Macháč úspěšně vstoupil do kvalifikace US Open. Svrčina, Martincová a Palicová dohráli

23. 8. 2023, 06:01
Aktuality 4
US OPEN - Zahajovací den v kvalifikaci US Open přežil z kvarteta českých tenistů pouze Tomáš Macháč. Za zopakováním loňského postupu do hlavní soutěže vykročil hladkou výhrou 6:4, 6:1 nad Francouzem Laurentem Lokolim a může se těšit na střetnutí se zkušeným jihoafrickým finalistou z roku 2017 Kevinem Andersonem. Hned v prvním kole vyhasly naděje Dalibora Svrčiny, Terezy Martincové a Barbory Palicové.
Tomáš Macháč (© AFP)

Tomáši Macháčovi se neustále nedaří usadit se v TOP 100 a tak kromě letošního Australian Open musí bojovat o start v hlavní soutěži grandslamů v kvalifikacích. Úspěšnost v nich má aktivní, z devíti pokusů pětkrát prošel tříkolovým sítem a minimálně jednou se mu to povedlo na každém ze čtyř turnaj§ 'velké čtyřky'.

Před rokem se mu to povedlo poprvé na US Open poté, co triumfoval na challengeru v polském Grodzisku-Mazowieckém. Také letos byl jeho jedinou přípravou turnaj nedaleko Varšavy, kde tentokrát vypadl nečekaně už ve druhém kole.

Po přesunu za Atlantik ale odstartoval vítězně. Boj o svůj druhý start na posledním grandslamu sezony zahájil výhrou 6:4, 6:1 nad Laurentem Lokolim z Francie.

V úvodu zápasu Macháč přišel čistou hrou o své podání a nepotvrdil brejk z prvního gamu. Pak už ale po svém servisu ztratil jen osm míčků a po 68 minutách hry soupeře ze třetí světové stovky bez potíží porazil.

Ve druhém kole dvaadvacetiletý rodák z Berouna vyzve o patnáct let staršího finalistu US Open 2017 a Wimbledonu 2018 Kevina Andersona (h2h 0:0). Jihoafričan minulý měsíc po více než roce nečekaně obnovil kariéru, kterou loni v květnu ukončil kvůli velkým bolestem téměř celého těla.

Svrčina, Martincová a Palicová skončili

Premiérovou účast na US Open si nevybojuje Dalibor Svrčina. Dvacetiletý Čech stejně jako loni neprošel kvalifikací, letos už v 1. kole podlehl 6:2, 2:6, 3:6 Brazilci Felipemu Meligenimu. Jediný grandslamový start si vybojoval letos na Australian Open, kde přidal i jednu výhru v hlavní soutěži.

Po pěti letech bude v hlavní soutěži US Open chybět Tereza Martincová, která tak nezabojuje o zkompletování výher vy všech čtyřech grandslamech. Osmadvacetiletá Češka v úvodním kole kvalifikace prohrála 3:6, 5:7 s Francouzkou Leoliou Jeanjeanovou, když ve druhém setu dvakrát neudržela náskok brejku a vedení 4:2.

Barbora Palicová si letos na všech čtyřech grandslamech odbyla premiéru v kvalifikaci, nikdy ale nevyhrála víc jak jeden zápas. Při debutu na US Open devatenáctiletá Češka vypadla dokonce hned v prvním kole po porážce 3:6, 4:6 s domácí Katie Volynetsovou, poté co ve druhé sadě dvakrát nepotvrdila brejk a prohrála poslední tři gamy.

Až ve středu do kvalifikace vstoupí dalších šest Čechů: Jakub Menšík, Zdeněk Kolář, Vít Kopřiva, Brenda Fruhvirtová, Lucie Havlíčková a Sára Bejlek.

• US OPEN 2023 •
USA / New York, tv. povrch, 22.350.000 dolarů
úterní výsledky (22. 08. 2023)
• Kvalifikace dvouhry mužů - 1. kolo •
Macháč (19-ČR) - Lokoli (Fr.) 6:4, 6:1
Meligeni (Braz.) - Svrčina (ČR) 2:6, 6:2, 6:3
• Kvalifikace dvouhry žen - 1. kolo •
Volynetsová (USA) - Palicová (ČR) 6:3, 6:4
Jeanjeanová (Fr.) - Martincová (20-ČR) 6:3, 7:5

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
Hector.Salamanca
Anderson je tvrdej los do kvaldy. Historicky mi navíc přišlo, že Tom na tyhle servismany moc neumí.
Reagovat
Krisboy
Měl by se k zápasu s Kevinem postavit jako jeho slavnější jmenovec Berdych smile
Reagovat
lenka258
Překvapila mě Terka Martincová, myslela jsem si, že tohle bude jasně výhra pro ni.
Reagovat
tommr
její šance na návrat do první stovky je zase o něco menší ... smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist