Mandlíková: Češi jsou přirozeně sportovní národ

1. 5. 2015, 14:02
Aktuality 13
Před čtvrt stoletím odložila Hana Mandlíková definitivně raketu a ukončila úspěšnou soutěžní kariéru. Letos už to bude třicet let, co vybojovala titul na US Open, jeden ze svých čtyř grandslamových vavřínů. Minulostí ale nežije, věnuje se svým dvojčatům Elisabeth a Markovi, která po ní zdědila vášeň pro tenis.
Hana Mandlíková (© jtbopen.cz)

Třiapadesátiletá bývalá světová trojka Mandlíková žije na Floridě a do České republiky přijela na týden u příležitosti turnaje J&T Banka Prague Open. Zblízka tak má možnost na Spartě, kde sama vyrůstala, sledovat současnou českou ženskou špičku, jež slaví individuální i týmové úspěchy. "Je super, jak se holkám daří. Všechny hrají výborný tenis," uvedla Mandlíková v rozhovoru ve Stromovce. "Jen se podívejte na Fed Cup. Mají skvělý tým, lepší teď není," dodala. 

Češky letos postoupily počtvrté za pět let do finále Fed Cupu a v listopadu je čeká souboj o titul doma proti Rusku. "Záleží, kdo bude za Rusko hrát, jestli nastoupí Šarapovová. Bude to těžký, ale hraje se doma, to je veliká výhoda. Myslím, že by to holky mohly počtvrté dotáhnout do vítězného konce," přála si Mandlíková. 

Často musí Mandlíková v Americe vysvětlovat, jak je možné, že v Česku vyrůstá tolik výtečných hokejistů či tenistů. "Říkám, že Češi jsou přirozeně sportovní národ. Jsem dobří ve všech sportech a měli bychom na to být pyšní," řekla. 

Mandlíková: Co jsem dokázala, to je pryč. teď žiju dětmi
Vítězka 26 turnajů ve dvouhře žije převážně současností. Ani ji nenapadlo, že letos v září uběhne 30 let od jejího titulu na US Open. "Fakt jo? To je neuvěřitelný, jak to letí," reagovala spontánně. "Na svojí kariéru a úspěchy ale nemyslím. Žiju dětmi, který obě hrají tenis. Co jsem dokázala, to je pryč. Teď už je jiný život," vysvětlila. 

Obě její děti patří v kategorii do 14 let na Floridě mezi nejlepší. Elisabeth je žebříčkově pátá a Marek dvacátý. "Pro kluky je to mnohem těžší. Holky se mohou prosadit spíš, ale je to dlouhá cesta," řekla Mandlíková, která se učí trpělivosti. "Jsou oba v pubertě, hormony s nimi házej, tak je to složité, ale důležité je, že je tenis baví. A jestli se prosadí? To záleží na nich, jestli budou mít vášeň a budou chtít něco dokázat," řekla. 

Své zkušenosti se snaží Mandlíková předávat svým ratolestem. Už se nechce znovu stát tzv. superkoučem, jak se nyní říká. "Jana mě vycucala, jak nejvíc mohla, takže ne," připomněla devítiletou spolupráci s Janou Novotnou, která pod jejím vedením vyšplhala na druhé místo světa a zvítězila na trávě ve Wimbledonu. 

V garáži dětem ukazovala dřevěnou raketu, s kterou se dříve hrávalo. Sama byla překvapená, jak malou "hlavu" rám měl. "Je neuvěřitelné, že jsme s tím dokázaly hrát," kroutila hlavou. Při porovnání se současným tenisem si myslí, že dřív měli tenisté šikovnější ruce. "Byli jsme techničtější a měli lepší cit pro míč. Samozřejmě, tenis se vyvinul, hraje se rychlejc a dávají se větší rány," konstatovala Mandlíková.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
53 a má 14 let staré děti?? :O
Ale oproti Heleně Sukové je Hanča sympatická osůbka. :)
Reagovat
EllNino
hele nic moc...byli jsme jednou na dovolené v Čeladné a shodou nádoh tam byla a chovala se jako arogantní kráva, ale tak v telce se každej chová jinak :)
Reagovat
Fandina
Hezké. Viděla jsem i rozhovor na ČT. Sympaťanda, tahle Hanka. A z rozhovoru jsem tam i pochopila, že její děti hlavně trénuje někdo jiný, než jen ona sama. A tady čtu, že jsou i dost úspěšné. Tak to je super, že jim to takhle jde.
Reagovat
smazaný uživatel
Hanču jsem žral a furt žeru. A připomínám Nigela Searse, abych napojil na současnost s Kim. -úsměv- Měla fůru smůly, se zápěstím (nerv utlačenej koncem rakety) mj., velikej světovej tenis, velice pohledná pestrá hra, lehkost, gracie. 1981 do zranění pro mne sv.1. Krásná kniha Hana od Škutiny.
Reagovat
Fandina
Tu knihu mám. Je to pěkné počtení.
Reagovat
smazaný uživatel
To jsem tušil. úsměv Možná nejhezčí životopis tenisty (to se hodnotí děsně lehce stejně jako nejlepší hráč historie - satirickej úsměv).
Reagovat
Fandina
Je to zajímavá kniha, dává nakouknout do prostředí tenisu v té době a hlavně je pěkně napsaná o Hance.
Ale pro mě je nejzajímavější tenisová kniha Open od Agassiho. To je kniha, kterou musí tenisový fanoušek přečíst jedním dechem a bude nadšený. Je to moc krásně napsané.
Reagovat
smazaný uživatel
Fandi, to není o tenisu, ale o Andrém jako osobě. Jo, hezký, ale trochu netenisový.
Reagovat
smazaný uživatel
Jináč André a Steffi bájo pár. Se hledali, až se našli.
Reagovat
Fandina
Samozřejmě, že je to o něm, ale je to hodně o tenisovém zákulisí. Jak to chodí na turnajích, jak se nastupuje na kurty a podobně. Není to jen o osobě, je to i o tomhle. Proto je to tak zajímavá kniha.
Reagovat
smazaný uživatel
Spíš se věnoval plešatění velký úsměv
Reagovat
Fandina
... úsměv
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist