Močizuki čekal na první výhru 12 zápasů, doma v Tokiu vyhrál i potřetí a je v semifinále

20. 10. 2023, 21:47
Aktuality 1
ATP TOKIO - Bývalý nejlepší junior světa Šintaro Močizuki prožívá na domácím turnaji ATP 500 v Tokiu tenisovou pohádku. Dvacetiletý Japonec se tento týden až na 12. pokus dočkal své první výhry na okruhu ATP (včetně Davis Cupu) a rovnou si naskočil na vítěznou vlnu. Vítěz chlapeckého Wimbledonu 2019 den po senzačním skalpu světové desítky Taylora Fritze udolal Australana Alexeie Popyrina, vyhrál potřetí v řadě a postoupil do semifinále. V něm na něj čeká Aslan Karacev.
Šintaro Močizuki (© Profimedia)

Šintaro Močizuki patřil mezi nejlepší juniory světa. V roce 2019 vyhrál jen pár týdnů po oslavě 16. narozenin Wimbledon a vyšplhal se na vrchol žebříčku.

Mezi dospělými ale o něm dlouho nebylo slyšet, neprosazoval se ani na menších turnajích ITF. Teprve letos v dubnu se na antuce v italské Barlettě dostal poprvé do semifinále challengeru, aby nakonec vybojoval i premiérový titul.

Na hlavním okruhu se představil celkem jedenáctkrát (včetně tří vystoupení v Davis Cupu) a všechny duely prohrál. Výhry se dočkal až na 12. pokus tento týden na domácím podniku ATP 500 v Tokiu, kde startuje díky divoké kartě.

A když už si konto s vítězstvími otevřel, očividně se mu vyhrávat zápasy na velké scéně zalíbilo. Po Argentinci Tomási Martínovi Etcheverrym a senzačním skalpu obhájce titulu a světové desítky Taylora Fritze usilujícího o postup na Turnaj mistrů našel recept i na Alexeie Popyrina. Australana v pátečním čtvrtfinále zdolal 7:5, 2:6, 7:5.

"Tohle je neuvěřitelné. Jen jsem chtěl tady v Tokiu uhrát jedno kolo a teď nemohu uvěřit tomu, že jsem vyhrál už tři zápasy," radoval se 215. hráč světa Močizuki v pozápasovém rozhovoru po postupu do semifinále.

V sobotním souboji o finále 20letý Japonec vyzve o deset let staršího Aslana Karaceva (h2h 0:0). "Nikdy jsem s ním nehrál, ani netrénoval. Ale viděl jsem ho hrát v televizi, takže vím, jak hraje. Bude to rychlé, má tvrdé údery. Budu muset zase hodně běhat. ale budu připraven," dodal Močizuki.

Třicetiletý Karacev v japonské metropoli neztratil ještě ani set. Po loňském finalistovi Francesu Tiafoeovi z USA a Číňanu Zhizhen Zhangovi si ve čtvrtfinále poradil s Alexem de Minaurem, Australana porazil 6:3, 6:2 a srazil jeho akcie v boji o Turnaj mistrů.

Shelton si zahraje o první finále

Světová devatenáctka Ben Shelton Tokiu porazil v již třetím letošním vzájemném souboji 7:6, 6:3 Tommyho Paula a postupem do semifinále vyrovnal své maximum na hlavním okruhu z letošního US Open.

O premiérové finále si jednadvacetiletý Američan, který hraje letos v Asii poprvé v kariéře, zahraje s dalším krajanem Marcosem Gironem. Ten porazil 6:1, 6:4 Félixe-Augera-Aliassimea, s nímž si poradil až na čtvrtý pokus, navázal na skalp Caspera Ruuda, včetně kvalifikace vyhrál pátý zápas v řadě a ve 30 letech postoupil poprvé do semifinále turnaje ATP 500. Své jediné finále si zahrál loni v San Diegu.

Kanaďan Auger-Aliassime v Japonsku poprvé od březnového Indian Wells a následné šňůry 12 nepovedených turnajů vyhrál dva zápasy po sobě, ve čtvrtfinále si ale připsal další nečekaný neúspěch.

Výsledky turnaje ATP 500 v Tokiu

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Aby si Lev nemusel uříznout malíksmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist