Macháč na Australian Open znovu po roce skončil ve druhém kole

20. 1. 2022, 04:19
Aktuality 9
AUSTRALIAN OPEN - Tomáš Macháč se znovu po roce na Australian Open z kvalifikace probojoval až do druhého kola hlavní soutěže, ale ani tentokrát v této fázi neuspěl. Jednadvacetiletý Čech podlehl 1-6 6-3 1-6 6-7(5) rozjetému Američanovi Maximovi Cressymu a až v desátém letošním zápase si připsal první porážku.
Profily hráčů
Tomáš Macháč (© AFP)

Tomáš Macháč si loni v Davisově poháru vyšlápl na Richarda Gasqueta a Daniela Evanse, suverénně vyhrál všechny tři zápasy v Tenisové extralize a do letošní sezony vstoupil triumfem na challengeru v Traralgonu.

Vynikající formu potvrdil také na Australian Open. Na úvodním grandslamu roku se stejně jako loni probil z kvalifikace až do druhého kola hlavní soutěže. Ani tentokrát ale dál neprošel, letos byl nad jeho síly rozjetý Maxime Cressy. První letošní porážku zaznamenal až v desátém zápase.

Jednadvacetiletý Čech dnes podal hodně nevyrovnaný výkon, v úvodním ani třetím dějství nedokázal rozjetému Američanovi vůbec vzdorovat a odvrátil jen jeden ze šesti brejkbolů. Přesto měl do posledního odehraného míčku šanci vylepšit své grandslamové maximum. Cressymu nedovolil utkání dopodávat a v tie-breaku otočil z 2-4 na 5-4. Poslední tři body však patřily soupeři.

"On teď hraje dobře, já taky, do zápasu jsme šli oba sebevědomě. Nebylo to špatné utkání. Předevčírem jsem v prvním kole hrál s antukářem, který švihal, hrály se výměny, teď se zase výměny nehrály. Je to občas těžké, když je zápas úplně jiný. Ale šance jsem měl. Jen bych musel lépe servírovat," řekl Radiožurnálu Macháč.

Účinkování v Melbourne pro něj ještě nekončí, protože se zúčastní smíšené čtyřhry po boku přítelkyně Kateřiny Siniakové. Hrát budou jako držitelé divoké karty. "Napadlo nás, že bychom o ni mohli zkusit požádat, když je Katka první na světě v deblu a mně se tady podařilo dvakrát za sebou se kvalifikovat. Navíc jsme spolu jako pár. Zkusili jsme štěstí a povedlo se. Jsem moc rád, že tady ještě můžu potrénovat a poprvé si zahrát mix," pochvaloval si.

Čtyřiadvacetiletý Cressy na začátku sezony v Melbourne Parku absolvoval svůj teprve osmý turnaj na nejvyšším okruhu a ve finále měl setbol proti Rafaelovi Nadalovi. Ve třetím kole grandslamů je poprvé v kariéře a vyzve v něm Christophera O'Connella.

O'Connell konečně dokázal využít divoké karty od pořadatelů a ve 27 letech si zahraje své premiérové třetí kolo na grandslamových turnajích. Australan si dnes vyšlápl 7-6(6) 6-4 6-4 na světovou třináctku Diega Schwartzmana a připsal si svůj první skalp hráčů Top 20.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 75.000.000 australských dolarů
čtvrteční výsledky (20. 1. 2022)
• Dvouhra - 2. kolo •
Cressy (USA) - Macháč (ČR) 6-1 3-6 6-1 7-6(5)
Medveděv (2-Rus.) - Kyrgios (Austr.) 7-6(1) 6-4 4-6 6-2
Tsitsipas (4-Řec.) - Báez (Arg.) 7-6(1) 6-7(5) 6-3 6-4
Rubljov (5-Rus.) - Berankis (Lit.) 6-4 6-2 6-0
Auger-Aliassime (9-Kan.) - Davidovich (Šp.) 7-6(4) 6-7(4) 7-6(5) 7-6(4)
Sinner (11-It.) - Johnson (USA) 6-2 6-4 6-3
O'Connell (Austr.) - Schwartzman (13-Arg.) 7-6(6) 6-4 6-4
Bautista (15-Šp.) - Kohlschreiber (Něm.) 6-1 6-0 6-3
Fritz (20-USA) - Tiafoe (USA) 6-4 6-3 7-6(5)
Evans (24-Brit.) - Rinderknech (Fr.) / bez boje
Paire (Fr.) - Dimitrov (26-Bulh.) 6-4 6-4 6-7(4) 7-6(2)
Čilič (27-Chorv.) - Gombos (SR) 6-2 6-3 3-6 7-6(6)
de Minaur (32-Austr.) - Majchrzak (Pol.) 6-4 6-4 6-2
Andújar (Šp.) - Molčan (SR) 6-4 7-6(6) 0-6 6-1
Van De Zandschulp (Niz.) - Gasquet (Fr.) 4-6 6-0 4-0 / skreč G.
Daniel (Jap.) - A. Murray (Brit.) 6-4 6-4 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

9
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
viděl jsem poslední set a z toho mi vycházelo jediné - nevím, jak je to možnésmile, ale Max měl vždycky k dispozici dva první servisy, zatímco Tomáš klasika první, druhý. To se pak samozřejmě hraje jinak, jakkoli měl Max výrazněji více DF. Tomova hra byla pestrá, nebojácná. Možná set mohl dopadnout jinak, kdyby se podařil break za stavu 5:4. Utekl mu o fous. Co padlo Tomovi mimo, to padlo Maxovi in. Do TB jsem věřil díky servisům víc Maxovi a to se potvrdilo. Tomáš tam ztropil 2 nebo 3 UE, což úplně stačilo.
Z mého pohledu je Tomáš perspektivní hráč a jen to chce víc vypilovat 1.servis, aby se na něj mohl na BP spolehnout. Pokud odhlédnu od zdravotních problémů Gríšy, tak on je přesně příklad, kam to vede... V podstatě top hráč se skvělým pohybem i údery, kterého ovšem srážejí výpadky na servisu, a to měří 191cm! Jak ale říkám, možná už je tam kvůli zádům nějaká indispozice, což je škoda, protože ho mám jako hráče hodně rád.
Tomovi teda ještě jednou gratulka. Rozhodně si ji za představení v AUS zaslouží.smilesmile A zároveň přeji další úspěchy na velkých turnajích.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Esgalnor
Cressy je letos hodne tezky souper, ta jeho serve-volley taktika je vypilovana k dokonalosti a v takovem modu si malokoho dovedu predstavit proti nemu hrat a porazit ho. Pro Tomase dobry turnaj, hodne jsem se bal, ze po Australii se propadne a bude muset zas pracne sbirat body. Doufam, ze si udrzi sebevedomi a dostane se letos do te stovky.
Reagovat
Pavol
Veru tak Cressy je ťažký kaliber. Skoro priam by som povedal až čierny kôň turnaja. smile

Naňho a na Tausonovú to najbližšie nasypem. smile
Reagovat
Drzymalski
Čtyřhra v hlavním vysílacím čase?smile
Reagovat
Krisboy
Davidovich, Fokina, Auger a Aliassime

To chtějí hrát do rána?
Reagovat
Dobry-den
Neviděl jsem, ale čekal jsem vyrovnanější průběh. Podání asi zůstalo v šatně, ne?

Každopádně začátek roku super, Tomáš získal v Austrálii 150 bodů do žebříčku. Když přidá každý měsíc dalších 150, tak to vůbec nebude špatný. smile

Tak ještě hurá do mixu, kde dostali WC, pravděpodobně díky tomu, že je Katka deblovou jedničkou, jinak Tomášův žebříček by jim na účast nestačil. smile
Reagovat
Nenela
Na mix se tesim. Ma to vzdycky naboj, kdyz spolu hraji zamilovani smile
Reagovat
tommr
já jsem na ně taky zvědavej. Snad to Macháč nebude Katce moc kazit ... smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist