Mistr obratů Bublik přepsal historii. Turnaj ATP vyhrál po otočce proti všem soupeřům

4. 2., 17:34
Aktuality 5
ATP MONTPELLIER - Alexander Bublik (26) jako první vyhrál turnaj ATP, během něhož musel všechny zápasy otáčet ze stavu 0:1 na sety. Kazašský tenista to dokázal v hale ve francouzském Montpellier, kde předloni slavil svůj premiérový triumf. Letos přitom hned ve svém úvodním vystoupení čelil třem mečbolům Kanaďana Denise Shapovalova, kritické momenty však přežil a dokráčel si pro celkově čtvrtý titul. V jubilejním 10. finále zdolal 5:7, 6:2, 6:3 Chorvata Bornu Čoriče (27) a vyhrál třetí turnaj během osmi měsíců.
Profily hráčů
Alexander Bublik (© Profimedia)

Čorič – Bublik 7:5, 2:6, 3:6

Alexander Bublik sice prožil zklamání na Australian Open, na kterém vypadl v prvním kole po nečekané porážce s Indem Sumitem Nagalem, na následném turnaji už ale přemožitele nenašel. Dokázal dobýt halové klání ATP 250 v Montpellier.

Šestadvacetiletý Kazach přitom v hale na jihu Francie pokaždé prohrával 0:1 na sety. Pokaždé však našel cestu k obratu.

Kanaďanu Denisi Shapovalovovi utekl ze tří mečbolů, v pátek si poradil s naturalizovaným krajanem Alexanderem Ševčenkem, v sobotním semifinále otočil souboj s Félixem Augerem-Aliassimem a v nedělním finále porazil 5:7, 6:2, 6:3 Chorvata Bornu Čoriče.

Bublik v boji o titul poprvé na turnaji sahal po zisku úvodní sady. Když měl za stavu 4:1 a 40:15 dva brejkboly, frustrovaný Čorič rozmlátil raketu a od rozhodčího dostal varování. Následně ale získal šest fiftýnů v řadě a nakonec i celý set. Jenže to se tento týden proti Bublikovi nikomu nevyplatilo a Kazachova 'past' sklapla i napočtvrté.

"Už v prvním kole jsem byl na pokraji vyřazení a teď tady stojím s trofejí. Děkuji fanouškům, že mě po celý týden podporovali," radoval se v pozápasovém rozhovoru na kurtu Bublik, který se stal teprve třetím vícenásobným vítězem turnaje po domácích Gaëlu Monfilsovi (3) a Richardu Gasquetovi (3).

"Viděl jsem všechny ty bývalé šampiony a mezi nimi je na stadionu i moje tvář. Možná, když takhle budu hrát dál, bude tady těch mých fotek ještě víc. Jsem opravdu šťastný," dodal kazašský tenista. Turnaj v Montpellier se koná od roku 2010 a vyhráli ho také Tomáš Berdych, Jo-Wilfried Tsonga, Alexander Zverev či před rokem čerstvý vítěz Australian Open Jannik Sinner.

Statistiky zápasu Borna Čorič – Alexander BublikStatistiky zápasu Borna Čorič – Alexander Bublik (@ Livesport)

Bublik v 10. finále vybojoval 4. titul a třetí během osmi měsíců. Poprvé slavil předloni právě v Montpellier, další dva triumfy přidal loni na trávě v německém Halle a v hale v belgických Antverpách. Ve světovém žebříčku se posune na 23. místo a o dvě příčky vylepší své maximum.

Letos Bublik odehrál zatím devět zápasů s bilancí 7:2. Šest výher slavil po třísetovém boji a pět z nich po bratu z 0:1. Během kariéry na hlavním okruhu vyhrál 35 ze 134 zápasů, v nichž ztratil první set.

Sedmadvacetiletý Čorič si finále zahrál podeváté v kariéře a poprvé od srpna 2022, kdy na Masters 1000 v Cincinnati slavil třetí a zároveň nejcennější titul.

"Po prohraném finále jsem samozřejmě smutný. Ale byl to dobrý zápas, velký boj. Měl jsem své šance, ale on ve všech důležitých okamžicích vytáhl skvělý servis a byl lepším hráčem," uznal poražený Čorič.

Oba finalisté mají teď před sebou týden volna. Pak je čekají turnaje v Rotterdamu, Dauhá a Dubaji.

Výsledky turnaje ATP 250 v Montpellier


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Patik
Úmyselne ich všetkých trolil..
Reagovat
Krisboy
Správná taktika je důležitá!
Reagovat
Nola
asi mu vyschol ucet vsak on tvrdi, ze hra iba pre peniaze
Reagovat
Patik
V prvom sete si povieš ze ta to nebaví a po prvom si spomenieš ze potrebuješ peniaze..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist