Macháč v prvním finále nevyužil setbol proti Ruudovi. Nor ovládl Ženevu potřetí i díky přežití mečbolu

25. 5., 17:04
Aktuality 15
ATP ŽENEVA - Tomáš Macháč (23) si ve švýcarské Ženevě druhý zářez člena TOP 10 nepřipsal. Den po skalpu světové jedničky Novaka Djokoviče trápil ve svém premiérovém finále na turnaji ATP i sedmého hráče světa Caspera Ruuda (25), při setbolu proti dvojnásobnému šampionovi ale spáchal dvojchybu, prohrál šest gamů v řadě a nakonec favoritovi podlehl 5:7, 3:6. Norský tenista přitom v dopolední dohrávce semifinále čelil mečbolu Itala Flavia Cobolliho (22).
Profily hráčů
Tomáš Macháč a Casper Ruud po finále v Ženevě (© Profimedia)

Macháč – Ruud 5:7, 3:6

I když Tomáš Macháč na začátku jara opakovaně laboroval s nemocí, solidní formu z úvodu sezony neztratil a pár dní před startem Roland Garros odehrál svůj životní turnaj. Na antukovém podniku ATP 250 v Ženevě si poprvé na hlavním okruhu zahrál semifinále, proti světové jedničce Novaku Djokovičovi si připsal druhý skalp hráče TOP 10 a padl až ve finále se světovou sedmičkou Casperem Ruudem.

Třiadvacetiletý rodák z Berouna přitom vstoupil do finále nebojácně a bez viditelné nervozity. S trojnásobným grandslamovým finalistou se po zisku osmi fiftýnů v řadě a úspěšném potvrzení brejku ujal vedení 3:1 a náskok držel až do stavu 5:4.

Když však podával na zisk úvodní sady, udělal první dvě dvojchyby. Tu druhou spáchal při setbolu a momentum utkání se překulilo na stranu Ruuda. Norský favorit se dostal na vlnu a ziskem šesti her v řadě zápas rozhodnul. Další šanci na brejk českému tenistovi nenabídl a po hodině a 47 minutách minutách zvítězil 7:5, 6:3. Po loňské výhře na Australian Open vyhrál i druhý vzájemný souboj.

"Gratuluju Casperovi k této trofeji. A děkuji svému týmu. Někdy jsem na vás asi až moc přísný, ale to asi k životu profesionálního sportovce patří," narážel Macháč během slavnostního ceremoniálu zřejmě na nepříznivý vývoj druhého setu, během něhož nevybíravě mluvil směrem do své trenérské lóže.

Statistiky zápasu Tomáš Macháč – Casper RuudStatistiky zápasu Tomáš Macháč – Casper Ruud (@ Livesport)

S hráči TOP 10 má nyní Macháč bilanci dvě výhry a osm porážek. V této sezoně zahájil osm z devíti startů v hlavní soutěži turnajů ATP vítězstvím a již podruhé na něj navázal dalšími třemi skalpy. Zatímco v březnu v Miami mu stačily na první čtvrtfinále na akcích Masters 1000, nyní ve Švýcarsku ho poslaly do premiérového finále. Sám se ve světovém žebříčku posune na 34. místo, o devět pozic vylepší své maximum a má blízko nasazení na grandslamových turnajích.

Nyní bude Macháč jediným českým zástupcem ve dvouhře mužů na French Open. O premiérovou výhru v hlavní soutěži na pařížské antuce se utká s Portugalcem Nunem Borgesem.

Ruud zvládl sobotní dvojboj

Ruud musel v sobotu absolvovat dvě utkání. Kvůli dešti totiž v pátek nestihl odehrát semifinále proti Flaviu Cobollimu a dnes dopoledne se na výhru proti italskému mladíkovi pořádně nadřel. Nejprve hladce prohrál první set a ve třetím prohrával 1:4, než po odvrácení mečbolu zvítězil 1:6, 6:1, 7:6.

Pětadvacetiletý Nor získal 12. titul, už pojedenácté slaví na antuce. Nejcennější trofej slavil minulý měsíc na pětistovce v Barceloně, kde poprvé vyhrál turnaj vyšší kategorie než ATP 250. V Ženevě navázal na triumfy z let 2021 a 2022 a stal se prvním trojnásobným šampionem.

"Jsem moc rád, jak jsem zvládnul závěr finále a nakonec jsem vyhrál. Na okruhu je každý zápas těžký a podmínky tady tento týden nebyly ideální. Tahle sezona je zatím skvělá a doufám, že tak bude pokračovat," pochvaloval si Ruud, jenž bude na Roland Garros obhajovat finále z předchozích dvou ročníků. V prvním kole ho prověří brazilský kvalifikant Felipe Meligeni.

Rozhovor s Ruudem

Výsledky turnaje ATP 250 v Ženevě


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
SydneyOpen
Škoda, ale Tom už je celkem blízko nasazení na GS, na to že pár let zpátky to vypadalo i s tou stovkou beznadějně. Tak snad se mu to třeba už na US Open (nebo rovnou Wimbledonu :D) povede
Reagovat
hanka.ulrychova@seznam.cz
Koukala jsem na žebříčky a před rokem (k 22. 5.) byl na pěkném 127. místě
Reagovat
Kandinsky1
Škoda závěru prvního setu, jinak je finálě, zejména po porážce Djokoviče, skvělej úspěch. A prohrát v něm zrovna s Ruudem není žádná ostuda.
Reagovat
Mantra
Říkal jsem ti. Kdo dá, bude v laufu a prostě to urve. Tomáš měl smůlu. Jít oba že včera, bylo by to i lepší.
Reagovat
sojka1
finale je super uspech, predpokladam, ze snad nikdo soudny necekal, ze od ted bude Tomas vsechny favority uz jen kosit. Cervicek se sice vkradal, kdyz slo o Casperuv druhy dnesni zapas, ale proti prece staly zase jeho kvality a zkusenosti, navic rozhodne nehrozilo zadne divadlo. Doufam, ze Tomovi ten chybejici posledni krucek pomuze nepropadnout zde ocekavanemu sebeuspokojeni a naopak ze ho finale povzbudilo a dodalo mu tolik potrebne sebevedomi. Myslim, ze to na RG takovy propadak zase nebude a pokud nejak blbe vyleti, tak se z toho rozhodne nezhroutime..... myslim Tomas a ja.... :-))
Reagovat
Mantra
Reagovat
Petr1972
Neva. A děkuji Tomovi za skvělý turnaj
Reagovat
turista
Výhra nad Djokovičem mu byla na prd.
Reagovat
Dobry-den
Škoda, že to Ital v semifinále nedotáhl, proti němu by měl Tomáš opravdu obrovskou šanci.
Jinak Tomáš - dvojchyba na setbol a pak už to jelo, to je přímo učebnicový kolaps. Tradiční česká škola.
Reagovat
Petr1972
Ano Česká škola. Po tak dlouhé době 1 titul a 2 finále na konci května je přece super
Reagovat
com
Casper se nabudil na FO

2022 - porazka s Nadalem, kterej ted nepreleze prvni kolo
2023 - porazka s Djokobitchem, kteryho sejmul i Machac
2024 - konecne TITUL

Sinner/Alkac - kdo vi jak to s nima bude, ale bez pripravy urcite nic moc neukazou.. Nikdo jinej by RuUDA prekvapit nemel
Reagovat
Mantra
Ruda sundá Řek. Už jsem řekl.

Jinak Tomáš asi na RG nebude nicmoc. Po takovém úspěchu bývá obvykle propad. Rád bych se mýlil.
Reagovat
com
Řek uz je zas zamilovanej, takze prohra v prvnich kolech to jisti
Reagovat
Mantra
No naopak. Teď je to vzpruha. Předtím si ho vycucla. Teď ho vyndá včas
Reagovat
Drzymalski
Přesně tak to bývá. Stalo se to už větším šajbám než je Machač.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist