Letos bez českého titulu. Hradecká s Čermákem prohráli finále mixu

27. 1. 2013, 07:42
Aktuality 20
Letošní Australian Open skončí po třech úspěšných letech bez českého vítěze. Na titul v Melbourne nedosáhli ani Lucie Hradecká a František Čermák, kteří ve finále smíšené čtyřhry podlehli domácímu páru Jarmila Gajdošová a Matthew Ebden.
Jarmila Gajdošová a Matthew Ebden

Český pár Lucie Hradecká a František Čermák v dnešním finále nestačil na Jarmilu Gajdošovou a Matthewa Ebdena, kterým podlehl zcela po zásluze ve dvou setech 3-6 5-7.

Fedcupová vítězka Hradecká s Čermákem hůře podávali, udělali dohromady sedm dvojchyb a více chybovali na síti. Hradecká si v úvodní sadě ani jednou neudržela servis a český pár od stavu 3-3 neuhrál ve třech gamech ani míč.

Na začátku druhého setu i Čermák ztratil podání, ale brejkem Gajdošové dokázali Češi srovnat na 4-4. Nejistá Hradecká ale v jedenácté hře potřetí ve finále přišla o servis. Vzápětí Češi odvrátili dva mečboly, ale při třetím po hodině a třinácti minutách kapitulovali. Zatímco Australané trefili 30 vítězných úderů a udělali jen 12 chyb, česká dvojice měla bilanci 17 winnerů a 18 chyb.

Lucie Hradecká a František Čermák"Uteklo nám pár těsných situací, ale určitě to bylo hratelný. Šance jsme měli, ale bohužel jsme je nevyužili," řekla Hradecká Radiožurnálu. 

"Finále je velký úspěch, v mých letech největší, takže si toho strašně cením a děkuju za to Lucce, že se mnou hraje," řekl Čermák, který do poslední chvíle nevěděl, jestli bude mix hrát. V klasické čtyřhře totiž vypadl v 1. kole a měl bolavý kotník a až ráno před zápisem se rozhodl, že s Hradeckou nastoupí. 

Sedmadvacetiletá Hradecká už jeden grandslamový titul ve sbírce má - v roce 2011 vyhrála s Andreou Hlaváčkovou čtyřhru žen na French Open. Společně si loni zahrály také finále v Melbourne a ve Wimbledonu. Pro šestatřicetiletého Čermáka to dnes bylo vůbec první grandslamové finále - mezi muži byl na každém grandslamu nejdál ve 3. kole, v mixu bylo jeho maximem z loňského US Open, kde si právě s Hradeckou zahrál semifinále.

Pětadvacetiletá slovenská rodačka Gajdošová, která přijede za čtrnáct dnů s týmem Austrálie do Ostravy k utkání 1. kola Fed Cupu, hrála s Ebdenem smíšenou čtyřhru na Australian Open jen díky divoké kartě, kterou dostali od pořadatelů. Pro oba je dnešní triumf premiérovým grandslamovým.

"Skvěle jsme s sedli a dobře se doplňovali. Snad si výhru někdy zopakujeme," řekla Gajdošová. 

"Musím poděkovat pořadatelům, že nám darovali divokou kartu. A děkuju také Jarce, protože tu hrála opravdu skvěle," řekl pětadvacetiletý Ebden, který jinak letos prohrál všechny tři zápasy ve dvouhře i tři duely ve čtyřhře mužů.

Jediným českým vítězem mixu na Australian Open tak zůstává Jana Novotná, jež v letech 1988 a 1989 triumfovala po boku Američana Jima Pugha. 

Australian Open tak čeští tenisté opouští po třech úspěšných letech bez titulu. Loni zvítězil v mužské čtyřhře Radek Štěpánek, předloni vyhrál juniorku chlapců Jiří Veselý (dvouhru i debl) a v roce 2010 zvítězila mezi dívkami Karolína Plíšková.

- GRANDSLAM AUSTRALIAN OPEN 2013 -
(Austrálie / Melbourne, tv. povrch, 31.000.000 austr. dolarů)
nedělní výsledky (27. 01. 2013)

Smíšená čtyřhra - finále:
Gajdošová/Ebden (Austr.) - Hradecká/Čermák (ČR) 6-3 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

20
Přidat komentář
smazaný uživatel
tak Peťa bude hrát v Paříži i čtyřhru. Její partnerka bude Yanina Wickmayer a hned v prvním kole se potkají s Hlaváčkovou a Huberovou!!
Reagovat
smazaný uživatel
Andrea s Luckou hrát nebude? asi k vůli přejezdu z Austrlie co?
Reagovat
tommr
to Andrea nebude hrát s Luckou Hradeckou? Co se děje?
Reagovat
smazaný uživatel
jak říká Fanyk, zřejmě kvůli Austrálii. Každopádně Andrea s Huberovou je hodně zajímavá dvojka. Ale v tomto případě budu fandit Petře a Yanině :)
Reagovat
smazaný uživatel
jo ja taky budu fandit Petře mohla by i ňákej ten turnaj ve čtyřhře vyhrát :)ale pres 1.kolo bude to tezky ale myslím že je můžou porazit mají určitě lepší údery,podání,ritern i pohyb ale slabina bude u sítě a zkušenosti:)
Reagovat
smazaný uživatel
Hlaváčková Huberová H+H :DD
Reagovat
lars
Ponekud nechapu proc Petra nehraje spolecne s Andreou ?
Reagovat
Karl
http://www.wtatennis.com/SEWTATour-Archive/posting/2013/604/MDS.pdf
Reagovat
tommr
Petra má poměrně slušnej los - pokud půjde všechno podle papírovejch předpokladů tak by měla postupně narazit na Pironkovou, Goergesovou, Bartoliovou a Erraniovou, což jsou všechno sice těžký, ale hratelný soupeřky. Cokoli jinýho než aspon finálová účast by bylo zklamání ... :)
Všechny naše ostatní hráčky jsou ve druhý polovině pavouka. Lucka Šafářová a Klára Zakopalová by se mohly teoreticky potkat v semifinále a rozdat si to v přímým souboji o nominaci na FC utkání proti Austrálii ... :)
Reagovat
Karl
Mě docela zklamal los úplně nahoře. Mnou nepříliš oblíbená Erraniová má volnou cestu až do, troufám si říct, SF, i když doufám, že ji Klára zastaví. :)
Reagovat
tommr
jj Erraniová měla při losování neskutečnou kliku a není to poprvý ...
Bylo by hezký kdyby jí ještě před finále zastavila některá z našich, ale moc tomu nevěřím ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Zakopalová má hnedka v prvním kole hráčku se kterou nemá zrovna příjemnou bilanci.
Reagovat
tommr
většinu zápasů ale Medina Garrigues vyhrála v době kdy na tom byla v žebříčku líp než Klára. Ted se situace obrátila a snad se to projeví i na kurtu ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
tak snad, doufala jsem i na AO, že to s Flipkens dopadne jinak :)
Reagovat
tommr
Flipkens šla v poslední době hodně nahoru - spolupráce s Clijstersovou jí hodně svědčí. S tou porážkou jsem počítal i když samozřejmě ne tak jednoznačnou. Medinu Garrigues by ale Klára měla dát ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
ráda ti budu věřit :)
Reagovat
lars
Errainova se mozna nesthine aklimatizovat. hrala na AO finale v deblu.
Reagovat
smazaný uživatel
Protoze se divam v noci a brzy rano uz druhy tyden, tak jsem si rekla, ze kuknu i na finale mixu, Debl v televizi skoro neni , tak jsem byla zvedava, jak to dopadne?Ale zklamani velike. Krome spousty chyb nas par nic moc nepredvedl. Nevim ,jak hrali zapasy predesle, ale ten finalovy jim totalne nevysel. Australsky par ziskal vitezstvi zcela zaslouzene. Jsem celkem zvedava na prvni kolo Fed cupu, protoze nase devcata jsou na zacatku sezony zcela bez formy, krome Klary, ale ta zase nebyva nominovana?Tak se uvidi?
Reagovat
smazaný uživatel
To je pravda,jsou bez formy,Hlaváčková vypadne v prvním kole kvalifikace v Paříži,mely by holky potrénovat a bez kamery na hlavě...
Reagovat
tommr
Klára toho na AO taky moc nepředvedla - s Flipkensovou utrpěla těžkej debakl ...
Uvidíme jestli se holky konečně chytnou v Paříži kde se bude hrát v podobnejch podmínkách jako v Ostravě ... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist