Madrid opět nabídne finále Šwiatekové se Sabalenkovou. Běloruska udolala v parádní bitvě Rybakinovou

2. 5., 17:42
Aktuality 27
WTA MADRID - Iga Šwiateková (22) pokračuje na tisícovce v Madridu v dominanci, v semifinále přehrála jednoznačně 6:1, 6:3 Madison Keysovou (29) a znovu po roce se v Caja Mágica popere o titul. Ve finále se stejně jako loni utká s úřadující šampionkou Arynou Sabalenkovou (25), která po setech 1:6, 7:5, 7:6 přežila bitvu s letos na antuce neporaženou Jelenou Rybakinovou (24).
Šwiateková v Madridu znovu po roce postoupila do finále (© Profimedia)

Šwiateková – Keysová 6:1, 6:3

Iga Šwiateková bude mít znovu po roce šanci poprvé triumfovat na Mutua Madrid Open. Světová jednička po cestě do letošního finále ve španělské metropoli až na jeden výpadek naprosto dominovala a v semifinále nedala výraznější šanci Madison Keysové.

V úvodním dějství získala téměř dvakrát více bodů než Američanka a po pouhých 31 minutách získala šest z úvodních sedmi gamů. Druhá sada byla o něco vyrovnanější, Šwiateková ale ani tentokrát ztrátu vlastního servisu nepřipustila a soupeřce ho stejně jako v prvním setu sebrala dvakrát.

Trojnásobná šampionka French Open přijela po semifinálové porážce s Jelenou Rybakinovou ve Stuttgartu, kde útočila na hattrick. V sobotu bude usilovat o svůj třetí titul v probíhající sezoně, oba slavila právě na tisícovkách, konkrétně v Dauhá a Indian Wells. Letošní bilanci vylepšila na 31 vítězství oproti pouhým čtyřem prohrám.

Ve finálových duelech na podnicích série WTA 1000 má bilanci 8:2. Neuspěla pouze proti Barboře Krejčíkové loni v Dubaji a v třísetové bitvě s Arynou Sabalenkovou o pár měsíců později právě v tomto dějišti. Celkově ve finále disponuje parádní bilancí 19:4, bude tak usilovat o jubilejní 20. trofej.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Na Sabalenkovou narazí také ve finále letošního ročníku. Dvojnásobná šampionka a obhájkyně titulu přežila bitvu s letos na antukových dvorcích neporaženou Jelenou Rybakinovou. Ve vzájemné bilanci vede Polka 6:3.

Keysová kvůli zranění naskočila do aktuální sezony až na začátku března a v Madridu, kde se jí v minulosti vůbec nedařilo a byla nejdál v osmifinále, absolvovala svůj teprve čtvrtý letošní turnaj. Bývalá světová sedmička zaznamenala za poslední čtyři roky jen dvě finále, na klasické antuce bojovala o titul naposledy před osmi lety.

 

Rybakinová – Sabalenková 6:1, 5:7, 6:7

Aryna Sabalenková bez ztráty jediného setu zopakovala triumf na Australian Open, ovšem až na probíhající tisícovce v Madridu se dočkala svého prvního solidního výsledku po suverénní lednové jízdě v Melbourne Parku. V Caja Mágica stále může obhájit loňský titul, i když v semifinále s Jelenou Rybakinovou dlouho tahala za kratší konec.

Běloruska prohrávala o set a brejk, ovšem od té chvíle se výrazně zlepšila a mohla se začít rýsovat nakonec parádní a velmi těsná bitva. Sabalenková manko ve druhé sadě zlikvidovala a za stavu 4:5 zvládla i s pomocí soupeřky game na returnu, jehož ztráta by znamenala konec zápasu.

V rozhodujícím dějství byly k vidění jen dva brejkboly. Loňská šampionka obě hrozby v 11. hře odvrátila a Rybakinovou udolala v tie-breaku poměrem 7:5, po proměnění třetího mečbolu. Dramatickou řežbu ukončila přímým bodem ze servisu.

Cestu do finále měla na rozdíl od Šwiatekové pořádně komplikovanou. Všechny tři sety potřebovala také proti Magdě Linetteové, divoké kartě Robin Montgomeryové a 15 zápasů neporažené Danielle Collinsové. Jedinou výjimkou je čtvrtfinále s teenagerkou Mirrou Andrejevovou.

V aktuálním roce je ve finále teprve potřetí. Na generálce v Brisbane schytala výprask od Rybakinové a poté slavila zmíněnou úspěšnou obhajobu na Australian Open. Poprvé v historii dojde v Madridu, kde se koná ženská tisícovka od roku 2009, na finále dvou hráček, které už se v minulosti v tomto dějišti o trofej utkaly.

Sabalenková loni porazila Šwiatekovou ve třech setech a v sobotu se může stát druhou trojnásobnou šampionkou Mutua Madrid Open. V letech 2011, 2015 a 2018 kralovala v Caja Mágica Petra Kvitová. Na španělské tisícovce má rodačka z Minsku velmi zajímavou historii. Při předchozích pěti startech buď ztroskotala hned v prvním kole, nebo to dotáhla až k triumfu.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Sabalenková se díky postupu do finále udrží na postu světové dvojky. Pokud by čtvrteční semifinále s Rybakinovou nezvládla, propadla by se na třetí místo za úřadující šampionku US Open Coco Gauffovou.

Rybakinová dorazila do Madridu po triumfu na pětistovce ve Stuttgartu a na antukových dvorcích prohrála poprvé od loňského vystoupení právě v Madridu. Následovala série 16 vítězství. V příštím týdnu startuje další antuková tisícovka v Římě, kde bude obhajovat loňský triumf.


Výsledky turnaje WTA 1000 v Madridu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

27
Přidat komentář
Levinest
Tak bohužel postoupila ta uřvaná ......
Reagovat
NOLE_unvaccinated_GOAT
Napadají mě dvě možnosti, jak by to mohlo skončit. Buď dá Polka Aryně výprask. Dejme tomu under 19,5- ale klidně i 18,5-. Že by se opakoval včerejší scénář s 1.setem a ve druhém by se Aryna nechytla. Iga by jí nenabídla příležitosti k vyrovnání či dokonce k vedení jako jí to nabídla Ryba. A druhá možnost je tříseťák. Loni ve finále byl, byl i mezi Igou a Rybou ve Stuttgartu. Iga má s Arynou kladnou bilanci 7:3, na antuce 3:1, na sety 7:2, tak že by to Aryna vyrovnala z důvodu toho, že Madrid má pro ni magickou sílu a hraje zde dobře, když zde 2x vyhrála, z toho i loni? Já se přikláním k tříseťáku. Vidím ho ve prospěch Igy. Obhájit výhru turnaje je extrémně náročné a Aryna tady má navíc 2 výhry ve 3 letech. A Polka je tak moc hladová po úspěchu!
Reagovat
zfloyd
byl to zápas jako řemen , první set jasný a v druhém to vypadalo na rychlý konec , když Ryba podávala na vítězství a pak to přišlo , Aryna a její zmrtvýchstání a byla to řežba jako hrom , je pravda , že Aryna byla aktivnější , ale ten tajbrejk si to zasloužilo , nakonec se objaly a něco si povídaly , nádherný zápas
Reagovat
Liverpool22
Ano - byl to pěkný zápas + objetí na konci zápasu bylo milé
Reagovat
NOLE_unvaccinated_GOAT
Na tomto případě je vidět, jak je Vesmír symetrický. Vesmír jednou nadělí štěstí a podruhé smůlu. Rybakina měla štěstí v předchozím kole, kazachstánském derby, v němž Putintseva nedopodávala ve 3.setu 5:3 a 30:15. A nyní se to otočilo. Nyní ona sama ve druhém setu nezvládla udržet dva brejky z toho jeden za stavu 5:4 přivlastním podání.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Nola
konecne paradny dnes zapas a postarali sa o to damy, poklona a ospravedlnenie na mojej strane, Elenu lutujem, bola lepsou hrackou skoro 2.sety, ale aj taketo zapasy hracka potrebuje, skoda, ze sa oni 2 museli stretnut v semi, to si zasluzilo finale a pripomenulo mi to prave to v Australii, ked obe hraju dobre je sa na co pozerat, skoda, ze nemohli vyhrat obe, no snad finale nesklame
Reagovat
Liverpool22
Byl to super zápas. Bod zlomu přišel ve 2. setu za stavu 5:4 a 30:30, kdy Rybka nezvládla lehký forhend při náběhu na síť - mohla jít na mečbol. Od té doby se psychologie zápasu změnila ve prospěch Aryny, která ve 3. setu byla nehratelná. Rybka se sice díky servisu držela až do TB, ale tam Aryna byla opět výborná. Jinak v rozhodujícím 3. setu bych uvítal hrát TB do 10 či 12 - bylo by to ještě větší drama
Reagovat
Otmar
Ano, určitě popisujete klíčové momenty. Já si dokonce myslím, že to začalo o dva gamy dřív, za stavu 4:3 Rybina ztratila blbě svoje podání a vlastně vrátila Arynu do setu. Aryna zjistila, že by to mohlo jít a pokračovalo to jak píšete. Ten volej byl hrozný! Ale určitě vrcholný ženský tenis této doby.
Reagovat
Liverpool22
Přesně tak - za stavu 4:3 se vše začalo otáčet. Rybka trefovala málo 1. servisů + začala kupit chyby. Naopak Aryna ucítila šanci a její výkon gradoval. Celkově, ale super zápas.
Reagovat
Stybnat
To byl Rybolov
Reagovat
bardunek666
stačí trochu zakřičet a ryba je v sítí
Reagovat
bardunek666
Arynka ve třetím setu převedla tenis z jiné tenisové galaxie. Hezká gratulace u sítě, konečně leklá Ryba ukázala nějaké emoce :)
Aryně gratuluji, důležitá výhra pro její sebevědomí. Ve finále Iga..loni to vyšlo, uvidíme, co letos
Reagovat
Liverpool22
Ano - gratulace u sítě byla pěkná. Včera Julia byla nafouklá zatímco Rybka dnes ustála porážku s grácií
Reagovat
com
Proti Swiatkove na antuce by mela ve finale vetsi sanci Rybakina
Takze Rybo do toho
Reagovat
Liverpool22
Bohužel vyhrála Aryna Jinak si také myslím, že Iga to letos nad Arynou vyhraje
Reagovat
paddy
Rybakina se krásně složila ve 2. setu, jako skládací deštník smile smile
set uzavřel úžasný lehký volej do sítě ala Kiks Netovič smile smile smile
Reagovat
bardunek666
Kolaps docela slušný. Doufám, že to Aryna vyhraje, po AO se docela hledala
Reagovat
Liverpool22
Zase bych to nepřeháněl. Prostě Rybka vypadla z role - neudržela vysoký level hry a Aryna se ve 2. setu dost zlepšila - taky začala výrazně více vřískat. Rybka se možná trošku lekla - toho vřískotu
Reagovat
bardunek666
Ale prosím tě. Nesváděj to na vřískot. Prostě to v hlavě nedala. Nicméně teď je to hodně dobrá přestřelka
Reagovat
Liverpool22
Do stavu 6:1 a 4:3 hrála suprově, ale pak jí odešel servis. Pak šla podávat za stavu 5:4 a 30:30 mohla jít na mečbol jenže nezvládla náběh na síť a dala těsný aut. Pak už se vezla a poslední volej do sítě už byl jen vrchol všeho
Reagovat
paddy
to nebylo o servisu, ale o hrubých chybách
překvapivý forehand do autu, po kterém čelila BB a gem ztratila
a pak ten volej
Reagovat
Liverpool22
Ve 3. setu setu se zatím drží 2:2 - takže je to furt otevřené. Bude to drama
Reagovat
misa
Iga ve 22 letech usiluje už o dvacátou WTA trofej. Pokud jí vydrží zdraví a motivaci, tak se zařadí mezi nejlepší hráčky historie.
Reagovat
com
to nechceme
Reagovat
zfloyd
ona tak dlouho nevydrží tak možná do 25
Reagovat
Stybnat
Při jejím stylu hry ani to ne
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist