Macháčova paráda! Porazil v Melbourne Tiafoea a je na grandslamu poprvé ve třetím kole

17. 1., 11:05
Aktuality 64
Tomáš Macháč (23) se poprvé v kariéře dostal mezi 32 nejlepších hráčů na grandslamu. Postup do 3. kola Australian Open oslavil po sebevědomém výkonu, kterým přehrál 17. hráče světového žebříčku Francese Tiafoea (25) z USA ve třech setech 6:4, 6:4 a 7:6.
Profily hráčů
Tomáš Macháč na Australian Open 2024. (© Profimedia)

Tiafoe – Macháč 4:6, 4:6, 6:7

Český daviscupový reprezentant se ve druhém kole v Melbourne představil potřetí v kariéře a zápas s favorizovaným Američanem, který v uplynulé sezoně vyhrál dva turnaje okruhu ATP a došel do čtvrtfinále newyorského grandslamu, odehrál velmi sebevědomě.

Už v prvním gamu sebral po boji Tiafoeovi servis, a i když o něj vzápětí čistou hrou přišel, i nadále dělal Američanovi problémy svou pestrou hrou. Nakonec v deváté hře podruhé proměnil brejkbol a set jistě dopodával.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

I ve druhém dějství měl Macháč navrch, téměř nechyboval, dařily se mu winnery (zapsal jich 21) a na Tiafoeovi byla vidět nervozita. I když se Američanovi podařilo srovnat stav na 4:4, znovu přišly výtečné momenty českého tenisty, který si vedení vzal zpět a získal pro sebe i druhou sadu.

Tiafoe se pak pokoušel zrychlovat hru, přestal pouštět Macháče do dlouhých výměn a taktika se mu dařila. Poprvé v zápase se také dostal do výhody brejku a za stavu 5:3 podával na vítězství ve třetím setu. Jenže v tu chvíli se opět projevila mentalita českého hráče, který ze stavu 0:30 otočil hru ve svůj prospěch, srovnal na 5:5 a připravil si pozici pro obrat, který dokonal v tie-breaku.

"Prostě jsem věřil sám sobě, že hraju nejlepší tenis svého života. Říkal jsem si: 'tohle je ta moje chvíle‘," komentoval Macháč po utkání svůj postup. Vůbec poprvé ve své kariéře porazil hráče z TOP 20. "Dodalo mi to sebedůvěru. Byl bych blázen, kdybych řekl, že ne. Věděl jsem ale, že umím hrát dobrý tenis. Mám za sebou řadu zápasů s dobrými soupeři, kdy přišly i těžké porážky. Jsem rád, že jsem se dostal do 3. kola. Další zápas si užiju a udělám vše, abych vyhrál."

Jednou ze statistik zápasu, které stojí za zmínku, je počet vítězných úderů. Rodák z Berouna jich zaznamenal 56 z celkových 121 získaných výměn, což znamená 46,3 %.

Macháč postupem do třetího kola potvrdil svůj vzestup. Už loni měl velmi dobrou sezonu, získal dva tituly na challengerech a zahrál si čtvrtfinále na turnajích ATP v Houstonu a Stockholmu. Letos byl blízko dalšího čtvrtfinále i v Brisbane. Na Australian Open zatím neztratil ani set, na úvod porazil Šintara Močizukiho také 3:0. Ve třetím kole na něj čeká Karen Chačanov z Ruska.


Výsledky mužské dvouhry na Australian Open

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Komentáře

64
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
EllNino
Tomáš fantastický

Myslím, že má i na Chačanova, který není na začátku roku zrovna v optimální formě podobně jako Frances, tak jen do toho! :)

Čeští chlapi mají start do sezóny jako víno :)
Reagovat
Blondie
Kluci postoupí všichni!
Hurá :-) je osvěžující vidět, že se daří i pánům

Dneska to bude zase noc :D
Reagovat
Ela-fon-isi
Už si dávám budíky.:-)) PS: Tomáš nosí krátké šortky, protože má dokonalá stehna. Viz. úvodní fotka.:-)))
Reagovat
Blondie
Mě by to jako soupeře rozptylovalo
Reagovat
lvicek
Měl by už s tou Kačkou začít pořádně hrát smíšené čtyřhry, mají oba správné zbraně ;).
Reagovat
Ela-fon-isi
Reagovat
Mony
Další parádní bitva holek, Kostuk- Mertens
Reagovat
enfee
Novak v modu "i dont give a fuck, i win anyway, what did you expect lol"
Reagovat
Blondie
To je... hodně přesný XD
Reagovat
smazaný uživatel
Ciganek podle predpokladu. Jakmile jde do tuhého, tak backhand má na úrovni amatérského hráče po 6 pivech. Djokovic si z toho dělá srandu a směje se mu tam jak kdyby hrál exhibici
Reagovat
smazaný uživatel
Popyrin další vymastenec. Mentální titan hadra. Jakmile má šanci, udělá se nu v hlavě temný oblak a je zle. Djokovic si t toho dělá srandu a potajnu se mu tam potajnu směje Místo tenisu by si měl zajít na konzultace na psychoterapii. Ale co se divím, vždyť je to cigi rigi, ti byli vždy labilní.
Reagovat
TheRoyalBlue
Asi si myslíš, že si svojím rasizmom a vysmievanim sa hráčovi prvej 100 ATP riadne cool. Koľko máš rokov, 15? :) Keby si tam ty ani nieže proti Djokovičovi, ale proti Popyrinovi (vo výsledku by to bol nulový rozdiel) na Eurosporte, tak by tvoj tatko nemal peniaze na toľko psychoterapeutickych sedení koľko by si po takej hanbe potreboval :)
Reagovat
HolyMotors
Reagovat
smazaný uživatel
Cigi rigi se ozval
Reagovat
smazaný uživatel
A vůbec ty čobole, tahni si na svoji stránku. Vidíš v názvu to cz? To znamená Česká stránka, tahni si na Cobolskou, tady nejsi vítaný. Čobole.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
smazaný uživatel
Cobolaku, ja vim, ze i po rozpadu nás Čechy potřebujete, jinak byste se furt tak nevtirali do Česka a na České stránky, ale mám pro tebe řešení: zaloz si vlastní stránku s koncovkou sk, ano? Tady nejsi vítaný, cobole. Tohle je naše stránka. Ne cobolska.
Reagovat
Blondie
Nechceš se vyklidnit?
Když už se (primitivně) oháníš českým aspektem, zkus to alespoň bez hrubek.
A fakt nejsi v pozici, abys určoval, kdo je tu vítaný.
Reagovat
srnecek
toto naozaj? hranice, koncovky... ale prezentuješ sa takto sám, predpokladám, že ťa nikto nenúti. Hoci - dobrovoľne toto človek asi nenapíše. Jedine, že by nemal ani tých 15, čo by však tiež nebola poľahčujúca okolnosť. Holt - ľudia sme rôzni.
Reagovat
TheRoyalBlue
Nie som vítaný lebo ty ma tu nevítaš? Kto ste "vy", čo ma tu nechcete? Podľa reakcií ostatných tu skôr ty nie si vítaný. Ty tu totiž nie si nič, nie si majiteľ domény ani správca. Ber to odo mňa ako podnet na zamyslenie, mladý - totiž ľudia, čo niečo vybudovali alebo riadia obvykle nerozmýšľajú ako ty. Takže mám ja pre teba riešenie - choď si sadnúť k tým knižkám a zošitom do školy, dostaneš sa k novým horizontom poznania a aj spoločenských kruhom, kde sú viac otvorení a vyzretí ľudia. A možno sa medzitým aj vyliečiš zo svojho primitívneho nacionalizmu, čo zároveň vyrieši kopu tvojich ďalších problémov :)
Reagovat
Kandinsky1
Podle této logiky by Češi nemohli psát na twitter, FB atd.
Reagovat
Blondie
Tak čau
Reagovat
Ela-fon-isi
Reagovat
enfee
Kdyby ted ztratil ten set, tak to uz neda...ale ted otoci a vyhraje 3:1
Reagovat
aligo
Djoko hraje totální tužku, ale Alex je z něj i tak potento
Reagovat
srnecek
Myslím, že nie je. Nole však takmer bez energie, hrá len akousi zotrvačnosťou. Keby aj dnes postúpil - čo je momentálne asi fifty-fifty - s takouto hrou ďalej nie. To je skôr trápenie....
Reagovat
aligo
podle mě, pokud vyhraje tajbejk, tak už to nepustí
Reagovat
srnecek
skúsenosti na to má, ale tá energia...
Reagovat
turista
Ve druhém kole to u Djokoviče nic neznamená. Vyhrál a jde dál. To je důležité. Zápas od zápasu se bude zlepšovat.
Reagovat
Pe3k
Nestraš.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ale... Joker nikdy nehraje první kola naplno. Hraje jen to, co musí, aby vyhrál
Reagovat
Blondie
Je šílenej... Jsem jeho fanda, ale normálně jsem v tom třetím setu fandila soupeři, ať je nějaké drama. A zas to uhrál XD Nole je tak nějak jinde...
Reagovat
Ondra979
jeste porad ma sanci ale ted to bude tezsi..
Reagovat
Krisboy
Záběr Alexi, hraješ jak ponocnej!
Reagovat
Levinest
Tomáš Macháč hrál výborně. Jen tak dále borci. Ještě Menšík a Lehečka a bude to paráda.
Reagovat
Patik
Teda takéhoto bezducheho Djokovica som dlho nevidel.. Duchom neprítomný.. Bez motivácie..žiadna snaha..mysľou inde.. Co sa deje?
Reagovat
Ondra979
jj taky se divim..neco s nim musi asi byt
Reagovat
Patik
Tak idem uvažovať.. Ak by to bolo zranením myslím ze by to už dal vedieť rečou tela zmenou úderu alebo pokusom zmierniť priznaky medzi prestávkami s fyziom medikom atď... Jedine ze pozná povahu zranenia natoľko ze vie ze pomôžu len lieky na bolesť ktoré si aj tak ešte nevypytal čiže myslím ze tým to nebude..australske publikum to myslím ze nebude sú relatívne kľudní voči nemu..žeby výpadok koncentrácie niečo na štýl Federera? Roky nato má ale nieje úplne ten typ človeka..nemam šajnu skóre udržiava v hre viacmenej ale len pasívne bude to niečo o hlave..mozno cíti ze už nemusí ísť ako píla a vyhrávať v troch setoch ak si verí na víťazstvo.. No som zvedavý uvidíme..
Reagovat
woody
Odpověď je podle mě v pravé ruce, připomíná mí to AO2018, tuším problémy, zápěstí, loket nebo rameno..
Reagovat
Ondra979
hm je to mozne...tohle neni normalni u nej
Reagovat
Patik
Ale to by už snáď riešil.. minimálne raz by tam bol cez prestávku fyzio podľa mňa.. Na AO bol vždy ochotný obetovať najviac a prinajhoršom by si dal aj hlavu oblepit aby mu to nenarusilo chod hry.
Reagovat
woody
Nejspíš hraje s bolestí, která se zápasem neměni, tedy byla i před ním. Navíc po loňské zkušenosti možná ani nějaké zranění nechce ukazovat. Těžko říct. Jsem v práci, takže vidím jenom Livesport, jak podává rychle?
Reagovat
Patik
Hrá práveže normálne aj úderovo aj sa naťahuje po ťažké lopty..len to akosi flaka.
Reagovat
farr
Může si to dovolit, nejspíš se podvědomně šetří se na semi a finále tyhle, placebare porazí i s timhle 30% výkonem.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
taktak, každý tam hraje, aby vyhrál a postoupil, Joker hraje tak, aby vyhrál finálesmile
Reagovat
Pe3k
Prej má rýmečku. Si neviděl ten jeho kapesníček? Vypadl mu z kapsy na kurt, no fuj
Reagovat
enfee
Co je na tom? To ma porad chodit na lavicku? Bezne mam v jedne kapse kapesnik, kdyz je alergicka sezona. Si tohle hrej nachcipany
Reagovat
Pe3k
Nic na tom není, jen si tady snažím utahovat z Djokowitche a ty mi to kazíš
Reagovat
Patik
Ale čo ho ta nádcha chytila až v druhom sete.?
Reagovat
Kandinsky1
Je to starej pán a v tuhle dobu by měl už dávno chrnět.
Reagovat
Dobry-den
Fantastický výkon Tomáše.
Soupeře zasypal 56 winnery za 3 sety.
Dneska výborně returnoval a vydržel koncentrovaný celý zápas. Když třeba přišel o podání, tak hned zase zabral, neměl žádný větší výpadek. Byl nebezpečný za každého stavu, soupeři sebral servisy ze stavu 30:0 či 40:0.
Tiafoe to moc neunesl, žádný respekt vůči Tomášovi, asi si myslel, že toho slabýho Čecha smázne s prstem v nose. Nejspíš by potřeboval lekci v podávání rukou od Báry Strýcové.

Pro Tomáše bude hodně těžké takový výkon zopakovat. Hlavně úplně nevybouchnout, jak se po skalpu favorita občas stává. Chačanov je hráč podobné kvality jako Tiafoe, tak hodně štěstí, není to bez šance. :)
Reagovat
Blondie
Nikdo mě nemůže podezřívat z tenisových sympatií vůči Karolíně, ale koukla jsem na mediální ohlasy a některé jsou poměrně dost nechutné :/
Reagovat
Pe3k
Zapnul sem to ve 3. setu a co se stalo? Makáč ihned přišel o break
Naštěstí to celé ještě otočil, vyhrál set a tím i zápas, bravo Tomáši!
Už sem myslel, že k tomu nebude článek...To bych musel poslat soukromou zprávu
(která tu není). V dalším kole je Kačanov, což je sice favorit, ale není to nic nehratelného . V současné chvíli máme 3 hráče v top 30 race!
Reagovat
jorgge98
Reagovat
karlosray
Krása škoda že jsem to nevydel nikde v tv
Reagovat
jorgge98
na tom videu má Tomáš v těch kraťasích fakt pěkný zadek, závidím

jinak moc pěkná práce! jeho hra se mi moc líbí, více než Jirky
Reagovat
Blondie
A proklatě krátké šortky
Reagovat
jorgge98
Reagovat
Krisboy
On je nosí tak nějak laškovně shrnuté
Reagovat
annah
Hodně se mi to jeho oblečení nelíbí. Vypadá, jako by vylezl na kurt v plavkách.
Reagovat
George_Renel
Zato Tiafoe má zadek jak Serena.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Krisboy
Paráda. Mám radost a gratuluju!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist