Mašiny Wozniackou a Šarapovovou čeká vzájemná bitva. Končí Jankovičová

5. 9. 2010, 07:46
Aktuality 10
US OPEN ženy - Letošním US Open se řítí kulový blesk. Nasazená jednička Caroline Wozniacká během úvodních tří kol ztratila dohromady jen tři hry a míří za obhájením loňského finále. Nyní ji však čeká Maria Šarapovová, jež v sobotu dvěma kanáry zastavila domácí naději Capraovou.
Maria Šarapovová

6-1, 6-1, 6-0, 6-0, 6-1, 6-0. Takto vypadá skóre setů Caroline Wozniacké z úvodních třech kol. Dvacetiletá Dánka v New Yorku soupeřky drtí, naposledy to odnesla Yung-Jan Chan z Tchaj-wanu.

Kompletní sobotní program tanistkám komplikoval silný vítr a nasazená jednička si hned v úvodu neudržela podání. "Několikrát jsem si musela míček při podání rychle nadhodit, byla to docela legrace," komentovala Wozniacká venkovní podmínky. "Ale vyhrála jsem, tak je to fajn." Tenistka s polskými kořeny byla celé čtyři týdny před závěrečným grandslamovým turnajem sezony v neustálém tenisovém zápřahu. Za tak krátkou dobu odehrála 15 zápasů a stihla si připsat tři tituly.

Nyní už jedenáctkrát v řadě neprohrála a veze se na vítězné vlně. Únavu prý nepociťuje.

Ovšem už v osmifinále ji po papírově slabších soupeřkách čeká spolufavoritka na celkové vítězství Maria Šarapovová, jež ukončila překvapivé tažení osmnáctileté domácí naděje Beatrice Capraové.

Také rodačka ze Sibiře v New Yorku exceluje. Po úvodním nepovedeném setu už v dalších šesti dějstvích soupeřkám povolila jen sedm her. Ve třetím kole Capraové dokonce žádný.

Rozhodně však odmítala, že by hrála proti slabé soupeřce. "Když hrajete proti někomu tak mladému a někomu, kdo nemá co ztratit, je to vždy těžké," řekla Šarapovová. "Takové soupeřky bývají mnohem nebezpečnější."

Šarapovová tak napravila loňské zaváhání, kdy nečekaně vypadla s jinou domácí teenagerkou Melanií Oudinovou. Do 4. kola US Open prošla poprvé po čtyřech. V roce 2006 turnaj vyhrála.

Třiadvacetiletá Ruska s Wozniackou odehrála čtyři zápasy, z toho dva na exhibici v Hong Kongu, a neztratila v nich ani set. "Teď Caroline hraje asi nejlepší tenis svého života. Bude to těžký zápas, ale těším se," uvedla Šarapovová.

V osmifinále už je rovněž Světlana Kuzněcovová. Ruská vítězka US Open 2004 zdolala krajanku Marii Kirilenkovou a výhra 6-3 6-4 byla její jubilejní stá ve dvouhře na grandslamových turnajích. "Jestli chci ale vyhrát turnaj, tak mám ještě hodně prostoru ke zlepšení," řekla sebekriticky Ruska, kterou čeká Dominika Cibulková. 

I Kuzněcovová se těžko vypořádávala s nepříjemnými podmínkami. Kvůli větru se dopustila několika chyb navíc, přesto ani jednou v utkání nepřišla o podání. "Vítr mě rozčiloval. Bylo důležité se dobře pohybovat a udržet výměnu co nejdéle, což mi šlo," řekla.

Končí čtyřka Jankovičová
Dál už se nepodívá čtvrtá nasazená Jelena Jankovičová. Nad síly srbské tenistky byla Estonka Kaia Kanepiová, jež vyhrála 6-2 7-6 a postoupila do osmifinále.

Pětadvacetiletá Jankovičová, která v roce 2008 hrála ve Flushing Meadows své jediné grandslamové finále, měla problémy už v předchozích zápasech. Simonu Halepovou i Mirjanu Lučičovou porazila až po třísetových bitvách, dnes ale svou přemožitelku našla. Zakončila tak bídné léto, kdy od Wimbledonu na pěti turnajích vyhrála jen čtyři utkání.

Stejně stará Kanepiová premiérovým postupem mezi nejlepších šestnáct na US Open potvrdila, že zažívá přelomový rok. Na Roland Garros i ve Wimbledonu si zahrála čtvrtfinále, přičemž na londýnské trávě ji zastavila Petra Kvitová, a krátce nato vyhrála svůj první turnaj WTA v Palermu.

- US OPEN ženy (USA - New York, tv. povrch) -
sobotní výsledky (04. 09. 2010)

Dvouhra - 3. kolo:
Wozniacká (1-Dán.) - Yung-Jan Chan (Tchaj-wan) 6-1 6-0
Kanepiová (31-Est.) - Jankovičová (4-Srb.) 6-2 7-6(1)
Zvonarevová (7-Rus.) - Dulgheruová (25-Rum.) 6-2 7-6(2)
Kuzněcovová (11-Rus.) - Kirilenková (23-Rus.) 6-3 6-4
Šarapovová (14-Rus.) - Capraová (USA) 6-0 6-0
Wickmayerová (15-Belg.) - Schnyderová (Švýc.) 7-6(5) 3-6 7-6(6)
Cibulková (SR) - Dominguezová-Linová (Šp.) 6-0 6-1
Petkovicová (Něm.) - Pcheng Šuaj (Čína) bez boje

Čtyřhra - 2. kolo:
Peschkeová/Srebotniková (4-ČR/Slovin.) - Gullicskonová/Gullicksonová (USA) 6-2 6-3
Dulková/Pennettaová (1-Arg./It.) - Cirsteaová/Šafářová (Rum./ČR) 6-0 6-4

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Peschkeová/Qureši (ČR/Pak.) - Švedovová/Knowle (Kaz./Rak.) 5-7 6-3 10-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
skott
Tomu se musim vazne smat, protoze co potkala v prvnich trech kolech Wozniacki, by zapadlo i v kterekoliv asijske ¨padesatce¨ nekde Xun Xanu...:-D
Prakticky jen Kai Chen Chang ma jakousi uroven WTA, o Yung-Jan jsem slysel snad poprve a Chelsey se teprve rozhoduje zda to vlastne zkusi jako profesionalka nebo bude pokracovat na univerzitni urovni.Zadna z tech vyher nema vubec zadnou vahu, jen opakovane neskutecna klika na los.
Jinak jsem rad, ze po vcerejsku jsou pryc i vsechna Lina Dominguez, Minelly a Capry, protoze to jsou opravdove tenisove ¨minely¨, kdyz toto projde tak daleko na US Open.Vubec nechapu hracky, ktere je mohly pustit dal...
Reagovat
tito
Díval jsem se na myslím Tvé doporučení na Mirjanu Lučič s Jankovičovou a nestačil jsem se divit. Ano, byla přemotivována a hrála na hranici rizika/ a nakonec prohrála../ ale komplexní hráčka, kdy některé údery/ zvl. forhandy/ byly spíše z planety ATP než WTA. No pokud získá úderovou jistotu a nebude tolik chybovat, tak se může výrazně posunout nahoru. Akorát nevím, jestli má šanci to zvládnout. Každopádně se těším na její další zápasy.
Reagovat
skott
No, doporuceni to uplne nebylo, ale jestli ses dival, tak jsem rad;) Premotivovanost je asi spravne slovo, i kdyz je to zkratka jeji styl, hrani na riziko kazdy uder.Kdyz pred skoro uz 15 lety Mirjana zacinala, bylo to tehdy neco noveho, jeji sila, agresivita, nebojacnost, dneska je to vicemene standardni vybava spousty mladych holek.Presto se da rict, ze takove winnery, co umi ona jsou stale jedinecne.Taky jsem si vsiml, jak to vzdycky jen zahucelo v hledisti, kdyz tam poslala svoje forhendove projektily nebo trefila eso 190km/h na brejkbolu...Pred rokem bych tomu neveril, ze bude mit silu se vratit zpatky, ale potom co jsem ji videl na vlastni oci ve wimbledonske kvalde to realne je.Chybi ji sice ta teenegerovska lehkost a obratnost, ale za to ma vuli vetsi nez kdokoliv jiny neco dokazat.
Reagovat
smazaný uživatel
Těším se na zápas mezi Marií a Caroline, budu držet palce Marii.. :-) Pokud porazí Caroline, myslím, že finále je v kapse.. :-)
Reagovat
Vojtiik
taky budu fandit, snad ji ztříska:)
Reagovat
skott
Karolinka ted poleti ne jako kulovy ale namydleny blesk;)
Reagovat
smazaný uživatel
v to doufam.. :-)
Reagovat
tito
Taky :)
Reagovat
smazaný uživatel
taky taky :))
Reagovat
smazaný uživatel
Aby byly zdejsi nazory trochu pluralitni, vezte, ze ja budu verit Caroline.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist