Mertl si ve Gstaadu připsal svou první výhru na turnaji ATP

18. 7. 2016, 15:16
Aktuality 32
Jan Mertl se včera ve Gstaadu na 45. pokus kvalifikoval poprvé v kariéře do hlavní soutěže turnaje ATP. Tím však jeho cesta na švýcarské antuce neskončila. Čtyřiatřicetiletý Čech dnes v prvním kole využil příznivého losu a po výhře 6-4 6-7 6-2 nad domácím Yannem Martim postoupil do druhého kola.
Jan Mertl (© Česká sportovní)

Až na 45. pokus se Jan Mertl konečně dočkal premiérového postupu do hlavní soutěže turnaje ATP. O víkendu zvládnul dvoukolovou kvalifikaci na turnaji ve Gstaadu a již dnes si na švýcarské antuce zahrál svůj první zápas mezi 'elitou' na okruhu ATP.

Los hlavní soutěže byl k českému tenistovi příznivý, když na úvod narazil na domácího Yanna Martiho, který je v žebříčku dokonce až za českým hráčem. Čtyřiatřicetiletý Čech (306. hráč světa) dobrého losu využil a Švýcara, který je v žebříčku ATP na 391. příčce, přehrál 6-4 6-7 6-2 a při premiérovém startu v hlavní soutěži si tak připsal i svou první výhru a postup do druhého kola.

Ve druhém kole už čeká Mertla náročnější úkol. V boji o čtvrtfinále ve Švýcarsku vyzve nejvýše nasazeného hráče turnaje a 21. tenistu světa Feliciana Lópeze ze Španělska, jenž hrál ve Gstaadu v roce 2006 finále a v minulých dvou letech došel do semifinále.

Sérii čtyř antukových porážek přerušil Rus Michajl Južnyj, který porazil 6-3 6-2 domácího Johana Niklase. "Odehrál jsem solidní zápas. Proti domácímu hráči to nebylo vůbec snadné, ale zvládl jsem to a můžu se těšit na další kolo," řekl šampion z roku 2013.

• ATP 250 GSTAAD •
Švýcarsko, antuka, 520.070 dolarů
pondělní výsledky (18. 07. 2016)
• Dvouhra - 1. kolo •
Mertl (ČR) - Marti (Švýc.) 6-4, 6-7(5), 6-2
Južnyj (7-Rus.) - Nikles (Švýc.) 6-3 6-2
Ymer (Švéd.) - Brands (Něm.) 2-6, 7-6(7), 7-5
Monteiro (Braz.) - Bellier (Švýc.) 6-3 7-5
TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

32
Přidat komentář
janek_da
Mertl je velký tenista. Nech to tam vyhrá celé.
Reagovat
a.magerova
A já kňučím, že nemáme 8 Wimblů a zlato ze singlu OH.... člověk je moc namlsanej..... vidím, že ke štěstí stačí mnohem míň.... a přitom skoro vrstevníci... takže gratulace, ale zase.... další soupeř můj Felisiáááno.... ;-)
Reagovat
letityfanousek
a já mu tak nadával, že hraje furt antuku. Ale tady mu přál los a chytil to za pačesy, tak ať si to na stará kolena užije. Dostane víc $$ než kdyby vyhrál challenger, takže moc dobrý
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Denisa zase nic
Reagovat
smazaný uživatel
mertl je pan, buduca nr.1
Reagovat
r176
Velká gratulace k postupu ale příště ten zápas dopodávat ve dvou setech děkuji :-))
Reagovat
smazaný uživatel
o kousek výš ve Švédském Bastadu měly být kamery ,ale nějak se jim je po obědě nechce je namontovat .Na co se spolehnout? Odpolední volno zase zbytečně.Tak to tam Deniso zvládni i bez podpory.
Reagovat
EllNino
no ...0:4 :/
Reagovat
smazaný uživatel
na trávě už se vrátila na svoji úroveň ,tak snad na své antuce zase nezapadne
Reagovat
Gulbis
by mě zajímalo, jestli maj v Gstaadu opravdu švédskou antuku....
Reagovat
smazaný uživatel
Gstaad je ve Švýcarrsku ,ve Švédsku v Bastadu hrajou holky
Reagovat
Gulbis
:)))))))
Reagovat
makro99
génius
Reagovat
darek.vrana
Určitě, švédská antuka, to je pojem. Skoro jako švédská ocel. Navíc je prý trochu rychlejší než třeba ta švýcarská. Proto se taky tradičně dováží do Gstaadu, původně kvůli Federerovi, aby měl větší šanci tenhle turnaj vyhrát.
Reagovat
turista
Federer vyhrál 11 titulů na antuce. V době, kdy tyto turnaje vyhrával takovouto pomoc nepotřeboval.
Reagovat
Herbert_Hoover
Nojo, ale prakticky všechny tituly nasbíral na rychlejší antuce. Na té pomalejší dokázal prohrát nejen s Rafou.
Reagovat
makro99
přesně, švédská antuka má střižnou sílu míň jak 0,4 k Pa a senzitivitu dokonce pod 50... jsou v tom hodně velký rozdíly; většinou sem o ní čet ve švédštině, ale pěkná studie v angličtině je tady:
http://www.swedgeo.se/globalassets/publikationer/rapporter/pdf/sgi-r65.pdf
Reagovat
darek.vrana
To jako vážně?:) Já to myslel jako fór.
Reagovat
makro99
a jak to myslel Gulbis? :)
Reagovat
darek.vrana
Tak ten asi taky ne? V tom článku je to špatně.
Reagovat
makro99
http://www.tenisovysvet.cz/article/detail/634--kde-jinde-nez-tady-rekl-mertl-po-svem-zivotnim-uspechu-ve-svycarskem-gstaadu
Prostě evropské Quito... škoda, že chybí Victor :)
Reagovat
makro99
aha, tak Victor si zajel pro náklad do Washingtonu...
Reagovat
turista
Roland Garros je vyloženě pomalá antuka,Oeiras taky, Hamburk v roce 2002 měl taky antuku pomalou, ani v Istanbulu nebyla nijak rychlá. Všude tam to RF kdysi vyhrál. A na pomalé antuce v Římě a v Monte Carlo hrál bezpočtukrát finále a o řadu titulů odtamtud ho připravili Rafa, Nole a Stan. Pochopitelně když mu bude za měsíc 35 let tak už nemůže být tak rychlý, ale jeho úspěchy i na antuce bych nezpochybňoval.
Reagovat
makro99
zrovna hledám, jestli je to jeho první výhra nebo ne... ve 34 letech, zajímavý... a na 45. pokus postup z kvaldy, to by moh bejt taky světovej rekord :)
Reagovat
makro99
a na 2. kolo to taky není úplně špatnej los - Lopez první zápas až ve 2. kole, po přechodu z trávy a DC, Mertl naopak rozehranej... paralela se Štěpánkem ve Stuttgartu; teď už jen aby ten výsledek byl paralelní :)
Reagovat
EllNino
docela zajímavý, protože si nemyslím, že má tak špatnou hru na to, aby 44x nezvládl kvaldu :D ...s jeho servisem se divím, že není aspoň stabilně ve 2. stovce :)
Reagovat
rusedski
No ona převážná část z těch 45 pokusů byly grandslamy, kde je to přece jen hodně těžký...navíc Mertl je takovej typickej průměrák, většinou si uhraje co má, ale silnější hráče moc neporáží (o něčem svědčí i to, že nikdy nevyhrál challenger).

Teď holt využil toho, že se hrajou 4 ATP turnaje najednou a navíc to ještě kolidovalo s DC... :)
Reagovat
EllNino
to je pravda :) ...ikdyž průměrák, když mohl bejt v první stovce Sam Groth, tak Honza by tam mohl být taky ...ale jak říkám, podle mě mu hodně uškodilo to, že celý život hraje na antuce, kde se jeho největší zbraň - servis - neguje ...
Reagovat
smazaný uživatel
dneska ale servis na jeho zbraň vůbec nevypadal,naopak byl na obtíž
Reagovat
smazaný uživatel
až ve 3. setu si s ním pomohl
Reagovat
makro99
no a když tam nakouknul Jarda Pospíšil (typově samozřejmě jinej) nebo dřív třeba několikrát Tomáš Zíb, ten jeho dvojzápas s Němcama, to byly hodiny beznaděje, průměrák challengerák, o kterým víš, že hráče top 50 na 3 sety prostě v životě nemůže porazit... a Mertl bude něco podobnýho, akorát s výkonnostním stropem o stovku níž, asi jako Lojda...
Reagovat
EllNino
Na starý kolena slušný, nicméně měl to ukončit ve 2 setech, tohle by Lopez v dalším kole jinak potrestal :) Honza se tak trochu k tomuhle výsledku nachomejtl náhodou, těsně se dostal do kvaldy, využil lehčího losu a v hlavní soutěži mu los taky přál ....v dalším kole bude mít konečně možnost ukázat svoje umění proti špičkovému hráči a na antuce s ním má asi největší šanci uspět :) ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist