Mladá hvězdička Jastremská čelí kritice. Jde o nedorozumění, chtěla jsem pomoct, ne ublížit

13. 7. 2020, 09:51
Aktuality 10
Dajana Jastremská se v posledních dnech stala terčem kritiky na sociálních sítích. Dvacetiletá talentovaná ukrajinská hráčka chtěla podpořit boj proti rasismu, to se jí ovšem nepovedlo...
Profily hráčů
Dajana Jastremská

Sportovci po celém světě se vydali do boje za rovnoprávnost. Ty před několika týdny odstartovala vlna protestů proti rasismu po tragické smrti černocha George Floyda v Minneapolis.

Podporu vyjádřila i teprve 20letá Jastremská. Finalistka wimbledonské juniorky na Twitteru se slovem "Equality" (rovnost) zveřejnila své fotky, na nichž si polovinu tváře a těla ztmavila.

Její záměr se ale nesetkal s pochopením, nýbrž s kritikou. Těm, kteří její příspěvek okomentovali, nejvíce vadil fakt, že na polovině své tváře vytvořila přehnaně tmavý odstín, což brali jako urážku.

Podoba Ukrajinky totiž připomíná "blackface", tady formu divadelního make-upu, kterým v minulosti bělošští herci karikovali černochy, a přispívali tak k šíření rasových stereotypů.

Příspěvek okomentovala i dvojnásobná grandslamová šampionka Naomi Ósakaová. "Holka, tohle se ti nepovedlo."

Jastremská následně svůj příspěvek raději odstranila a k celé situaci se vyjádřila. "Publikovala jsem dnes fotky, kterými jsem chtěla do světa vyslat zprávu, že jsme si všichni rovni. Asi se mi to nepovedlo. Jedná se o nedorozumění. Byla jsem varována, že fotky mohou mít negativní dopad, ale neměla to být žádná karikatura, která by někoho zesměšňovala. Chtěla jsem jen vyjádřit, že jsme si rovni. Pokud jsem někoho urazila, tak se hluboce omlouvám."

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
tommr
Jastremský tu kritiku přeju. Nemá lézt černejm do zadku ...
Reagovat
SwissMaestro
Je stále dovoleno jít na velkou a vyplodit to cosi v oné barvě? Já jen abych někoho neurazil či dolova nenas....
Reagovat
ttopi
Děláme si z toho legraci, ale klidně se může stát, že nám někdo začne vnucovat nějaké přípravky, kterými se dá upravit barva exkrementu.

Už jenom čekám, kdy se změní pravidlo v šachu, že začíná bílý. Doteď si z toho každý dělal srandu, teď už si nejsem ani trošku jist, že se to nemůže změnit.
Reagovat
blixa
Barvy šachových figurek jsou jasně rasistické. Změní se na modrou a zelenou ;-)
Reagovat
ttopi
To nebude třeba. Ale čekám tlak na to, aby se "kdo začne" nějak střídalo :-D
Reagovat
paddy
To tak to dopadá, když se leze někomu do prdele, pěkně se ušpiní :)

Algoritmus YT automaticky smazal šachové video s popiskem "černý je v nevýhodě, bílý jasně vyhrává"
Reagovat
jirkaS
čekám kdy se začnou barvit kožichy zvířatům :-D
Reagovat
blixa
Bílý štěňata a koťata se budou rovnou topit ...
Reagovat
SwissMaestro
Přesně. A taky bych změnil barvu ejakulátu. Tady to zachází tak daleko, že se tu občas objeví žlutá i bílá, ale co černý proboha?
Reagovat
ttopi
Přiznám se, že tomu nerozumím. Floyd byl tmavej zrovna tak, jako je tmavá ta fotka. Tohle považuji za slušnej klacek pod nohy těm, kteří proti rasismu bojují.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist