Macháč úspěšně vstoupil do kvalifikace Wimbledonu, další tři Češi dohráli

26. 6. 2023, 14:04
Aktuality 3
WIMBLEDON - S bídnou úspěšností zahájilo kvarteto českých tenistů na trávě v Londýně třífázový boj o místo v hlavní soutěži Wimbledonu. Úspěšně odstartoval snažení o zkompletování startu na všech čtyřech grandslamech Tomáš Macháč (22), který si poradil s Japoncem Jasutakou Učijamou. Naopak ze hry venku jsou hned po úvodním vystoupení Dalibor Svrčina (20), Zdeněk Kolář (26) i Vít Kopřiva (26).
Tomáš Macháč (© Profimedia)

Tomáš Macháč loni přišel o travnatou část sezony kvůli zranění a dnes se tak na zeleném pažitu představil poprvé po dvou letech. Těžký přechod z antuky zvládl, s třicetiletým Japoncem Jasutakou Učijamou si poradil 7:6, 6:4.

Dvaadvacetiletý rodák z Berouna grandslamovou kvalifikací v minulosti už čtyřikrát prošel a minimálně jedno use mu to povedlo na Roland Garros, Australian Open a US Open. Nyní usiluje o celkově šestý start v hlavní soutěži grandslamu a premiérovou účast ve Wimbledonu.

Předloni při svém dosud jediném pokusu o místo mezi wimbledonskou elitou skončil v závěrečném třetím kole. Letos si o vyrovnání tehdejšího výsledku zahraje s dalším Japoncem Kaičim Učidou (h2h 0:0).

Dalibor Svrčina na začátku června vyhrál domácí antukový challengeru v Prostějově, od té doby však prohrál už tři zápasy po sobě. Dnes ve svém prvním letošním a celkově teprve třetím zápase na trávě nestačil na Turka Altuga Celikbileka, kterému podlehl po divokém průběhu 0:6, 7:5, 2:6.

20letý Svrčina v lednu na Australian Open poprvé prošel grandslamovou kvalifikací a jednu výhru přidal i při premiéře v hlavní soutěži. Na Wimbledon se však nekvalifikuje ani na druhý pokus.

Zdeněk Kolář neprojde kvalifikací Wimbledonu ani na 5. pokus. Letos šestadvacetiletý Čech, který loni v All England Clubu startoval jako lucky loser, skončil hned v prvním kole po porážce 6:4, 3:6, 3:6 s Francouzem Lucasem Pouillem.

Vít Kopřiva ani v sedmé kvalifikaci grandslamu nevyhraje víc jak jeden zápas. Letos ve Wimbledonu šestadvacetiletý Čech dohrál již po úvodním vystoupení, v němž podlehl 3:6, 4:6 Slováku Lukáši Kleinovi a utrpěl pátou porážku v řadě.

• WIMBLEDON 2023 •
Velká Británie / Londýn, tráva, 56.520.000 dolarů
pondělní výsledky (26. 06. 2023)
• Kvalifikace - 1. kolo •
Macháč (6-ČR) - Učijama (Jap.) 7:6 6:4
Celikbilek (Tur.) - Svrčina (ČR) 6:0, 5:7, 6:2
Pouille (Fr.) - Kolář (ČR) 4:6, 6:3, 6:3
Klein (SR) - Kopřiva (ČR) 6:3, 6:4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
darek.vrana
Škoda Zdeňka. Ve druhém setu měl za nerozhodného stavu (myslím 3:3) brejkbol, mohl vyhrát. Teď úplně vidím, jak Pouille ve 3. kole vyřadí i Tomáše a bude to dvojnásobná škoda.
Reagovat
heyhey
Zdeněk tam měl strašnou smůlu, zahrál krásný prohoz, který podle mě skončil jasně v kurtu ale rozhodčí zahlásila hodně pozdě aut. Bohužel ho to pak stálo celý set a podobný moment se stal i ve třetím setu při jeho podání. Dneska mu holt nepřálo štěstí.
Reagovat
hanz
No tak von Zdeněček by stejně daleko nedošel. Ale toho francouzskýho ochlastu mohl dát, no.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist