Mám za sebou skvělou přípravu, říká před Wimbledonem Federer

28. 6. 2015, 09:04
Aktuality 125
Minulý týden vyhrál Roger Federer poosmé travnatý turnaj v německém Halle a do Wimbledonu tak přiletěl posilněn o svůj 15. titul na trávě. Cítím se skvěle a mám za sebou asi nejlepší přípravu, kterou jsem kdy před Wimbledonem měl, řekl na úvodní tiskové konferenci sedminásobný šampion.
Profily hráčů
Roger Federer

Sedminásobný šampion Roger Federer přijel do Wimbledonu posilněn osmým titulem z travnatého turnaje v německém Halle, kde ve finále přehrál Itala Andrease Seppiho a připsal si tak již svůj 15. titul na trávě.

"Týden je pro nás tenisty opravdu dlouhá doba, což si hodně lidí neuvědomuje. Krásné je, že máme na výběr několik variant, můžeme svůj program měnit v závislosti na tom, jak potřebujeme. Je vždy daný nějaký plán, ale už v něm se odráží to, jak člověk přemýšlí, co je pro něj prioritou. Období mezi French Open a Wimbledonem není moc dlouhé, takže je řada hráčů, kteří nestihnou na trávě odehrát žádný jiný turnaj," komentoval Švýcar.

"Já jsem ale rád, že mohu mezi dvěma grandslamy odehrát turnaj v Halle. Ta změna povrchu je velká a mně nějakou dobu trvá, než si na to zvyknu. Pohyb na trávě je úplně jiný a chvíli prostě trvá, než člověk přepne a zvykne si na to. Jsem rád, že mám tu možnost si vybrat mezi tréninkem a turnajem," podotkl druhý hráč žebříčku ATP.

Ve Wimbledonu triumfoval třiatřicetiletý Švýcar v letech 2003-2007, 2009 a 2012. V loňském roce se na londýnské trávě probojoval již podeváté do finále, v boji o titul ale podlehl v pětisetové bitvě Novaku Djokovičovi ze Srbska. "Nejsem schopný porovnat svou loňskou a letošní hru. Nemyslím si, že jsem minulý rok hrál svůj nejlepší tenis, ale i tak jsem postoupil až do finále, což je skvělý výsledek," řekl Federer.

"Nečekal jsem vloni, že dojdu tak daleko. Byl jsem stále na cestě zpět po zranění, ale nakonec to všechno přišlo rychleji, než jsem čekal. Když na to vzpomínám, tak jsem za to moc rád a převažují spíše pozitivní vzpomínky. Je jasné, že člověka mrzí, když prohraje grandslamové finále v pěti setech, ale já jsem se svým výsledkem opravdu spokojený."

Švýcar si po příletu do Londýna pochvaloval nejen svou novou raketu, ale také spolupráci se šestinásobným grandslamovým vítězem Stefanem Edbergem, s nímž spolupracuje od loňské sezony.

V letošním roce si Federer připsal již čtyři tituly - vyhrál podniky v Brisbane, Dubaji, Istanbulu a Halle. "Jsem zatím spokojený s průběhem roku. Titul v Halle mi teď dodal důvěru, ale ve Wimbledonu to bude jiné. Je to grandslam, hraje se na tři sety a k titulu je to dlouhá cesta. Cítím se ale velmi dobře a nechám tam maximum. Mám za sebou asi nejlepší přípravu, kterou jsem kdy před Wimbledonem měl."

TenisPortal.cz, wimbledon.com

Komentáře

125
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
spaniel
Trollhand se vecne stylizuje do role odborníka a pritom prakticky vsechno, co napíše jako dukaz, se ukáže jako totální blud. On asi nevi co je fakt. Snůška demagogie, vymysli teorii, hodí tam naoko neco, co to ma dokazovat a co se ukáže jako nepravda. Vubec to nema smysl.
Reagovat
turista
Roger asi ve Wimblu nevyhraje, ale při jeho výkonnosti a zápalu pro tenis dá přes 100 titulů ATP. Možná dožene i Jimmyho Connorse, který jich má 109.
Reagovat
Mayo
Starý egoista vyhráva v ankete. Je to pánes.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Roger_Federer
Precti si po sobe cos behem chvilky napsal.
Chtes to ted obhajit nejakyma vymluvana.?
Nadal byl v letech 06,07,08,10,11, uplne stejnou plnohodnotnou konkurenci jako Federer na antuce mu..
Rafa se proste dokazal na rocniky 06, 07, 08 pripravit a zahral vynikajici turnaje(Wimbledon), stejne jako kdysi Baghdatisove, Safinove, Roddickove, Gonzalesove.Stejne jako oni nedokazal 06 a 07 proste porazit ve finale Federera..
Mnohem zajimavejsi otazka je, proc se mu to podarilo v jeho mladem veku(kdy podle tebe nebyl konkurenci) 5x, ale v best letech neni schopny porazit hrace druhe stovky.
Reagovat
Roger_Federer
Sory. to je pro Forehenda.
Reagovat
mahycek
A já si taky vsadím na Rogera, na celkovýho vítěze, ale ještě nevím kolik? A také na zítřejší zápasy. Možná Djoko prohrá set, neho celý zápas s Kohlsraiberem ?? Pozor na to, tam se dají vydělat velký prachy. Ze sportovního hlediska asi ne, ale stejně si nmyslím, že zítra spadne bomba !!!!! A to Djoko!
Reagovat
Kozoroh
Buď v klidu, No1e si zápas s Kohlim pohlídá.
Reagovat
smazaný uživatel
Pohlídá. 3-6 7-6 4-6 5-7
Reagovat
turista
Nole si ve Wimblu spraví chuť a dá tam další titul.
Reagovat
Stan_Borowitz
hulibrk Frantz alias Barney? Neumřel?
Reagovat
Pe3k
Reagovat
steve79
Jsem zvedavej na djokovice. Porazku od wawrinky bude nit v hlave hodne dlouho
Reagovat
Mayo
Nebude, bude hrať takisto dobre ako furt.
Reagovat
smazaný uživatel
Djoko titul nezíská, to už spíš Murray. Ale nejvíc věřím Rogerovi, myslím, že by to ještě jednou mohl dát. Každopádně jestli nevyhraje letošní W, nevyhraje už nikdy žádný GS. Mezi ženami jsou mé největší favoritky Petra, Šafi a Serena (v tomto pořadí).
Reagovat
Mayo
Ale veď ja nepíšem, že titul vyhrá...iba, že podľa mňa to na ňom nezanechá žiadne stopy a bude hrať dobre ako každý turnaj a postúpi ďaleko a tam sa uvidí (:
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem přece nepsal, že tys psal, že vyhraje :-) Pouze jsem napsal své tipy, nic víc...
Reagovat
Mayo
Ok v pohode...a tak tie tipy, čo si napísal, tak to sú akurát tí najväčší favoriti, takže tam súhlasím...akurát poradie by som videl inak
Reagovat
Kozoroh
Souhlasím, Djoker se umí s porážkama vyrovnat jak málokdo na ATP.
Reagovat
SwissMaestro
Paráda, že Hewitt dostal poměrně lehký los. Ta jedna jediná výhra ještě přijít musí!
Reagovat
panzer.dragon
roger má o dva tituly víc než měl loni, to asi taky přidá na sebedůvěře, přijde mi oproti loňskýmu roku víc vyzrálej psychicky
Reagovat
smazaný uživatel
Jack Sock
Reagovat
Kozoroh
Toho si Fedex povodí po kurtu...
Reagovat
hatatytla
Roger takhle mluví téměř vždycky. Přitom mě se v Halle herně vůbec nelíbil.
Ještě ke všemu má docela nepříjemný los, pro mě nejhorší z favoritů, potkat za sebou Querreyho, Socka a Lopeze, není nic jednoduchého. Taková procházka jako minulý rok, kdy mu soupeří velmi seděli to nebude. Nevypadne-li Roger do 4. kola, tak s Berdychem maximálně s Murraym určitě.
Reagovat
janek_da
Podle mě lepší, když má těžší soupeře. Aspoň bude furt ve střehu.
Reagovat
smazaný uživatel
s tim berdychem to snad nemyslis vazne ze?
Reagovat
hatatytla
ok Roger by byl případně samozřejmě favorit, ale úplné science fiction se mi to nezdá. V kontextu toho s kým Federer na GS poslední roky vypadává, by mě to zas tolik nepřekvapilo.
Reagovat
smazaný uživatel
SciFi to určitě není, nicméně Tomášovi taky nevěřím. ČF je maximum. Samozřejmě záleží na okolnostech - třeba někdo Rogera zaskočí v dřívějších kolech a Tomáš šanci nepustí, kdo ví...
Reagovat
smazaný uživatel
Federer sa zdá byť v pohode, verí si..Citit z neho odhodlanie a doveru vo vlastne sily...Aj vzhladom na minuloročné finále, kedy podla jeho slov nehral dobre urcite verí, ze tento rok moze byt este lepší...

Avsak to moze byt veľmi zradné byť na tejto vlne favorita..Federer si na seba ušije zbytočný tlak, ktorý bude kontraproduktívny..Viac by mu pristala pozícia hráča, s ktorým sa na titul moc neráta, no moze prekvapit..podobne ako tomu bolo v roku 2012, ci 2014...Po úspešných W. v roku 2009, ci 2012, kedy bol obhajca a automaticky favorit prislo zakazdým velké sklamanie..
Reagovat
janek_da
Nemyslíš, že je mu už nějaký tlak u zadku?
Reagovat
smazaný uživatel
Čo ja viem..Kazdému sa lepšie hrá bez tlaku, aj Federerovi, aj v 33rokoch..
Reagovat
janek_da
větší problém než v tlaku vidím v "opotřebovanosti", motivaci

Celkem by mě zajímala tabulka GS vítězů s dítětem. Většinou následoval rychlý sešup.
Reagovat
smazaný uživatel
Tu nevidím problém..Roger je do tenisu blázon a som si istý, že je stále závislý od získavania trofejí a prekonávania rekordov...Sám sa tak vyjadruje, že si tenis stále užíva a v tomto veku ho snáď baví viac, než predtým...Aspon niečo v podobnom duchu som viackrát registroval.
Reagovat
janek_da
jo to jo. Ale nekde uvnitr mu to podle me nejake procento ubira. I kdyz je blazen do tenisu, maka co to da.
Reagovat
Fandina
Já si také myslím, že i když je do tenisu blázen, tak přece jenom to tak neprožívá. Motivaci určitě má, ale už toho tolik vyhrál, má děti, tak ho to tak dál nežene, jako dřív.
Reagovat
Kozoroh
http://ftw.usatoday.com/2015/06/roger-federer-stats-best-tennis-player-ever-goat-wimbledon-us-open-stats
Reagovat
panzer.dragon
parádní článek
Reagovat
smazaný uživatel
No vidis, a pritom stačí jeden dovod prečo ním neni..:)
Reagovat
panzer.dragon
a to jako kterej? nadal?
Reagovat
smazaný uživatel
jop, bráško...Nadal nie je v celkovom súčte zatial úspešnejším tenistom, než Federer ale vďaka nemu nemože byť Roger považovaný za best ever..Celkom prirodzene..A to nehovorím o antuke, ale o zlomových prehrách v Austrálii a v Londýne..
Reagovat
panzer.dragon
h2h s jednim hráčem nejde stavět nad celkovou kariéru, viz h2h fedexe s ferrerem, h2h djokovice s karlovicem atd
Reagovat
Roger_Federer
To by me zajimalo z ceho vychazis v teto uvaze?
Kdyz zatim cisla jasne hovori opacne.
Reagovat
smazaný uživatel
Rod Laver, Pete Sampras..Tí tiež nemajú zlé čísla..:)
Reagovat
Roger_Federer
Ja totis nerozumim, "proc by nejlepsi hrac v historii" nemohl prohrat.Klidne na svem "povrchu" z hracem ktery aktualne toho roku byl top, nacasoval perfektne formu.Tak jako Rafa prohral 09 ve RG a Djokovic nejlepsi hrac aktulni doby prohral necekane z Wawrinkou.
Reagovat
smazaný uživatel
a opeeeeeeeeeeeeeeet :D ty nezklames opravdu..musim se priznat ze tvoje prispevky si vyhledavam zamerne...rekni uprimne, myslis to vazne co pises nebo si jen extremne mimo? je pekne ze fandis Nadalovi, ale kdyz je rec o Federerovi tak priznivci Poskrabprdele by meli drzet hubu a krok
Reagovat
smazaný uživatel
Pán bude zrejme inteligent...:)
Reagovat
tito
evidentně
Reagovat
smazaný uživatel
hlavne pššššššššššššš a dej nejaky normalni argument...ty pako :D
Reagovat
kada.tom
+1
Reagovat
spaniel
Dela ti velký problém pochopit, ze nejlepsi neznamená dokonalý. Kazdy ma nejakou kaňku v resumé. Ale pokud ti stačí, ze jediny Nadaluv historicky počin je někomu znemožnit byt nejlepsi, ok. Mimochodem, Rafa ma těch nedostatku v resumé daleko vic, takze tam neni ani teoretická sance.
Reagovat
smazaný uživatel
Jediný historický počin...

Naozaj :)
Reagovat
Tornes
Samozřejmě nadsázka... Ale na druhou stranu to je to, co ty (jakožto Nadalův fanoušek) vytahuješ nejčastěji, takže to je asi jeho největší úspěch, ne? Prezentuješ to tak, tak se pak nediv.

A jinak tvůj argument v debatě o nejlepšího hráče historie nemá opodstatnění. Měl by opodstatnění v debatě o dokonalého hráče. Fed není dokonalý, rozhodně ne. To dokazuje např Nadal stejně jako spousta dalších faktů.

Ale jestli je nejlepší? To stále klidně může být. A H2H rozhodně nemůže být ultimátní argument, kterým to rozhodneš. Pokud se budeš pouze držet jeho, tak budeš akorát pořád dokola ječet, že Roger nemůže být nejlepší, protože není dokonalý. Na to se nedá odpovědět jinak, než: "A co jako?"

H2H může být jeden z argumentů. Možná i celkem výrazný. Ale pouze jeden z mnoha. A pouze porovnáním všech těchto argumentů můžeš k něčemu dospět.

Schválně mi napiš, jaké argumenty podle tebe určují velikost hráč? Statistiky, fakta a tak. Rád to zjistím.
Reagovat
smazaný uživatel
Budem sa opakovať, napisem to opat, no dalej sa to neoplatí rozvíjať..

Ja samozrejme rešpektujem Rogerove čísla, tie hovoria jasnou rečou a určite sú smerodajným ukazovatelom..Lenže statistiky nemožeme vnímať sucho a prvoplánovo. Fedexove čísla sú velmi skreslené prvou dobou priemernejšej generácie tenistov, do ktorej vekom patrí aj sám Federer..V druhej polovici kariéry, keď nastúpila zlatá éra tenisu v podobe Rafy, Noleho, Rogera a Andyho súčasne na okruhu začal výrazne strácať..Samozrejme to bolo sčasti aj jeho vekom, no vsetci traja zvyšní členovia big four ho už zdolali alebo zdolávali aj v jeho naj rokoch vo velkych zápasoch..Takže tá "výmena stráži" bola v podstate logickým vyústením.

U mňa by mal najlepší tenista histórie vyhrávať v každej konkurencii, ktorá ho postretne..Nehovorím, že stále, ale aspoň 1GS ročne by malo byť férovým minimom...A samozrejme, rozhodne by nemal mať tak početné GS prehry s najvačším konkurentom..Zaporna H2H sa dá respektovat s hracom mimo svojej úrovne, no so 14. GS šampiónom a svojim sokom, to je velká skvrna..
Reagovat
panzer.dragon
když píšeš jak Fedex začal ztrácet po nástupu těch tebou jmenovanejch, tak uvědomuješ si, že Fedex je druhej na světě? :-) PŘED těma tvejma jmenovanejma, krom djokera kterej je momentálně špička, ale i s tim to loni bylo zajímavý co se týkalo pozice 1. a 2.
Reagovat
Roger_Federer
Tvuj problem je, ze ty k tomu pristupujes jako by se o ten titul "nejlepsiho v historii" pretahovali Rafa a Roger..pak by mozna jejich vzajemne H2H pri vyrovnanisti bylo bernou minci.
Reagovat
Tornes
Hmp... A do kolika let by podle tebe měl vyhrávat ten 1 GS ročně? Federerovi se to dařilo do jeho 28 let (poté ještě jeden). Samprasovi do 28, poté ještě jeden. Agassimu vůbec (po letech jsou jeho GS 1, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 2, 1, 1, 0, 1). Rafovi zatím do (čerstvých) 28, uvidíme, jestli se mu povede vyhrát W nebo UO (dle mne spíše ne). Borg do 26. Lendlovi do 27 (poté ještě dva). Emerson do 31. Laver do 31. Budge do 25 (poté jeden). Perry do 28. Becker, Connors vůbec, Wilander do 21 (poté ještě tři v 88), Novak zatím do 27.

Nenapadá mě nikdy další... Jediní, kdo vyhrávali GS déle než Roger, byli Laver a Emerson (a u nich je to minimálně zčásti způsobeno rozdělením na amatéry a pro - každý z nich vyhrával na jednom okruhu. To by se Federerovi (či Nadalovi) vyhrávalo, kdyby ten druhý byl na jiném okruhu...). Z hráčů bližších současnosti nikdo. Ani Sampras, ani Borg, ani Agassi, ani Lendl nebo Connors, prozatím ani Nadal nebo Djoker. Zatím nikdo.

Takže co že to Federerovi opět chceš? Aby byl dokonalý a dokázal dvakrát víc, než všichni ostatní, aby se o něm mohlo uvažovat jako o nejlepším hráči historie? Nebo co?

To je zase nějaký tvůj dojem. Když ho porovnáš s fakty, tak zjistíš, že i v téhle jeho "slabině" je stále v moderní historii nejlepší. Smutné, což?
Reagovat
Roger_Federer
Ano, Peter klade na Federera vetsi naroky nez na samotneho Rafu.
Rogerovi paradoxne ublizuje ze je furt i v tomto veku top ten.Kdyby se ted placal na konci top 10 mel by klid.:)
Reagovat
Davor1
+100
Reagovat
spaniel
Kvalitní stěr logikou.
Reagovat
smazaný uživatel
Zaujímavé, že z tých všetkých postrehov, ktoré som spomenul si si vybral len ten jeden, ktorému si venoval tak dlhý text..S ostatným sa asi nedá nesúhlasiť, čo?..

Apropos..Veď práve..Roger vyhrával GS do 28, rovnako ako Rafa a Sampras trebars..Moc sa teda nevyčlenil...Samozrejme Pete skončil s tenisom mesiac po svojich 31. narodeninách, takže dosiahol rovnaké výsledky za kratší čas a navyše odchádzal na výslní ako pravý šampión..Osobne som presvedčený o tom, že ešte mohol kľudne dva roky hrať. Rafa vyhráva každý rok GS od svojich 19r. až do súčasnosti, takže už 10rokov..Uvidíme, ako bude pokračovať..Nole začal so zberom neskor, no dnes má 28 a je na vrchole svojej výkonnosti..Takže zrejme tých 28 nie je až taký veľký vek, rozhodne by nemal byť pre najlepšieho v histórii..
Reagovat
smazaný uživatel
Apropos, Agassi vyhral po 28r., 5 Grandslamových titulov...Absurdné, keďže ich má dokopy 8..Samozrejme to len potvrdzuje nízku konkurenciu v mužskom tenise okolo r. 2000, kedy Andre zaznamenal tieto úspechy..Toto obdobie trvalo až do nástupu Rafu s Djokovicom, ktorí vytvorili Rogerovi dnes už pomaly epickú konkurenciu :)
Reagovat
smazaný uživatel
Dnes som pozerala "Mats Point" pred Wimbl. a Wilander sa vyjadril, že Rogera považuje za najlepšieho v histórii. Prikláňam sa k nemu napriek tomu, že som fan Rafu. čo už.
Reagovat
smazaný uživatel
Samozrejme, je to logické..On ani nič iné nesmie povedať, keďže Roger má stále 17GS..to by bol zase poprask, ak by tvrdil opak ako onehdy Agassi..:)
Reagovat
smazaný uživatel
áále, no tak
Reagovat
panzer.dragon
co tvrdil Agassi?
Reagovat
panzer.dragon
už sem si to našel.. jakýsi velebení nadala :-)
Reagovat
spaniel
Tak vecná dvojka v necim stinu podporuje logicky dalsi věcnou dvojku. Ví se do nej vcitit :)
Reagovat
Cico93
Tak a ta večná dvojka mala s tými jednotkami v tých najdôležitejších GS zápasov navrch.
Reagovat
spaniel
H2H, vaše večná mantra a zoufalá berlička :D
Reagovat
Cico93
Áno jasne.
GS
Rafa vs. Novak+ Roger = 18:6. ;-))))

Áno viem antuka napíšem to namiesto teba.
Ale ak tak večná dvojka proti jednotkám ako ty píšeš a aha.
Reagovat
spaniel
? Vubec to nedává smysl, ale na to jsem u vas zvykli. H2H nema nic s jedničkou, taková jednoducha vec a nejste schopni to pochopit. Vzdycky kdyz vam dojdou argumenty, tak skončíte u h2h. To je zoufale a směšné.
Reagovat
Cico93
Ale ale
Zmysel to dáva a veľký.
A myslím, že argumenty došli opačnej strane.
Reagovat
Roger_Federer
Takze podle tveho (vaseho nazoru) je tedy diky h2h Rafael Nadal lepsim a uspesnejsim hracem nez Roger Federer??
Reagovat
Cico93
Si uz teraz odbočil.
Ale dobre
Úspešnejší nieje, ale lepší je.
Rafov top je viac ako Rogerov top....moj názor.
Reagovat
spaniel
Jo, je to legenda. Hlavne v hale je brutální.
Reagovat
Cico93
Áno to je jeho slabina. V hale aj Halle.
Reagovat
Tornes
Cico... Řekněme to takto: Je Rafův top lepší než Federerův na antuce? Za mě ano. Je Rafův top lepší v hale? Za mě ne. Je Rafův top lepší na pomalých hardech? Za mě možná ano. Je Rafův top lepší na rychlých hardech? Za mě asi ne. Je Rafův top lepší na trávě? Ne.

Tedy co mě se týče, Rafův top je lepší na dvou z GS, ale horší na dalších dvou a Tour Final. Špatné pro Feda je, že se 8x potkali na těch horší GS (a 5x na tom nejhorším) a jen 3x na těch pro něj lepších...

Stojím si za tím, že kdyby se v letech 08-09 (řekněme tedy v letech, kdy oba byli v prime (byť Nadal možná už byl peak) potkali na UO, Roger by vyhrál. A kdyby se v letech, kdy byl Roger ještě peak potkali na AO, tak by také vyhrál.

Jinak co se H2H ještě týká, tak na hardu vedl Fed až do svého katastrofálního roku 2013... Takže bych se skoro nebál říct, že je na hardu lepším hráčem, který je pro jeho vlastní smůlu konzistentnější než jeho soupeř.
Reagovat
smazaný uživatel
Za mňa..Rafov TOP je určite o dva levely vyššie, než Rogerov na antuke..A na zvyšných troch GS by to bolo otvorené, striedavo na obe strany..Wimbledon?..Tam Rogerov peak ledva ledva stačil na mladučkého Rafu v roku 2007 a mal čo robiť aj v roku 2006, takže tráva by zďaleka nebola tak jednoznačná..Čo sa týka USO, tu si dovolím nesúhlasiť, rozhodne si nemyslím, že by z toho Federer vyšiel určite ako víťaz, aj vzhladom k tomu, že mu Rafova hra nesedí a to bez ohladu na povrch..
Reagovat
Roger_Federer
Z jakeho duvodu si Rafa nebyl schopen podrzet ten svuj top na trave do sezon 12,13,14, ve svych nejlepsich letech, kdyz uz jako mladicek ho mel 06,07,08 10 ??
Reagovat
smazaný uživatel
Já v podstatě souhlasím taky, jen ne s označením "nejlepší", protože to je neměřitelné. Jak srovnat Federera nebo Nadala s Borgem nebo Laverem? Daleko přesnější je slovo "nejúspěšnější" - a to Federer podle dosažených úspěchů je.
Reagovat
Tornes
Takže pěkně postupně...

Reagoval jsem na ten argument, který jsem považoval jako nejdůležitější. A to ten, že Fed nemůže být nejlepší, jelikož nedokázal vyhrávat, když se zvýšila konkurence. Statisticky jsem ti dokázal, že ať už byla konkurence jakákoli, tak Fed dokázal vyhrávat pravidelně GS stejně dlouho, jako jakýkoli jiný hráč historie. Ano, v této statistice se nijak extra nevyčlenil, to uznávám. Ale pořád je v té nejlepší skupině, což je vzhledem k tomu, že to uvádíš jako jeho slabinu, vcelku dobré, ne? Respektive přesněji řečeno nikdo není v této jeho slabině lepší (Laver a Emerson viz výše). Jak už jsem říkal, nikdo není dokonalý. Ale aby měl hráč slabinu a přesto neexistoval nikdo, kdo by v ní byl lepší... To mi abych pravdu řekl přijde jako takřka dokonalý důkaz toho, že je nejlepší. You've made my point :)

Pete - takže kdyby Fed skončil po vítězství ve Wimblu, tak by najednou byl lepší, než teď? Kdy dokazuje, že i v relativně vysokém věku je stále druhý na světě? Vyhrává turnaje? Jako jeden z velmi mála dokáže porazit současného suveréna? Trošku nelogické, ne?
Btw, Sampras a jeho odchod na vrcholu: Na UO, které vyhrál, byl nasazený jako 17. Jeho bilance před UO byla 20:17. Prohrál s hráči, kteří byli na žebřičku např. 85, 70, 145 (to dokonce na Wimblu, s LL), 66, 30, 39, 69, 45, 62, 48. To ti opravdu přijde jako odchod na vrcholu? Ano, vyhrál UO. Ale pokud Fed ještě někdy vyhraje GS, rozhodně to bude lepší odcházení na vrcholu. Asi i teď by bylo lepší. A jeho hra i výsledky rozhodně důstojnější.

Ano, Rafa vyhrával déle, to je pravda. Ale i Rogerových 8 let vkuse není k zahození, nemyslíš? Rafa je zatím jediný, kdo je lepší (teď jsem to nehledal, ale vzhedem k předchozí statistice by to mělo sedět (vlastně ještě Laver, když ho beru... Emerson ani takto ne)).

28... Neřeknu ti, jaký je to věk. Ještě jsem se do něj nedostal. Co ti ale říct můžu, je, že ještě nikdo v moderní historii po tomto věku nedokázal pravidelně vyhrávat alespoň 1 GS ročně.
Reagovat
Tornes
"rozhodně by mel byt pro nejlepšího v historii" -- tu opět ukazuješ svoje double standarty. Nejlepší v historii není nějaký nadtenista, nadčlověk, který musí mít všechny statistiky a ukazatele lepší než ostatní. Je to pouze ten, který jich má většinu lepších a v ostatních až tolik nezaostává. Kapišto?

Agassi - u něj jsem schválně vypsal, jak postupně získával GS. Ano, vyhrál většinu jako starší. Ale ani jako starší nedokázal pravidelně rok co rok vyhrávat alespoň 1 GS, což byl tvůj požadavek. Obecně bych u něj řekl, že je to taková vyjímka potvrzující pravidlo. Podobně, jako v současnosti Wáwra. Hráči, kteří hrají svůj nejlepší tenis kolem třicítky. Ale ti zase nedokázali hrát tak dobře dříve...

Ostatní argumenty jsme snad všechny řešili už dříve. H2H -- ano, dokonalý hráč by ji neměl mít zápornou. Na druhou stranu podíváš-li se na tuto H2H podrobněji, najednou není až tak jasná... už jsem to tu psal hodněkrát, nechce se mi to opakovat. Ale uznávám, že to je vada na kráse. Ovšem nám nejde o dokonalost, pouze o nejlepšího hráče...

Slabá éra - nebudu opakovat argumenty, proč není slabá a proč jsou ti hráči také dobří. Přidám jen jeden -- od roku 2005 tam byl Nadal, který Feda připravoval o GS, od roku 08 Djoko. Federer byl na vrcholu (peak) v letech 2004-07, v nejlepších letech (prime) dle mne 2003-2009 (možná 2003-2010, nevím), poté post-prime. Takže z let na vrcholu tam 3 ze 4 měl Nadala, v prime tam měl 5(6) z 7 (8) let Nadala a 2(3) z 7 (8) let Djoka. Za dobu Nadalovi přítomnosti a v jeho konkurenci vyhrál Roger 13 ze 17 svých GS titulů, u Novaka 5 z 17. Většinu svých GS vyhrál v konkurenci prime Nadala a velkou část i prime Djoka. Jestli je prime Nadal slabá konkurence, pak nemám co dodat a jdu se zahrabat (omlouvám se za používání slov "prime" a "peak", nějak mě nenapadají vhodně české ekvivalenty).
Reagovat
smazaný uživatel
Agassiho získavanie GS v zrelom veku skor dokazuje nizsiu konkurenciu toho obdobia, to som tým chcel povedať..A presne do tohto obdobia prenikol Federer..

Pises o tom, ako Nadal a Djokovic boli Rogerovi konkurenciou pocas jeho silnej éry..Ale pozor..Konkurenciu predsa nevytvárali len svojou existenciou..Nie je mysliteľné považovať za konkurencieschopných 18-20ročných juniorov..Teda mimo antuku, kde bol Rafa fenomén už v tomto veku..To isté sa napríklad týka aj Federera, až v období jeho 22r. zaznamenávame jeho nástup...Rafa s Nolem vytvárajú dnešnú konkurenciu až v roku 2008, teda v čase, kedy má Federer už 11! zo svojich 17GS...A to je zároveň odpoveď prečo má Rafa 14GS a Nole len "chabých" 8, kedže ročne sa udeľujú stále len 4GS, avsak kandidátov najvyssej úrovne je zrazu 3x viac ako v rokoch 2000-2007.
Reagovat
smazaný uživatel
Takže dokonca 12 zo 17, ale to je jedno, pointa je jasná..

Apropos, Sampras..Neviem, či si ho pamatas..On bol dosť náladový tenista..Nechcelo sa mu cestovať, vsade vravel, ako ho to už nebaví, nenapĺňa..Ako chce skončiť..Úplny opak Federera, ktorý je tenisu ochotný obetovať stále všetko..Preto by som Petove negativne vysledky bral s rezervou..Skor by som vyzdvihol to, ze ked sa doma pred americkými divákmi skoncentroval, tak ten GS vyhral a odisiel ako kral..

Inak medzi nami..Ak by Federer po W. 2012 ukoncil kariéru, tak by to malo aký cveng..Záverečná bodka je síce v kontexte celej kariéry detail, no veľké meno si pýta veľkú dostojnosť..
Reagovat
Tornes
Jak Novaka, tak Rafu jsem tam napsal od doby, kdy poprvé vyhráli GS a zároveň připravili Rogera o nějaký. Třeba Novaka jsem tam klidně mohl napsat i o rok dřív, kdy na UO hrál s Rogerem v semi myslím (?) těsný zápas. Oba jsem tam napsal do doby, kterou si u nich představuji jako "prime". Ne od té doby, co se na tour pohybovali jako junioři. To by tam byli po celou dobu Rogerova vyhrávání GS.
btw, když se Rafa počítá až od 08, tak ty tři GS které předtím zabránil vyhrát Fedexovi jsou teď Fedexe? Protože jak by mu mohl bránit, když nebyl konkurence? A když odpočítáváš Rogerovi GS před rokem 08, proč ne Rafovy?

Takže současné vyhrávání Wawrinky (hráče, který se v slabé éře nedokázal dostat ani do finále?) dokazuje nízkou konkurenci tohoto období? Berdychův průlom do top10 v roce 2010 prokazuje, že v tom roce se začal hrát horší tenis? Výhra Connorse na UO v 31 dokazuje tehdejší slabou konkurenci? A co teprve Laverův druhý GS v jednatřiceti... Takhle jednoduše se to říct nedá.

Já osobně si pamatuji tenis zhruba od roku 2001-2, zbytek beru ze statistik či videí. Takže Samprase v podstatě nepamatuji. Ale ať ho to bavilo nebo ne, já si odchod na vrcholu představuji trošku jinak než jeho sezonu 2002. To i minulá Rogerova, byť GS nevyhrál. Minimálně zatím rozhodně Fed nijak "nepřesluhuje" a já jsem opravdu rád, že 2012 neskončil.
Reagovat
Tornes
A ještě jeden postřeh k té "nekonkurenci", co Fed měl. Třeba o konkurenci Agassiho a Samprase se nepochybuje, že ano. Avšak tito hráči se na GS potkali pouze 9x. Federer se se svými vrstevníky, kteří mu "nebyli konkurenci", potkával na GS takřka stejně často. Roddick 8x, Hewitt 8x, dále Nalbandian nebo Davyděnko 6x. Jediný rozdíl je, že Fed je jednoduše přerostl a hrál na rozdíl od Samprase jednoduše lépe, než jeho vrstevníci. A i když se mu na GS snažili konkurovat takřka stejně často jako Agassi Samprasovi, on je jednoduše přehrál ve všech utkáních (až na dva s Nalbym).

A když už jsme u toho, tak často slýchávám, že Fed má malou konkurenci, jelikož nikdo nebyl dost konzistentní, aby s ním hrával často na GS. Že pak vždy hrával s "nýmandy". Když se podívám na statistiku, opět to nesedí. Pro srovnání opět Pete.
Petovi nejčastější protivníci se s ním na GS potkávali 9x, 8x, 7x, 7x. Poté už pouze čtyřikrát pět a pak ještě méně setkání na GS.
Rogerovi? 12x, 11x, 8x, 8x, 6 hráčů 6x a 6 hráčů 5 GS utkání s ním.

Takže ve skutečnosti Federerovi protihráči byli o poznání konzistentnější a Fed se s nimi musel utkávat o poznání častěji, než Pete...
Reagovat
Tornes
A jen pro další srovnání ostatní slavní tenisti a počet hráčů, kteří se jim na GS postavili 5x a víckrát:

Borg - 3 hráči.
Lendl - 8 hráčů.
Sampras - 8 hráčů.
Agassi - 7 hráčů
Connors - 4 hráči
Nadal - 8 hráčů
Djokovic - 8 hráčů
Wilander - 5 hráčů
Edberg - 4 hráči
Becker - 2 hráči

Federer - 17!! hráčů proti němu hrálo na GS 5x a víckrát. Více než dvakrát tolik, než proti komukoli jinému v historii. Opravdu jeho protihráči neměli konzistenci?
I když bych bral pouze jeho kariéru do konce tzv. "slabé éry" (tj. do roku 07), pořád jsou tam 4 takový hráči. Tj. srovnatelné s celokariérními statistikami ostatních. A to beru cca polovinu jeho kariéry!
A když budu brát pouze hráče tzv. slabé éry jako Roddicka atd, dostanu se k 7 (Safin, Ančič, Davyděnko, Nalbandian, Roddick, Hewitt, Robredo). A to nepočítám hráče, se kterými se ve "slabé éře" již utkával, jako třeba Berdycha (od roku 06), Nadala (od roku 05) a vlastně i Djoka (od roku 07), pokud kladu vrchol jejich hry jinam.

Well... Další bod, který je Federerovi často vytýkán jako slabina... A on je v něm jako na potvoru opět nejlepší v historii. A to dokonce s velmi, velmi velkým odstupem. Tohle musí asi strašně štvát...
Reagovat
smazaný uživatel
V tých analýzach neberieš na zreteľ základný fakt a to, že ja neporovnávam konkurenciu Samprasa a Federera ale Federera a Nadala..Federerovu prvú časť kariéry nehodnotím ako obdobie s nulovou konkurenciou, skor s konkurenciou štandardnou..Skor obdobie Nadala, Federera, Djokovica, poťažmo Murrayho hodnotím ako výnimočné obdobie s výnimočnou konkurenciou..A najviac postihnutí sú najma Nadal a Djokovic, ktorí sú rovesníci, samozrejme spolu s Andym..Roger z toho vytazil, kedze aspon polovicu kariéry hral de facto bez nich (mimo antuku)..Ja ti dám jednoduchú otázku..Myslíš, že by mal dnes Federer v prípade, že by bol ročník 86 dnes 16GS?..Podobne ako tomu bolo v jeho 29 rokoch?..

Taktiež je doležité uvedomiť si, že početnosť zápasov nie je priamym ukazovateľom kvality jednotlivca..Sampras sa stretol s Agassim 9krát na GS, no ten ho dokázal viackrát poraziť a sám vyhral 8GS..Roddick, Davydenko a ostatní Rogerovi sparing partneri sa nedokázali vážnejšie presadiť..
Reagovat
Tornes
Pokud jsi přečetl můj příspěvek, tak zjistíš, že je tam řeč i o Nadalovi. Dle zvolené metriky je na tom momentálně zcela stejně jako Sampras, více než dvakrát hůře než Roger.

Ovšem důvod, proč Rogera porovnávám i s ostatními, je důvod "slabé konkurence". Téměř vždy se omílá slabá Rogerova konkurence. Málokdy se přidá "v porovnání s Rafovou". Ale i kdyby se přidala, pořád neobstojí, viz argumenty výše.

Rafa byl Rogerovi konkurencí i mimo antuku od roku 05. Vyhrával hardové 1000, hrál na nich ve finále s Rogerem. Co se GS týče, hráli na nich spolu celkem 11x, z toho 5x do roku 07. Z 8 finále na GS hráli 4 do roku 07. Tedy poté 6 GS zápasů, z toho 4 GS finále. Mě tedy přijde takřka totožná konkurence, kterou Nadal Federerovi poskytoval do roku 07 a po roce 07. Takže jestli pro tebe nebyl pro Federera Nadal konkurencí do roku 07, tak jí nemohl být ani po roce 07.

Wawrinka není jen současné FO, ale i loňské AO. A i dalšími výsledky ukazuje současnou mizernou konkurenci...
Berdych - ano, není to hráč vrcholné úrovně. Ale je to přesně ten hráč, který dělá hloubku pole. A mimo jiné je to hráč, který porazil na GS jak Nadala, tak Djoka, tak Fedexe, tak Murrayho. Je to hráč, který dělá konkurenci, i když sám nutně nevyhraje. A je to hráč, který se kdo ví proč nedokázal prosadit ve slabé konkurenci, ale v silné mu to už jde... Že by nedostatek hloubky současného startovního pole?
Reagovat
Tornes
Početnost zápasů je přesným důkazem toho, jak často a konzistentně se mu snažili konkurovat. Pokud to, že prostě prohráli s lepším bereš jako důkaz toho, že mu nebyli konkurencí, pak není co dodat. Klasický argument kruhu. Federer všechno vyhrával, protože neměl konkurenci. Konkurenci neměl, protože všechny porážel (therefore všechno vyhrával). Done, není co dodat, debata vyhraná (facepalm).

Jen abych si ujasnil tvou logiku: V případě, že by Pete byl lepší a porazil Andreho v 9 zápasech místo v 6 (což by ho, za předpokladu vítězství v daných GS, dostalo na Rogerovu úroveň (včetně kariérního GS)), tak by to snižovalo Petovi úspěchy, protože by neměl konkurenci. Chápu to správně?

K UO - do AO 09 spolu hráli jediné hardové utkání na 3 vítězné. zkus hádat, kdo vyhrál? A to na povrchu, který mu rozhodně není tak vlastní jako povrch na UO. Favorit by byl rozhodně.
AO - Zde jsem dal dokonce jako favorita Rafu, ale viděl bych to velmi otevřeně.
W - a on hrál někdy Nadal na W lépe než jako ten "pouhý mladíček"? To co popisuješ jako pouhého mladíčka jsou Nadalovi vrcholné výkony na trávě.
FO - Zde by byl samozřejmě favorit jasný a 5 jejich zápasů to ukázalo.
TF - Zde by favorit na druhou stranu byl také zcela jasný...

Jinak k tomu, že Rogerovi Rafa nesedí: Ano, je to pravda. Ale na hardu stejně měl lepší bilanci až do roku 2013. Z toho usuzuji, že na hardu, obzvlášť rychlejším, by měl ve svých vrcholných letech stále navrch. Když i po nich si dokázal dlouho udržet kladnou bilanci.
Reagovat
smazaný uživatel
Konzistencia je rozhodne ukazovateľ konkurencie, no nie početnosť zápasov. Početnosť zápasov závisí aj od nasadenia..je logické, že nasadená jednotka Sampras a nasadená dvojka Agassi sa stretávali menej často ako nasadená jednotka Federer a nasadená trojka Roddick. S konzistenciou samozrejme súhlasím, je zrejmé, že hráči ako Roddick, Safin, Hewitt a ostatní vypadávali 2krát ročne v prvom týždni GS, čo sa Nolemu, Andymu, či Rafovi nestáva, opäť jasný dôkaz vyššej konkurencie.
Reagovat
Tornes
Na GS turnajích, kde se potkali, byli AA a PS nasazení jako 1 a 2 přesně dvakrát. RF a AR také dvakrát. Do háje kontroluj si fakta než něco jen tak prohlásíš!!
Ve skutečnosti se AR s RF střetával pokud něco tak spíše v pozdějších fázích turnaje, než AA a PS. (4xF, 3xS a Q proti 5x F, S, 3x Q).
Teď nestíhám, ještě sse k tomu vrátím.
Reagovat
Tornes
Že teď nevypadávají v prvním týdnu může být způsobeno mimo jiné i jejich vyšší konzistentností. Avšak mnohem více je to ovlivněno homogenizací povrchů a therefore hracích stylů. Dalším důvodem je současná malá hloubka hracího pole. Chybí hráči, jako byl Gonzales.
Takový Agassi pravidelně vypadával na GS v prvním týdnu...

Jinak co se konzistence týče v "slabé éře": Vezměme AR.
UO - 2003 - W. 2004 - Q. 2005 - 1. 2006 - F (def by Federer). 2007 - Q (def by Fed). Tj. jeden špatný výsledek z 5.
W - 03 - S (def by Fed), 04 - F (def by Fed), 05 - F (def by Fed), 06 - 3 (def by AM), 07 - Q. Opět jeden horší z 5.
AO - 03 - S, O4 Q, O5 - S, O6 - 3 (def by Baghy), 07 - S (def by Fed)
Antuka je samozřejmě slabá, ale o té řeč není, protože tam Roger nevyhrával.

Opravdu ti toto přijde jako nekonzistentní? 12 z 15 turnajů minimálně čtvrtfinále, 8 minimálně semi. Z těchto 15 turnajů ho 6x!! porazil Roger.

A hlavní důvod, proč na rozdíl od AA nevyhrával jinde je ten, že AR a RF měli stejné nejlepší povrchy - W a UO. Problém AR byl, že Roger prostě byl všude o něco lepší. Na druhou stranu AA měl jako nejlepší povrch pomalý hard, zatímco PS rychlý hard/trávu. Tudíž byť byl Pete o něco lepší, na pro AA lepších površích dokázal být úspěšný i tak. AR toto štěstí neměl. Byť samozřejmě neříkám, že AR je stejně dobrý hráč, jako AA.
Reagovat
Tornes
Pokračujme LH, avšak u něj pouze do roku 05, kdy po několika zranění klesl a už nikdy se nevrátil ke své předchozí hře a umístění. Tj. 03-05.

UO - 03 - Q, O4 - F (def by Fed), 05 - S - def by Fed).
W - 03 - 1, O4 - Q (def by Fed), O5 S (def by Fed).
AO - 03 - 4, 04 - 4 (def by Fed), 05 F.

Antuku opět slabá (byť například 04 a 05 byl poražen až budoucím vítězem), avšak v kontextu konkurence na trávě/hardu nepodstatná.

Takže z doby, kdy se potkává vrcholová výkonnost LH a RF je to 9 neantukových GS turnajů. Na 5!! z nich byl poražen Fedexem. Zbývají dvě zklamání z 9 turnajů. Taky není až tak špatné, ne?

Ještě přidám MS, kterého považuji za třetího do party největších konkurentů RF před příchodem RN, hlavně vzhledem k tomu, že AR i LH měli stejné nejsilnější povrchy jako RF, tj. W a UO. Naopak Marat měl jako nejsilnější povrch pomalejší hard a na AO to byl dle mne Fedexův největší konkurent.
Hodím sem pouze AO, protože to je jediný turnaj, kde byl opravdu významným hráčem i po roce 03. Vzhledem ke zranění a vynechání 06 to hodím také do 05, po pauze se už nikdy nevrátil zpět mezi nejlepší.

AO - 03 - 4. 04 - F (def by Fed). 05 - W.

Ve skutečnosti v letech 02-05 nebyl žádný jiný hráč silnější na AO. Za tyto 4 roky tam má Marat 3 finále, z toho jednu výhru. To mi zní jako dostatečná konkurence také...
Reagovat
Tornes
A propos, AR nezachytil nástup Nadal a Djoka: Třeba s Djokem má Andy aktivní bilanci a s Rafou na hardu pouze 3:4. Dohromady to na hardu s nimi má vyrovnané... Na trávě 0:1, na antuce 0:2. To mi nezní zas tak špatně na "slabého hráče slabé éry" proti "dokonalým šampionům tvořícím epickou konkurenci"...
Reagovat
Tornes
A ještě když porovnáváš konkurenci Rogera pouze z určitých let (zde 04-07), je celkem nefér následně porovnávat celkovou konkurenci u jiných... Když se vrátím zpět k Petovi, tak v jeho nejúspěšnějších letech, tj. 93-97 se s AA potkal na GS celkem 3x. Třikrát!!!! Roger se v letech 03-07 s Andym potkal 6x (z toho 3 finále), s Lleytonem 5x (jedno finále) a s Maratem 3x (1 finále). V dobu jejich vrcholné hry ve skutečnosti byli tihle tři několikanásobně větší konkurencí pro Rogera než byl AA pro Peta v době, kdy Pete byl na svém vlastním vrcholu. Že toho Pete nedokázal na rozdíl od RF využít je jiná věc.

Ve skutečnosti hlavním GS konkurentem Peta v dobách jeho nevětší slávy nebyl Andre, ale Jim Courier. S ním hrál 6x. Tedy stejně často, jako RF s Andym. Dále Chang, Todd a Phillipousis. To jsou najednou mnohem menší jména... Protože kdybys chtěl porovnávat celé kariéry, musel bys přidat i RN a ND...

Jinak tedy Courier 4 GS, Chang 1 GS, Todd 0 GS, Phillipousis 0 GS. Celkem 5 GS.
Hewitt 2 GS, Roddick 1 GS, Safin 2 GS, Nalby 0 GS, Davyděnko 0 GS. Celkem 5 GS. Nadala tam neuvádím, i když by tam statisticky patřit měl. Jen ať máš radost.
Jen jsem chtěl ukázat, že ve skutečnosti konkurence, se kterou se Pete opravdu střetával ve svých nejlepších letech, nebyla o nic lepší než ta, se kterou se střetával Roger...
Reagovat
Tornes
A ještě pár poznámek k nekonzistentnosti - další příklad může být Davyděnko. Měl velmi krátký vrchol, pouze tři roky. 05-07, dá se říct, že částečně nastupuje možná na místo uvolněné Lleytonem s Maratem. Ale jeho výsledky na GS jsou opět velmi konzistentní. Na trávě (změna ;) ) mu to nejde, ale na ostatních GS v těchto letech dojde 4x do Q a 4x do S. Z těchto 9 turnajů na vrcholu ho 4x porazil Fedex.

Jediný hráč, který by seděl tvojí nevyrovnanosti, je David Nalbandian. Zvláštní je, že zrovna jediný on Rogera i porazil... ;) V roce 2003 právě on eliminoval Rogera jak z AO, tak z UO.
Jinak jeho výsledky: z 15 GS, kterých se zúčastnil ve své vrcholné formě, jsou to 4 S, 5 Q a 6 horších výsledků. Přičemž u dvou Q a jednoho S byl poražen Fedexem.

Ono když je tam pořád Federer, který tě porazí v každém utkání snad, to je pak jednoduché vypadat nekonzistentně a neúspěšně no...
Reagovat
smazaný uživatel
Apropos, k Agassimu..Andre sa dokázal presadiť v turnajoch, kedy Sampras nie..Dokázal sa presadiť aj v generácii po Samprasovi..Roddick?...V turnajoch, kedy Federer vypadol, najma v 1000 vypadol on tiež..V generácii po Federerovi, po nástupe Nadala s Djokovicom, kompletne nezachytil vlak a radšej skončil s kariérou...Tie príklady sú úplne mimo misu. Andre bol fenomén, hoci menší ako Sampras..

A k k tomu zápasu medzi Rogerom a Rafom spred roka 2009..áno, viem, že vyhral Federer 3:2...Avšak koľko mal vtedy Nadal rokov?..Ty absolútne, opakovane popieraš logický nárast výkonnosti v závislosti od veku...Hlavne na harde, na povcrhu, ktorý neni Nadalovi vlastný je to zákonitý postup..
Reagovat
smazaný uživatel
Turnaje sa delia na grandslamové a všetky ostatné..Tolko k tomu Masters 1000...Masters 1000 vyhrával aj Caňas a nebol na harde Rogerovi konkurenciou..

Berdych sa nedokázal presadiť v slabej konkurencii hlavne kvoli veku, keďže bol do roku 2007 v podstate mladé ucho..

K tým tvojim zápsom medzi Rogerom a Rafou od roku a do roku..Kolko z nich teda prebehlo na harde?..Rafova konkurencia na harde sa v prvom rade meria Rafovou výkonnosťou a tá je teda pomerne odlišná v obdobiach pred a po roku 2008..Opat celkom prirodzene v závislosti od veku..
Reagovat
Tornes
Canas vyhrál jediný Masters, a to v roce 2002, tj. rok předtím, než Fed vůbec vyhrál GS a dva roky předtím, než se stal světovou jedničkou a začal dominovat. Rafa vyhrál do roku 07 tři hardové Masters a na dalších dvou byl ve finále. Opravdu vhodné přirovnání, jen co je pravda...

Ale jinak ano, uznávám, že Rafa samozřejmě hrál po roce 08 na hardových GS lépe. Novak zase od roku 11. No a Roger od roku 08 hůře a od roku 10 ještě hůře (samozřejmě relativně bráno). Takže pokud bereš u Rafy pouze jeho vrcholná léta jako konkurenci, proč to tak nebereš i u ostatních?

A jen tak btw... Když znevažuješ Rogerův titul na GS proti Gonzalesovi, co vlastně říkáš na Rafovu olympiádu?
Reagovat
smazaný uživatel
Pises, ze zo styroch najlepšich Rogerových rokov mal Rafu tri roky za konkurenciu...A ja vravím, že konkurenciou mu bol len na antuke, lebo inde dosiaľ nepreukazoval svetovú výkonnosť..Takže ostatné GS vyhrával bez adekvátneho protivníka (viď finále Baghdatis, Gonzales, 35r. Agassi, wtf?)

Čo sa týka preukázanie konkurencie v kontexte Wawrinkových triumfov..No Rafa bol tento rok na antuke mizerný, takže sa možeme právom domnievať, že víťazstvo na RG bolo toho roku dostupnejšie..Berdychov priechod do TOP 10 by som s konkurenciu nespájal, hráči najvyššekj kvality sú vždy TOP 5 hráči a tam Tomáš nikdy nepatril..Tí udávajú konkurenciu najlepším.
Reagovat
spaniel
Ty jsi strašný komediant. Kdyz Rafa prohrává, jeste neni konkurenci a nema se to počítat. Kdyz vyhraje, tak se to počítá. To se pak tezko vubec o něčem diskutuje. A ze je lepsi bez ohledu na povrch? To je teorie, vzhledem k tomu, ze Rafa nebyl schopny konkurovat ani "hráčům slabé éry", takze nam nedal žádné podklady k diskusi. A v hale to snad ani nemůžeš myslet vazne. Ma štěstí ze tam hraji jen hraci top 8, jinak by jsme tam viděli dalsi krásné prohry s hraci mimo stovky. Jak to vidíme na trávě. Asi uz zase neni zralý, co?
Reagovat
smazaný uživatel
Ako raz písal Stan Borowitz, hráčov možeme porovnávať len v rovnakom veku, to je jediné validné kritérium..Preto je pochopiteľné, že Nadal 17-21ročný nebol takou konkurenciou (mimo antuky) ako vo veku 22-27r..Aj sám Federer vo veku 17-21 len paberkoval, tak nerozumiem prečo vnímate takto mladého Nadala za konkurencieschopného?..Čomu na tom nerozumieš?..Veď to je jasné ako facka..
Reagovat
Tornes
Ok... Takže ve chvíli, kdy nemůžeme považovat za konkurenci Rafu, protože neměl ideální roky 22-27, stejně tak nemůžeme považovat za konkurenci Rogera, který má 28 a více. Škoda, že si ti dva nikdy nemohli konkurovat... :(
Reagovat
Roger_Federer
"Wimbledon?..Tam Rogerov peak ledva ledva stačil na mladučkého Rafu v roku 2007 a mal čo robiť aj v roku 2006, takže tráva by zďaleka nebola tak jednoznačná..Čo sa týka USO, tu si dovolím nesúhlasiť, rozhodne si nemyslím, že by z toho Federer vyšiel určite ako víťaz, aj vzhladom k tomu, že mu Rafova hra nesedí a to bez ohladu na povrch.."

Tohle napises do jednoho prizpevku, o par radku nize...
Reagovat
Roger_Federer
"A ja vravím, že konkurenciou mu bol len na antuke, lebo inde dosiaľ nepreukazoval svetovú výkonnosť..Takže ostatné GS vyhrával bez adekvátneho protivníka (viď finále Baghdatis, Gonzales, 35r. Agassi, wtf?)"
Reagovat
smazaný uživatel
A comu na tom nerozumies?..Chces povedat, ze Nadal na tráve 05-07 bol lepsi ako 08-10?..Veď keď dozrel, tak už bol konkurenciou aj tam a hneď uspel..
Reagovat
Tornes
Aha... Takže do roku 07 konkurencí nebyl, protože ty finále prohrál? Nebo co jako? Tvůj kruhový argument zas a znova...
Reagovat
Roger_Federer
Precti si po sobe cos behem chvilky napsal.
Chtes to ted obhajit nejakyma vymluvana.?
Nadal byl v letech 06,07,08,10,11, uplne stejnou plnohodnotnou konkurenci jako Federer na antuce mu..
Rafa se proste dokazal na rocniky 06, 07, 08 pripravit a zahral vynikajici turnaje(Wimbledon), stejne jako kdysi Baghdatisove, Safinove, Roddickove, Gonzalesove.Stejne jako oni nedokazal 06 a 07 proste porazit ve finale Federera..
Mnohem zajimavejsi otazka je, proc se mu to podarilo v jeho mladem veku(kdy podle tebe nebyl konkurenci) 5x, ale v best letech neni schopny porazit hrace druhe stovky.
Reagovat
Vojtiik
Kdybys bušil pěstí do skály, tak má tvá snaha větší smysl, než tohle:D
Reagovat
Vojtiik
ale jinak, hezký příspěvek :D
Reagovat
panzer.dragon
tohle je super:

Rafa?s longest streak of Roland Garros finals (five) can?t touch The Fed?s seven consecutive Wimbledon finals.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, to sú tie paradoxy..

Alebo tu sa ukazuje, že víťazná šnúra je v rámci získavania trofejí druhoradá..
Reagovat
smazaný uživatel
Teda nie víťazná šnúra v tomto prípade, ale opakujúce sa finále..

Každopádne aj to, že Rafa má v Paríži 39 výhier a nedobehol Rogera je rarita, no opat na čo sú dobré tie dva zápasy navyše, keď chýbajú v celkovom súčte tituly.
Reagovat
panzer.dragon
ty zápasy to je taky pěkný, prostě Roger a pak teda rafa :-)
Reagovat
Kozoroh
Roger ve Wimbledonu 2003-08 vyhrál 40 zápasů v řadě, nikoliv 41, v OF Wimbledonu 07 mu Haas vzdal bez boje. Rafova série na RG 2010-15 je tak o pouhý jeden zápas kratší než ta Fedexova ve Wimbledonu.
https://en.wikipedia.org/wiki/2007_Wimbledon_Championships_%E2%80%93_Men%27s_Singles

Roger tudíž nesdílí s Borgem rekord v počtu vyhraných wimbledonských utkání v sérii, IceBorg má o jednu výhru navíc.
Reagovat
Tornes
Na to bych řekl například k čemu je H2H 10:23, když má těch titulů pořád méně ;)
Reagovat
Pe3k
Těch důvodů proč je Federer nejlepší hráč historie je víc než 35, ale i tak dobrý článek...

Z Nadal troll fans to neunáší nejvíc jejich maskot Forehand :)
Reagovat
steve79
Roger je hodne sebevedomi. Rika, ze minuly rok nehral dobre. Me se zdal pravy opak. Podle me hral nejlepsi tenis za posledni roky. Doufam, ze letos nevypadne brzo. Byla by to pro nej tragedie
Reagovat
MarcelPersch
loni ve finále nehrál dobře ani jeden, hlavně poslední set a půl, nechápu, jak to někdo může nazývat jedním z nejlepších zápasů historie, drama to mělo, ano, ale kvalitativně to nelze porovnávat s rokem 2008.
Reagovat
Kozoroh
Uznávám, že do TOP 5 nejlepších mužských finále Wimbledonu by se to loňské nevešlo, i tak ale šlo o vynikající duel, na který se bude dlouho vzpomínat. Jeden z pět nej No1eho triumfů v kariéře.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak vzhladom na fakt, ze Nole má len 8GS, asi nebol velký problém dostat sa do patice najlepších...:)

Pre mna je Noleho most epic win AO12, celkom jednoznačne...W14 je asi na druhom mieste, hoci aj USO11 bol super zápas napriek tomu, ze sa hrali len 4 sety..
Reagovat
Pe3k
Sám Djokovic říkal, že finále Wimbledonu 2014 proti Federerovi byl nejlepší a nejdůležitější zápas, co kdy hrál. Finále OA 2012 moc kvalitního tenisu nepřineslo. Bylo do dlouhý zápas dvou nabušených atletů na základní čáře a Djokovic neměl vrcholnou formu. Navíc porazit Nadala na AO není ani zdaleka taková prestiž, jako porazit Federera ve finále Wimbledonu.
Reagovat
Mayo
Ja si taktiež myslím, že Roger nehral vtedy nijako skvele.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist