Livesport Prague Open bude mít vítězku z Polska. Samson skrečovala, Nosková padla s Linetteovou

25. 7., 13:18
Aktuality 90
WTA PRAHA - Turnaj Livesport Prague Open bude mít ve dvouhře čistě polské finále. Premiérové vystoupení Laury Samson na turnaji WTA skončilo skrečí, česká teenagerka v semifinále sice proti Magdaleně Frechové získala první set, pak se jí ale začalo ozývat svalové zranění z předchozích dnů a za stavu 6:3, 0:6 a 2:4 vzdala. Polka ve svém prvním finále kariéry vyzve krajanku Magdu Linetteovou, která udolala ve třísetové bitvě nasazenou jedničku a loňskou finalistku Lindu Noskovou 6:3, 3:6 a 7:6.
Laura Samson (© Profimedia)

Frechová – Samson 3:6, 6:0, 4:2 / skreč S.

Současná juniorská světová jednička Laura Samson letos vyhrála tři turnaje ITF, na dívčím Roland Garros prohrála až ve finále s krajankou Terezou Valentovou a tento týden si odbyla povedenou premiéru na turnaji WTA. V pražské Stromovce, kde startovala díky divoké kartě, vyřadila tři soupeřky, než vysoké zápasové tempo nevydrželo její tělo a semifinále musela vzdát.

Šestnáctiletá Češka na Livesport Prague Open nastoupila včetně čtyřhry k pátému zápasu během pěti dní se zatejpovaným levým stehnem, které je trápilo už v předchozích duelech. Přesto proti Magdaleně Frechové v úvodní sadě dvakrát smazala manko brejku a po zisku čtyř gamů v řadě se ujala vedení.

Ve druhém setu ji ale začaly v pohybu čím dál více limitovat bolesti hamstringu, které ji vystřelovaly do zad. Medical timeout jí tentokrát příliš nepomohl a po půl hodině dostala kanára. Rozhodující dějství začala brejkem, ale pak dvakrát neudržela své podání a za stavu 6:3, 0:6 a 2:4 skrečovala.

"V průběhu zápasu se to zhoršovalo. Už jsem nastupovala s tím, že mě to bolí. Hrozně v tom píchalo a zhoršovalo se to. Hlavně u bekhendu, do kterého se mi soupeřka snažila víc hrát. Ve třetím setu jsem se snažila udržet servis, ale jak jsem ho ztratila, tak jsem věděla, že to nepůjde," komentovala Samson.

Česká teenagerka v Praze deklasovala Chorvatku Taru Würthovou, proti 38. tenistce světa Kateřině Siniakové si v prvním střetnutí s hráčkou TOP 200 připsala premiérový skalp členky TOP 400 a ve čtvrtfinále zastavila i devět zápasů neporaženou Rusku Oksanu Selechmetěvovou.

"Je to  pro mě super výsledek. Ten týden jsem si moc užila a mrzí mě, že jsem to musela takhle ukončit. Zkusila jsem si zahrát proti těm nejlepším, ten týden mě toho hodně naučil a už se těším na další zápasy," dodala česká teenagerka, jež mezi ženami prohrála teprve druhý z posledních 15 zápasů ve dvouhře.

Šestadvacetiletá Frechová, jež si v lednu na Australian Open zahrála poprvé v osmifinále grandslamu, v Praze až na pátý pokus překročila čtvrtfinále turnaje WTA a nyní své maximum už podruhé vylepšila.

"Jsem ráda, že jsem poprvé postoupila do finále turnaje WTA. Předváděla jsem svůj nejlepší tenis. Laura hrála výborně, měla na své straně publikum a je škoda, že musela vzdát. Snad bude rychle fit," řekla 57. hráčka světa Frechová po premiérovém postupu do finále.

Nosková – Linetteová 3:6, 6:3, 6:7

Linda Nosková měla do utkání s Magdou Linetteovou vynikající nástup, servis soupeřky prolomila hned v prvním gamu a brejk ihned potvrdila. V dalších výměnách ale česká tenistka hodně bojovala s délkou svých úderů a když v neuvěřitelně dlouhém šestém gamu navzdory šesti odvráceným brejkbolům podruhé v řadě prohrála své podání, využila zkušenější Linetteová situace a získala první dějství pro sebe poměrem 6:3.

Druhý set byl z pohledu Noskové lepší zejména na servisu, i když jedno své podání prohrála bez zisku jediného míčku. Jinak ale docela dobře fungovala její razantní hra a Linetteová byla častěji pod tlakem. To se také projevilo v koncovce, kde si česká olympionička vynutila za stavu 4:3 tři brejkboly a když ten poslední proměnila, šlo se do rozhodující sady.

V ní ale bylo patrné, že suverenita Noskové z úvodních dnů turnaje pomalu vymizela. Linetteová hrála účelně a i na servisu byla lepší hráčkou. Její převaha se projevila za stavu 3:4 z pohledu Noskové. Česká tenistka na svém podání v krizový moment nevyhrála ani jediný míč. Polka následně podávala na vítězství, ale Nosková hnána publikem dokázala téměř nemožné. Odvrátila šest mečbolů a následně si vynutila tiebreak.

Ve zkrácené hře ale už české tenistce tolik štěstí nepřálo. Linetteová opět zpřesnila hru, pomohla si i esem a zápas pro sebe po téměř třech hodinách (2:47) získala.

"Ona je antuková hráčka. Je to její nejoblíbenější povrch. Nevzdá se, snaží se minimálně chybovat, což je pro soupeřky na antuce problém. Já se nedostala do svého tenisu, hrála jsem tak na 75 procent z toho, na co mám," hodnotila Nosková v rozhovoru pro Livesport Zprávy.

Devatenáctiletá rodačka ze Vsetína nevyrovnala své maximum na okruhu WTA, který zůstává finále z loňského Adelaide a právě pražské Stromovky. Nyní už ale zamíří na olympiádu do Paříže, kde ji při premiéře pod pěti kruhy čeká Číňanka Xiyu Wang.

"Moc se těším. Je to nejlepší pro hlavu, mít něco jiného a nejet hned na normální turnaj, kde je to všechno od znovu," dodala Nosková.

Výsledky turnaje WTA 250 v Praze

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

90
Přidat komentář
A211
Linda N je na antuku těžká sama říkala že ty antuky je na kurtech moc. Tahá kila navíc něco by s tím měla dělat.
Reagovat
makro99
Reagovat
jih
Je celkem vysoká, má prostě takovou stavbu těla. Nemá ani tu pověstnou pneumatiku. Podle mě nic moc navíc netahá. Prsa taky akorát.
Reagovat
makro99
všiml sis někdy, že obě Lindy, který ty tady v každým svým příspěvku pořád dokola posíláš do dietetické ozdravovny, jsou asi jediný z našich hráček, který netrpí na ty věčný svalový bolístky apod.?
na rozdíl od většiny těch tvých "ideálních" křehulek, jejichž tělesná konzistence ten dnešní silovej tenis nedává...
Reagovat
A211
To taky záleží kolik hraje zápasů za sebou bohužel to se Lind v poslední době netýká.
Reagovat
com
asi si rika, kdyz papá - jen tak dal a pridavat smile
Reagovat
Dobry-den
Reagovat
Sinuhet1
Reagovat
Dobry-den
Linda si dle očekávání na první kvalitnější soupeřce vylámala zuby. Včera jsem jí dával proti Magdě 40 %, takže celkem slušný odhad... Nechápu, proč z ní všude dělali takovou favoritku. Na ANTUCE.

Lindě se zápas nepovedl, hrozné chyby, ale má ode mě pochvalu aspoň za bojovnost. I když se po kurtu plouží a vypadá to, že na to dlabe, tak ve skutečnosti se snažila, nezabalila to ani za stavu 3:5 0:40 ve třetím a bojovala až do konce.
Bohužel obrat nedokonala, dnes byla opravdu horší hráčkou...

Problém je, že od předloňské sezóny tam popravdě nevidím moc posun. Jen se jí podaří pár úletů za rok, proto je v žebříčku výš, ale taková ta běžná herní úroveň se jí moc nezvedla, většinou uhraje jedno kolo a pak prohraje na první solidní hráčce, na kterou narazí.
Slabiny stále stejné. Rozdíl v pohybu proti Magdě markantní, Magdě stačilo zahrát jeden dva tvrdší údery, rozběhat Lindu a měla to v kapse, Linda neubrání zhola nic. Return taky nejhorší v top 50, občas to dostane přímo na raketu aby to mohla krásně zabíjet, to je super, ale většinu času je úplně jalová a je ráda, když dostane return přes síť. To jsou prostě obrovské slabiny, které jí prohrávají zápasy, protože soupeřky nejsou blbé a vidí to. A není tam vidět žádná pozitivní změna. Na čem vlastně v tréninku pracuje? Možná by nebylo od věci fakt změnit trenéra.

Jinak finále doufám vyhraje Linette. Frech už měla štěstí víc než dost.
Reagovat
aape
Souhlas
Reagovat
baba
někdo tady kdysi napsal, že Linda nemá na velké turnaje hlavu a já tomu nevěřila. Teď už to skoro vypadá, že to bude pravda. Kdykoliv totiž Linda byla papírově favoritka a měla to dát, tak to nedala. Naopak když může překvapit, tak hraje mnohem lépe ...viz vítězství nad Igou či Kvitkou. Pak ale jasná výhry a nic - viz Hibido, teď Linett...no prostě zatím to nedává hlavou...
Reagovat
Sinuhet1
Linett hrala dobre, to nebyla lehka souperka.....
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Neviděl jsem, každopádně, no comment...
Reagovat
tommr
Pořádat turnaj v Praze se opravdu vyplatí: polský finále a dvě zrakvený český juniorky ...
Reagovat
makro99
tady je to zas jak o pohřbu.. dvě český semifinále, Linda prohrála po boji v TB 3. setu; a pro Lauru v 16ti skvělý životní průlom, že jí došly fyzický síly se trochu dalo čekat, tři těžké třísetové bitvy s mnohem fyzicky vyspělejšíma soupeřkama..
u Lindy jsem všichni chtěli "konečně titul", ale on to ani pro ni není nijak špatnej výsledek - kolik těch semifinále na okruhu už hrála? a zvlášť po té nekonečné sérii druhých kol a nedávných nešťastných událostech...
plus comeback Lucky a české deblové finále držitelek 14ti GS titles nebo kolika
Reagovat
tommr
semifinále sice zní pěkně ale je taky třeba vidět jakej měla Linda los a že hrála doma s velkou podporou publika. Takhle se jí to sejde už jen těžko kdy. Já v tom prostě vidím další promarněnou šanci ...
O zranění Dominiky a Laury ani nemluvím. To je prostě megaprůšvih ...
Reagovat
paddy
Reagovat
hanz
A to jsem měl choutky si zaplatit lístek... ufff... ještěže tak... koukat na pšoničí finále
Reagovat
Kandinsky1
Dle očekávání polské finále
Reagovat
misa
Linda nezíská první titul ani v Praze. Jsem zvědavý, kdy k tomu dojde - letos, nebo příští rok, nebo za dva roky... Závěrečná kola jí zatím moc nejdou, ale má teprve 19.

Lituju diváky, kteří si zaplatili finále. Pár příznivců tenisové periferie se mezi nimi určitě najde, ale velká většina chtěla vidět hrát aspoň jednu českou tenistku. Budou se muset spokojit s deblem.
Reagovat
makro99
no moc atraktivní finále to věru není.. kdyby aspoň byly z různých zemí, že člověk může přát podle země...:/
Reagovat
makro99
ale zase ten debl je nejatraktivnější možný :)
Reagovat
tommr
pokud se to ovšem nezvrhne v exhibici ...
Reagovat
makro99
celej turnaj je vlastně jedna velká exhibice, Lucky Šafářové, její rodiny a přátel :)
Reagovat
makro99
No je to pěkné vidět Lucy zase na velkým kurtu, uvolněná.. pěkně to švihá, jak za mlada :)
Reagovat
misa
Bývalá světová jednička.
Reagovat
Serpens
Ten Lindin flegmatismus a nezájem začínám vidět jako velký problém do budoucna, je pravda, ze ji je teprve 19, ale ...
Reagovat
makro99
A v čem je to, že je někdo flegmatik, velký problém do budoucna? Jako být cholerik nebo melancholik je pro tenis výhoda?
Reagovat
misa
Cholerička vyhrála Australian Open 2020 a melancholička Wimbledon 2022 :)
Reagovat
makro99
no, jo to sou zas nějaký ty tvoje b-čkový a c-čkový volby :)
Reagovat
misa
Ještě mi zbývá hodně písmen do konce abecedy, ale s každým dalším klesá zájem i nadšení...
Reagovat
makro99
jáj, takovej vtipnej příspěvek a už zase melancholie... tak já bych vytáhl nějaký atraktivní flegmatičky, ale teď mě napadá jenom No. 1 Karolína :) vlastně ještě trenérka Marie Bouzkové, ale na tu máš taky pifku... to je těžký :)
Reagovat
misa
Za pár dní se Áčko i Béčko opět představí na kurtu, tak se mi pomalu vrací obavy z toho, co bude dál. Žebříček obou se na podzim asi hodně zhorší. Bez nich si tenis moc neumím představit :(

Proti Martinez už nic nemám - Marie v červnu vysvětlila, proč se rozešly. Španělka byla pro ni moc náročná s důrazem na detail, což Bouzkové přišlo zbytečné. A pak vidím, že Kalinskaja ve Wimbledonu získala v prvním setu o 3 míčky víc než Marie a Šnajder v Birminghamu to stejné. V tenise opravdu rozhodují detaily, takže nemůžu být naštvaný, že chtěla Marii pomoct.
Reagovat
lars
Kenin je cholericka ???
Reagovat
misa
Viděl jsi někdy nějaký její zápas? Tady malá ochutnávka z letošního Říma:
https://www.youtube.com/watch?v=J-hGhsGBzq8
Reagovat
lars
Jo videl, ale asi pred nekolika lety
Reagovat
Sinuhet1
Laura ty pumelice mela teda o dost vic kontrolovany a taky me jeji tenis vic bavil smile
Reagovat
bardunek666
Dokonáno jest. Pšonka finále nic moc, ale lepší než kdyby tam hrála nechutná Rusanda.
Reagovat
jih
Asi tak.
Reagovat
com
Tak a ted to prohraje pani Plekancova a vecer se odhlasi Krejcikova se Siniakovou at to mame komplet
Reagovat
Preview.lover
bohužel Linda neměla takové štěstí jako Mirra, u které se soupeřka po nevyužitých matchballech úplně rozsypala
Reagovat
Liverpool22
Přesně tak. Dani měla Mirru na lopatě - vedla ve 3. setu 5:2 a nakonec to projela. Hlavně TB Dani nezvládla. Zápas Lindy byl taky o pár míčích, ale nechytla začátek TB a bohužel konečná
Reagovat
lars
Linde TB ovlivnil replay point misto winneru
Reagovat
lvicek
A proc byl? Ze byl nejaky hluk nebo co, ale ja ani nic neslysela...
Reagovat
com
smile Pro ty co maj listky na finale - uzijte si to smilesmile
Reagovat
EllNino
Vyvztekany micek Linette rozhodl
Reagovat
d@ve
Co se to tam stalo?
Reagovat
pzag777
No jestli to nebude spis tech vypustenych 10 bodu v rade v zaveru setu. Vubec se do tech sracek nemusela dostat.
Reagovat
makro99
ta anulovaná výměna za stavu 1:1, to byl bohužel ten rozhodující zlom... místo 2:1 pro Lindu 1:2, následně dobrý servis a return Polky a už to jelo...
Reagovat
com
Ja bych rekl, ze Lindicka oddaluje nevyhnutelne.. Furt taha za kratsi konec a musi dohanet, ale nakonec stejne nedozene smile
Reagovat
pzag777
Tak jasne ze nedozene, kdyz ani dohnat nechce ze jo...ze tam dela drama, protoze Linette zkolabovala neznamena, ze se Linda nejak snazi
Reagovat
makro99
Reagovat
1semi1
Linette naštvaná na publikum... právem - sedí tam nějaký jouda, který řve jóóó i při její dvojchybě
Reagovat
honza.khp
tak teď jsem viděl novou Kvitovou ... aspoň na chvíli :-)
Reagovat
com
no fuj, nestras
Reagovat
bardunek666
Přesně
Reagovat
makro99
no já spíš vidím Karolínu za mlada - stoický výraz, vláčná chůze...
Reagovat
pzag777
jakože Karolína za stara je jíná?
Reagovat
misa
Lindička odvrátila s flegmatickým výrazem 6 mečbolů.
Reagovat
EllNino
Ty roury na mecbol z FH, to bylo neskutecny
Reagovat
Trojchyba_Mat
Linda překvapuje
Reagovat
Serpens
Spíš jí to tak vždycky spadlo, bylo to buď anebo
Reagovat
EllNino
Magdu se snazi rozhodit i ceska vosa :)))
Reagovat
com
ta priletela z Polska smile
Reagovat
pzag777
Reagovat
SpacialRecognition
Proč Linda tu dvěstěpadesátku hraje, když jí je to ukradený. Odevzdaný zápas, přijde mi, že to brala jen jako přípravu na OH.
Reagovat
com
ona ma tech titulu uz tolik, ze je ji 250 ukradena smile
Reagovat
zfloyd
tak bude Magda x Magda
Reagovat
EllNino
Se tam upinkaj k smrti
Reagovat
Serpens
No jo, ona Linda se taky potřebuje v té Paříži taky trochu aklimatizovat (ne že by ji dřívější přesun měl pomoct - z našich jí nevěřím vůbec po výkonech v posledních měsících )
Reagovat
misa
Linda srovnala a o zachování naděje na první titul rozhodne třetí set.
Reagovat
misa
Reagovat
EllNino
11 micu v rade lost nevynucenou chybou
Reagovat
misa
smile
Reagovat
EllNino
Dva roky po sobě zřejmě necháme levnej WTA titul cizince, jako by nestacily Teichman, Barthel, Hibino
Reagovat
pzag777
Tak Linda je moc velka hvezda na to, aby se zahazovala na nejak trapne 250, ze jo
Reagovat
bardunek666
Nač v půli vzdávat mač?
Reagovat
Serpens
Ono často stačí vidět výraz Lindy, a už moc nebývá pochyb
Reagovat
bardunek666
Já vidím výraz Karin Knapp občas
Reagovat
misa
Linda dnes opět ukazuje, že antuka nepatří mezi její oblíbené povrchy.
Reagovat
EllNino
Tohle neni povrchem moc
Reagovat
Otmar
Myslím, že Laura byla na konci svých fyzických a psychických sil. Nápor na ni musel být značný, hrála dobře a otázka je, co se od ní od jejího týmu vlastně čekalo. Skreč schvalují, protože chci její jméno slyšet i za dva, tři, čtyři roky v souvislostí s dobrou hrou a dobrými výsledky. Chronických "marodů" má český tenis přehršel a není třeba jejich počet zvyšovat. Je jí 16 let, hraje náročný tenis, její tělesná konstrukce je křehká, nicméně jistě se bude ještě vyvíjet. Pokud ji povedou rozumní lidé, může vyspět ve znamenitou hráčku a nebylo by dobré její vývoj zastavit teď, kdy je hodně náchylná k přetížení a tedy zranění či psychickému vyhoření. Držím jí palce a přeji jen to dobré!
Reagovat
aape
Reagovat
A211
Hlavně hlídat postavu tu má teď ideální pozor na proteiny ty se někdy když jich moc zrazi kam nemají.
Reagovat
Semi
Jak je to s body? Dostane je za čtvrtfinále nebo semifinále, když ho skrečovala?
Reagovat
misa
semifinále
Reagovat
makro99
samozřejmě Semi
Reagovat
Dobry-den
Postoupila do semifinále, tak za to dostane přislušné body.

Pokud by jim ty body sebrali, hned by těch skrečí ubylo.
Reagovat
misa
Reagovat
aape
Linda je dnes zas nějak strašně pomalá,to nevypadá dobře
returny taky mizerný..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist