Macháč: Přišlo mi, že jsem lepší než Chačanov. Je skvělé, že můžu hrát na tři vítězné i s takovými hráči

19. 1., 14:00
Rozhovory 19
Tomáše Macháče mrzelo, že nepostoupil do osmifinále Australian Open. Po prohře s Rusem Karenem Chačanovem cítil, že byl často lepším hráčem. Třiadvacetiletý rodák z Berouna přehrál v počtu vítězných míčů světovou patnáctku 64:48, využil ale jen dva z 19 brejkbolů a podlehl 4:6, 6:7, 6:4, 6:7. V rozhovoru pro iDNES.cz také řekl, že ho vystoupení povzbudilo do dalších zápasů.
Macháč litoval neproměněných šancí (© AFP)

Macháč prošel do 3. kola grandslamu poprvé, poté co přehrál světovou sedmnáctku Američana Francese Tiafoea. Chačanov byl ale podle českého tenisty lépe připravený. "Byl to velmi vyrovnaný zápas, bohužel dva sety jsem ztratil v tie-breaku. Přitom v průběhu sady mi vždycky přišlo, že jsem byl lepší hráč," uvedl Macháč.

"Chačanov očekával, že zápas se mnou bude těžký a nebyl překvapen, jak dokážu zahrát. Udržel koncentraci na svůj výkon a podařilo se mu dobře zahrát v koncovkách. A zbytečně nepanikařil, což byl asi největší rozdíl proti minulému soupeři. Úroveň mého tenisu byla v obou zápasech podobná, ale teď jsem nedokázal využívat příležitosti," doplnil Macháč.

Po prohraném prvním setu hru vyrovnal a ve druhé sadě vedl 4:1. Výhodu brejku ale ztratil, na jeho dva setboly za stavu 6:5 zahrál soupeř dvě esa a ve zkrácené hře ruský hráč uspěl 7:4. "Těžko říct, jak by se utkání vyvíjelo, kdybych druhý set normálně zvládl. Třeba by soupeř začal hrát jinak. V první sadě jsem se vracel do zápasu až v koncovce, ale ve zbývajících jsem podle mě měl víc příležitostí. Jenže ke konci Chačanov vždy zahrál dobře, takže mu mohu jen pogratulovat a popřát úspěch v dalších kolech," podotkl Macháč.

Zatímco oba si vzali dvakrát servis, Chačanov využil dva brejkboly ze tří a Macháč jen dva z 19. "Ani jsem nevěděl, že jich bylo tolik. Ale třeba tak při osmi jsem dostal eso. Možná dvakrát jsem je nezahrál dobře, ale jinak nemyslím, že bych je nějak úplně pokazil," řekl Macháč.

Ve zkrácených hrách ve druhém a čtvrtém setu se podle 75. hráče světa projevily zkušenosti. "V průběhu setů jsem byl lepším hráčem, ale on zahrál vždy lépe v tie-breaku, tam se určitě jeho zkušenosti ukázaly. Ale i tak myslím, že až na úvodní sadu jsem hrál líp a i výměny jsem diktoval většinou já," podotkl.

Macháč přesto věří, že je to povzbuzení do dalších zápasů. "Je pro mě skvělé, že se soupeři z top dvacítky můžu hrát na tři vítězné sety. Být to jen na dva, asi by zápas vypadal jinak. Předvedli jsme tři a půl hodiny kvalitního tenisu, za což jsem rád. Mohli jsme hrát klidně pátý set, fyzicky jsem na to měl. Tohle beru pozitivně a jako povzbuzení do dalších utkání," dodal Macháč.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

19
Přidat komentář
pumpier1
Jak p. Jirásek může psát do odborného portálu takovou blbost že na počet vyhraných míčů 64/48 vyhrál ,. Kdyby alespoň uměl počítat tak 43 gemů x min 4 je min odehraných míčů 172 . V zápase jsou důležité a méně důležité body a ty nedůležitější jsou v závěrech setů a na konci utkaní , kdy každý bod je důležitý a jejich proměnění dělají velké hráče . Jinak do míče se strefují všichni stejně a dokonce který vypadá lepší a hraje líbivěji tak někdy prohraje
Reagovat
darek.vrana
Vítězný míč=winner, to je něco jiného než vyhraná výměna. A je to dost důležitá statistika.
Reagovat
pumpier1
Já říkám , že p.Jirásek si plete Winnery s vyhranými míči- Navíc Winner je rovněž vítězná výměna. Ten kdo vyhraje na Winnery většinou prohraje na chyby čili O od nuly pojde. Je jasný ,že obranář bude mít méně Winnerů než útočný hráč ale zase méně chyb.
Reagovat
Pavol
Macháč hrá dobre. Ale mal by si uvedomiť že je na vrchole sínusoidy. Ak udrží stabilitu výkonu tak to bude výborné. Ale nebude to také ľahké drahá.
Reagovat
Fransoas
Tomáš Macháč hrál velice objetavě. Trochu nešťastné bylo to,že pokud měl v některých moment více ze hry,dá se říci, že bláznivej soupeř zahrál kvalitní servis a v danou chvíli bylo po nadějích.Rozhodně byl vyrovnaným soupeřem,ale v rozhodujících momentech se mu nepodařilo dotáhnout svojí hru k většímu zvýraznění dílčí převahy.Dost možná neměl tolik sportovního štěstí.Více míčků od CHačanova dopadlo načáru.Určitě zanechal velice dobrý dojem u diváků.
Reagovat
Dobry-den
Tomáš za posledního půl roku zaznamenal velký výkonnostní posun. Už to nejsou jenom výstřelky, ale dokáže předvést kvalitní výkony opakovaně. Proto se taky konečně usadil ve stovce a nemá to už daleko ani do padesátky. Tak snad se mu podaří udělat podobný posun i po mentální a taktické stránce. Dneska mi opravdu připadal lepší, ale vždycky jen do chvíle, než se začal lámat chleba.
Z těch 17 brejkbolů, které nevyužil, dostal 6 x eso, ale taky udělal 6 hloupých UE, kdy jej soupeř nechal hrát. K tomu sám odevzdal 2 svoje servisy lacinou UE a dvojchybou při brejkbolech soupeře.
K čemu mu je, že soupeře přestřílel na winnery. Ono není až tak důležité předvádět stoprocentní výkon po celý zápas, ale předvést maximum v klíčových momentech a koncovkách. Někdo se to naučí postupně s přibývajícími zkušenostmi, někdo k tomu nedospěje nikdy...
U Tomáše věřím, že ještě vyzraje. On na to má.
Reagovat
Fandina
Podívám se na to zpětně, ale Kača je silný a silový hráč, proti němu se Tomovi, který hraje pestře velmi těžko hraje. A s těmi BP, to bude zjevně tak, jak se tady píše. Je důležité zahrát top, když se to potřebuje. Jinak zápas s Tyfounem jsem částečně viděla a Tomáš teď hraje super. Tak držím palce do dalších mačů. Doufám, že Tomáš nebude skleněnkou, protože jinak si myslím, že má na víc. Držím palce.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Výrok hodnotit nemohu, bo jsem viděl jen první dva sety a tam Tomáš lepší nebyl. Další set vyhrál a ve čtvrtém skoro plichta, takže vyrovnaný zápas určitě ano. Psal jsem, že z těch 17 nevyužitých BB bylo hodně es Kači a zkažených BH Toma, ale je také pravda, že pár miců vyhodil poněkud lehkovážně nebo neuváženě a třeba by právě tyhle míče rozhodly zápas. Takže rozbor BH chyb a tohoto by Toma měl posunout dál.
Budu moc rád, když se mu bude dařit.
Reagovat
darek.vrana
Ve druhém setu rozhodně lepší byl. Měl ho vyhrát 6:1 a ne prohrát v tiebreaku. To je trestuhodné. Měl 4:1 a snad ve všech Chačanovových gemech brejkboly.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ano, do stavu 4:1 byl ve druhém setu lepší, pak to zkopal...
Reagovat
Mony
Tom už ke velký hráč a takové vyhry jako s Tifounem nebudou prichazet denne.
Prostě ty bigpointy s Tifounem vysly, s Kackou ne. Hlavu bych vynechal. Ta rozhodla kdysi zápas s Tsipikem, ale teď se z toho Tom poučil a je to světová kvalita se vším všudy. Příležitostí měl Tom sice hodně, ale většinou odpověděl Kačka servisem.To u těch nejlepších tak chodí, proto tam jsou.
Teď hlavně, aby se tato jeho forma stabilizovaná a mohl takové zápasy hrát cely rok
Reagovat
Ivoch
Koukal jsem na celý zápas, celkově byl Tomáš opravdu herně lepší. Ovšem v momentech, kdy se lámal chléb, mu vypověděla hlava. Potenciál tady opravdu je.
Reagovat
Nola
nevidela som ani lopticku, ale tenis je prave o tych dolezitych bodoch, na tie sa dokazu sustredit ti najlepsi, Khaca bol uz clenom T10, tie skusenosti su na nezaplatenie, casom aj Makac zisti, ze nemusi hrat pocas celeho zapasu na 100 percent, ale sustredit sa iba na ponuknute prilezitosti a tam hrat svoj TOP tenis
Reagovat
baba
tak pochválit se je fajn, ale je pravdou, že hrát tenis tam už umí skoro každý, den rozdíl je hlavně v hlavě - tedy big pointy, schopnost využít BP atd...a to tedy naši chlapci zatím neumí ani omylem
Reagovat
Liverpool22
Přesně tak. Dnes to bylo krásně vidět. Tomáš Big míče nedal zatímco Bára na BIG míčích výborná - přesto je pořád kritizovaná.
Reagovat
Mony
A bude dále.. teď to sice zvládla, ale pod tlakem a když ji to nejde, tak většinou konci..a tohle TOP hračky zvládají lépe.. Vyhrávat, když se dostaneš do laufu, umí i Blinková,ap.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Mno, Kuba Menšík umí hrát BP už teď.
Reagovat
GaelM
Je dobře, že to bere pozitivně. Rozhodně má na čem stavět a myslím, že se v letošní sezóně máme od něj na co těšit
Reagovat
Drzymalski
Sebevědomí je dobrá vlastnost ale tady je ho zdá se až moc. Macháč hraje fakt dobře a trochu neortodoxně, ale teprve čas ukáže zda to bude stačit na stálé místo dejme tomu v top 50.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist