Macháč odstartoval v Marseille skalpem Murrayho. Lehečka musel proti Goffinovi odvracet mečbol

6. 2., 17:44
Aktuality 34
Tomáš Macháč (23) zvládl svůj první letošní zápas na oblíbených halových betonech, v Marseille začal výhrou 7:5, 6:4 nad šampionem ročníku 2008 a bývalou světovou jedničkou Andym Murraym (36). O své třetí čtvrtfinále na nejvyšším okruhu bude bojovat s Lorenzem Musettim. Vstup do turnaje zvládl i Jiří Lehečka (22), který po velkém obratu a odvráceném mečbolu porazil někdejší světovou sedmičku Davida Goffina (33) z Belgie 3:6, 7:5, 6:2.
Macháč má na dosah třetí čtvrtfinále na turnajích ATP (© Profimedia)

Macháč – Murray 7:5, 6:4

Tomáš Macháč se loni na halových betonech rozehrál do vynikající formy, když vyhrál dva po sobě jdoucí challengery ve Francii, ve Stockholmu se probil do svého druhého čtvrtfinále na turnajích ATP, ve Vídni byl proti Stefanosovi Tsitsipasovi kousek od svého premiérového vítězství nad hráči TOP 10 žebříčku a usadil se v nejlepší stovce pořadí.

Až na nepochopitelný výprask od outsidera Alexe Bolta v kvalifikaci v Adelaide si skvěle vede i na začátku letošní sezony. Na nedávném Australian Open vylepšil postupem do třetího kola své grandslamové maximum a teď ukazuje svou sílu na krytých tvrdých površích na podniku ATP 250 v Marseille.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Ve francouzské hale začal skalpem bývalé světové jedničky Andyho Murrayho, který prohrál i čtvrtý letošní soutěžní zápas a při jediném předchozím startu v tomto dějišti v roce 2008 triumfoval. Britovi hrozí už v následujícím vydání žebříčku vypadnutí z TOP 50, navíc loni na konci února bojoval o titul v Dauhá.

Macháč šel už po skončení třetího gamu do brejku, ale trojnásobnému grandslamovému šampionovi dovolil srovnat na 3:3. Další zaváhání na servisu však nepřipustil a získal poslední tři hry v úvodním dějství. Také ve druhé sadě prorazil podání britského veterána ve třetím gamu a tentokrát náskok neztratil.

"Je skvělé si moct zahrát proti takové legendě a vítězství je pro mě bonus," řekl Macháč v rozhovoru na kurtu. "Věděl jsem, že musím bojovat za každého stavu, protože Andy otočil hodně zápasů, i když třeba čelil mečbolům. Maximální koncentrace mě dovedla k vítězství," dodal.

Rodák z Berouna bude usilovat o své třetí čtvrtfinále na nejvyšším okruhu. V Marseille se do druhého kola podíval také při jediné předchozí účasti předloni a podlehl v tie-breaku rozhodujícího setu Romanovi Safiullinovi.

Jeho soupeřem ve druhém kole bude nasazená šestka Lorenzo Musetti, jenž si v úvodním kole poradil snadno s Maximilianem Martererem. S Italem figurujícím na 27. místě světového hodnocení změří síly poprvé.

 

Lehečka – Goffin 3:6, 7:5, 6:2

Jiří Lehečka na Davida Goffina vyzrál ve třetím vzájemném utkání poprvé. Dlouho ale osmý nasazený hráč tahal za kratší konec a první brejkbol si vypracoval až po odvrácení mečbolu, který si o jedenáct let starší a o 102. míst v žebříčku hůře postavený soupeř vypracoval ve druhém setu za stavu 5:2.

Zvládnutí kritického momentu ale Lehečku nakoplo a po velkém obratu si dohromady pěti vítěznými gamy vynutil rozhodující set. V něm jeho nabytá převaha pokračovala, znovu se mu povedla šňůra pěti vyhraných her, ale s ukončením zápasu měl ještě potíže.

Při soupeřově podání za stavu 5:1 promarnil dva mečboly, než při vlastním servisu celkově čtvrtou možnost po hodině a 53 minutách využil. Dalším soupeřem 32. hráče světa a vítěze lednového turnaje v Adelaide bude Francouz Arthur Rinderknech.


Výsledky turnaje ATP 250 v Marseille

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

34
Přidat komentář
Ondra979
tak Lehe nakonec super, Machac taky dobry, ale prece jen, jeho vyhra se dala ocekavat, Murray uz proste tu vykonnost nema a mit nebude to se neda nic delat..ale je to bojovnik o tom zadna..snad se dustojne rozlouci treba na W
Reagovat
baba
šla jsem spát za stavu 5:2 pro Goffina a říkala si, že tuhle tragédii nemusím vidět do konce. A teď tedy čumím jak tele na nové vrata. Že by to bylo jako s Můrou vloni, ale v opačném pólu? To by se mi moc líbilo, holky jsou letos fakt děsný ...
Reagovat
EllNino
Jj, jen dvě ČF na GS, ostuda
Reagovat
Sinuhet1
Reagovat
Blondie
Reagovat
EllNino
Opět se tu zametá s časy zápasů

Jirka hraje od 21:30 skoro bez diváků v tělocvičně, Tomáše po dnešku opět naženou na kurt proti odpočatému Musettimu, a navíc už od 13:00? Co to má být? Navíc se zítra tepvr dohrává první kolo, proč musí Frantíci být takoví ignoranti? Nestačila blamáž loni v Bercy?
Reagovat
Dobry-den
Tak dneska se Tomáš moc nezapotil, hrál jen hoďku a půl.
Aspoň bude mít den volna před čtvrtfinále.
Reagovat
EllNino
to jo, jen jde o princip, klidně mohl hrát Ševčenko a Hurkač
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Žabožrouti vždycky byli a budou organizační tragédi... To je prostě v národní povaze. Ale za to jsou na ni patřičně hrdí. smile
Reagovat
Pe3k
Snad jsou hrdí i na to, že ze své krásné země udělali Afriku
Reagovat
George_Renel
Jenže dnes hraje i debla.
Reagovat
EllNino
Kluci dneska velká paráda :)

Oba porazili zkušené vraceče a navázali na vydařený víkend i na ATP turnaji :)

Tomáš hrál velmi dobře, Andyho ve všem převýšil a zaslouženě vyhrál, navíc výborně dopodával oba sety, snad porazí i Mussetiho, vidím ho jako favorita :)

Jirka zaslouží pochvalu za bojovnost - nejdřív čekal celý den, ale jak se zápasy natahovaly, tak je s Davidem šoupli na jedničku do těocvičny skoro bez diváků :/ Myslel jsem, že to psychicky nedá, ale nakonec to od mečbolu David totálně zazdil ... Jirka naopak předvedl ukízkovou otočku, skoro nechyboval a nechal Davida se utopil úplně .... klidně to mohlo být 3:6 2:6 a hrozná blamáž, takhle je z toho snad boost sebevědomí a klidu do dalších kol :)

Jen tak dál Kluci mají letos opravdu fajn sezónu zatím
Reagovat
George_Renel
Ten kolaps Goffina jsem nepobral.
Reagovat
EllNino
Není to u něj poprvé, asi se na něj dobře sází
Reagovat
Dobry-den
Blamáž to byla i tak. Nejdřív od Jirky, pak od Gofána.
David to vyházel teda neuvěřitelně. Když měl dopodávat zápas, tak Jirkovi stačilo dát return do kurtu a druhý úder soupeře letěl čtyřikrát mimo. To i kdyby to prodal, tak by to bylo až moc průhledný. Přitom do té doby hrál bezchybně.
Jirka mečbol odvrátil esem, kdyby se hrála výměna, tak nevím. Ale žádné kdyby nikoho nezajímá, že? :) Výhra z mečbolu necelý rok po tom kolapsu s Můrou, snad ho to povzbudí.
Reagovat
EllNino
Goffin je labilní, hrozný, že takový tenista porazil Berdycha 6:0 6:0
Reagovat
Dobry-den
To zírám. Že s tím byl 7. na světě, hrál finále TM.
Reagovat
annah
V semi tehdy porazil Rogera. Bylo to v roce 2017.
Reagovat
Nola
Makacovi gratulujem, ale turnaj iba zacal, tak snad nezaspi, len preto, ze porazil Murrayho
Reagovat
miky62
Tomáš super
Reagovat
Dobry-den
Výborně. Na holky se letos vesměs nedá dívat, že by se je kluci rozhodli zastínit?
Tomášův výkon, to byla radost sledovat. A jak to bez respektu dopodával, to vždycky potěší.
Reagovat
Krisboy
Skvělé, tak se mi to líbí! Žádnou zbytečnou úctu k legendám!
Reagovat
Patik
Andy... to čím bol už je premna takmer zabudnuté lebo to trápenie trvá už príliš dlho.. Smutne.
Reagovat
Random33
Ja myslim, ze jeste lonskou sezonu mel dobrou
Reagovat
Nola
ano, vlani dokazal otacat nepriaznive stavy, pamatam si trebars Lehecku, Zvereva, vlastne tych zapasov bolo dost, dokonca aj na AO, asi nema sebavedomie a telo uz nestiha, proste fyzicka uz nepusti, ja len dufam, ze moj konik to jednoducho zabali, ked mu to nepojde, taketo trapenie legiend je velmi smutne
Reagovat
Patik
Úplne by mu stačilo hrať trosku jednoduchšie servis volej trosku agresívnejšie tvrdšie údery ísť trosku s dobou ale nie on si ide stále svoje lažo plážo pinkanie od základnej čiary ako s prepáčením zaostaly.
Reagovat
Nola
nemozes uplne prerobit hraca, nedavno sojka pisala, ze mal pomalsi FH na FO ako Ostapenko, to bolo kedysi v roku 2017 myslim, v roku, ked ho vyhrala, asi nedokaze hrat agresivnejsi FH, ale na sieti to vedel skvele, tam by bola asi cesta, niektorych mladych hracov uz nedokaze pretlacit od baseline ani Novak, nevidela som ho s Jannikom na AO, ale na USO vacsinu dlhsich vymen od zakl.ciary vyhraval Medved.... Andy vyhraval zapasy prave dokonalou fyzickou, ked bol top hracom, vratil vsetko aj z tribuny a este aj skvele umiestnil, nemusel byt agresivny, pretoze ten agresivny protivnik sa casom vyhodil, mozno nema v genoch napisane iny tenis hrat, ale pod Lendlom vedel byt aj agresivny
Reagovat
Patik
Hej pod lendlom hral útočnejsie a úcelnejsie.
Reagovat
Patik
To je nič.. Na GS neuhra nikde ani osemfinále alebo ani tretie kolo.
Reagovat
Blondie
Juchůůůů!
Reagovat
com
Mura je uz jen stinem te svetove jednicky co byval.. Zadna senzace se tudiz nekona
Reagovat
EllNino
Asi jako kdyz prohraje Plech
Reagovat
com
srovnavat Karolinu a Andym.. hmm nemam namitky
Reagovat
Dobry-den
Tak Můra vyhrála 3 GS a olympiádu. Kája ho letos hravě dorovná.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist