Martincová v Praze po obratu vyřadila Knutsonovou, Nosková ztratila jen tři hry. Palicová a Havlíčková neuspěly

1. 8. 2023, 14:16
Aktuality 101
WTA PRAHA - Předloňská finalistka Tereza Martincová (28) na úvod Livesport Prague Open otočila české derby a debutantku Gabrielu Knutsonovou (26) udolala po setech 2:6, 6:4 a 6:4. Jednoznačnou výhrou vykročila za obhajobou loňského semifinále Linda Nosková (18), jež smetla americkou kvalifikantku Elvinu Kalievovou. Naopak Barbora Palicová (19) stejně jako loni skončila hned v prvním kole a nepřipsala si svou premiérovou výhru v hlavních soutěžích na okruhu WTA, úvodní kolo bylo konečnou i pro další Češku startující na divokou kartu Lucii Havlíčkovou (18). Zápas s domácím publikem se loučící Barbory Strýcové byl odložen na středu.
Tereza Martincová (© Profimedia)

Tereza Martincová si před dvěma lety na Livesport Prague Open zahrála své jediné finále na okruhu WTA, loni však vypadla hned v prvním kole a namále v něm měla i letos. S o dva roky mladší krajankou Gabrielou Knutsonovou prohrála první set a ve druhém a třetím musela celkem třikrát dohánět manko brejku, ale koncovku zvládla lépe a po dvou a půl hodinách boje vyhrála 2:6, 6:4, 6:4.

Knutsonová, jež si v Praze teprve podruhé zahrála kvalifikaci turnaje WTA, začala premiéru v hlavní soutěži výborně a vypracovala si vedení 6:2 a 3:2 s brejkem v zádech. Jenže následně poprvé neudržela podání, potvrdit nedokázala ani brejk z dalšího gamu, od stavu 4:3 prohrála jedenáct míčků v řadě a rozhodnout muselo třetí dějství.

V něm Knutsonová vedla 4:2, ovšem v závěru jí došly síly a naopak Martincová prodala své zkušenosti. Bývalá 40. hráčka světa získala poslední čtyři gamy zápasu a poprvé v sezoně vyhrála na dvou turnajích WTA po sobě svůj úvodní zápas.

"Nečekala jsem snadný zápas. Když soupeřku vůbec neznáte, tak je to takové zvláštní. Navíc před domácím publikem jsou to taky jiné nervy. Já po celý zápas nemohla najít rytmus, kurt je tu trochu speciální, míčky více skáčou a nejsou tak rychlé," řekla Martincová v pozápasovém rozhovoru pro Českou televizi.

"V závěru mi pomohlo publikum. Hrát doma je vždy speciální, člověk si na to musí chvíli zvyknout. Ale když jde do tuhého, tak vám lidi hodně pomůžou," pochvalovala si Martincová, jež si o postup do čtvrtfinále a návrat do TOP 100 zahraje s Číňankou Yue Yuan.

Šestadvacetiletá Knutsonová kvůli studiím odstartovala tenisovou kariéru teprve během loňské sezony. Nyní už je ale ve třetí světové stovce a ve Stromovce si připsala dvě vítězství v kvalifikaci i solidní výkon v hlavní soutěži.

"Teď jsem trochu smutná, ale mám velkou radost, že jsem si tu s Terezou mohla zahrát. Ona hrála výborně, byl to dobrý zápas a užila jsem si ho. V závěru mě asi trochu svázala nervozita a navíc mě i chytaly křeče do nohou, z té kvalifikace jsem byla trochu unavená. Tereza se naopak vyšvihla, začala hrát ještě lépe a bohužel to nedopadlo," komentovala Knutsonová.

Linda Nosková se minulý týden ve Varšavě dostala do čtvrtfinále poprvé si zahrála proti světové jedničce. Domácí hvězdu Igu Šwiatekovou nezaskočila, ale posbírala další zkušenosti a sebevědomí a ty dnes přetavila v suverénní výkon na domácím Livesport Prague Open.

Za obhajobou semifinále osmnáctiletá Češka vykročila jednoznačnou výhrou 6:1, 6:2 nad americkou kvalifikantkou Elvinou Kalievovou. I když často netrefovala první servis a jednou o něj přišla, zvítězila během hodiny hry.

"Každý zápas je těžký a jsem ráda, že jsem to zvládla. Do příštího kola musím zlepšit hlavně servis, ten mi dnes moc nepomáhal. Snad to bude příště lepší," řekla Nosková v pozápasovém rozhovoru na kurtu. "Publikum bylo úžasné, moc jsem se na něj těšila a jsem ráda, že se s ním uvidím i v dalším kole," dodala rodačka z Valašska.

O čtvrtfinále si zahraje s krajankou Barborou Strýcovou, nebo Indkou Ankitou Rainaovou. Jejich souboj byl kvůli blížícímu se šeru odložen na středu, na Centrální kurt nastoupí k druhému zápasu.

Barbora Palicová loni posbírala své úvodní dva profesionální tituly a také dohromady přes 60 vítězství. V letošním roce se však talentované teenagerce vůbec nedaří a po porážce s Emilianou Arangovou v Praze si zhoršila bilanci v probíhající sezoně na 12 výher a 20 porážek.

Obzvláště poslední měsíce jsou z jejího pohledu velmi nepovedené. Včetně závěrečného dubnového nezdaru nezvládla 12 z 15 posledních duelů, navíc si připsala už pátou prohru v řadě.

Barbora PalicováBarbora Palicová (@ Profimedia)

Na Livesport Prague Open se představila počtvrté a poprvé nemusela do kvalifikace. Divoké karty od pořadatelů však nevyužila a hlavně kvůli velkému počtu nevynucených chyb si svou premiérovou výhru v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu nepřipsala ani tentokrát. Set neuhrála v úvodním kole ani před rokem s krajankou Lucií Havlíčkovou.

Arangová se do osmifinále na této úrovni probojovala potřetí a poprvé mimo domácí antuku v Bogotě, kde uhrála před pěti lety čtvrtfinále a letos před jeho branami vypadla. O místo mezi nejlepší osmičkou si zahraje s Jaqueline Cristianovou. Přemožitelce nasazené jedničky a obhájkyně titulu Marie Bouzkové může oplatit letošní porážku z ITF v Záhřebu.

Lucie Havlíčková učinila za poslední rok značný progres. Loni dorazila na Livesport Prague coby 787. hráčka žebříčku, ovšem už byla v nejlepší dvoustovce pořadí, letos na W60 v Trnavě slavila svůj premiérový triumf na dospělých turnajích a vyzkoušela si i grandslamové kvalifikace.

Zatímco úvodní měsíce sezony měla solidní, po finále na konci května na ITF v Gradu se přestalo šampionce loňské juniorky na French Open úplně dařit. Včetně porážky s Alizé Cornetovou dokázala vyhrát jen dva z posledních osmi zápasů.

V pražské Stromovce prožila loni zatím jeden ze svých nejpovedenějších týdnů v kariéře. Stejně jako letos se díky divoké kartě zúčastnila přímo hlavní soutěže a proti krajance Barboře Palicové zapsala své první vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu. Na další ale stále čeká.

Proti zkušené Cornetové nastoupila už v pondělí. Francouzka za stavu 6:2, 4:2 ze svého pohledu sama iniciovala přerušení kvůli tmě a možná si tím postup výrazně zkomplikovala. Havlíčková totiž dokázala v úterý dotáhnout fantastický obrat ve druhé sadě z 0:4 na 6:4. V rozhodujícím dějství ale opět více chybovala, ani jednou si neudržela servis a uhrála jen dva gamy.

Cornetová neprožívá povedenou sezonu, bývalá světová jedenáctka je po úterním vítězství stále v negativních číslech (bilance 16:19). O své třetí letošní čtvrtfinále na nejvyšší tour se utká s Kaiou Kanepiovou. Ačkoli Estonka odehrála svůj první profesionální turnaj už v roce 2001 a Francouzka o tři roky později, potkávají se teprve podruhé. Na US Open 2010 zvítězila po obratu Kanepiová.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• WTA 250 PRAHA •
Česko, tv. povrch, 259.303 dolarů
úterní výsledky (1. 8. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Arangová (Kol.) - Palicová (ČR) 6:3, 6:2
Cornetová (6-Fr.) - Havlíčková (ČR) 6:2, 4:6, 6:2
Yue Yuan (Čína) - Shuai Zhang (3-Čína) 6:2, 6:2
Kanepiová (Est.) - Stefaniniová (It.) 6:2, 6:3
Schmiedlová (SR) - Tigová (Rum.) 6:2, 6:2
• Čtyřhra - 1. kolo •
Bartůňková/T. Valentová (ČR) - Cristianová/Minnenová (Rum./Belg.) 6:2, 3:6, 13:11
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

101
Přidat komentář
Frick
https://www.youtube.com/watch?v=FmkWWCihjUo

Chtěl jsem napsat, že je to kočka, ale to neodráží její proporce, takže napíšu, že je to sexi medvědice.

Brala by to jako kompliment...? smile
Reagovat
Blondie
Come, bez legrace, co se s ní děje? Nemáš jako letitý fanda nějaké insider info?
Reagovat
frenkie57
Com psal, že jde spát, že u toho usíná. To také o něčem svědčí.smile
Reagovat
frenkie57
prohrála zcela zaslouženě, s vyjímkou druhého setu zcela tristní tenis plný chyb.smile
Reagovat
tommr
to snad ani není Karolína ale nějaký zombie ... smile
Reagovat
lvicek
Probuh, co to ta Karolina blbne? Nema ji pod krkem nejaka sazkarska mafie?
Reagovat
Blondie
Víš, co je šílené? Ona ta hráčka třetí stovky sice byla proti Karo outsider, ale vůbec tam nebyl atraktivní kurz.... snad 1,5 pro Karo a 2,6 pro Američanku. Hráčka třetí stovky! Karo nevěřili...
Reagovat
lvicek
Dívala jsem se na race a byla jsem fakt překvapená, že je někde ve třetí desítce a získala letos už přes tisíc bodů, protože už si vůbec nepamatuju, kdy naposledy vyhrála... A teď tedy prohra s opravdu "buhvikym"... Nechápu.
Reagovat
Blondie
QF na AO, to je asi 450 bodů, ne?
A ještě udělala QF v Dubaji a ve Stuttgartu...
Reagovat
frenkie57
jede ve velkým stylu, 1:6 v prvním setu s hráčkou ze začátku třetí stovky.smile
Reagovat
com
se Karolina potrebuje rozehrat.. Ve druhym uz vede 2:0, tak snad bude otocka smile Ale na vysledek se podivam az rano, uz tu usinam smilesmile
Reagovat
Drzymalski
Kde to sledujete? Kyslíci mají Washington v programu ale zase nevysílají nic. Dávají reprízy z Prahy. Kloboučnictví Janáčková! Na plac!smile
Reagovat
frenkie57
http://cdn.sportcast.fun/webplayer.php?t=ifr&c=2183694&lang=en&eid=146216377&lid=2183694&ci=6175&si=4&ask=1690923600
Reagovat
tenisfan178
Gratulace Lindě k jednoduché výhře nad americkou kvalifikantkou. Po tom menším sklamání s Palicovou a Knutson,jsem rád aspoň za její postup. Třeba to zvládne i Kája,ale s její formou,nevím nevím. Com by si měl připravit pro jistotu kapesníčkysmilesmile
Reagovat
Kandinsky1
Ty už má určitě připravené bez ohledu na výsledek.
Reagovat
Petr_Fisk
To jsi mě tedy sklamal..
Reagovat
Dobry-den
Tak aspoň ta Linda mi udělala radost hladkou výhrou, ale bude muset ještě přidat další čtyři...smile
Reagovat
com
dalsi radost ti vecer prida jeste Kajisek smilesmile
Reagovat
Kandinsky1
Jestli prohraje s nějakou baptistkou ze třetí stovky, tak bude velká zábava, to je pravda.
Reagovat
Dobry-den
No já ti nevím, rozehraná domácí kvalifikantka, to zas smrdí výpraskem pro Kájíska. smile
Reagovat
tommr
Linda to vzala hopem ale stejně to nestačilo aby se na kurt ještě dostala Bára. Tak snad už zítra bude konečně normální počasí a stihne se to všechno dohrát podle plánu ...
Reagovat
Kandinsky1
Ono tam asi zase pršelo, ne ?
Reagovat
Otmar
Knutsonovou jsem viděl dneska poprvé a za mě dobrý. Vyrovnané údery snad mimo slajzy, dobrý backhand křížem a docela jí to lítá. Tohle prohrála na fyzičku, v závěru třetího setu ztrácela razanci i přesnost a kdo ví, co ta pravá ruka. Do první stovky podle mě bez problémů, budu jí držet palce.smile
Reagovat
Mony
Já taky.. Viděl jsem toho výjimečně dneska hodně a český derby jasně nejlepší zápas. Teď mě to z Noskovou nudí, asi to vypnu
Reagovat
dadaft
jj, slušný kontrast, Lindin zápas se vůbec nenastartoval, nemá to šťávu, rytmus,,,,,,,,,,,,,,, naštěstí to asu bude rychlé a v klidu
Reagovat
com
Palice, Havlickova, Knutsonka a kohopak tu mame ted.. Jo dalsi na rade je Lindicka smilesmile
Reagovat
EllNino
a večer Kájísek smile
Reagovat
com
vecer Strecova, at to mame v Praze komplet smilesmile
Reagovat
EllNino
prý hrát nebude, to by musela Linda skončit do 19:00 a to není možné
Reagovat
Mony
Oprava, do 20hod.
Reagovat
Ianny
Před chvílí říkal komentátor, že to protáhli do osmi když je jasno (zatím), že by se zápas Barbory ještě minimálně rozehrál. Ale vypadá to, že by zápas mohl skončit dost brzo:)
Reagovat
com
zas nepravdivy neovereny informace smile Ty bys to jako praskac moc daleko nedotahnul smile
Reagovat
EllNino
naštěstí mě zastoupí Maruška viď :P
Reagovat
com
souhlas smilesmile
Reagovat
Kandinsky1
Bóže, Knutson ten závěr ale pos.ala smile
Reagovat
dadaft
tak teď to Tereza v rozhovoru potvrdila, "hodně to skáče a není to rychlý" pravila, takže se připravme na delší výměny i zápasy, hodně běhání, hráčky si vítězství budou muset odmakat,,,,,,,,,,,,,, za mě paráda, bude to jako AO když ještě byly zelené asfaltové kurty
Reagovat
Dobry-den
To akorát smrdí zraněními. Pomalý povrchy jsou dobrý tak na začátku sezóny, teď už toho mají hráčky dost za sebou, do konce sezóny by byly lepší rychlejší hardy.
Reagovat
majkl005
ta Gabča je moc sympatická obyčejná holka :) a jak řekla sama "snad tam brzy budu taky" :) myšleno okolo toho stého místa...myslím, že s touto hrou určitě :)
Reagovat
Dobry-den
Tak to je hodně hořká prohra. Terezu herně strčí do kapsy, ale ta hlava, ach jo. smile
Přitom Martincová zahazovala jeden brejkbol za druhým, ale Gabriela jí po chybách nabízela další a další příležitosti, až to ta nudná vracečka konečně dokázala využít.
Zklamání je obrovské, Martincová jen vrací a sama toho moc nevymyslí, doufal jsem, že to klapne, ale rozdíl ve zkušenostech se holt někde musel projevit.
Slabá psychika Gábi se ukázala už v posledních týdnech, kdy při vidině kvalifikace US Open nedokázala porazit neznámé soupeřky, a dnes se ukázala znovu, když byla kousek od výhry.
Ano, je na okruhu nová a nemá zkušenosti, ale zrovna Martincová není mentální držák, tohle Gábi prostě měla dát. Navíc jí není 18, takže toho času na získání zkušeností a otrkávání se na profi okruhu tolik nemá na rozdíl od Lind či Brendy.
Hodně, opravdu hodně mě to mrzí. Zahozená příležitost. smilesmile
Reagovat
horska.kraslice
Škoda, že Gabriela a Tereza musely hrát proti sobě. Oběma by se bodíky šikly. Ale Tereza je asi momentálně potřebuje víc, takže jsem nakonec ráda, že vyhrála. Byl to nečekaně pěkný tenis! smileVěřím, že Gabriela půjde nahoru, má na to!
Reagovat
Ianny
Taky si myslím, že to byl pěkný tenis a docela dramatický. Hrály dvě Češky, takže velké zklamání nehrozilo ať by vyhrála ta nebo ta, ale i já jsem rád, že vyhrála Tereza, snad jí to dopomůže se z předchozí řady nezdarů oklepat a zase začne trochu stoupat žebříčkem.
Reagovat
EllNino
Po dlouhé době zvládla těsný tříseťák, los má dobrý, Praha by ji mohla zase vrátit do první stovky ...

Gabi hraje parádně, nasbírá zkušenosti a je jí teprve 26 let, má klidně 6-7 sezón před sebou :) Sympaťanda smile

Terku teď čeká Yuan a pak Hibino/Hrunčáková, ani případné semifinále by nebylo nehratelné, tak snad se sebere a vytáhne :)
Reagovat
dadaft
tak pojď Lindo, jméno soupeřky mi nic neříká, tak uvidíme smile smile
Reagovat
majkl005
některé výměny jsou hodny zápasu dvou dívek z top 10...to je fakt boží....ikdyž samozřejmě hluchých míst je taky požehnaně
Reagovat
dadaft
řekl bych, že nás čeká super turnaj
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ten šum svistu od Gábininý rakety je víc způsobený rámem nebo výpletem?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Gábina má některé BH skoro jak Anettsmile
Reagovat
frenkie57
Anett ani nezmiňuj, pláču ještě teď, že musela skončit...smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jj, smutný příběhsmile
Reagovat
Mony
Už Terka chytla šťávu a do 3.setu je favoritkou
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Gábina se hodně vyhazuje, hlavně při přechodu z BH na FH.
Reagovat
tommr
já myslím že její výkon hodně ovlivnil ten pád ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
problém s rukou evidentně měla, přitom to vypadalo, že pád odnesly hlavně kolena.
Reagovat
bIbec
Gábismile
Reagovat
com
Terýsek smile Terýsek smilesmile
Reagovat
bIbec
Teď je to OUTovaná jako blázen smile
Reagovat
EllNino
Vynikající hra, oba údery vyrovnané, doufám, že se dostane do stovky někdy :)
Reagovat
Mony
Docela ji preji vyhru. Tipuji, že se pak i u nás nejací sponzori i u nás najdou a do té stovky pomohou
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tereza spadla pusou do mraveništěsmilesmile Tu kapří pusu snad ještě nedávno neměla...smile
Reagovat
tommr
ten pád byl nepříjemnej. Snad jí kromě pár odřenin nic vážnýho nebude ...
Reagovat
EllNino
Pomstily v deblu Marušku a připsaly si životní výhru nad zkušenými Cristian/Minnen smile
Reagovat
A211
Gratulace NB+TV,jen tak dál.
Reagovat
Kandinsky1
Knutson zatím hodně dobře, jak může být takhle nízko v žebříčku ?
Reagovat
EllNino
Vždyť začala hrát profi loni :)
Reagovat
Kandinsky1
Já vím, to byla narážka na její letošní výsledky.
Reagovat
Mony
Vím, že ta pozornost pro ni už moc příjemná není, ale bude se muset kousnout a naučit když ne si to užívat, tak alespoň trochu diplomaciesmile..
Lidi hi tleskaji a ona kroutí nechapave hlavou
Co má říkat Jarda Jágr? Ten už je pravá Superstar se vším,co k tomu patří.
Nebo si představit třeba presidenta, kterého nekde predstavísmile
Reagovat
dadaft
taky může začít nosit skafandr
Reagovat
EllNino
15 proher v řadě ... ta jede asi na rekord, nevíte, kolik je?
Reagovat
Mony
Tommy najde
Reagovat
Mony
Tommr
Reagovat
tommr
na WTA úrovni vyrovnala dneska Zhang rekord Kristiny Mladenovic ...
Reagovat
bIbec
Tak to si zaslouží gratulaci !smile
Reagovat
Kandinsky1
Bude osamostatnění smile
Reagovat
tommr
jj taky si myslím že v tom jejím stavu nemůže momentálně žádnou hráčku na tour porazit ...
Reagovat
Mony
Lucka rozhodně kvalitnejsi tenis, ale dostala ji malá variabilita.Stereotypne to tam busila a Kornout to tréninkově vracel
Bára po ztloustnuti nedava tolik nadějí, jako jestě predloni, ale dnes v tom hrála roli i nervozita, jak sama priznala
Reagovat
dadaft
Na tomhle hardu se dají hrát dlouhé výměny jako na antuce a není snadné to zabít, mám to rád, budou delší, pohledné zápasy pro diváky ...............

(((co to tam probůh občas tak vrčí?)))
Reagovat
EllNino
Povrch příšerný, tělo devastující
Reagovat
dadaft
to jo, ale zápasy budou pěkné
Reagovat
EllNino
ještě by to příště mohli potáhnout medem, aby to bylo ještě pomalejší :)
Reagovat
turista
Med kdyby hráčky spadly tak by si tu bolest aspoň osladily líznutím medu.
Reagovat
Kandinsky1
Havlíčková má na levém rameni nějakou jizvu ?
Reagovat
tommr
spíš tetování á la Markéta Vondroušová ...
Reagovat
Kandinsky1
Tetování, které vypadá jak jizva smile
Reagovat
com
Martincova, Vondrouska a Havlickova = vsechno jedna pakáž.. Mysli si, kdo vi jak nejsou s tema cmaranicema sexy, ale je to humac smile
Reagovat
EllNino
ty jsi na ty naše čím dál tím vostřejší smile
Reagovat
com
abych si nevzal do parady i tebe smilesmile
Reagovat
tenisfan178
Tak teď jse tě bojím i já.smile
Reagovat
Kandinsky1
Tak já jsem zásadně proti tetování u žen, ale tohle je fakt extrém. Havlíčková vypadá jak s jizvou, Martincová jako když si vyválela ruku v dehtu a Vondroušová jako když právě vyšla ze školky smile
Reagovat
lvicek
S tou školkou je to vtipný :D. U Markéty vůbec nechápu, vo co jí jde, jaký to má smysl...
Reagovat
Petr_Fisk
Vždycky zahlédla na sobě nějaké volné místo a říkala si, tady by bylo pěkné tohle. Za týden jí zase napadlo něco jiného atd. atd.
No a dopadlo to jako když pejsek s kočičkou vařili dort...
Reagovat
turista
Jsou mladý a teď se to nosí. Takže nic proti tomu.
Reagovat
tommr
ve druhým setu se Lucce poved málokdy vídanej obrat z 0:4 na 6:4 ... smile
Obracet bude ale bohužel muset i ve třetím setu ...
Reagovat
Kandinsky1
Koho ta holka chce na WTA tedy porážet ?
Reagovat
EllNino
z 2:6 0:4 na 6:4 smile

Lucka mě hrozně baví, je to živel, musí zklidnit hlavu ... a bude hodně dobrá :)
Reagovat
tommr
Cornetce se nevyplatilo taktizování. Tím že si včera vynutila přerušení zápasu se sama připravila o šanci vyhrát ve dvou setech ...
Reagovat
com
tak vyhraje ve trech no smilesmile Aspon potrenuje na dalsi zapas.. Havlickova na to nema smile
Reagovat
tommr
Cornet je pořád favoritkou ale Lucka se od druhého setu hodně zlepšila ...
Reagovat
Ela-fon-isi
smileTo snad není možný! Jdu mrknout.
Reagovat
dadaft
jj, pro hráčku, která má cit pro přechod na síť a chodí tam, je mé srdce vždy otevřené smile
Reagovat
Ela-fon-isi
Je odvážná, ale často to chtělo spíš jemnější řešení a víc klidu než emocí. Má spoustu času dozrát.
Reagovat
EllNino
Ale tenis musí ještě hodně vybrousit ... I Petra dělala v mládí strašně moc chyb, pamatuji si, že zápas se Safinou na USO 2009 vyhrála s 60+ nevynucenými chybami

Přeji štěstísmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist