7, 6:3 nad světovou desítkou Grigorem Dimitrovem, vypadl naopak Tomáš Macháč (23) po výprasku od Bena Sheltona.
Lehečka zvládl první zápas po měsíční pauze (© Profimedia)

Lehečka – Medjedovič 7:5, 6:4

Jiří Lehečka, který v polovině března uhrál v Indian Wells své premiérové čtvrtfinále na podnicích Masters, debutoval v Caja Mágica loni a v úvodním zápase schytal výprask od Alexandera Ševčenka. Tentokrát ale vstup do turnaje po volném losu v prvním kole zvládl a Hamadovi Medjedovičovi oplatil porážku z konce loňské sezony z astanské haly.

V úvodních devíti gamech si oba aktéři suverénně drželi podání. Lehečka poté za stavu 4:5 s pomocí servisu zlikvidoval obě setbolové hrozby, následně šampionovi posledního Next Gen ATP Finals sebral podání a sadu bez problémů doservíroval. Do druhého dějství vstoupil dalším brejkem a ve zbytku utkání si náskok uhájil.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Rodák z Mladé Boleslavi bojoval v posledních týdnech se zraněním zad, kvůli němuž dvakrát odložil vstup do antukového jara. Nejlepší Čech v žebříčku nakonec nestartoval na Masters v Monte Carlu ani v Barceloně a přípravu na French Open zahájil až nyní na tisícovce v Madridu.

V pondělí bude usilovat o znovu vylepšení svého maxima v tomto dějišti a také své celkově třetí osmifinále na akcích série Masters (Monte Carlo 2023 a Indian Wells 2024). Do cesty se mu překvapivě nepostaví světová sedmička Stefanos Tsitsipas, nýbrž Thiago Monteiro. S Brazilcem vyhrál oba předchozí souboje ve dvou setech.

Tsitsipas měl famózní vstup do antukového jara v podobě už třetího triumfu na Masters v Monte Carlu a finálové účasti v Barceloně. Na tisícovce v Madridu ovšem překvapivě končí hned po prvním zápase. Finalista ročníku 2019 nestačil 4:6, 4:6 na kvalifikanta a hráče druhé stovky Monteira, který poprvé prošel do třetího kola podniků Masters a upravil svou bilanci se zástupci TOP 10 na 4:6.

 

Dimitrov – Menšík 2:6, 7:6, 3:6

Jakub Menšík kvůli problémům s pravou paží a školním povinnostem hraje v Madridu svůj první turnaj po více než měsíční pauze a také premiérovou hlavní soutěž na antukových podnicích na nejvyšším okruhu. A už zase září, po dvousetové výhře nad Yannickem Hanfmannem skolil ve více než dvouapůlhodinové bitvě světovou desítku Grigora Dimitrova.

Osmnáctiletý talent hned v úvodním gamu na servisu zlikvidoval všechny čtyři brejkboly, i další hru na podání uhájil přes shodu a od stavu 2:2 díky bezchybnému výkonu prohrál do konce setu jen čtyři fiftýny. Ve druhé sadě odvrátil napříč dvěma gamy celkem tři setboly, nicméně tie-break ztratil poměrem 4:7 a rozhodujícímu dějství se nevyhnul.

Prohraným setem se však nenechal rozhodit a jeho útok na postup nezhatil ani třetí game, v němž nepotvrdil brejk. V následujícím průběhu už žádné brejkbolové hrozbě nečelil, za stavu 4:3 sebral zkušenému Bulharovi servis znovu a utkání bez problémů dopodával. Svou bilanci s hráči TOP 10 vylepšil na 2:2.

Menšík se v posledních dvou letech stabilně zlepšoval napříč všemi úrovněmi a letos exceluje na nejvyšším okruhu. Po postupu z kvalifikace do druhého kola na Australian Open šokoval finálovou účastí v Dauhá, kde porazil Alejandra Davidoviche, Andyho Murrayho, Andreje Rubljova a Gaëla Monfilse a zajistil si debut v TOP 100 pořadí.

Debut v Madridu je jeho osmým turnajem v probíhající sezoně, na všech zapsal alespoň jednu výhru. Ve španělské metropoli se dočkal své první vítězné série po dvou měsících a také vylepšil svou bilanci v aktuálním roce na 20:7.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Postupem do třetího kola vylepšil své maximum na podnicích Masters. O osmifinálovou účast se popere s Félixem Augerem-Aliassimem. S bývalou světovou šestkou změří síly poprvé, předloňský čtvrtfinalista po prohraném úvodním setu na turnaji nedal šanci Jošihitovi Nišiokovi ani Adrianovi Mannarinovi.

Macháč – Shelton 0:6, 2:6

Tomáš Macháč zakončil i svůj druhý letošní turnaj na antuce ve druhém kole. Zatímco před týdnem v Barceloně k němu kvůli nemoci nenastoupil, při debutu na Masters v Madridu schytal výprask od nasazené čtrnáctky Bena Sheltona.

Od začátku zápasu to byl tah na jednu branku. Macháč se v úvodním dějství nepropracoval k ani jednomu brejkbolu, svůj servis ani jednou neudržel a utrpěl potupného kanára. Ve druhé sadě sice podobný debakl nepřipustil, nicméně uhrál jen dva gamy a brejkbol v závěru duelu neproměnil. Pouze v jedné ze sedmi her na podání nečelil brejkbolu.

Rodákovi z Berouna sice vstup do antukového jara nevyšel, ovšem dosavadní průběh sezony může hodnotit pozitivně. Z osmi z devíti turnajů odjížděl minimálně s jedním vítězstvím a před měsícem na Masters v Miami dosáhl na své největší čtvrtfinále, v němž ho zastavil letos dominující Jannik Sinner.

Shelton vyhrál i pátý letošní zápas na nejpomalejším povrchu, na začátku dubna se radoval na domácí půdě v Houstonu ze svého druhého titulu na této úrovni. O osmifinále si zahraje s Alexanderem Bublikem, už třetí kolo je jeho novým maximem na Mutua Madrid Open.


Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Madridu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
turista
Lehečka a Menšík gratulace! Macháč zklamal. Takhle prohrát se Sheltonem to by se mu stát nemělo.
Reagovat
Nola
d Artagnan to ako na hojdacke vykony, vyhra v MC ho asi uspokojila, ale prehrat s antukarom, zase nie je ziadne hanba, Jakub to je paradna vyhra, bo babyFed hral fakt dobre, a Norko si zase vylepsil reputaciu, ked vyradil mladu hviezdicku z Brazilie, drzitela uz 5 WC, do MD tento rok, uvidime kolko ich este jeho majitel stajne tento rok vybavi, uz chybaju iba 3 do rekordu Andyho Murrayho v zaciatkoch kariery, dalsi turnaj je Rim, tak sa mozno vidime znova
Reagovat
Sinuhet1
Gratulace, opravdu radost se divat
Reagovat
Sinuhet1
Kuba - ve svem veku komplexni hrac, miri hodne vysoko, uz jen ta jeho schopnost na big pointech predvest svoji nejlepsi hru. Budouci ceska jednicka
Reagovat
vladka
Menšík je neskutečnej! Supeeer! Jen jsem měla strach, aby to dodejchal..
Reagovat
Kandinsky1
Macháč dostal krámy nebo co
Reagovat
Nola
asi ten bulvar, resp. novinar, ktory s nim robil rozhovor ich mal, som si vsimla, ze takto to vacsinou dopadne, ked vyjde clanok s bulvarnym nadpisom, co tu bol uverejneny, chlapec to asi neuniesol, ale tento zvyk je aj u nas, nielen u vas, chvalit sportovca pred vykonom, sukromie si treba strazit a ziadne rozhovory neposkytovat, ten telefonista nie je velmi sympaticky, ale snad si tanecnik vezme nejake poucenie a radsej si nacita hraca pred zapasom....
Reagovat
frenkie57
Jak jsem teď kouknul na ty hajlajty Cipískovo zápasu, tak to Lehy s tím snědým hochem nebude mít vůbec jednoduché.
Reagovat
farr
No, ale dvakrát toho hocha porazil. Na Antuce s filozofem by to bylo trošku jinde než jak hrál v topu v IW kde ho sfouknul jak svíčku. Navíc když se zdálo, že Štefan chytil zpět starou formu. I když teda tenhle výpadek je dost překvapivý...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Thiago pěkně!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Konečně se mu docela daří. Viděl jsem kus prvního zápasu, kdy dal Dušana.
Svého času jsem do něj docela vkládal naděje, ale postupem času se mi nějak ztratil z dohledu.
Ale 4:6 proti top 10 je pěkné skóre
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist