Monaco zničil obhájce Robreda, ve finále ho čeká domácí Söderling

18. 7. 2009, 17:06
Aktuality 1
ATP BASTAD - Argentinský tenista Juan Monaco se v Bastadu postaral o vyřazení loňského vítěze Tommyho Robreda, kterému dnes nadělil dokonce 'kanára'. O svůj čtvrtý titul si zahraje s domácím Robinem Söderlingem. Finalista letošního Roland Garros nezaváhal s krajenem Vinciguerrou.
Juan Monaco

Juan Monaco sice o víkendu nedokázal pomoct Argentině k postupu přes české tenisty do semifinále Davisova poháru, na antuce v Bastadu však začal potvrzovat pověst kvalitního antukáře. Včera zastavil nejvýše nasazeného Verdaska, byť Španěl utkání kvůli svalovému zranění nedohrál. Dnes však nedal šanci ani Tommymu Robredovi, kterého doslova deklasoval 6-0 6-2.

Robredo ve Švédsku obhajoval loňský triumf (v Bastadu vyhrál i před třemi lety) a letos v úvodních zápasech neztratil ani set. Ovšem dnes do zápasu vstoupil velmi vlažně a než se rozkoukal, prohrál úvodní sadu bez zisku jediného gamu. To se mu stalo naposledy loni na jaře, kdy mu 'kanára' nadělil Nalbandian. Ani druhá sada však změnu nepřinesla. Sedmadvacetiletý Španěl si za celý zápas jen jednou udržel svůj servis a za 64 minut prohrál 0-6 2-6.

O dva roky mladší Jihoameričan tak nad Robredem vyhrál třetí z pěti vzájemných střetnutí. V této sezoně ho porazil také v Monte Carlu, v jediném letošním finále však na domácí půdě v Buenos Aires po bitvě prohrál.

Monaco získal tři tituly, všechny v sezoně 2007 na antukových dvorcích. Celkově postoupil do osmého finále, to si také na jiném než antukovém povrchu nezahrál.

Finálovým soupeřem mu v Bastadu bude domácí turnajová dvojka Robin Söderling. Švédský tenista v semifinále nepřipustil překvapení, když krajana Andrease Vinciguerru porazil 6-1 7-6.

Vinciguerra si sice v tie-breaku vypracoval setbol a podával, pak však prohrál tři fiftýny a turnaj pro něj skončil. Přesto může být se svým vystoupením spokojený. Poslední dvě sezony se totiž kvůli vážnému zranění zad na kurtech neobjevil. Velkého comebacku se dočkal letos, když si vysloužil pozvánku do švédského daviscupového týmu. Na jaře začal objíždět antukové challengery, v Římě prohrál až ve finále. Nyní jako 460. hráč světového žebříčku dostal divokou kartu na start v hlavní soutěži domácího turnaje ATP v Bastadu, kde hrál v letech 1999 a 2000 ve finále.

Na letošním ročníku překvapivě vyřadil tři soupeře z první světové stovky a po osmi letech postoupil do semifinále. O svůj druhý triumf však nakonec v neděli usilovat nebude.

Finále bude pro Monaka se Söderlingem pátým vzájemným střetnutím. Také Švéd bude usilovat o svůj čtvrtý titul, celkově je však již pojedenácté ve finále. To si ale na antuce zahrál pouze letos senzačně na French Open, kde padl až se Švýcarem Federerem.

Posledním švédským vítězem v Bastadu je současný Söderlingův kouč Magnus Norman, který triumfoval v letech 1997 a 2000. Argentinci mají svého posledního šampiona v živější paměti: Mariano Zabaleta vyhrál ročníky 2003 a 2004.

- ATP BASTAD (Švédsko, antuka, 450.000 eur) -
sobotní výsledky

Dvouhra - semifinále:
Söderling (2-Švéd.) - Vinciguerra (Švéd.) 6-1 7-6(6)
Monaco (Arg.) - Robredo (3-Šp.) 6-0 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Urcitt favorita. Soderling je doma a ma dobry servis. Monaco ma formu a je dobry vo vymenach. To bude vyrovnany zapas aspon podla toho co sledujem na atdhe zapasy
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist