Medveděv udolal po obratu z 0:2 na sety Zvereva, o první triumf v Melbourne se utká se Sinnerem

26. 1., 14:06
Aktuality 41
Daniil Medveděv (27) byl v semifinále Australian Open pouhé dva míčky od vyřazení a teprve počtvrté v kariéře, podruhé během probíhajícího turnaje, otočil nepříznivý stav 0:2 na sety. Nyní trojnásobný finalista úvodního grandslamu sezony udolal po více než čtyřech hodinách boje 5:7, 3:6, 7:6, 7:6, 6:3 rivala Alexandera Zvereva (26) a v neděli se popere o svůj druhý grandslamový titul. Bývalý šampion US Open nastoupí proti Jannikovi Sinnerovi (22).
Medveděv si zahraje už potřetí finále Australian Open (© AFP)

Medveděv – Zverev 5:7, 3:6, 7:6, 7:6, 6:3

Daniil Medveděv je ve finále Australian Open už potřetí. V ročníku 2021 jasně nestačil na Novaka Djokoviče a předloni zahodil náskok dvou setů proti Rafaelovi Nadalovi. Po zdrcující porážce se propadl do zhruba roční krize, kterou ukončil až loni v únoru na oblíbených betonech.

Bývalý lídr žebříčku posbíral čtyři trofeje na tvrdých površích a postupně se vyšplhal zpět do TOP 10 i nejlepší čtyřky světového pořadí. Dokonce na Masters v Římě ukořistil svůj premiérový triumf na antukových dvorcích. Od té doby však finalista US Open 2023 a bývalý šampion amerického podniku velké čtyřky na další trofej čeká.

Letošní sezonu se rozhodl odstartovat až na úvodním grandslamu roku a v Melbourne se zatím neprezentuje svou nejlepší formou, což potvrzuje ztracený set s Terencem Atmanem a Nunem Borgesem a také manko dvou setů v souboji druhého kola s Emilem Ruusuvuorim. Ruský tenista ovšem ukazuje svou obrovskou sílu i bohaté zkušenosti v klíčových momentech, v průběhu turnaje sehrál už třetí pětisetovou bitvu a podruhé otočil stav 0:2 na sety. Celkově se mu to podařilo teprve počtvrté v kariéře z 20 pokusů.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

S Alexanderem Zverevem vyhrál pět ze šesti loňských soubojů, skvěle zahájil rivalitu s nejlepším německým tenistou také letos a vzájemnou bilanci upravil na 12:7. I přes ztrátu značného počtu sil vsadil v úvodních dvou setech na obranu. Tu měl jako tradičně vynikající, nicméně ji prokládal zbytečnými nevynucenými chybami a bylo evidentní, že více sil na dlouhé a brutální výměny, kterých bylo k vidění nespočet, má Zverev.

Podle toho vypadal začátek jejich 19. měření sil, premiérového na grandslamech. Zverev si zisk úvodního dějství pořádně zkomplikoval, když neudržel náskok dvou brejků, set nedopodával a nakonec ho vydřel až po hodině a dalších dvou odvrácených brejkbolech poměrem 7:5. Ve druhé sadě naopak nenabídl rivalovi ani jednu brejkbolovou šanci, přidal čtvrtý a pátý brejk a po necelých dvou hodinách měl nakročeno do finále.

Od začátku třetího setu jsme byli svědky parádní podívané, až v něm oba aktéři trefili více vítězných míčů než nevynucených chyb. Spravedlivě ho rozhodl tie-break, který získal 7:4 čím dál tím lépe hrající Medveděv, jenž se snažil výměny zkracovat.

Změněnou taktiku aplikoval i ve čtvrtém dějství a také v něm uspěl ve zkrácené hře, ačkoli vyrobil za stavu 4:4 dvojchybu a Zverev mohl zápas dotáhnout do vítězného konce na servisu. Za stavu 5:5 však Medveděv trefil šťastný return kousek za síť, který Zverev nedoběhl, a set ukončil esem.

Po necelý čtyřech hodinách přišla na řadu rozhodující sada. První brejk od druhého setu slavil Medveděv v pátém gamu po laciných chybách z rakety Zvereva, který zřejmě neustál, že se momentum přesouvá na stranu protivníka. Medveděv už ve třetím setu po sobě nepovolil Zverevovi ani jeden brejkbol a zápas nakonec ukončil již na returnu.

Medveděv upravil svou bilanci v semifinále grandslamů na 6:2, i pošesté se raduje z postupu do finále na tvrdém povrchu. Ve finálových duelech na podnicích velké čtyřky má naopak vysoce negativní úspěšnost 1:4. Trofej pro šampiona přebíral pouze na US Open 2021, kde přehrál bez ztráty setu nervózního Djokoviče, jenž útočil na kalendářní Grand Slam.

"Jsem šťastný, že jsem tady už podruhé otočil stav 0:2 na sety. Dřív se mi to vůbec nedařilo. Fyzicky i psychicky je pátý set velmi náročný a já v něm mnohdy nebyl dost silný. Před měsícem jsem začal pracovat na tom, abych byl psychicky odolnější a nenechal se tolik rozhodit publikem či rozhodčím. Snažím se v takových chvílích ještě více soustředit. Pořád mi to nejde na sto procent, ale snažím se," řekl Medveděv na kurtu.

Teprve až ve svém šestém grandslamovém finále nenarazí na člena Big Three. Tentokrát bude čelit Jannikovi Sinnerovi, který o několik hodin dříve vyřadil nejúspěšnějšího hráče turnaje Djokoviče a nastoupí ke svému premiérovému finále na majorech. Nad Italem vede ve vzájemné bilanci 6:3, ovšem poslední tři střetnutí prohrál.

Zverev, jenž se v loňské sezoně vrátil po půlroční pauze zaviněné přetrženými vazy v kotníku a probil se zpět do nejlepší desítky hodnocení, teprve podruhé v kariéře nedotáhl náskok dvou setů.

Poprvé se mu to stalo v jeho jediném grandslamovém finále na US Open 2020 proti Dominicovi Thiemovi. Svou bilanci s hráči TOP 10 na grandslamech si zhoršil na tři výhry a 15 porážek.


Výsledky mužské dvouhry na Australian Open

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

41
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Pavol
Neviem na koho ste stavili Vy.

Ja po doporučení AI som vsadil na Medveďa. Je tam vyšší kurz , bude to vyrovnané a aj AI to doporučuje.

Ak to nevyjde tak to hodím na AI.
Reagovat
Krisboy
Já si vsadím na AI. Ta to tady jednou vyhraje všechno
Reagovat
Pavol
Ja keď počujem vetu že nás čaká digitálna budúcnosť tak dúfam že sa to bude dať niekde vypnúť.
Reagovat
australan.tenis
Nerad to říkám, ale zápas Zvereva s Daniilem jsem si v hledišti užil více než GOATkovic vs Sinner. Instant classic.

Asi je to tím, že jsem se i hodně nervoval a skandoval během Noleho zápasu. Neužil jsem si hru tolik, jak jsem doufal, hodně nervozity. Naopak Sasha a Daniil byl poklidnym dychankem pro mě. Sledoval jsem detaily atd. Úžasný zážitek . Neskutečný level tenisu. Winnery, kraťasy, náběhy na síť. Fantazie.

Celkově až na prohru Noleho.... Nelituji toho, že jsem utratil 2000 AUD za lístky.

Viděl jsem : Zverev vs Alcaraz, Číňanka vs Anna - čtvrtfinále night session

Dále Nole vs Jannick semi plus Hsieh finále mix - day session

Daniil vs Zverev - night session semifinale

Chtěl jsem případně dokoupit lístky na finále (pár jich ještě zbylo na ticketmaster), ale to jedine kdyby Nole postoupil..... Takhle na to kašlu. 900 AUD...... Nope, furt zklamán z výsledku Djokovice.

A něco vám řeknu, kdyby dali Djokovice na night session, tak by vyhrál!!!! Kompletně odlišný hráč během noci. Podmínky jsou kompletně jiné. Naživo to je cítit mnohem víc. Ale což už, další zastávka Tasmánie a práce na sadu. :)).
Reagovat
australan.tenis
Jo a mimochodem Krejčík vs Siniak ... .. do hlediště pouštěli zadarmo na Margaret Court aréna...... Ale doubly mě moc neberou. Tak to bylo příjemné zpestření před Zverev vs Carlitos.
Reagovat
Pavol
Tiež mám ten pocit že slnko ubralo srbovi na výkonnosti. Keby si dal šiltovku ako talian možno by hral lepšie.
Reagovat
Krisboy
Tak jsem zkouknul highlights. Saši mi bylo skoro až líto.
Krásnej zápas.
Reagovat
com
druhej GS ceka
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
enfee
Medvedev je nemesis od Zvereva. Zverev je nemesis od Alcaraze. Sinner od Djokovice...nekdo doplnte dalsi
Reagovat
Krisboy
Djokovič Federera
Reagovat
Krisboy
Veselý Djokoviče.
Reagovat
farr
Reagovat
Blondie
Reagovat
australan.tenis
Není....... Kdyby se hrála nights session, tak Nole vyhraje. Porazil ho na Wimbledonu 2x!
Reagovat
Mantra
a co na to AI?
Reagovat
Liverpool22
Al to dnes projel na plné čáře jelikož predikoval výhry Noleho a Zvereva. Já říkal, že je hovadina sázet podle Al
Reagovat
Krisboy
Al Bundy? Kdo ví, kde je mu konec.
Reagovat
peek
Sinner the winner
Reagovat
Teo
Medvěd zapne ještě jeden level a smázne ho 3:0
Reagovat
vavrinec
To by musel zapnout tak tři levely a to fakt netuším, kde by k nim přišel.
Reagovat
Patik
Ešte nevieš ci Janik bude hrať top tenis vo finále možno Danil nebude musieť zapínať nič..a postačí mu klasika..
Reagovat
Ondra979
jj to asi ano..Janik bude hrat urcite vyborne, o to bych se nebal...jen pokud MEda dokaze vzdorovat, a bude to treba delsi zapas, tak to by mohlo hrat pro nej protoze ma vetsi zkusenosti..fyzicku ma fakt vybornou takze to da..uvidime, hlavne at je to skvely zapas
Reagovat
Krisboy
Finále je jiná disciplína. Jannik tam je poprvé, Dáňa asi pošesté. Tenhle faktor nepodceňuj, je stejně významný jako herní forma.
Reagovat
Teo
No mám tušení, že to bude právě dost jednoznačný.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Pergolek
1,42 na Sinnera, tak to je přehnané. Medvedev není favorit, ale bude hrát své šesté finále, zatímco Sinner první. Je zkušenější a je na tom dokonale fyzicky.
Reagovat
Liverpool22
Méďa měl smůlu, že ve finále vždy vyfasoval Noleho nebo Rafu. Nakonec z 5 pokusů urval alespoň 1 GS.
Reagovat
Ondra979
jo to je urcite moc malo..ten zapas je celkem otevreny, ciste herne bych o kousek vic veril Sinnerovi, jenze je to jeho prvni takove velke finale a to casto trochu svazuje..no hlavne at je to dobry zapas a idealne se stastnym koncem, tedy poharem v Italovych rukou :)
Reagovat
darek.vrana
Můžeš toho využít... Za mě je to odpovídající.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tady něco smrdí a Matýsek to nebyl

Ale vážně - viděl jsem jen útržky a Zvíře nebyl tak důrazný jako v předchozích zápasech. Nicméně, pořád to vypadalo, že šance má a třeba to tam začne trefovat. Obrat už jsem neviděl vůbec, ale každopádně mi přijde, že prošustroval, co mohl. Sašova hlava bohužel... Herně by se možná vyrovnal i Jankovi. Ten se snad s Medvědem nějak vypořádá.
Reagovat
farr
Nebyl důrazný. Je vidět žes neviděl vlastně nic. Ta obrana co Medvěd budoval, strašný mraky vítězných míčků tahal skoro až z tribuny. Úplně Sašu znechutil a i kouskem štěstí dostal ho tam kam potřeboval. Nevěřím, že by Danill prohrál 4 krat za sebou se Sinnerem. Uvidíme jak se oba vyspí, ale myslím že on už něco vymyslí. Ale je to těžkej paradox jít do Finále jako outsider( já osobně ho tak nevidím). Ale Janek může jančit, loni ve finále Masters taky v roli favorita a jak pohořel...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jo, viděl jsem málo, ale stejně - viděl jsem klasiku, tahanici od BL a pak skvělý přechod Zvířete na síť, kde to následně zazdil do sítě. A další podobný pak trefil. Tohle je jediná možnost, jak na Medvěda. Janek to dobře ví, takže finále bude hlavně o hlavě. Zvíře ji prostě pořád ještě nemá dobře nastavenou a je otázka, jestli kdy mít bude...
Reagovat
farr
Mohl bych se podívat přesně, ale v post studiu rikali ze Zvíře proměnil pres 50 náběhů z 70 nebo tak neco a stejně to nakonec nestačilo. Zas nemůžeš být jen pořád na síti on Méďa umí pěkně prohazovat ne ze ne. Tesim se na finále, klasický střet útoku a doufám aktivní obrany se smrtícími protiútoky. Dany asi zase zacne v klidu neco si obeha otestuje jestli se mu bude souper chtit vyházet a jestli ne musí hrát to samý jako proti zverevovi, nemyslím, že tam je až tak kriticky zásadní rozdíl ve hre Zvíře/Sinner...
Reagovat
Salamander134-
Zverev
Reagovat
Pergolek
Sledujete teď rozhovor Medvedeva? Skoro 4 a půl hodiny hrál zápas, ve kterém bylo obrovské množství výměn nad 20 úderů. Udělal stovky a stovky sprintů. A v rozhovoru není vůbec zadýchaný, je úplně v pohodě. To si nedokážeme představit, jakou fyzičku musí mít. Neuvěřitelné. Ten by snad dokázal běhat ještě další hodinu klidně.
Reagovat
Liverpool22
Méďa výborně a super obrat z 0:2
Reagovat
Patik
Medvedev si to upinka... Toto si už nepusti..podla mňa to nebude nejaké atraktívne finále..
Reagovat
Nenela
Hrozne moc bud drzet palce Jannikovi
Reagovat
yarda23
Sinner favorit, ale go Dani!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist