Milník pro Brendu Fruhvirtovou. V Aucklandu slaví životní skalp i první výhru na turnaji WTA

2. 1., 03:51
Aktuality 22
WTA AUCKLAND - Brenda Fruhvirtová (16) na osmý pokus porazila hráčku TOP 100 a na sedmý pokus vybojovala svou premiérovou výhru v hlavní soutěži turnaje WTA. Česká teenagerka se dočkala hned na prvním turnaji nové sezony v Aucklandu, kde si poradila 7:5, 6:4 s členkou elitní padesátky Annou Blinkovovou (25) a navázala na dvě výhry z kvalifikace. O čtvrtfinále si zahraje se světovou trojkou, vítězkou loňského US Open a obhájkyní titulu Coco Gauffovou (19) z USA. Po nevyužití mečbolů dohrála Tereza Martincová (29).
Brenda Fruhvirtová (© Profimedia)

Blinkovová – B. Fruhvirtová 5:7, 4:6

Brenda Fruhvirtová v závěru uplynulé sezony ovládla šest ze sedmi turnajů ITF, na kterých vyhrála 33 ze 34 duelů, a fantastickou finálovou bilanci vylepšila na 15:0. Přestože měla vzhledem k věku omezený počet startů na hlavním okruhu WTA a postupně lepila body z menších akcí, ve světovém žebříčku vyletěla na 109. místo.

V nové sezoně by ale již měla mít možnost předvést své kvality proti o několik úrovní kvalitnějším soupeřkám a hned na první akci se jí to daří. Vyhrála tři zápasy bez ztráty setu a zaznamenala několik milníků.

Šestnáctiletá Češka na turnaji WTA 250 v Aucklandu nejprve počtvrté prošla kvalifikací a v úterý si na sedmý pokus připsala premiérové vítězství v hlavní soutěži. Po domácí outsiderce Elyse Tseové a Japonce Himeno Sakacumeové neztratila set ani s o devět let starší Ruskou Annou Blinkovovou.

Fruhvirtová porazila 48. hráčkou světa 7:5, 6:4 a na osmý pokus si připsala skalp členky TOP 100. Vývoj prvního setu otočila ze stavu 3:5 i díky odvrácení setbolu v desátém gamu. Ve druhé sadě nedokázala dvakrát potvrdit brejk a tak souboj ukončila využitím třetího mečbolu při servisu soupeřky.

Od začátku loňského srpna Fruhvirtová vyhrála 36 z 38 zápasů a už jen dvě výhry ji dělí od posunu do TOP 100. Na Novém Zélandu postupem do druhého kola překonala výsledek své o dva roky starší sestry Lindy, která v pondělí v úvodním kole neudržela vedení proti Emmě Navarrové. Společně dnes vstoupí do turnaje deblistek.

Vítězstvím si Brenda Fruhvirtová zajistila prestižní souboj se světovou trojkou a vítězkou loňského US Open Coco Gauffovou. Devatenáctiletá Američanka, jež v Aucklandu obhajuje loňský triumf, vstoupila do sezony výhrou 6:4, 6:2 nad krajankou Claire Liuovou.

Martincová – Gračovová 7:6, 5:7, 2:6

Tereza Martincová po srpnovém US Open tři měsíce léčila zranění pravého zápěstí. V závěru roku sice stihla odehrát dva zápasy, více než čtyři měsíce dlouhé čekání na výhru ale ukončila až v Aucklandu, kde prošla dvokolovou kvalifikací.

Po skalpech krajanky Anny Siskové (6:0, 6:0) a Francouzky Carole Monnetové (7:5, 6:2) byla blízko dvousetovému vítězství a první výhře v hlavní soutěži turnaje WTA od srpnového Livesport Prague Open i proti Varvaře Gračovové.

Nad osmou nasazenou naturalizovanou Francouzkou vedla 7:6 a 5:3 a v desátém gamu druhé sady měla dva setboly při svém podání, ale poslední bod uhrát nedokázala. Devětadvacetiletá Češka nakonec po 2 hodinách a 40 minutách boje prohrála 7:6, 5:7, 2:6.

Mezi šestnáctku nejlepších se tak dostaly dvě ze čtyř českých nadějí. Už na Nový rok postoupila do osmifinále pátá nasazená Marie Bouzková, jež zdolala Polku Magdalenu Frechovou a čeká ji souboj s Američankou Amandou Anisimovovou.

Wozniacká – Svitolinová 4:6, 3:6

Pikantní souboj bývalých vítězek Turnaje mistryň, které se loni vrátily po mateřské pauze, vyhrála Elina Svitolinová. Devětadvacetiletá Ukrajinka v prvním vzájemném souboji po více než pěti letech zvítězila nad o čtyři roky starší Dánkou Caroline Wozniackou 6:4, 6:3 a celkovou bilanci upravila na 5:1.

Ruseová – Raducanuová 3:6, 6:4, 5:7

Vítězka US Open 2021 Emma Raducanuová se po více než 9 měsících a operacích obou zápěstí a kotníku úspěšně vrátila na kurty. V Aucklandu, kde loni vzdala kvůli podvrtnutému kotníku, jednadvacetiletá Britka zdolala 6:3, 4:6, 7:5 Rumunku Elenu Ruseovou.

"Mám velkou radost, že jsem zpátky. Nemohla jsem se dočkat, až sezona začne. Snad vydržím zdravá,. Je to náročné po tak dlouhé pauze, ale jsem vděčná, že jsem zdravá. Že se mohu hýbat, nejsem upoutaná na lůžko a na invalidním vozíku," uvedla Raducanuová, je si o čtvrtfinále zahraje se Svitolinovou (h2h 0:0).

Výsledky turnaje WTA 250 v Aucklandu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

22
Přidat komentář
baba
Jsem zvědavá,zda Brenda dokáže to samé,co kometa loňského roku Mira Andrejeva.Tvrdilo se tady že jsou na tom stejně,ale Mira se mi zdá mnohem lepší
Reagovat
Mony
Jo, hraje s vetsi lehkostí. Ani se při tom moc nezapoti. Ale o Brendě v TOP100 letos nepochybuji.
Reagovat
tommr
Brendě se sice podařilo průlomové vítězství ale v příštím kole jí čeká Gauffová a to bude asi konečná ...
WTA navíc od 1.1 změnila metodiku výpočtu žebříčkového postavení takže se Brendě první stovka zase o něco vzdálila. Od letoška se totiž bude do žebříčku započítávat 18 nejlepších výsledků (zatím to bylo 16) takže budou zvýhodněny hráčky co hrajou více turnajů a naopak budou znevýhodněny juniorky které omezuje AER. Brenda kvůli tomu tento týden v žebříčku klesla na 117.místo ...
Reagovat
EllNino
to je zase nesmysl :/
Reagovat
lvicek
Procpak ta zmena? A zmenili taky nejak povinne zapocitavane turnaje a tak?
Reagovat
tommr
jj těch změn je víc jedna z nich se týká i povinných turnajů kterých má být nově 9 nebo 10 (podle toho jak to dopadne s Wuhanem) ...
Reagovat
GaelM
Nemáš nějaký seznam těch změn?
Reagovat
tommr
oficiální zprávu o těch novinkách jsem zatím nikde nenašel. To co se ke mě doneslo jsou všechno zprávy z druhý ruky. Na novém žebříčku z 1.1 už jsou ale změny vidět ...
Kromě toho se prý ještě plánuje změna bodování na turnajích. Např. za titul z dvěstěpadesátky prý bude opravdu jen 250 bodů (místo dosavadních 280) atd. ...
Reagovat
lvicek
Nechápu, jak se to může projevit na žebříčku, když za pravidla nejsou nikde oficiálně uvedena. To snad může fakt jen WTA, organizace strašná...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
hmm, maj patent na blbost...
Reagovat
GaelM
I tak díky.

Změna bodování, aby body skutečně odpovídaly kategorii turnaje, je naopak cesta správným směrem. Ta dosavadní distribuce byl totální nesmysl, navíc to fanouškům komplikovalo sledování WTA+ATP.
Reagovat
Marsia01
Blahozelam Brende Fruhvirtovej!Budem jej cely zacinajuci rok 2024 fandit!Skoda,ze nasledujuci zapas bude vs C.Gauff
Reagovat
jacksomm
Ten prvni set byl ale těsně. Moc jsem ji nevěřil, ikdyz vsazeno bylo. Po výhře jsem už šel spát, tyhle noční akce nezvládám.. Každopádně gratulace !
Reagovat
Yonaash
Brenda na 6. místě v WTA Race! ????
Reagovat
Yonaash
Ty otazníky tam být neměli, smajlík se z nepochopitelného důvodu změnil na otazníky
Reagovat
Tomas_Smid_fan
asis tam dal smajlík z mobilu, to TP nerad
Reagovat
mahycek
Kde se dá sledovat Brisbane muži a United Cup muži ?? Vím, že ženy jsou na Canal + sport. Děkuji moc.
Reagovat
annah
Nejjednodušší je zřídit si účet na Tipsportu. Tam můžeš sledovat všechno. Staci jednou za měsíc vsadit 30 korun.
Reagovat
fandorin78
Brisbane je na O2TV
Reagovat
EllNino
Po 1. kole 2:2

Všechny 4 holky vedly o set a brejk, dotáhnout do konce to dokázaly jen dvě, a to ještě s komplikacemi ... postoupit měly všechny, dokonce bych si troufnul tvrdit i všechny čtyři 2:0 na sety, ale to je tenis, proto jsou Gracheva a Navarro v první padesátce a Linda s Terezou tam, kde jsou
Reagovat
EllNino
Brenda

Velká gratulace, nebála se a zajistila si souboj s Coco Gauff :) Super start do nové sezóny! Líbí se mi, jak se nebojí, je tam kombinace zdravého sebevědomí a je na vlně, není zvyklá moc prohrávat, takže ty vítězné míče a big pointy hraje uvolněněji než jiné holky, těží z odehraných zápasů :)
Reagovat
galisj
Je možné vidět stream Brendy?Na Canal+Sport 2 Auckland nevysílají.
Děkuji...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist