Loni triumf na Turnaji mistryň, letos bez titulu. Garciaová skončila na WTA Elite Trophy už ve skupině

27. 10. 2023, 11:57
Aktuality 6
Caroline Garciaová (30) loni posbírala čtyři trofeje včetně triumfu na Turnaji mistryň, ovšem letošní sezonu zakončila bez titulu. Na probíhajícím WTA Elite Trophy vypadla už ve skupině, když v přímém souboji o semifinále nestačila 1:6, 6:7 na Beatriz Haddadovou Maiaovou (27). Brazilka se o finále utká s Darjou Kasatkinovou (26), druhé semifinále obstarají domácí Qinwen Zheng (21) a Lin Zhu (29).
Caroline Garciaová (© Profimedia)

Haddadová Maiaová – Garciaová 6:1, 7:6

Caroline Garciaová ve druhé půlce loňské sezony znovu nastartovala po několikaletém trápení svou kariéru. Bývalá světová čtyřka ovládla menší akce v Bad Homburgu a Varšavě, "tisícovku" v Cincinnati a senzačně i Turnaj mistryň a vrátila se na své žebříčkové maximum.

V letošním roce však nedokázala na tyto výkony vůbec navázat. V aktuální sezoně zaregistrovala pouhé tři semifinálové účasti, na podnicích WTA 250 v Lyonu a Monterrey prohrála ve finále a zakončí ji bez zisku jediného titulu a s největší pravděpodobností až na 20. místě pořadí.

Statistiky zápasuStatistiky zápasu (@ Livesport)

Poslední šanci letos triumfovat měla na "malém Turnaji mistryň" v Zhuhai, kde začala dvousetovou výhrou nad nasazenou dvojkou Madison Keysovou. Američanku porazila bez ztráty setu také Beatriz Haddadová Maiaová, se kterou svedla přímý souboj o postup do víkendových vyřazovacích bojů.

V utkání s brazilskou jedničkou tahala od začátku za kratší konec. V úvodním dějství získala jen jeden game a ve druhém musela returnovat na setrvání v zápase. Sadu nakonec dovedla do tie-breaku, jenže zkrácenou hru prohrála celkem jasně 4:7.

WTA Elite Trophy se hraje kvůli pandemii koronaviru a případu Shuai Peng poprvé po čtyřech letech. V čínském Zhuhai bojuje jedenáct nejlepších hráček letošní sezony a jedna divoká karta, na které na Turnaji mistryň v mexickém Cancúnu už nezbylo místo.

Samsonovová – Kuděrmetovová 4:6, 6:3, 5:7

Ljudmila Samsonovová měla postup do semifinále plně ve svých rukou, ale tíhu okamžiku vůbec nezvládla. V derby se svou občasnou deblovou parťačkou a kamarádkou Veronikou Kuděrmetovovou, která už byla bez šance na postup, sice dokázala dohnat manko setu a dvou brejků (stav 4:6, 0:3), jenže v koncovce utkání selhala.

Ruska plnící roli nasazené čtyřky si v rozhodujícím dějství vypracovala náskok 5:2 se dvěma brejky a už při prvním pokusu zápas dopodávat měla dva mečboly, dokonce v řadě. Ani jednu šanci však nevyužila, k další se nedostala a v následujícím průběhu uhrála už jen čtyři body.

Do semifinále tak z Růžové skupiny postupuje domácí divoká karta a žebříčkově nejníže postavená účastnice Lin Zhu, kterou Samsonovová ve svém úvodním zápase ve skupině po obratu porazila.

Ostapenková – Qinwen Zheng 4:6, 6:1, 2:6

Jako poslední slavila postup do semifinálových bojů domácí Qinwen Zheng. Rozjetá Číňanka potvrdila skvělou formu a z posledních 18 zápasů vyhrála 16, navíc protáhla svou aktuální neporazitelnost na sedm utkání. Vítězka nedávných asijských her a šampionka dvou letošních podniků WTA porazila v přímém souboji o postup ze skupiny Jelenu Ostapenkovou, s níž zvládla i třetí střetnutí.

Průběh utkání byl jako na houpačce. Domácí naděje neudržela náskok brejku, ale poté se znovu dostala do vedení a po 48 minutách získala úvodní set. V tom následujícím naopak uhrála jen jeden game, nicméně v rozhodujícím dějství už měla od stavu 2:2 jasně navrch.

Semifinále letošního ročníku WTA Elite Trophy je tak kompletní. Už ve čtvrtek si postup ze skupiny zajistila Darja Kasatkinová, jež našla recept na Barboru Krejčíkovou i Magdu Linetteovou. Ruska bude bojovat o finále s Beatriz Haddadovou Maiaovou, druhé semifinále bude ryze domácí a poperou se v něm Qinwen Zheng a Lin Zhu.

Výsledky turnaje WTA Elite Trophy / Pořadí skupin

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
EllNino
Když se dva perou, třetí se směje ... Samsonova nezvládla koncovku a výhrou Kudermetové pustily Rusky do finále Zhu Lin
Reagovat
tommr
má-li Bára zakončit sezonu v top-10 musí ET vyhrát bud Haddad Maia nebo Lin Zhu ...
Pokud ET vyhraje Kasatkina nebo Qinwen Zheng dostanou se do top-10 místo Báry ...
Reagovat
Yonaash
Věřím, že Haddad Maia Báře pomůže. Kasatkinu by porazit měla. Zheng ve finále bude oříšek, ale dá se.
Reagovat
Jan
Řekl bych, že to celé vyhraje Zhengová. Haddad Maia se do finále ani nemusí dostat.
Reagovat
tommr
jj Zheng vypadá v nejlepší formě a i domácí prostředí hraje pro ní ...
Reagovat
NovacekTP
Méďa jede jako vítrsmile Pěkný tenissmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist