Mám v nádrži dost energie a všechnu ji nechám na kurtu, říká odhodlaně Federer

5. 7. 2014, 11:35
Rozhovory 15
Roger Federer si zítra ve Wimbledonu zahraje už své 25. grandslamové finále. V All England Clubu bude o svůj osmý wimbledonský titul bojovat se Srbem Novakem Djokovičem. Čeká nás velký souboj, Novak je výborný hráč. Já mám ale v nádrži dost energie a všechnu ji nechám na kurtu, pro výhru udělám maximum, řekl odhodlaně Švýcar.
Profily hráčů
Roger Federer

Minulý rok Federerovi start ve Wimbledonu nevyšel, vypadl již ve druhém kole a z Londýna odjížděl zklamaný. Letos je ale všechno jinak! Dvaatřicetiletý Švýcar znovu na londýnské trávě ničí jednoho soupeře za druhým a je podeváté v kariéře ve finále slavného turnaje v All England Clubu, což je rovněž rekord. V boji o titul podlehl jen v roce 2008 v pětisetové bitvě Španělovi Rafaelu Nadalovi.

"Osmý titul by byl hodně vzácný, protože jsem tady prožil hodně krásných let," uvedl švýcarský tenista, jenž má šanci odpoutat se od Američana Peta Samprase, který také vyhrál ve Wimbledonu sedmkrát.

"Jsem nadšený, že se mi tu zase daří, být ve finále je skvělý pocit a hrozně se na to těším," řekl po semifinálové výhře nad Milosem Raonicem, kterého včera porazil třikrát 6-4. "Jsem plný energie a elánu, opravdu se cítím parádně a toužím vyhrát."

"Letošní rok je zcela jiný než loňská sezona. Minulý rok se mi tolik nedařilo, tady jsem vypadl už ve druhém kole a cítil jsem, že to není ono. Letos to všechno sedí, podařil se mi přípravný turnaj na trávě v Halle, kde jsem vyhrál a to mi určitě hodně pomohlo, protože jsem do Londýna přijel uvolněný a věděl jsem, že zase můžu hrát dobře. Cítím se o mnoho lépe než vloni," hodnotil Švýcar, kterého zítra čeká již 25. grandslamové finále. Dosud vybojoval na turnajích 'velké čtyřky' rekordních 17 titulů.

Na cestě do finále ztratil Federer jen jeden set - ve čtvrtfinále prohrál úvodní dějství s krajanem Stanem Wawrinkou, ostatní zápasy ale zvládnul ve třech setech. "Mé zápasy tady byly poměrně rychlé, což je určitě s výhledem na finále dobrá zpráva, protože jsem pošetřil nějakou energii a síly, které by se mi teď mohly hodit. Čeká mě velký souboj, Novak je výborný hráč a naše zápasy jsou vždycky hodně náročné, protože oba toužíme vyhrát. Mám v nádrži dost energie a všechnu ji nechám na kurtu," uvedl Federer, jenž má s Novakem Djokovičem bilanci 18-17. V letošním roce spolu odehráli už tři zápasy a Švýcar dvakrát zvítězil, prohrál jen ve finále v Indian Wells. Na trávě se spolu se Srbem potkají teprve podruhé.

"Moc se na finále proti Novakovi těším. Vždy proti sobě hrajeme krásné zápasy, poslední dobou spolu hrajeme docela často. Novak je velkým šampionem, už dlouhou dobu patří mezi světovou špičku. Tady už také jednou vyhrál, ví jak na to. Doufám, že nás čeká dobrý zápas," řekl.

"To, že jsem tam, kde jsem, není jen moje zásluha, je to týmová práce. Bez týmu, který pro mě dělá maximum, bych byl nula, nikdy bych nedokázal to, co jsem dokázal. Moc jim za to děkuji. Dávají mi motivaci a každý z nich je důležitý kus skládačky, kterou tenista potřebuje mít srovnanou na 100%, pokud jeden člověk nefunguje tak, jak má, je to k ničemu. Jsem jim za všechno moc vděčný," děkoval svému týmu Federer, jenž v případě triumfu v All England Clubu může popáté v kariéře získat 'double' - v jednom roce vyhrát jak přípravný turnaj v Halle, tak i Wimbledon. To se mu povedlo v letech 2003-2006.

"Musíte tenis milovat, protože pokud to neděláte s láskou, tak je hrozně těžké vyhrávat a nacházet motivaci ke zlepšení. Já vím, proč tenis hraju a to je to nejdůležitější," podotkl na závěr.

TenisPortal.cz, atpworldtour.com

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
dnes Nole do toho
Reagovat
rod_laver
http://fivethirtyeight.com/datalab/federer-rediscovers-an-old-tactic-at-wimbledon/ analýza Rogerovy hry a připomenutí, že Roger letos začal více aplikovat servis - volej, ze kterého těží. Proti Novakovu returnu to bude ale velmi těžké.
Reagovat
Mayo
šak hádam sa tam nebude za každú cenu trepať zbytočne...
Reagovat
smazaný uživatel
Fedo, tak jeste ted ty a budu spokonena maximalne ;). Chci tvoji fotku s Petrou z balu a s trofejema :).
Reagovat
smazaný uživatel
Kitty to by bylo suuper. Prosíím at to tak je!! Fedex a Petra na společné večeři!
Reagovat
rod_laver
http://www.imgup.cz/images/2014/07/05/o50hJ.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Petra > Mirka ... stejně má Miruna smolíka. Na tohle měla myslet už dřív a zajistit si Serenu ;)
Reagovat
Vojtiik
Mohlo by pršet O:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nejsem přesvědčený o tom, jestli by zatažená střecha Rogerovi měla tolik pomoct. Djokovič určitě je silný i v halových podmínkách, jeho výsledky z turnaje mistrů to jenom dokazují.
Reagovat
smazaný uživatel
Já taky doufám, že si po neděli dám na svou "stěnu vítězství" osmnáctý plakát s tebou.

A také doufám, že po dnešku i druhý s našim Kvítkem. :-)))
Reagovat
woody
Roger Federer hraje o svůj 18. GS, což je určitě obrovské a obdivuhodné. Vysledoval jsem ještě jednu statistiku ohledně jeho finálového soupeře. Djokovic dokázal s Wimbledonem 2014 už 13x v řadě GS turnaj buď vyhrát nebo prohrát nejhůř s vítězem.(WIM 2014 ?, RG14 prohra Nadal finále, AO14 prohra QF Wawra s pozdějším vítězem, US13 prohra finale Nadal, WIM13 prohra F Murray, RG13 prohra semi Nadal(pozdejsi vitez), AO13 VYHRA, US12 prohra Murray finale, WIM12 prohra FEDEDER semi (pozdejsi vitez), RG12 prohra finale Nadal, AO12 vitez, US11 vitez, WIM 11 vitez a az RG11 prohra Federer, turnaj vyhral Nadal! Slušná serie, máte někdo šajn,kdo by ho mohl byt lepsi? mozna jenom Roger??
Reagovat
smazaný uživatel
Tzn., že Novaka na GS dokáže porazit jen celkový vítěz :))
Reagovat
woody
Ano posledních 13 turnajů je buď nejlepší nebo prohraje pouze s vítězem, byť se to poslední rok a půl přehouplo na tu prohru...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jsem si to zjistil a Fedex od RG 2004 kdy prohrál s Gustavem Kuertenem až do RG 2010 kdy prohrál s Robinem držel na grandslamech sérii, kdy pokaždé padl až s celkovým vítězem. Nebo celý turnaj vyhrál. To je 23 zápasů v řadě, takže Novak má co dohánět :-))
Reagovat
anajka
Veľmi, veľmi to Rogerovi prajem a budem držať palce.
Come on,Roger!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist