Linda Fruhvirtová padá do další krize. V Hobartu si připsala už třetí letošní prohru

8. 1., 05:56
Aktuality 25
Linda Fruhvirtová (18) padá na začátku letošního roku do další krize. V Hobartu zaznamenala už třetí porážku v probíhající sezoně a nevyužila druhou šanci. Česká teenagerka neuspěla ve finále kvalifikace a další nezdar si připsala coby lucky loser v prvním kole hlavní soutěže, v němž nestačila 3:6, 7:5, 3:6 na Arantxu Rusovou (33), kterou před pár měsíci v Pekingu jasně porazila.
Profily hráčů
Linda Fruhvirtová má letos na kontě už tři prohry (© AFP)

Fruhvirtová – Rusová 3:6, 7:5, 3:6

Linda Fruhvirtová v září 2022 senzačně ovládla podnik v Čennaí, poprvé triumfovala na okruhu WTA a očekávalo se, že v následujícím roce se posune zase na vyšší úroveň. Jedna z nejtalentovanějších teenagerek na okruhu ale od té doby stagnuje a až na pár výjimek se jenom trápí.

V poslední sezoně, během níž zaznamenala devět porážek v řadě, se zlepšila až v posledních měsících na asijském kontinentu. V její koncovce však absolutně selhala coby nasazená jednička na dvou japonských akcích ITF a do další krize padá na začátku letošního tenisového roku.

Ten zahájila třísetovou porážkou s Emmou Navarrovou v Aucklandu, přestože nad zástupkyní TOP 40 vedla o set a brejk. Následně neuspěla ve finále kvalifikace probíhajícího turnaje v Hobartu proti Anně Karolíně Schmiedlové a už třetí nezdar zaznamenala coby lucky loser v prvním kole proti Arantxe Rusové. Důležité body tak nezískala a po Australian Open, kde bude obhajovat osmifinálovou účast, jí hrozí propad celkem hluboko do druhé stovky pořadí.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Fruhvirtová šla jako první do vedení brejku, jenže ve zbytku úvodního dějství si už ani jednou neuhájila servis. Druhou sadu navzdory ztrátě náskoku 3:0 po hodině hry ukořistila, ale v té rozhodující už zase jen dotahovala skóre. Poslední možnost na zvrat měla v osmé hře, brejkbol však nevyužila a za stavu 3:5 si čistou hrou prohrála další podání.

Rusová, kterou Fruhvirtová před pár měsíci v Pekingu jasně porazila, dokonce jí nadělila kanára, si připsala svou teprve čtvrtou výhru v hlavních soutěžích na nejvyšší tour na betonech od začátku roku 2022. O své teprve čtvrté kariérní čtvrtfinále na tvrdých površích na této úrovni a první od října 2021 se Nizozemka utká s Varvarou Gračovovou.

V Hobartu startuje z českých tenistek ještě Marie Bouzková. Stejně jako v Aucklandu plní roli nasazené pětky a v hlavním městě Tasmánie začne proti kvalifikantce Viktoriji Golubicové. Linda Nosková se po náročném tažení do semifinále v Brisbane odhlásila.


Výsledky turnaje WTA 250 v Hobartu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
Blondie
Jsem na vývoj Brendy a Lindy zvědavá. Moc nejsem ok s tím, když porovnávám sestry v tak mladém věku - talent mají obě, u Lindy je rozhodně bojovnost. Ale přiznám se, že u ní zatím nevidím nějakou pecku, kterou by soupeřky trápila. Zato Brenda je už v 16 takový pestře hrající aktivní predátor...

Nu a nezpomínejme, že je Lindě jen 18 :)
Reagovat
Mantra
jak může padat? to by nejprve musela někde vysoko být. Tohle bude normální stav u této Lindy - a myslím, že tenis už ji tolik nebaví. Zda dočasně nebo trvale se nedá určit.
Reagovat
hanz
Psal jsem už loni, že Lindička je zralá na ITF. Tam by možná načerpala sebevědomí a asi by se to projevilo i v herní praxi, takhle si akorát jezdí pro startovné a porážky od NO NAME hráček. Ale možná jí to startovné k radosti stačí, kdo ví.
Každopádně jak píše Otmar, žádný zlepšení nikde vidět není. Je to i o tom, že už jí mají hráčky načtenou obdobně jako Vondroušovic Markétu.
Reagovat
Astarin
Však se taky po AO propadne tak, že ITFka asi bude muset hrát určitě. Ale beztak se bude cpát na každé WTA125 a WTA250, kde bude moct i tak.
Reagovat
GaelM
Zajímavé, Brendě tu spousta lidí vyčítala, že se v 16 letech drží ITF úrovně. Zatímco ségra se "bude cpát na každé WTA125 a WTA250, kde bude moct". Co vlastně chcete?
Reagovat
Liverpool22
Už tuším loni jsem psal, že Brenda má dle mojí subjekce větší potenciál a že to dotáhne dále než Linda. Většina lidí tady na TP měla opačný názor - nicméně až čas ukáže, ale Brenda už jako malá holka věděla co chce - jak v životě, tak v tenise viz. video, které to vše přesně vystihuje: https://www.youtube.com/watch?v=GsWFZPpgjys
Prostě Linda byla chytrá ve škole, ale Brenda je chytřejší v životě a o tom to je
Reagovat
GaelM
Souhlas, jenom by mě zajímalo, kdo ti tu loni rozporoval, že Brenda má větší potenciál než Linda... přijde mi že Linda byla vždy napřed jen kvůli věku, naopak Brenda se k ní dotahovala blíž, než by odpovídalo tomu věkovému rozdílu. Určitě jí pomáhalo i to, že měla ségru před sebou jako vzor (v tom dobrém i v tom špatném).

Jenom doufám, že Brenda nebude Lindu následovat i v tom fyziologickém vývoji, geny mají stejné a ani její hře by to "zakulacení" moc neprospělo...
Reagovat
ladinec
Linda chodila do školy?
Reagovat
lvicek
No, tak jestli se ji povede tak, jako Vondrousovic, tak muze byt celkem spokojena, do dvacetictyr mit GS titul a finale, to jen tak nekdo nema. Nejspis zaradi i nejake slabsi turnaje, tak snad se to odrazi vysledkove a trochu ji to nakopne.
Reagovat
victim
Vypadá to že to stihla tak tak.Nedalo mi to a zkouknul jsem věk vítězek od roku 2020 a nechtělo se mi tomu věřit.Nejstarší bylo 26 let a průměr je 22,5 roku.
Reagovat
GaelM
Wow, dobrá statistika, to člověk ani moc nevnímá, jak sezóny plynou. A i tak jsem si musel zkontrolovat, že Lukašenka fakt nemá těch 28-30, na kolik bych ji tipoval
Reagovat
victim
A to jsem ještě nebyl punťa (v době vítězství ještě mohlo pár měsíců chybět do konkrétního věku.)
Reagovat
lvicek
To je zajimava vec, opravdu "stara dobra" generace uz vyklizi pole ;). Ale ten prumer asi celkem srazi Iga, ne? Jak jsi to vlastne pocital, kazdou vitezku v danem roce jeji tehdejsi vek? Takze Iga je zapocitana ctyrikrat? To s tim pak urcite pohne ;). Ale i tak, pokud se Linda priblizi dosavadni kariere Markety, tak myslim, muze byt docela spokojena.
Reagovat
victim
Tak tak.Počítal jsem rok narození a rok vitězství.Ale není to jen Iga (Raducanu,Gauff).
Reagovat
victim
A zase Barty jim zkazila věkovej průměr a zmizela.
Reagovat
Otmar
Já se o Lindě F. vyjadřuju vždy rezervovaně, protože ji nepovažuji za nějaký mimořádný talent. Nevím, jestli se mi to zdá, ale za poslední 1,5 až dva roky já nevidím nějaký posun v její hře, a to po všech stránkách....neumím říct, v čem se zlepšila. Naopak, někdo tady psal o naprosto rozdrbaném podání a měl pravdu do posledního písmene. Argument, že je mladá, moc neberu...měla spoustu příležitostí nasbírat praxi, taky občas něco vyhrála. Argument, že je na žebříčku daleko výš než byly v jejím věku starší kolegyně je sice pravdivý, ale pro mě je důležitější progres...a ten chybí. Osobně vidím příčinu v chybné filosofii hry, v tápání, co vlastně chce hrát a dokud v tom nebude mít jasno,bude to těžké. Je to Češka, vždycky jí budu fandit a držet palce, budu se těšit z jejích vítězství a mrzí mě porážky. Přeji jí všechno dobré!
Reagovat
tommr
hlavní problém Lindy vidím v její nesportovní postavě a s tím asi jen těžko něco udělá. Nemá fyzický předpoklady ani na silovej tenis ani na urputnou defenzívu. Možná by z ní časem mohla vyrůst podobná hráčka jako je Pegula ale k tomu má zatím hodně daleko ...
Reagovat
victim
Mě pořád nejdou do hlavy ti všichni experti co z ní byli na větvi nějaké ty 2-3 roky zpět.Vždyť i Mouratoglou se o ní vyjadřoval jako o budoucí hvězdě.
Reagovat
sojka1
i kdyz nejsem expert, priznavam, ze jsem tehdy take nebyla tak moudra jako vy, naopak uplne stejne blba jako Mouratoglou a i pri plnem vedomi, ze se v kariere hrace muze stat ladacos, jsem nevidela zadny duvod, proc by nemohla prorazit sikovna 15 leta holka, ktera od tri let sviha raketou - za maximalni podpory rodiny a dalsich, ktera ma stylove ciste a doslova nadherne udery (servis mela k veku primereny), ktera je prikladne bojovna, stoupa zebrikem a ma ke vsemu vyhodu tandemu se sestrou..... mne jsou naopak ti experti uplne jasni..... :-)
Reagovat
George_Renel
Reagovat
victim
Takovej elaborát a pořád vím prd.To co uvádíte není nic jiného než základní předpoklady pro to aby to jednou možná vyšlo.Pokud jste si ovšem nechtěla jen rýpnout a ani to nic moc.
Reagovat
GaelM
Souhlas s oběma. Nemůže se opřít o podání a je tam velký nesoulad mezi tím co zkouší hrát a tím na co (ne)má předpoklady. Není možné hrát styl Sary Errani s figurou Jeleny Ostapenko...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Vtipné a pravdivésmile Já ji teď nějaký čas hrát neviděl, vlastně jsem ji vůbec neviděl... A to ji teda trénuje ten Anglán, co má 10x méně followers na IG než ona? Nevím, nikdy jsem o něm neslyšel, ale od 1.WTA titulu to jde většinou spíš s kopce. Jestli se teď sama nerozhoduje, co vlastně chce dělat dál. Jestli tenis, tak ten bez změny trenéra a přístupu k tréninkům nikam nepozvedne...
Reagovat
ladinec
Linna bude dobrá máma...
Reagovat
Mantra
konečně někdo jiný než já a Hanz. LF narozdíl od LN a Brendy není zdaleka hlavou připravená na to, co jí rodiče upekli. Sponzoři teď možná tlačí ještě víc a ten tlak ničemu nepomůže. Bůhví, zda je tenis to, co chce skutečně dělat, jestli to není jen mus.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist