Lehečku vykolejil déšť. Ztráta vedení 2:0 ho ale o wimbledonské osmifinále nepřipravila

8. 7. 2023, 18:31
Aktuality 66
WIMBLEDON - Jiří Lehečka (21) ve Wimbledonu porazil už třetího soupeře. Přestože s patnáctým hráčem světa Tommym Paulem (26) po dvouhodinové dešťové pauze poprvé na turnaji prohrál servis i set a ve čtvrté sadě nevyužil mečbol, Američana zdolal po vyčerpávající bitvě 6:2, 7:6, 6:7, 6:7, 6:2 a postoupil již do osmifinále. O vyrovnání grandslamového maxima z letošního Australian Open si zahraje se světovou trojkou Daniilem Medveděvem (27).
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Jiří Lehečka si loni odbyl premiéru na všech grandslamech a pokaždé uhrál minimálně set, ale vyhrát nedokázal ani jeden ze čtyř duelů. Nicméně v průběhu sezony získal spoustu cenných zkušeností, 'zabydlel' se v TOP 100 a rok zakončil porážkou ve finále Turnaje mistrů pro hráče do 21 let.

A letos už nabytou herní praxi i sebevědomí přetavuje i ve vítězné vstupy do jednotlivých grandslamů. V lednu na Australian Open to dotáhl nakonec až do čtvrtfinále, v červnu na Roland Garros vypadl ve druhém kole a nyní ve Wimbledonu je už v osmifinále.

Jednadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi, který si teprve před pár týdny připsal premiérovou výhru na trávě, v All England Clubu porazil 3:0 na sety a navíc bez ztráty podání Rakušana Sebastiana Ofnera i světovou devatenáctku a čerstvého šampiona z trávy v Eastbourne Francisca Cerúndola a dnes udolal i 15. hráče světa Tommyho Paula.

Lehečka sice v prvním vzájemném souboji s o pět let starším Američanem neudržel vedení 2:0, deštěm přerušovaný duel ale nakonec dotáhl do vítězného konce. Fyzicky i psychicky vypjatý souboj vyhrál 6:2, 7:6, 6:7, 6:7, 6:2.

Lehečka do zápasu vstoupil sebevědomě. Po půl hodině hry získal první set a druhou sadu, v níž nebyl k vidění jediný brejkbol, strhl na svou stranu suverénní výhrou 7:1 v tie-breaku.

Po hodině a čtvrt krátce po poledni londýnského času vedl 2:0 na sety, nakonec se ale zápas i kvůli nepřízni počasí protáhl na celé odpoledne. Za stavu 1:1 ve třetím dějství totiž duel přerušil déšť a dvě hodiny se nehrálo.

Lehečka hned po návratu na kurt poprvé na turnaji a sérii 38 vyhraných gamů při svém servisu přišel o podání, Američan mu ho ale hned v další hře 'vrátil'. Českého tenistu v závěru dějství celkem pětkrát dělily pouhé dva míčky od vítězství, jenže k mečbolu se nedostal a po ztrátě čtyř míčků v řadě tak poprvé prohrál i set.

Ve čtvrtém dějství začalo znovu pršet, tenisté ovšem zůstali na kurtu a po 20 minutách pokračovali ve hře. Lehečka tentokrát servis za stavu 5:6 udržel a vynutil si tie-break. V něm smazal ztrátu 2:6 a po zlikvidování pěti setbolů se dostal k mečbolu.

Při něm přerušil výměnu, neboť se domníval, že míček ze soupeřovy rakety doletěl do autu. Jenže jestřábí oko dalo za pravdu rozhodčím a Paul po využití celkově sedmého setbolu poslal zápas do rozhodující páté sady.

A v něm rozhodla lepší fyzická připravenost českého bojovníka. Od stavu 2:2 získal poslední čtyři hry, když celkově třetí mečbol proměnil připraveným náběhem k síti a s úlevou mohl pokleknout na wimbledonský trávník.

"Po mečbolu to byl neskutečný pocit. Zápas byl od začátku do konce tak náročný. Po nepovedeném jestřábím oku jsem myslel, že se půjdu zakopat pod zem. Naštěstí jsem byl schopný to rozdýchat a vrátit se v pátém setu ve velkém stylu," řekl novinářům Lehečka. "Myslím, že mu došla šťáva. Musel hodně běhat, byl pod tlakem," uvedl na adresu svého soupeře.

Lehečka tak vylepšil svou aktivní bilanci v pětisetových duelech na 3:1. Po jednom úspěchu si připsal na každém letošním grandslamu proti nasazeným soupeřům - na hardu v Melbourne zdolal Brita Camerona Norrieho a na antuce v Paříži skolil Němce Jana-Lennarda Struffa.

O čtvrtfinále, kterým by vyrovnal své grandslamové maximum z lednového Australian Open, si zahraje v prvním vzájemném střetnutí s Daniilem Medveděvem. Bývalý vítěz US Open zdolal 4:6, 6:3, 6:4, 6:4 Maďara Mártona Fucsovicse a postupem do osmifinále vyrovnal své wimbledonské maximum z roku 2021.

Článek původně publikován pro Livesport Zprávy.
• WIMBLEDON 2023 •
Velká Británie / Londýn, tráva, 56.520.000 dolarů
sobotní výsledky (08. 07. 2023)
• Dvouhra mužů - 3. kolo •
Lehečka (ČR) - Paul (16-USA) 6:2, 7:6 (7:2), 6:7 (5:7), 6:7 (9:11), 6:2
Alcaraz (1-Šp.) - Jarry (25-Chile) 6:3, 6:7 (6:8), 6:3, 7:5
Medveděv (3-Rus.) - Fucsovics (Maď.) 4:6, 6:3, 6:4, 6:4
Tsitsipas (5-Řec.) - Djere (Srb.) 6:4, 7:6 (7:5), 6:4
Rune (6-Dán.) - Davidovich (31-Šp.) 6:3, 4:6, 3:6, 6:4, 7:6 (10:8)
Berrettini (It.) - Zverev (19-Něm.) 6:3, 7:6 (7:4), 7:6 (7:5)
Eubanks (USA) - O'Connell (Austr.) 7:6 (7:5), 7:6 (7:3), 7:6 (7:2)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

66
Přidat komentář
George_Renel
https://www.idnes.cz/sport/tenis/jiri-lehecka-wimbledon-treti-kolo-vyhra-ohlas.A230708_222501_tenis_ikuc
Reagovat
turista
Velká gratulace pro Jirku Lehečku! Paul je dnes už na velmi vysoké úrovni.
Reagovat
bIbec
Z prvních sedmi účastí 2x druhý týden.

To je hodně dobré.

Neříkám, že bude mít kariéru jak Berďa, ale Sťepcovi a Novákovi stats (v singlu) by překonat měl.
Reagovat
bIbec
Pravda je, že na tyhle predikce je brzy.

A není to jenom o J2rkovi. Příští dva roky napoví víc.

Kdo ví, jaká bude ta tour bez Djoka např, jestli se objeví někdo na podobné úrovni jak Alcaraz atd
Reagovat
IngStavinoha
než že ten Jirka bude muset skolit ještě i Medvěda, aby tady konečně zažil náležitý respekt - sám v tom zápase zůstávám celkem neutrální ;-)
Reagovat
turista
No jo. Skolit Medvěda by byl sen.
Reagovat
frenkie57
Osobně si myslím, že by to být, vzhledem k Jirkově současné formě, i docela vyrovnané utkání. Prostě žádný třísetový splachovák. Budu se těšit a fandit ze všech sil.
Reagovat
frenkie57
...mohl
Reagovat
pink
Gratulace pane Leheckovi za vynikající výkon
Zapomíná na výmysly, úlety kterými trpí většina tenistů i tenistek včetně našich
Je na něm vidět obrovské soustředění, v případě chyby se snaží o nápravu a nenechá se vykolejit nějakým egem.
Dlouho jsme neměli tak soustředěného tenistu.
Reagovat
lars
Jak hodnotis DF na SB v 3.setu?
Reagovat
darek.vrana
Stane se.
Reagovat
IngStavinoha
o to cennější, že i po dvou relativně nešťastně ztracených TB na 2:2 dokázal Jirka pátý set tak obdivuhodně zvládnout - což se obzvlášť při poměřování našinců s donaldy teda moc často neděje
Reagovat
EllNino
Tak Fokina to teď posunul o lvl výš ... 5. set 6:6 a v TB 8:8 a on zahraje podání spodem takovým stylem, že Rune okamžitě trestá ... a ztrácí TB z 8:5 na 8:10 :)) Španělský TP asi právě zavalila vlna zvratků smile
Reagovat
Kandinsky1
To si piš. Nebo taky žiješ v tom bludu, že kritičtí jsou jen Češi ?
Reagovat
Dobry-den
Ten dostal loni proti Veselkovi trestný fiftýn při mečbolu, ne? smile
Reagovat
frenkie57
jj, za odpálení míčku do hlediště. A tím ten zápas prohrál. On bude tak trošičku podivín.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak Fokyna je hlavou proslulý.smile Ten v ní musí mít zapnutý mixér na plný otáčky. Mezi jeho HL patří vyhraný zápas odevzdaný Jokerovi smile
Reagovat
Nola
ty mas mixer z toho Djokera uz hodne dlhu dobu smile Novak hral strasidelne, ale nepamatam, ze by odvracal nejaky mecbol.... hladaj na inej adrese...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nic si z toho Nolka nedělej, i muži mají své dnysmile
Reagovat
turista
Nic takového se nestalo. Od výhry nad Djokovičem byl Davidovič velmi daleko. Jednou nad ním vyhrál po té peripetií u protinožců v MC kdy byl Nole nerozehrany.
Reagovat
paddy
smile
tady se také píše čecho-američanech smile
Reagovat
baba
gratulace k postupu, ten pátý set byl parádní...
Reagovat
Marie9
smile
Reagovat
IngStavinoha
byste měli Lehymu za dnešní výkon a hlavně výsledek ohanbí lízat, paznehti... ;-) smile
Reagovat
frenkie57
Ale no tak, pane inženýre, takhle naprudko sem vyblinkáte svoje choutky!?smile
Reagovat
elsky
smilesmile
Reagovat
darek.vrana
Žasnu nad některými komentáři tady. Jirka hrál skvěle, odvážně, ale soupeř byl ve 2. půlce taky neuvěřitelně silný a bojovný. A tady samá kritika, přitom Jirka žádné extra nesmysly neudělal, jen to HE na mečbol. Ale hrál dlouho pod obrovským tlakem a zvládal to až neskutečně. A to, jak to nakonec ustál, klobouk dolů. Byl to hodně kvalitní zápas. Ovšem gaučoví teoretici to vidí jinak. Já jsem se klepal jak drahej pes, ale teď jsem nadšený.
Reagovat
jurasekh
smile
Reagovat
Kijo10
Blazny, co v životě nedrzeli raketu v ruce, vůbec neber v potaz. Lehy se letos dostal uz dvakrat mezi 16 nejlepsich hráčů sveta na grandslamech. Neskutečný!
Reagovat
Dobry-den
To rozhodně nebylo o jediném přehmatu. Naopak, těch psycho momentů tam byla celá hromada.
Např. 3. set, 6:5 30:15 a dvě tutovky po sobě, které místo winneru skončily kvitovskou minelou. Mohlo být hotovo 3:0 na sety, ale ne.
O pár minut později TB, Jirka vede 5:3, nic z toho, naopak za stavu 5:6 daruje zničehonic dvojchybou soupeři set...

A to je u Lehečky skoro každej zápas. První dvě kola byla v klidu, ale jakmile soupeř začne klást trochu odpor, tak se vytrácí veškerá jistota a přibývá zmatků a skopičin, přitom úplně zbytečně, soupeře dnes po většinu času přehrával...

Pozitivem je, že i po těch kiksech se dokázal zkoncentrovat na 4., pak i na 5. set a nakonec to dotáhl k výhře. Ještě loni by takový zápas prohrál. Ale jsou to zbytečně ztracené síly a lepší hráči než Paul tuto nejistotu vycítí a potrestají...
Reagovat
darek.vrana
Problém je, že vy někteří vidíte jen ty momenty na jedné straně. A už nevidíte, kolikrát naopak pod tlakem zahrál skvěle. Vždyť se hrálo 4 hodiny a on byl pořád na servisu pevný jak skála. Že otočil 0:40, mockrát zaservíroval skvěle za těžkých stavů. Jaksi nevidíte, že na druhé straně stál velmi kvalitní soupeř, který ho nutil hrát na maximální riziko a přesto tam nevynucených chyb moc nebylo. Ale to je furt dokola... Měl i spousty smůly, ale přesto se nesložil.
Reagovat
IngStavinoha
smilesmilesmile
Reagovat
lars
Prohra J.L. s Jokerovicem mi vadit nebude :)
Reagovat
darek.vrana
V tom zápase se hrálo 332 bodů a ty vypíchneš zrovna tři, které pokazil. Proč ne třeba ty, které naopak na rozdíl od Paula proměnil? A ty, díky kterým nakonec vyhrál?
Reagovat
Dobry-den
Protože všechny body nejsou stejně důležité. Chyba za stavu 1:1 15:0 nikoho nezajímá. Kolapsy při důležitých stavech, které se dějí se železnou pravidelností, ty bijí do očí.

A že spoustu míčů zahrál super? Ano, toho jsem si vědom, díky tomu je ve 4. desítce na světě. Ale podle mě může být ještě lépe. Ten potenciál, když se Jirka mentálně srovná, je úplně jinde, nemyslíš?
Reagovat
lars
z 2:6 na 6:6 v TB neni kolaps
Reagovat
Dobry-den
Juhů smile
Reagovat
darek.vrana
Tady žádný kolaps ale nepředvedl. Byly tam těžké body, některé šly zahrát líp, ale rozhodně tam nebyl kolaps. Hrál v důležitých chvílích moc dobře, ale soupeř taky. A co pět brejků, ty nebyly důležité?
Reagovat
Dobry-den
Jaký brejky zas? :)

Jsem hodně zvědavej, co předvede s Medvědem. Herně na něj má. Ale mentálně? Nechme se překvapit. :)
Reagovat
darek.vrana
No tak když vypichuješ, že neproměnil 30:15 na příjmu, tak řekni taky, že ho pětkrát brejknul, to znamená, že zahrál dobře na big pointech. Nebo ne? Kdyby ty brejkboly neproměnil, tak mu to tu hned dáš sežrat.
Reagovat
Dobry-den
Zas to tolik nežer.
Reagovat
EllNino
To je tvůj oblíbený argumentační faul smile Už jsem byl taky obětí
Reagovat
Dobry-den
No a co? Jako k čemu to je, hrát 80 % zápasu dobře, když koncovky pohnojí? Kolikrát už to tu bylo od loňska? smile Dneska může být rád, že Paul v 5. setu nepochopitelně odpadl...
Reagovat
EllNino
Zas tolik to nežer smile
Reagovat
Dobry-den
No vlastně se divím, že jsem do tohoto vlákna vůbec vlezl. :)

Tenis dobrý, hlava špatná, tak by se dala zhodnotit většina Lehečkových zápasů, vůbec nic nového k vidění. Příště napíšu jen gratulku. :)
Reagovat
EllNino
Jo, jenže mně přijde, že k němu jsi nějak víc kritický než k jiným, možná je to jen můj pocit, ale prostě pokud to není 3x 6:2, tak na něm nenecháš nic suchou :)

To, že sice 2x nezvládl TB, je pravda, ale v 5. by to ještě loni bylo 2:6 jako s Krajinovicem, teď to bylo 6:2 pro Jirku ... vyspěl a je daleko koncentrovanější
Reagovat
Dobry-den
Na ty poslední 2 TB totiž ani nemuselo dojít...

Že je to lepší než loni jsem psal taky...
Reagovat
EllNino
Nemuselo, samozřejmě, ale došlo ... a posílí ho to
Reagovat
Dobry-den
Doufejme. :)

Jinak ano, jsem k němu kritický, ale spíš jen proto, že nikoho jiného na této úrovni momentálně nemáme a Jirka prostě má na víc než nějaký Kolář apod. Vůbec nic osobního v tom není. Naopak, Jirka působí jako pohodář, sympaťák, nekonfliktní týpek. Ale dokud nepřinese trofej, tak pořád budu hledat hnidy, už mě znáš. smile
Reagovat
EllNino
Jasný no, už si zvykám smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ovšem, chyba na konci třetího setu byla nejspíš ovlivněna začínajícím deštěm a pak šel dopodávat gem po pauze a byl to jediný servis, který v 5setovém zápase ztratil...
Reagovat
SLMBN
smile Tady je to samej GS vítěz smile Je mu 21 let, za mě parádní výkon smile
Reagovat
Ianny
Já to taky úplně nechápu. Jsem teda úplnej laik, kterej ani pořádně nerozumí všem těm zkratkám, který tady používátesmile , ale 37. hráč porazí patnáctého o pár let zkušenějšího a snese se na něj tolik kritiky. To teda fakt čumím..
Reagovat
heyhey
Tady se chyby neodpousti, ostatni nez Cesi chyby nedelaji a samozrejme vsichni jsou lepsi nez nasi hraci a hracky, protoze jenom nasi maji slabiny, ostatni jsou dokonaly a kdyz nahodou vyhrajou tak protoze souperi nepochopitelne hrali spatne. Ve zkratce nasi jsou spatny, ostatni dobry. Vim že je to navykove ale radsi bych tyto expertni komentare necetl. Je smutny že nasi misto slavering, nadavaji. Gratulace Jirkovi a hodne stesti ve zbytku turnaje.
Reagovat
elsky
smilesmile
Reagovat
annah
smile
Reagovat
frenkie57
Máš naprostou pravdu, skvělý, napínavý zápas, bojovnost a tenisový um z obou stran, na závěr to rozhodla horší hlava Američana. Spílal jsem Jiřímu -nervi mi nervy! Konec dobrý, všechno dobré.smile
Reagovat
historik
Smíšené pocity... Opět mnoho nezvladnutych klíčových momentů. A nebylo to poprvé. Silnější soupeř, při vší účtě k Paulovi, by je potrestal daleko víc. Snad si z toho vezme ponaučení a ne uspokojení, že výhra všechno maže.
Zápas s Medveděvem bude zajímavý, není to Rusův nejlepší povrch... No aspoň si zahraje na velkém kurtů a proti top hráči.
Reagovat
Ela-fon-isi
Po čtvrtém setu jsem šla ven a nevěřila, že to po té vší smůle a závěrečných chybách z netrpělivosti atd. dá. Jsem moc ráda, že to dotáhl. Těším se na zápas s Medvědem, i kdyby ho měl sežrat, je fajn, že si zahraje s ikonou.
Reagovat
Kandinsky1
S ikonou smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nejspíš že je pravoslavnýsmile
Reagovat
IngStavinoha
v pátém setu - to je opravdu mimořádné a klobouk dolů, Jirko!!!

smilesmilesmile
Reagovat
EllNino
Dnes si vylepšil bilanci v pětisetových zápasech na 3:1, letos vyhrál pětiseťák na AO, RG i W :)

Je fajn mít zase Čecha ve druhém týdnu GS smile
Reagovat
com
Medvedev si na nem smlsne smile
Reagovat
elsky
Možná smile
Reagovat
arvncr
Papírově by měl, "pocitově" to vidím 50/50 (Medvěd není na trávě úplně nejjistější) a v kurzu 4 je povinnost hrát Lehečku.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist