Loni bojovala se syndromem vyhoření, rok poté Anisimovová postoupila do životního finále

11. 8., 22:39
Aktuality 8
WTA TORONTO - Bývalá vítězka dívčího US Open a semifinalistka French Open ve dvouhře žen Amanda Anisimovová (22) po zdravotních problémech opět udeřila. Dvaadvacetiletá Američanka, jež loni přerušila kariéru kvůli syndromu vyhoření, na turnaji WTA 1000 v Torontu porazila krajanku Emmu Navarrovou (23), navázala na skalpu Aryny Sabalenkové a postoupila do svého největšího finále. O třetí titul se utká s Jessicou Pegulaovou, nebo Dianou Šnajderovou.
Profily hráčů
Amanda Anisimovová (© Profimedia)

Amanda Anisimovová v roce 2016 jako 14letá prošla do finále dívčího French Open a na US Open si odbyla vítězný debut v kvalifikaci na grandslamu mezi ženami. O rok později v New Yorku ovládla bez ztráty setu soutěž juniorek.

V roce 2019 se v pouhých 17 letech dostala do semifinále Roland Garros a v Bogotě slavila premiérový triumf na hlavním okruhu. V sezoně 2022 v Melbourne přidala druhou trofej a byla 21. hráčkou světa.

Úspěchy v raném věku se ale negativně podepsaly na psychice americké tenistky ruských imigrantů a loni na jaře, když od začátku sezony prohrála 8 z 11 zápasů, kvůli syndromu vyhoření v pouhých 21 letech přerušila kariéru.

Navarrová – Anisimovová 3:6, 6:2, 2:6

Bez tenisu vydržela necelých devět měsíců, než se na začátku sezony 2024 na kurty vrátila. Kromě postupu do osmifinále Australian Open na  úspěchy čekala, v rámci letní US Open Series se ale dostala do parádní formy a během dvou týdnů vyhrála 9 z 10 zápasů.

Po čtvrtfinále ve Washingtonu hraje životní turnaj na podniku WTA 1000 v Montrealu. Dvaadvacetiletá Američanka vyřadila už pět soupeřek včetně čtyř členek TOP 20 a světové trojky Aryny Sabalenkové a postoupila do svého čtvrtého a dosud největšího finále.

V boji o něj Anisimovová zdolala v životní formě hrající světovou patnáctku Emmu Navarrovou. O rok starší krajanku porazila po setech 6:3, 2:6, 6:2, když se dokázala oklepat z nepovedené fáze zápasu.

Anisimovová totiž po zisku prvního setu, v němž soupeřka netrefila jediný winner, a brejku v druhé sadě prohrála od stavu 6:3 a 2:1 pět gamů v řadě a psychická výhoda byla na straně Navarrové. Anisimovová ale znovu zmobilizovala síly, v rozhodujícím dějství ani jednou nepřišla o podání a po necelých dvou hdoinách mohla slavit.

"Nemohu tomu uvěřit. Porazila jsem tady několik skvělých tenistek a zahraju si finále na takto velkém turnaji. Před rokem jsem na nic takového neměla ani pomyšlení," přiznala Anisimovová.

Čtyři hráčky elitní dvacítky během jednoho turnaje porazila v této sezoně jako teprve druhá. Před ní se to podařilo jen Barboře Krejčíková cestou za wimbledonským triumfem. Do turnaje vstupovala jako 132. hráčka světa a je tak žebříčkově nejníže postavenou finalistkou Canadian Open za posledních 40 let.

Postupem do finále si zajistila posun na 49. místo světového pořadí, v případě udržení neporazitelnosti si polepší ještě o dalších 13 pozic.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Torontu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
alcaraz.dva
Uff..další Vaidisova z ní doufam nebude
Reagovat
EllNino
Amanda
Reagovat
Nola
jj, super, len je z nej uz riadna buchticka, pamatam si ju ako taku modelecku
Reagovat
com
Hmm Anisimova to tam celkem válí
Za dva roky prakticky nic nepredvedla a staci jedno finale tisicovky a hned je v top 50, v pripade vyhry top 40

Budu ji prat i ve finale smile

Snajderka mi nic nerika a s tim satkem vypada jak naka selka z kravina ..no a Pegule mi porad vyrazuje Karolinu
Reagovat
NOLE_unvaccinated_GOAT
Když je to Ruska, tak Šnajderka spíš vypadá jak kolchoznice, ne?
Reagovat
George_Renel
Pořád říkám, že jako by z oka vypadla z Menzelova filmu o vojáku Čonkinovi.
Reagovat
annah
Je to přímo úkaz na dvorci. Až jsem se lekla, když jsem ji poprvé uviděla v deblu s našimi. Jako by si odskočila z kolchozu.
Reagovat
magnus
Dobre annah tebe sa páči Imane Khelifova to vieme všetci
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist