Menšík v Dauhá skolil Murrayho! Po bitvě s dvojnásobným šampionem si zahraje první čtvrtfinále

21. 2., 17:59
Aktuality 29
Jakub Menšík (18) pokračuje na dvěstěpadesátce v Dauhá ve svém debutu v hlavních soutěžích na turnajích ATP. Ve druhém kole skolil po více než třech hodinách boje 7:6, 6:7, 7:6 bývalou světovou jedničku, dvojnásobného šampiona a loňského finalistu Andyho Murrayho (36). Během dvou dnů tak zaregistroval své úvodní dva skalpy TOP 50 a ve svém premiérovém čtvrtfinále na nejvyšším okruhu vyzve dalšího bývalého vítěze katarské akce Andreje Rubljova (26).
Profily hráčů
Menšík si v Dauhá po skalpu Murrayho zahraje první čtvrtfinále na hlavní tour (© Profimedia)

Murray – Menšík 6:7, 7:6, 6:7

Jakub Menšík v posledních letech zaznamenává neustálý progres a momentálně mu v live žebříčku patří 102. místo. Během sezony 2022 posbíral čtyři trofeje na okruhu ITF, loni poprvé triumfoval na challengerech a díky parádnímu debutu v hlavních soutěžích na turnajích ATP má blízko k premiérovému posunu do elitní stovky pořadí.

V hlavních losech na nejvyšší tour účinkuje potřetí v kariéře. Loni zazářil postupem z kvalifikace do třetího kola US Open a na letošním Australian Open coby kvalifikant dostal ve druhém kole do pěti setů člena TOP 10 Huberta Hurkacze.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Na podniku ATP 250 v Dauhá skvělou letošní formu potvrzuje a svou bilanci v aktuální sezoně upravil na 13:3. V úvodním kole si připsal svůj premiérový skalp TOP 50, když ve dvou setech vyřadil nasazenou pětku Alejandra Davidoviche. A další slavil hned o den později proti světové padesátce Andymu Murraymu, který v katarské metropoli v minulosti dvakrát triumfoval a celkem pětkrát hrál finále, naposledy loni.

Menšík měl ve více než tříhodinové bitvě s bývalou světovou jedničkou obrovské výkyvy v psychické odolnosti, což je vzhledem k minimu zkušeností pochopitelné. Talentovaný teenager nedokázal dopodávat úvodní sadu a za stavu 5:6 prohrával už 0:30. Set však dovedl do tie-breaku, v němž i díky pokaženému jednoduchému voleji z rakety soupeře odvrátil jeden ze dvou setbolů. Zkrácenou hru nakonec získal 8:6.

"První set byl těžký kvůli podmínkám, začalo trochu foukat. Tie-break nebyl tak kvalitní, ale na konci jsem byl šťastnější," hodnotil úvodní sadu Menšík.

V následujícím dějství se Menšík nepropracoval k ani jednomu brejkbolu a na řadu přišel další tie-break, ve kterém tentokrát Murray náskok dotáhl do vítězného konce a stav dramatického utkání srovnal.

Rozhodující sada byla zpočátku v kompletní režii českého mladíka. Za stavu 5:2 měl v zádech dva brejky, což znamenalo dvě možnosti zápas dopodávat. Právě tehdy se nejvíce ukázal jeho nedostatek zkušeností, čehož Murray využil a skóre dorovnal. Menšík se však nenechal rozhodit a poslední tie-break v souboji s veteránem ovládl poměrem 7:4.

"Ve třetím setu jsem vedl 5:2, měl dva servisy... Když to bylo 5:5, řekl jsem si, pojď do toho, tenhle chlap ti nedá žádné body zadarmo. Snažil jsem se zůstat klidný a jsem strašně šťastný, že jsem byl soustředěný až do konce," uvedl ke ztrátě dvou brejků v posledním setu.

"Jsem šťastný, byl to dnes těžký zápas. Andy je neuvěřitelný hráč, když jsem byl malý, koukal jsem na něj v televizi, jak vyhrál dvakrát Wimbledon. Je skvělé, že v tomhle věku dokáže hrát s těmi nejlepšími, takže mu gratuluju a přeju hodně štěstí do dalších turnajů," řekl Menšík v rozhovoru na kurtu.

Menšík ve svém premiérovém čtvrtfinále na nejvyšším okruhu vyzve dalšího bývalého šampiona katarské akce Andreje RubljovaNejvýše nasazený a vítěz ročníku 2020 si v úvodním zápase poradil s bývalým šampionem Richardem Gasquetem. Francouzskému veteránovi nenabídl ani jeden brejkbol a přehrál ho za necelou hodinu 6:3, 6:4.

Murray si v úvodním kole proti Alexandremu Müllerovi připsal svou první výhru od října a přerušil sérii šesti porážek. Na vítěznou sérii však stále čeká, a to už od loňského srpna. Poslední čtvrtfinále absolvoval před rokem právě v tomto dějišti.


Výsledky turnaje ATP 250 v Dauhá

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
Kandinsky1
Pro Menšíka celkem smůla, že v prvním kole porazí pátého nasazeného, aby ve třetím dostal prvního nasazeného a výrazně odskočeného turnajového favorita.
Reagovat
Krisboy
Prosím tě, snad bys nechtěl, aby všechno vyhrával? První turnaj ATP, čtvrtfinále + skalp Murrayho je pro něj slušnej výsledek. Za mě zatím dobrý.
Reagovat
Kandinsky1
To určitě, ale prakticky proti komukoliv jinému by měl šanci jít dál.
Reagovat
Krisboy
To je ošidné...po včerejšku toho bude mít asi dost, hrát s Můrou tři a půl hodiny není nic moc.
Třeba překvapí
Reagovat
SydneyOpen
Na druhou stranu, je to ohromná zkušenost. Zahrál si s Top hráčema, vyhrál nějaký ten zápas, přiblížil se ke stovce, přiblížil se boji o OH. Za mě super, tento turnaj mu hodně dá, nemusí hned vyhrávat tituly. Takovej Alcaraz sice v 18 válel, ale teď je mu 20 a zdraví má jak důchodce
Reagovat
hanz
Přijde mi, že OH už by mohl mít skoro v kapse, před ním je hromada kluků, kteří jsou horší než čtvrtí ze své země... to by mohlo vyjít...
Reagovat
SydneyOpen
Mohlo, stejně jako by to mohlo vyjít Víťovi. Což by bylo naprosto úžasný, mít na OH plný počet. Zvlášť u kluků, kde se nám poslední roky vůbec nedařilo a v Tokiu jsme byli rádi za Mácháče... ale chtělo by to ideálně se ještě posunout.
Reagovat
hanz
No, kdyby se mu ještě povedlo pár zápasů, tak by to mohlo být posichrovaný.
Reagovat
PaYaB
Kopřiva je momentálně v redukovaném Olympic race podle mých počtů na 61. místě, Menšík je hned za ním. Přímo postupuje 56 hráčů, takže ty čtyři místa (která by se zdála 2 roky zpátky jako nereálná) jsou docela blízko.
Reagovat
hanz
Jak se to počítá? Dle race je Menšík před ním.
Reagovat
lvicek
https://live-tennis.eu/en/olympics-race-men-singles
Kopriva 445b, Mensik 443b.
Reagovat
Pe3k
Andy Murray vs Jakub Mensik ROLLERCOASTER | Doha 2024 HIghlights

https://www.youtube.com/watch?v=saxvD5HvZiw
Reagovat
Nola
vdaka, zapas som nevidela, ale pokazeny volej na sieti, to bolo nieco, je mi ho tak trocha luto, Jakub ma totiz celu karieru pred sebou, Andy uz vacsinu za sebou, zajtra bude Jakub polomrtvy, Rublev je uz trochu ina uroven...... ale ani vcera som velmi neverila, ze to da v hlave, tak sa necham prekvapit
Reagovat
Dobry-den
Dramatický zápas, bohužel drama neznamená kvalitu, která byla naopak dost žalostná.
Murray měl vyhrát 1. set, ale při obou setbolech předvedl neuvěřitelnou chybu - nejdřív u sítě, pak hloupě z FH.
Kuba zase předvedl kolaps za stavu 5:2 ve třetím a podání k tomu.
Už jsem to psal vedle, připokakané pinkání z jeho strany. Za mě zklamání.
Na rozdíl od Lehečky to ale nakonec nějak dohrál, a to je to hlavní.

Celkové hodnocení - bída, dávám 4/10.
Reagovat
SLMBN
Ty jsi dobrej tragéd. Běž si občas zahrát, at víš jaký to je. V 1. setu hráli v silným větru. Za stavu 2:5 ve 3. to nebyl žádnej kolaps, ale skvělej výkon Murrayho. Bylo vidět, že už nemá co ztratit, hrál útočně, hned atakoval Menšíkův servis a v podstatě neudělal ani chybu do 6:5. To byl starej dobrej Andy. Ne, ale někdo nedopodává zápas, tak to je automaticky kolaps Je vidět, že tenis sleduješ maximálně z gauče. To samé chytrák hanz
Reagovat
Dobry-den
Sabine Lisicki má božský nožičky.
Reagovat
SLMBN
Dobry-den
Reagovat
lars
A uz jsi videl Boha ??
Reagovat
Kandinsky1
Reagovat
rubens
Jasná věc, Andy začal hrát úplně bezchybně. Co jsen viděl, tak žádná bída, supr, lahoda kratasy, gratulka. :-)
Reagovat
Nenela
Mne se zapas libil, na tvoje hodnoceni kaslu
Reagovat
Pe3k
Viděl jsem první dva sety, bylo to divoké, hlavně ten konec prvního. Ten voley co Můra zkazil při setbolu to bylo teda něco. Gratulace Menšíkovi.
Reagovat
Kandinsky1
Dost dobrý a využít tři brejkboly ze tří ještě lepší
Reagovat
pavelcont@seznam.cz
Obrovská gratulace!!! Krásny zápas Ještě větší nervy . Těšíme se na další zápas. Budeme fandit!!!
Reagovat
baba
nevím jak vy, ale některými gesty mi Kuba připomíná Runeho
Reagovat
pavelcont@seznam.cz
blbost.
Reagovat
baba
když tak začal blbnout v posledním setu a 2X nedopodával, viděla jsem to bledě. Ale nakonec to urval a to je opravdu cenné vítězství...Klobouček, další Lehečka se nekonal
Reagovat
Krisboy
Úžasné Kubo... obrovská gratulace!!!!!
Dát Sira ve třech TB, smekám!
Reagovat
karlosray
Super zápas super hra pěkně vítězství
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist