Menšík: Podmínky byly extrémní. Bojoval jsem sám se sebou a hlavně jsem se nechtěl na kurtu uvařit

30. 7., 19:35
Rozhovory 4
Jakub Menšík (18) v dnešním druhém kole dvouhry na olympijských hrách hodně bojoval s vedrem. Teploměry v areálu Roland Garros ukazovaly až 37 stupňů Celsia. Po porážce s Američanem Tommym Paulem (27) českým novinářům řekl, že se na kurtu pekl zaživa.
Profily hráčů
Jakub Menšík bojoval s extrémními podmínkami v Paříži (© Profimedia)

Osmnáctiletý Menšík na svou první olympiádu přijel bezprostředně po semifinále na turnaji v Umagu. První kolo vyhrál, dnes na devátého nasazeného Paula nestačil. "Byly to náročné podmínky. I ty okolnosti po mém náročném programu, co mám za sebou. Byl to hlavně boj sám se sebou a hlavně se tam neuvařit," řekl Menšík.

První set byl ještě poměrně vyrovnaný, ale ve druhé sadě český reprezentant fyzicky odešel. "Můj výkon šel rapidně dolů, ale pro všechny je to stejné. Je to cenná zkušenost do příště. Fyzická kondice je strašně důležitá, tenis je pohybový sport, a když nemáte na to se pohybovat na sto procent, tak je těžké hrát s kýmkoliv," popisoval několik desítek minut po zápase, po němž potřeboval čas na vzpamatování.

Výhni nešlo uniknout, sluníčko bylo na kurtu i všude jinde. "Snažil jsem se využít všechny chladící prostředky, ručníky, led, dodržovat pitný režim. Bylo i pravidlo, že je na záchod pět minut, a kdyby byla rozhodující sada, tak je deset minut. Dneska extrémní podmínky, využíval jsem každou volnou chvilku, abych se zchladil a mohl nastoupit na kurt. Byl to veliký extrém," konstatoval nadějný český tenista.

 

Prostory jsou chlazeny alternativně

Na antuce situaci komplikují dlouhé výměny. Vedra tenisté zažívají i jinde. "V Austrálii bylo stejné počasí, stejný pařák a bylo to tam ještě horší, že to na vás sálalo ještě zespoda ze žhavého betonu," vzpomínal Menšík.

Na olympijských hrách je to komplikovanější tím, že na pokojích v olympijské vesnici není klasická klimatizace, francouzští pořadatelé chladí prostory alternativně. "Je tam větrák, o to je to náročnější. Nemáte se kde zchladit, jen možná tady v areálu, jinak ve vesnici není klima nikde. A oproti turnaji, kde je zázemí lepší, je to něco jiného. Být na olympiádě je kouzlo, ale není to takový luxus jako na jiných turnajích," řekl Menšík. Česká výprava má pro olympioniky připravené mobilní klimatizace, které si mohou do pokojů zapůjčit.

Navzdory skromnějším podmínkám si Menšík olympijský debut užil. "Je to svátek sportu a je to fakt super tady být a být toho součástí. I když ty podmínky nejsou, jaké jsou na těch nejlepších turnajích ATP okruhu, prostě sem člověk nejel, že by jel do luxusu. Určitě zkušenost obrovská a zážitek taky skvělý," pochvaloval si.

Šňůrku s akreditací měl plnou odznáčků. Radši ji držel v ruce, aby ho netížila na krku. Sbíral především ty z exotičtějších zemí, nejčastěji ve vesnici cestou do jídelny. "Mám třeba Nauru. Díval jsem se, že je to ostrov někde za Austrálií v Tichém oceánu. Má to rozlohu dvacet kilometrů čtverečních, žije tam deset tisíc obyvatel a je tady jeden sportovec. Takže jsem uloupil odznáček," prozradil Menšík.

Ondřej Jirásek, ČTK

Komentáře

4
Přidat komentář
Palecek
Jak bude hrát víc s těmito top hráči, pozná, že fyzička a kondice budou veledůležité, obzvlášť bude-li chtít vydržet více než 2-3 zápasy v řadě.
Reagovat
Marduch
Zazil jsem na kurtu 43 stupnu ve stínu cca pred 7 lety. 20 minut tenis, 10 minut pauza :))
Reagovat
turista
Kde to bylo? V Paříži si myslím, že se projevuje skleníkový efekt. Francie má mírné klima až na středomořské pobřeží kde je light středomořské, rozhodně ne tak horké jako ve Španělsku, v Itálii, v Řecku, v Turecku nebo v Izraeli.
Reagovat
Krisboy
Já jsem tenkrát teploměr tenkrát u sebe neměl, ale skončili jsme po cca 10minutové rozehrávce. Pak jsme to vzdali a šli si sednou do stínu. Ze mě ještě dobrých 20 minut stékal a z brady kapal pot, přestože jsem jen seděl v "chládku" a snažil se vůbec nehýbat. Peklo. V Melbourne si to vůbec nedovedu přestavit.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist