Lehečkovi nepomohlo ani dvanáct es. Ve finále v Antverpách nestačil na bezchybného Bautistu

20. 10., 18:28
Aktuality 29
ATP ANTVERPY - Jiří Lehečka (22) ve finále halového turnaje v Antverpách nestačil na neoblíbeného Roberta Bautistu (36) 5:7, 1:6. Český tenista ve svém třetím kariérním finále podruhé neuspěl a přišel o možnost stát se prvním Čechem po devíti letech, který vyhrál dva turnaje během jedné sezony. Nechybující Španěl v Belgii získal svůj 12. titul.
Jiří Lehečka ve své třetím kariérním finále podruhé neuspěl. (@ČTK / Belga Press / JASPER JACOBS)

Bautista – Lehečka 7:5, 6:1

Jiří Lehečka na všech pěti turnajích po srpnovém comebacku po únavové zlomenině zad, která ho vyřadila ze hry na tři měsíce, vyhrál minimálně jeden zápas. Čtyřikrát pak přidal i výhru číslo dvě a nejlepší výsledek si připsal při premiéře na halovém podniku v Antverpách, kde zdolal čtyři soupeře a prohrál až ve finále. V boji o titul nestačil na neoblíbeného Roberta Bautistu, s kterým prohrál čtvrtý z pěti zápasů, jediný skalp Španěla si připsal letos v Pekingu.

Lehečka zápas nezačal dobře a nechybujícího soupeře nedokázal dostat pod tlak. Podání ztratil hned ve čtvrtém gamu a v prvních třech hrách na returnu neuhrál ani fiftýn. Český tenista se za stavu 3:5 dostal k prvním brejkbolům, ten druhý využil a nedovolil Bautistovi dopodávat první set. Vzápětí se však zmohl jen na srovnání skóre. V posledních dvou hrách uhrál pouze jeden bod a stejně jako v předchozích třech zápasech se Španělem prohrál první set. Nepomohlo mu ani deset es a 15 vítězných úderů. I ve druhé sadě přišel Lehečka rychle o podání a do konce zápasu tahal za kratší konec.

"Je vždy skvělé být ve finále, zvláště po tak složité sezoně, kterou jsem měl. Musel jsem se vypořádat se zraněním a nebylo to pro mě jednoduché. Dnešní atmosféru a celý turnaj jsem si moc užil. Gratuluji Robertovi hrál si skvělý tenis a dnes sis zasloužil vyhrát. Děkuji také mému týmu," řekl rodák z Kněžmostu při finálovém ceremoniálu.

Lehečka se mohl stát prvním českým tenistou po devíti letech, který triumfoval v hale a také prvním Čechem, který získal dva tituly za sezonu od roku 2015, kdy se to povedlo Tomáši Berdychovi.

 

"Jsi skvělý tenista a máš před sebou velmi úspěšnou kariéru. Přeji ti všechno nejlepší do budoucna," pochválil Španěl českého tenistu.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport / Enetpulse)

Lehečka ve svém celkově třetím finále podruhé neuspěl, všechny vybojoval na tvrdém povrchu. Titul slavil pouze letos v lednu, když ovládl podnik v australském Adelaide. I přes dnešní porážku se posune ve světovém žebříčku o pět pozic na 28. místo za Tomáše Macháče. Bautista v Antverpách získal svůj celkově 12. titul a druhý v hale a díky triumfu se posune zpátky do TOP 50.

Výsledky turnaje ATP 250 v Antverpách

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

TenisPortal.cz, Jakub Hájek

Komentáře

29
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
OT
Lepší zážitek bylo hlavně z českého pohledu finále debla na ME pingpongu.
Teď jsem koukl na HL, je tam asi celý zápas ve 14min. Naprostá paráda, krásné výměny i nervozita, ale vyhrát proti finalistkám singla, především proti úžasné Rumunce Szocs, to je obrovský počin a zápis do historie, když jsme zlato v deblu naposledy získali před 56 lety...
Naše média tuhle sportovní událost zatím nepovažují za nutné upřednostnit před zprávami z naší zoufalé fotbalové ligy nebo F1.

HL zde:
https://youtu.be/i7vFQl8p1ik?feature=shared
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Navíc je to Česko -Slovenský úspěch Matelové s Balážovou
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Szocs mě ale zklamala v tom singl finále. Na tu rakouskou Moldavanku vůbec neměla. Co mě překvapilo, že hrozně špatně servírovala. Sofia jí dokonce dostkrát zamázla hned z příjmu. To by se na takové úrovni stávat nemělo. Ale Sofia hrála skvěle. Její servisy i smeče z obou stran byly mnohem účinnější. Jen možná nepřiznala jednu teč hrany. Jinak zaslouženě obhájila titul.
Reagovat
Pe3k
V mužské části nasazená jednička Felix překvapivě prohrál s Dudou a poté to neunesl a zahodil raketu, za což dostal diskvalifikaci i když už bylo po zápase...Nakonec to celé vyhrál jeho starší bratr jenž byl v životní formě semi i finále vyhrál 4:0.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Koukl jsem na SF i F. Alex hrál neskutečně. Je strašně rychlý a v hlavě má snad superpočítač, který mu ve zlomku vteřiny říká, kam co zahrát.
Loni navíc porazil světovou 1 Fana. Taky neuvěřitelný zápas.
Je nechápu, proč na závěrečné zápasy nepostaví tribuny blíž stolu. Člověk ty výměny sotva stíhá v tv, takže z 10m a víc teda nevím, co ty lidi moc vidí. Nějaký pohyb asi jo , ale jinak nicmoc. I ty záběry kamer by mohly být atraktivnější. Tenhle sport by si to zasloužil. Určitě by ho pak sledovalo víc lidí.
Reagovat
Pe3k
Ty záběry kamery jsou v pingpongu něco strašného. Další věc je kvalita. Pinec sleduju od roku 97, tenis od roku 2007 a za tu dobu se kvalita vůbec neposunula, někdy spíše naopak. Přitom už dávno máme např. 4K, ale záznam/highlights jsou max ve FullHD, takže za 15-20 let žáden posun.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Pak se ale nemůžou divit, že to lidi tolik netáhne. Přitom by se z toho dala udělat slušná show... Potřebují zpomalené detailní záběry. Chápu, že je to strašně rychlý sport, ale opakovačky rakouské tv byly zoufalé. Loni v Macau na MS všechno laděné do fialové, to bylo hodně zajímavé a za mě docela pecka, skoro jak LC

Chce to velkého sponzora a kvalitní promotion, jinak můžou pořád jen brečet. Teda Číňani a další Asiati určitě ne, ale Evropa žádný zázrak, i když ligy má myslím na vysoké úrovni.

Zajímavé he, že ta vítězná Rakušanka hraje japonskou ligu.
Reagovat
Pe3k
Ještě v 90. letech měl pinec v ČR druhou největší členskou základnu, hned po fotbale. Nyní je kolem 17 místa. Naprosto převálcován sporty jako je třeba florbal. Proč by děcka hráli pinčes, když můžou být celý den přilepené k mobilu?

Přitom ty změny které byly provedeny byly právě k vůli zatraktivnění toho sportu jako sety z 21 bodů jen do 11, menší míčky (z jiného materiálu), zákaz přelepování potahů atd. a mělo to přesně opačný efekt. Je to sport zcela na okraji zájmu. Dokonce většina aktivních hráčů to sama nesleduje...

Ženský pinec moc nesleduju (podobně jako tenis) i když zrovna Bernadet fandím, protože je sympatická. Psal si, že tě zklamala přitom se dostala do finále v singlu i v deblu
Reagovat
sojka1
vypichnu si neco bokem...... deti obcas od mobilu i odbehnou, videla jsem takovy diagram narustu mladeznickych clenskych zakladen klubu (zaci a dorost za poslednich 5 let, tusim). Mas pravdu, ze florbal je tam z vybranych sportu naprosta raketa, tradicne vede fotbal, prekvapila me atletika, ale deti je zapojeno rok od roku vic. Chapu souvislost s demografickym vyvojem, statisticky zasah covidu, ale stejne to nebyl uplne deprimujici pohled. Co me ale vzalo byl soucasny pokles poctu tenistu o 10% oproti vychozimu stavu a jde o jediny sport (z uvedenych), kde zapojeni, takze zajem, deti klesa....
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tenis klesá asi hlavně kvůli té finanční a pak i časové náročnosti pro celou rodinu.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Bernadet spíš zklamala hrou než výsledkem. Taky normálně pinec moc nesleduju, jakkoli ho mám rád, teda jsem koukal na tu Sofii, jak Bernadet smázla. A vůbec, jak skvěle hrála.

Jinak jsi měl určitě na mysli zvětšení míčků na 40mm, aby se zpomalila hra a možná i aby byly lépe vidět.
To zkrácení setů do 11bodů mi nesedlo a dlouho jsme hráli zápasy po staru do 21.
Je to velká změna, určitě se tomu musela přizpůsobovat i taktika a i psychicky je to zcela jiné. Uhrají sice třeba 5 míčů v řadě, ale ty náskoky, když se hraje do 11 se stahují těžko. Zápasy ale odsejpají rychle, to zase jo Než se v tenisu utřou ručníkem, tak jsou v půlce setu
Reagovat
Pe3k
Právě proto nemohou být mezi výměnami opakované záběry, protože velice rychle začne další výměna. Režiséři to sice zkouší, ale než dohraje opakovačka začne se zase hrát a divák přišel o další balon...Jo myslel jsem zvětšení. Hrál sem závodně 15 let.
Reagovat
muster
tam nemají VAR?
Reagovat
George_Renel
Mně přijde divné, že na mistrovství Evropy startují mezinárodní páry.
Reagovat
Pe3k
I to je pořád lepší, než aby za Evropské teamy hráli naturalizovaní Číňani.
Reagovat
Krisboy
Čertužel jsem to čekal. Princezna umí bejt pěkná svině
Reagovat
com
Tak jestli je Bautista princezna, tak Lehecka je dnes dvorni sasek
Reagovat
Tomas_Smid_fan
nazouval střevíček
Reagovat
com
radsi nevedel co se v tech satnach deje
Reagovat
hanz
U Lehečky normálka... prohráno už v šatně, když viděl pinkaldu...
Reagovat
muster
přesně tak
Reagovat
Dobry-den
To se nepovedlo.

Na tennisforu se objevují spekulace o Jirkově zranění - prý podával pomaleji, moc se nehýbal.
Já jsem si tedy osobně ničeho nevšiml, podání mi přišlo OK, dával esa, ale zbytek hry neexistoval, Jirka byl chvílema pasivní, pinkal a nechal se od Bautisty vodit, přišlo mi to spíš, že prohrál už v šatně.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Byl prostě bezradný...
Reagovat
Pe3k
Pro Lehečku těžký match up.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Jirka podle mě zraněný nebyl. Když ho něco trápí, tak se moc nehecuje a ani neprojevuje moc emoce. Ani ta rychlost podání nebyla špatná, několikrát kolem 220. Prostě Bautista mu vůbec nesedí, každý někoho takového má.
Reagovat
hluuusa
Reagovat
elsky
Pojďme si připustit i tu poslední možnost, Bautista hrál výborně.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Jo, to každopádně, velmi mě překvapil. Byl prostě v módu, kdy chyby nebyly možností
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist