Los olympijského turnaje: Krejčíková začne proti Sorribesové, Djokovič může narazit na Nadala

25. 7., 11:55
Aktuality 73
Tenisté už znají los olympijského turnaje v Paříži, který bude zahájen v sobotu na antukových kurtech v dějišti grandslamového Roland Garros. Jediná nasazená Češka Barbora Krejčíková (28), čerstvá vítězka Wimbledonu, začne soubojem se Španělkou Sarou Sorribesovou. Tomáše Macháče (23) čeká hned v prvním kole Číňan Zhizhen Zhang, s nímž letos zaznamenal několik úspěchů ve čtyřhře. Už ve druhém kole může dojít na elektrizující souboj Novaka Djokoviče (37) s Rafaelem Nadalem (38).
Olympijský turnaj se bude hrát na antukovém Roland Garros

Osmadvacetiletá Barbora Krejčíková se olympijského turnaje zúčastní podruhé v kariéře. Před třemi lety v Tokiu došla do osmifinále dvouhry a společně s Kateřinou Siniakovou slavila zlatou medaili ve čtyřhře.

Dvouhru v Paříři, kde před třemi lety slavila první grandslamový triumf, zahájí devátá nasazená Češka proti Saře Sorribesové. Španělku, s níž oba vzájemné zápasy vyhrála, vyzve v prvním singlovém vystoupení od triumfu ve Wimbledonu  V případném třetím kole by mohla narazit na Američanku Jessicu Pegulaovou či Ukrajinku Elinu Svitolinovou.

Za obhajobou deblového vítězství se Siniakovou vykročí proti tchajwanským sestrám Hao-Ching Chan a Latisha Chan.

Osmadvacetiletá Siniaková si olympijskou dvouhru zahraje poprvé v kariéře a to až díky odhlášení stříbrné z Tokia Markéty Vondroušové. Při premiéře se utká s Francouzkou Clarou Burelovou.

Další dvě Češky v Paříži čeká olympijská premiéra. Karolína Muchová bude jako jediná z českých tenistů čelit nasazené soupeřce, s finalistkou US Open z roku 2021 Leylah Fernandezovou se zatím utkala jen předloni v Miami a zvítězila ve dvou setech. Devatenáctiletá Linda Nosková bude čelit Číňance Xiyu Wang.

"Přišlo mi to do whatsappové skupiny, jinak bych to asi nevěděla. Je to moje dobrá kamarádka, hrály jsme spolu hodněkrát debly. Uvidíme, jak to půjde," řekla českým novinářům Nosková.

Muchová s Noskovou budou Česko reprezentovat ještě ve čtyřhře žen, los pro první kolo přisoudil ruské tenistky v neutrálních barvách Jekatěrinu Alexandrovou a Jelenu Vesninovou, která před osmi lety v Riu slavila zlato po boku Jekatěriny Makarovové. Pokud by Češky uspěly, mohly by vyzvat nasazené jedničky Coco Gauffovou a Jessicu Pegulaovou z USA.

Nenasazené soupeře mají v 1. kole oba čeští debutanti v mužské dvouhře. Tomáše Macháče čeká Číňan Zhiázhen Zhang, který je na okruhu ATP aktuálně jeho deblovým partnerem a ve světovém žebříčku dvouhry mu patří 31. příčka. Ve druhém kole by mohl vyzvat obhájce zlata z Tokia Němce Alexandera Zvereva.

Osmnáctiletý Jakub Menšík vstoupí do olympijského turnaje proti Alexanderu Ševčenkovi z Kazachstánu. Cesta do osmifinále by pak vedla přes nasazeného Američana Tommyho Paula, nebo Itala Luciana Darderiho, kterého porazil ve středu v Umagu.

V mužském deblu, do něhož na Macháč nastoupí s Adamem Pavláskem, čeká českou dvojici pátý nasazený pár Joe Salisbury a Neal Skupski z Velké Británie.

Těžkou roli budou mít Macháč se Siniakovou ve smíšené čtyřhře, v jejímž prvním kole narazí na nasazené jedničky Alexandera Zvereva a Lauru Siegemundovou z Německa.

Dojde na souboj Djokoviče s Nadalem?

Nejvýše nasazeným hráčem je po odstoupení nemocného Jannika Sinnera čtyřiadvacetinásobný grandslamový šampion Novak Djokovič. Srbský tenista, jehož olympijským maximem je bronz z Pekingu 2008, se na úvod utká s Australanem Matthewem Ebdenem. Už ve druhém kole může narazit v souboji grandslamových šampionů na 14násobného krále pařížské antuky Rafaela Nadala.

Letošního vítěze Roland Garros i Wimbledonu Carlose Alcaraze ze Španělska v 1. kole čeká libanonský outsider Hady Habíb.

Světová jednička Iga Šwiateková, která je po triumfu na Roland Garros největší favoritkou ženské dvouhry, bude mít jako první překážku Rumunku Irinu-Camelii Beguovou. V boji o čtvrtfinále by mohla narazit na Noskovou, s níž v lednu prohrála na Australian Open, ale pak Češku porazila v Indian Wells i v Miami.

Ze dvouhry se na poslední chvíli odhlásil olympijský šampion z Londýna 2012 a Ria de Janeiro 2016 Andy Murray. Sedmatřicetiletý britský tenista podobně jako na nedávném Wimbledonu nastoupí jen do čtyřhry, olympijský turnaj odehraje s Danem Evansem. Po hrách v Paříži dvojnásobný wimbledonský šampion ukončí po 19 letech profesionální kariéru.

Tenisté budou na pařížské antuce bojovat o olympijské medaile devět dní. Tenisový turnaj začíná v sobotu 27. července a skončí v neděli 4. srpna.

Los prvního kola pro české zástupce:

Dvouhra žen:

Barbora Krejčíková (9) – Sara Sorribesová (Šp.)

Linda Nosková – Xiyu Wang (Čína)

Karolína Muchová – Leylah Fernandezová (15-Kan.)

Kateřina Siniaková – Clara Burelová (Fr.)

Dvouhra mužů:

Tomáš Macháč – Zhizhen Zhang (Čína)

Jakub Menšík – Alexander Ševčenko (Kaz.)

Čtyřhra žen:

Krejčíková/Siniaková – Hao-Ching Chan/Latisha Chan (Tchaj-wan)

Muchová/Nosková – Alexandrovová/Vesninová (-)

Čtyřhra mužů:

Adam Pavlásek/Tomáš Macháč - Salisbury/Skupski (5-Brit.)

Smíšená čtyřhra:

Siniaková/Macháč – Zverev/Siegemundová (1-Něm.)


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

73
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Tak to vypadá, že se Nadal rozloučí max. na Mallorca cupu...
Reagovat
turista
Může to být součástí psychologického boje jak znejistit mentálně rozložit Djokoviče před zápasem.
Reagovat
Trojchyba_Mat
V sobotu půjdou z našich do akce:
Machy - kurt 8 (cca 15:00)
Muška - kurt 9 (12:00)
Muška/ Linda - kurt 12 (cca 15:00)
KrejSi - kurt 13 (cca 15:00)
Reagovat
lvicek
Jo Frantici, na to se muze clovek spolehnout, banda jedna.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jj, ti nás mají rádi asi jako osiny... Zase asi krlovarská losovačka
Reagovat
Preview.lover
mělo by pršet, tak uvidíme, co se nakonec stihne odehrát
Reagovat
lvicek
Jen at jim tam chlejsta!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Naši bafuňáři zřejmě poslali místo šneků a Champagne kapříky a bohemky
Reagovat
Patik
Tak Nadal už si po žrebe necháva otvorené zadné vrátka so svojím pseudozranenim..som šokovaný..podľa mňa keby nebol Djokovič v druhom kole nič by mu nebolo a štart by bol istý.
Reagovat
australan.tenis
To je opravdu ještě větší španělský sráč než jsme mysleli.

To už udělal tolikrát ve své kariéře mimo antuku, aby se Djokovicovi vyhnul na GS....

Jak moc klesl, že to musí dělat na své milované antuce s Djokovicem po operaci kolene bez antukové přípravy.

Djokovic by měl zbystřit. Nadal hraje psychologické hry a v případném druhém kole nastoupí v plné formě a 100% zdravý. Podobný křivák jako Sergi "buzi" Busquets. Hihi
Reagovat
Patik
Tak to je každému jasné..ale najprv si ešte vypočujeme Nadala na plačovke ako veľmi trpí aby bolo jasné každému že je chudák zase obmedzovany ako po celú kariéru.
Reagovat
turista
Tak on není nikdy stoprocentně zdravý. Ale Novak Djokovič zpozorní tak jak tak. Ale trofej si podle mě odveze někdo málo známý. Olympiáda je loterie.
Reagovat
No-le
Trofej si odveze Alcaraz nebo Zverev.
Reagovat
dappe
V plné formě... některým tady opravdu není pomoci.
Reagovat
com
a ted jeste Nadal
..videl v druhym kole Djoka a uz ma na trenclich hnedej flek
Reagovat
Patik
Reagovat
hanz
Rozmáhá se nám tady takový nešvar ... a to odhlášky po losech... dnes Rybakina, v WB Sabýsek, Alexandrovic, Azík... tohle se dá vyřešit TUČNOU, PODTRHUJU TUČNOu POKUTOU... začínám mít z toho dojem, že si dotyčné zhodnotí situaci proti soupeřkám a pak se prostě odhlásí...
Reagovat
Trojchyba_Mat
Tak na OH nepojede ani Rybakina
Reagovat
com
uz me taky zacina pekne stvat.. Vzdycky ceka na los a teprv pak se odhlasi.. Pokolikaty uz letos
Reagovat
tommr
pokud je to pravda tak tím výrazně vzrostly šance Karolíny Muchový ...
Reagovat
Trojchyba_Mat
Třeba se jí lekla
Reagovat
com
videl bych to spis na sanci Vosaky
Reagovat
Liverpool22
Celkově ten los je opět divnej. Cori jako vždy snovej los zatímco nahoře Iga má opět Penko, Lindu, Collins a v SF měla být Rybka. Možná i Rybka si vyhodnotila, že na antuce na placku nemá
Reagovat
Liverpool22
Jo to je určitě dobrý z pohledu Mušky Těžko říct proč odstoupila. Je však pravda, že pro tenisty OH není zajímavé + jsou hlášeny útoky islamistů - má se opakovat Mnichov 1972........
Reagovat
Liverpool22
Teď na to zrovna koukám Jen nevím proč odstoupila - jestli zase alergie, záda nebo něco nového. Rybka si může podat ruku s našima holkama - pořád nějaké zdravotní trable. Celkově OH turnaj přichází o další hvězdu - zůstává Iga, Cori a naše Bára.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Tak prý akutní bronchitida nebo co
Reagovat
Liverpool22
Takže u Rybky klasika
Reagovat
Tomas_Smid_fan
akutní tojelosnahovn0
Reagovat
turista
Ony celé OH byly od počátku podivná záležitost. Zkostnatěle lpěly na amatérismu přičemž amatérismus v souvislosti s vrcholovým sportem byl od začátku kravina. Nikdy nebylo možné pořádně hákovat v práci a současně provozovat sport na vrcholové úrovni. Tak ti lidé většinou byli vedeni v zaměstnání pouze formálně a věnovali se tomu sportu bez ohledu na společenský systém. Bylo úplně padlý na hlavu, že když někdo něco výborně uměl tak si tím nesměl vydělat na živobytí ani se finančně zabezpečit aby mohl jet na tu zpropadenou olympiádu.
Reagovat
australan.tenis
OH jsou vrcholem pouze pro některé sporty (atletika, vodní pólo, běžci či gymnastika).

Sporty jako fotbal, tenis, box nebo cyklistika jimi vyloženě pohrdají.

Fotbal má MS, Euro a Copa America, LM, ligové soutěže.

Tenis má Grandslamy, World Tour Finals a Masters 1000.

Cyklistika má TdF, Giro a Vueltu. Ani Pogacar nestartuje na OH. Lol.

Skutečný box je u profesionálů (WBC, WBO, WBA, IBF, IBO). Amatérský box je v podstatě jiný sport a pouze vstupenka k profikům.

Tohle je zkrátka tvrdá realita. OH jsou v mnoha ohledech pouťovou atrakcí. Možná i ten Adam Ondra jenom předstírá zájem o OH, ale v reálu má kompletně v pí.či, protože nastavení lezeckých soutěží je patetické. Už ani není dostatek pořadatelských zemí do budoucna. Tam kde se konala Olympiáda, tak tam tráva mnohdy 100 let neroste. Dluhy, sportoviště po skončení OH chátrají..... Patetické.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Patik
Reagovat
turista
Je to tak. OH většinou udělají sekeru v rozpočtu pořádajícího státu. Ale v Aténách EU zaplatila Řekům nové metro tak na tom zas tak netratili.
Reagovat
turista
Největší kravina je vždycky ta tzv. olympijská vesnice. Postaví se za hromady peněz nepatrné bytečky po skončení olympiády zcela nepoužitelné například pro rodiny s dětmi. Na domovy s pečovatelskou službou je to taky nepoužitelné. Tak to většinou chátrá.
Reagovat
Nenela
Ne vzdy. Ja jsem napr. behem svych studii bydlela na private v mnichovske olympijske vesnicce. Udelali z toho normalni byty a mimochodem i dnes moc pekne, okoli taky super. Z casti udelali studentske koleje. Kdyz se chce, tak to jde
Reagovat
1semi1
S Markétou bylo co, že tam nakonec není?
Reagovat
com
kasilek s rymickou
Reagovat
horska.kraslice
Tak Vám přeji brzké uzdravení . Jinak, Markéta bohužel ruka.
Reagovat
australan.tenis
Rypák ze Sokolova? Ten se spíše sesypal tradičně mentálně potom, co neunesl konstruktivní kritiku od české tenisové legendy. Dědeček umřel, manžel to s ní už nemohl vydržet, tak utekl....... Ona sama se neustále vymlouvá na zranění a dělá alibi před zápasem jako správná hypochondrička. Vondroušek Chocholoušek je spíše případem pro psychiatra. :))
Reagovat
Nenela
Tvl uz toho nech. Neni to ani pravda ani vtipne
Reagovat
australan.tenis
Patetickému manacorskému ubožáku hraje zase vše do karet. V jeho chrámu, proti Djokovicovi po operaci kolene, který po Wimbledonu nehrál neměl ani jeden přípravný antukový zápas.

Otázkou ovšem zůstává, pakliže se dostanou do druhého kola, bude schopen španělský chcípák své obrovské výhody přetavit ve výhru nebo bude ponížen a pojede zpátky na Baleáry se svými scvrklými a dlouhou dobou steroidy mučenými varlaty. :)
Reagovat
Patik
Djokovič sa do druhého kola dostane s prstom v nose otázkou je či sa tam dostane Nadal..ten chudák skončí hneď na úvod.. smutné..to bude už tretíkrát čo ho tam Djokovič sejme..rovnako ako Nadal Noleho v aréne Roda Lav..či počkať...
Reagovat
turista
Taky záleží na tom jak bude důchodci Nadalovi chutnat maďarský tenisový perkelt od Fucsovicse. Nejdřív musí sníst a strávit ten perkelt. Ani Djoko v tom druhém kole ještě není.
Reagovat
honza333
Gauff / Pegula (1) vs Perez / Saville

Alexandrova / Vesnina vs Muchova / Noskova

Begu / Niculescu vs Hiseh / Tsao

Linette / Rosolska vs Kostyuk / Yastremska (7)

-
Errani / Paolini (3) vs Routliffe / Sun

Rus / Schuurs vs Garcia / Parry

Katie Boulter & Heather Watson vs Kerber / Siegemund

Yuan / Zhang vs Haddad Maia / Stefani (6)
-

Bucsa / Sorribes Tormo (8) vs Bronzetti / Cocciaretto

Carle / Podoroska vs Korpatsch / Maria

Kichenok / Kichenok vs Wang / Zheng

Papamichail / Sakkari vs Collins / Krawczyk (4)

-
Dabrowski / Fernandez (5) vs Burel / Gracheva

Andreeva / Shniader vs Gadecki / Tomljanovic

Aoyama / Shibahara vs Bogdan / Cristian

Chan / Chan vs Krejicikova / Siniakova (2)
Reagovat
tommr
Krejsi mají hodně dobrej los a měly by bez větších obtíží dojít do finále ...
Reagovat
hanz
No nevím, vidím tam komplikace v podobě Dabrowský nebo těch Rusand...
Reagovat
tommr
Dabrowski s Fernandez nejsou sehraný. Totéž platí i pro Rusky který se navíc budou snažit hlavně v singlu a debla mají jen jako doplňkovou disciplínu ...
Reagovat
jih
Linda nic moc...
Reagovat
paddy
Z pohledu Kozoroha
Ebden/Nadal/Fils/Tsitsipas/Zverev/Alcaraz

To nevyzerá dobre smile
Reagovat
farr
Nadal vs Djokovič ve 2. kole.
Reagovat
com
treba na to ani nedojde smile
Reagovat
farr
I to se může stát..
Reagovat
Orgasmator
Předčasné finále!
Reagovat
PTP
Na kurtu č. 17
Reagovat
Trojchyba_Mat
Macháč ve druhém kole Zverev
Reagovat
hanka.ulrychova@seznam.cz
A v prvním má toho Číňana, co s ním hrává debla. To jsou paradoxy.
Reagovat
honza333
Machač/Pavlásek - Salisbury/Skupski
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to muselo být nalosováno hyperkorektně
Reagovat
Trojchyba_Mat
Jak se proboha dostal na olympiádu Ebden? Ten hrál naposledy dvouhru v srpnu 2022
Reagovat
paddy
Specifikum OH je, že singl hrají i no name.
V demokracii se tomu říká kvóty smile

Jediný turnaj na světě, který se dehonestuje sám *47f
Reagovat
Carter
Tak keď sa niekto odhlási z dvojhry (napr. Sinner, Murray) a nemá toho hráča doplniť nikto z jeho krajiny, tak sa dostane rad aj na takých hráčov ako je Ebden. Nenechajú tam predsa bye niekomu do druhého kola a dodatočné nominácie nie sú možné
Reagovat
Trojchyba_Mat
Reagovat
Carter
Konkrétne za Austráliu nevidím v pavúku O'connella, ktorý mal hrať, takže Ebden bude náhrada za neho. Rovnako ako je napríklad Katka Siniaková náhrada za Maky
Reagovat
EllNino
Jj, v Riu třeba zaskočila Lucka Hradecká
Reagovat
paddy
Pála tomu rozumí asi víc smile

"Pokud se ze singlu někdo odhlásí, tak pak jde nominovat pouze hráčku, která už je v jiné soutěži (deblu, mixu) a má z hráček nejvyšší ranking, což je Katka. Pokud by byl před ní v žebříčku ale někdo z jiné země, tak bychom měli smůlu."

Bylo to pouze štěstí
Reagovat
paddy
Nerozumíš tomu
Náhrada není automatická ze stejné země
A ti slabí tam nejsou jako náhradníci, ale jako součást kvót pro ITF a světové regiony (např Echargui 335)
Reagovat
Carter
Kvóty ITF sú dopredu oznámené a nedajú sa dopĺňať. Aj v turnajovom pavúku máš pri nich napísané (ITF). A keď sa niekto z turnaja odhlasi a daný štát má v nominácii niekoho, kto by mohol naskočiť do singla, tak ide on, žiadna ITF kvóta . Viď Vondrousova - Siniakova, O'connell - Ebden, Sinner - Vavassori
Reagovat
paddy
Pála
"Pokud se ze singlu někdo odhlásí, tak pak jde nominovat pouze hráčku, která už je v jiné soutěži (deblu, mixu) a má z hráček nejvyšší ranking, což je Katka. Pokud by byl před ní v žebříčku ale někdo z jiné země, tak bychom měli smůlu."
Reagovat
Carter
Na stránke ITF sú pravidlá. Strana 20, bod 14.3 a 14.4
Keď sa hráč odhlási kvôli chorobe/zraneniu a je to potrebne zdokumentované, tak ho konkrétny zväz môže nahradiť iným nominovaným hráčom. Ak nie sú splnené tieto podmienky, tak miesto ide najvyššie postavenemu hráčovi.

Ebden bez singlového rankingu by sa tam nedostal, ak by platilo iba to, čo píšeš ty
Reagovat
paddy
já jsem vycházel z tvrzení Pály, na které navíc reaguješ, snad jsi to četl smile

z pravidel pak plyne, že náš svaz nebyl schopen dát dohromady potřebnou dokumentaci nebo Pála mele nesmysly smile
Reagovat
Carter
No zrovna v prípade Katky tá dokumentácia (dokumentácia zranenia, čo má Maky) nebola potrebná, keďže Katka je aj tak najvyššie postavená singlistka, ktorá sa tam nedostala na prvú šupu
Reagovat
australan.tenis
A heleme PadDICK :)), zase jsi se tradičně ztrapnil svou neznalostí z tenisových reálií. Tomu už se ani ned smát. Připomíná to silně Rogerův boj při stavech 40:15. hihi
Reagovat
turista
Kdysi ty singly hrál Ebden dobře. Ale to už je dlouho.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist