Macháč sahal po životním skalpu, Tsitsipase ve Vídni dorazit nedokázal

26. 10. 2023, 18:37
Aktuality 22
ATP VÍDEŇ - Tomáš Macháč (23) svou parádní formu v nejcennější skalp a dosud nejlepší výsledek nepřetavil. Ve Vídni měl na dosah první výhru nad hráčem TOP 20 a postup do největšího čtvrtfinále, favorita ale nakonec dorazit nedokázal. Se světovou sedmičkou Řekem Stefanosem Tsitsipasem (25) prohrál po nadějném výkonu 3:6, 6:4, 5:7, když ve třetím setu neudržel vedení 4:1
Tomáš Macháč (© Profimedia)

Tsitsipas – Macháč 6:3, 4:6, 7:5

Tomáš Macháč se po návratu z US Open rozehrál do skvělé formy. Na přelomu září a října vyhrál ve Francii dva halové challengery během dvou týdnů, ve světovém žebříčku se vyšplhal poprvé do TOP 100 a minulý týden ve Stockholmu si zahrál podruhé v kariéře čtvrtfinále turnaje ATP.

Po bleskovém přesunu ze Švédska pak o víkendu prošel kvalifikací halového turnaje ATP 500 ve Vídni, kde dnes ve druhém kole usiloval o životní výsledek. První skalp hráče TOP 20 a postup do největšího čtvrtfinále ale nevybojoval.

Zatímco před šesti dny na severu Evropy v boji o premiérové semifinále na okruhu ATP nedopodával zápas se Srbem Laslem Djerem, v metropoli Rakouska neudržel v rozhodujícím setu proti Stefanosi Tsitsipasovi vedení 4:1 a nakonec prohrál 3:6, 6:4, 5:7.

Macháč neudržel hned své první podání a prohrával 0:3. Pak ale hru vyrovnal ve druhé sadě za stavu 2:2 odvrátil dva brejkboly, v desáté hře využil hned svou první šanci na brejk a vyrovnal na 1:1. A když získal 24 z posledních 31 fiftýnů, 6 z posledních 7 gamů, rázem vedl ve třetím dějství vedl 4:1 a psychická výhoda byla na jeho straně.

Třiadvacetiletý rodák z Berouna na kurtu dominoval, chybujícího favorizovaného soupeře zasypával přesnými údery od základní čáry a přiváděl diváky ve vídeňské Stadthalle do varu svými reflexy u sítě. Dvojnásobný grandslamový finalista Tsitsipas se ale na nepříznivého stavu zkoncentroval, donutil Macháče k chybám a srovnal.

V dlouhé jedenácté hře za stavu 5:5 Macháč odvrátil tři brejkboly, ale servis neudržel a Tsitsipas následně utkání dopodával čistou hrou.  S členem TOP 20 prohrál i 9. zápas, s hráči TOP 50 má po dnešku bilanci 2:12.

Statistiky utkání.Statistiky utkání. (@ Livesport)

Svěřenec Daniela Vacka odehrál za posledních 30 dnů již 18 zápasů, od začátku září absolvoval 25 utkání se skvělou bilancí 21 výher a 4 porážky. Ve světovém žebříčku vylepší o dalších deset příček své maximum a bude figurovat na 64. místě.

Po týdnu volna by měl být Macháč jedním z favoritů na halových challengerech ve Skandinávii. Od 6. listopadu je přihlášen do finských Helsinek, o týden později by měl startovat ve švédském Danderydu. Sezonu by pak měl uzavřít v Davis Cupu ve španělské Málaze.

Výsledky turnaje ATP 500 ve Vídni


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

22
Přidat komentář
smazaný uživatel
Prosím vás, nevíte jestli Eurošrot přijde o ATP? Oni nevysilaji Zverev vs Rublev. Normální dmnti.
Reagovat
Nola
vysielaju Bazilej, kedze subezne bezia dva rovnocenne turnaje..... a tiez by som si radsej pozrela tych dvoch....
Reagovat
Krisboy
Ale i přesto se mi Tomáš herně líbí víc, než J2rka, bez ohledu na žebříček.
Reagovat
Krisboy
Škoda přeškoda smile
Reagovat
Stan_Borowitz
Fajn, fandit našemu hráči je dobré i v době, kdy (p)rezident veřejně deklaruje ochotu nechat o nás rozhodovat bez nás (jako v Mnichově neblahé paměti), ale sorry, podle statistik by byl Macháč ještě větší dítě štěstěny než Djokovič ve finále WB 2019, kdyby ten zápas vyhrál...
Reagovat
smooke1
Servis vyhrál
Reagovat
Pe3k
Nejprve tak blbě prohrál Grigor a pak i Makáč
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Gríša většinou prohraje blbě
Reagovat
Nola
Makac, Makac, to si teda domakal....... pozrela som zapas, dovod bol jednoduchy, chcela som vidiet ako vyprasi Tsipiska, tak ako tu predpovedali niektori uzivatelia.... hra pekny tenis chalanisko, ale v tenise sa na krasu nehra, ale na bing pointy a tam bol d Artagnan lepsim hracom, sice je v poslednej dobe v utlme, ale stale je to hrac T10, a to je pre niektorych nizsie postavenych hracov stale privelke susto...... a este dodam, ze v T10 sa neostihol nahodou, musel si to predsa nejak vybojovat
Reagovat
Mony
Takhle to bylo ve všech jeho Velkých zápasech. Nejen s Djerem, ale i s Djokerem..vždy měl v rozhodujícím setu brejk.
Reagovat
darek.vrana
S Djokem ne. Tam to naopak bylo 1:4 a vrátil se do hry.
Reagovat
Kandinsky1
Ach jo, další náš labil.
S Djerem podával na vítězství a prd, dneska vede ve třetím 4:1 a zase prd smile
Reagovat
darek.vrana
Zkušenosti... Pro Tsitsipase to byl jeden zápas z mnoha, pro Tomáše životní šance.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile*997*
Reagovat
Dobry-den
Hra smile
hlava smile
Reagovat
Ianny
Myslím, že tam měl ke konci nějakej problém, nejspíš křeče ve stehně, na lavičce si nohu masíroval a i koncem zápasu ji propleskával. Taky mu nešlo první podání. Ale bylo to o fous, bohužel to nevyšlo. Ale před pár týdny byl v druhé stovce a prohrál s hráčem No 7, takže myslím v pohodě. Žebříčkem vyletěl parádně.
Reagovat
darek.vrana
Křeče měl. Ale zápas prohrál spíš ztrátou koncentrace. Za stavu 4:1 to chtělo ještě zabojovat o druhý brejk a on to na returnu spíš odstál. Tsip se chytil a udeřil, pak už Tom hrál opatrně.
Reagovat
Ianny
Jasně, ale částečně to mohlo být zapříčiněno i tím, leč nejsem zase až takový znalec.
Každopádně z našich hráčů a hráček se mně osobně líbí nejvíc hra Tomáše a mojí srdcovky Mušky
Reagovat
frenkie57
Já to mám stejně. Hlavně ty jejich es-kapády na saku. Hlavně Tomáš výborně predikuje a tu ruku s raketou tam stihne strčit, ba i několikrát.smile
Mušice v těchto dovednostech za Tomem nezaostává, také dovede lecos vymyslet. A ještě jedno mají tyto dva společného, jsou to naši nejčastěji zranění hráči.
Reagovat
Ianny
No tak v tom máš pravdu, to je jedna z mála věcí, kterou jim lze vytknoutsmile. Strašně mě mrzí, že ta Kája nemůže na TM, ale ji samotnou určitě nejvíc, protože i jí léta běží. Snad jí klapne ten příští rok, celej i s TM:) Tomáš je čerstvej třiadvacátník a snad má ještě to nejlepší před sebou.
Reagovat
lvicek
Jak jsem uz psala vedle, Tomas se bohuzel rozsypal presne v momentu, kdy komentator na Eurosportu rekl, ze Tomas je na svem podani zcela dominantni a v prubehu tretiho setu na nem ztratil jen dva mice (za stavu 4:2). A pak to slo do kytek... Asi na nej zarikavani funguje ;).
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jj, komentátoři by měli za takovýhle řeči dostávat pokuty
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist