Monfils v Tokiu rozmetal Štěpánkovy naděje na finále. Nadal měl velké štěstí

9. 10. 2010, 07:38
Aktuality 7
ATP TOKIO - Radek Štěpánek do finále milionového turnaje v Tokiu nepostoupil. Českého hráče bez problémů zastavil Francouz Gael Monfils, který vyhrál bez ztraceného servisu hladce ve dvou setech. Druhým finaiistou je Nadal, který odvrátil dva mečboly proti Troickému.
Gael Monfils

Radek Štěpánek v Tokiu nejprve zvládl obrat proti Fallovi a následně postoupil i díky zranění soupeřů. Než ve druhém kole stihl 'dorazit' Švýcara Chiduinelliho, tak soupeř v závěru třetího setu vzdal pro bolesti zad. Ke čtvrtfinálovému souboji s Finem Nieminenem zase český tenista ani nastoupit nemusel. 

Jednatřicetiletý rodák z Karviné tak plný sil nastoupil ke svému druhému letošnímu semifinále a stejně jako v lednu v Brisbane narazil na Gaela Monfilse. Ale zatímco v Austrálii Francouzi nedal šanci, v Japonsku nemohl na postup pomýšlet ani chvíli. Za celý zápas nedokázal prorazit Monfilsův servis a za 69 minut prohrál dvakrát 3-6.

"V Brisbane jsem měl problémy s ramenem a nemohl jsem podávat na sto procent. Dnes jsem byl mnohem silnější," srovnal Monfils tokijský duel s lednovým v Brisbane. 

Pro Štěpánka byl semifinálový start největším úspěchem po sérii zranění, kvůli kterým od února nehrál téměř půl roku. 

Čtyřiadvacetiletý Monfils postoupil do svého 11. finále a bude chtít vylepšit svou nepříznivou bilanci. O teprve třetí titul však bude usilovat buď proti světové jedničce Nadalovi, kterého ze sedmi soubojů porazil jen jednou.

Nadalovi pomohlo štěstí
I díky velké dávce štěstí se druhým finalistou stal Rafael Nadal. Proti Viktoru Troickému se dlouho neprosazoval na returnu, v závěru pak nedokázal utkání doservírovat a nakonec odvracel i dva mečboly. Při prvním ho přitom od vyřazení dělily jen milimetry. Rodák z Mallorky však znovu ukázal, proč je světovou jedničkou; obrovskou vůlí a bojovností zápas vyhrál 7-6 4-6 7-6 a postoupil do svého osmého letošního finále. 

Nadal po triumfu na US Open nepředvádí zcela ideální výkony, bojovnost mu ale vydržela. S Troickým hrál dosud třikrát a nikdy s ním neměl žádné problémy. Jenže dnes se srbský tenista mohl opírat o skvělý servis, po kterému nasázel 28 es. V prvním setu po podání ztratil jen šest míčů, ovšem k jeho zisku to nestačilo. Neomylný byl i Španěl, který pak uspěl ve zkrácené hře. 

V druhém dějství Troicki pokračoval v suverénní jízdě na servisu a začal se prosazovat i na returnu. Výsledkem byl brejk a vyrovnání na 1-1. 

Rozuzlení semifinálové bitvy mělo přijít v osmém gamu rozhodující sady. Nadal v něm poprvé prorazil Srbovo vynikající podání a za stavu 5-3 mohl při svém servisu zápas ukončit. Jenomže devítinásobný grandslamový vítěz neobvykle znervózněl: dvakrát v řadě přišel o servis a čelil vyřazení. Ale i Troického jinak fantastické podání selhalo a rozhodnout musel tie-break. 

V něm Nadal vedl 5-3, aby za pár okamžiků musel odvracet první mečbol. Měl dost štěstí, neboť druhé podání škrtalo pásku. Troicki si pak výbornou obranou připravil druhou možnost na senzační vítězství, 'španělský býk' to ovšem znovu odmítl a nakonec po více než dvou a půl hodinách slavil 65. vítězství této sezony.

"V prvním setu jsem hrál dobře, ale pak jsem ztratil koncentraci," uvedl Španěl, jenž minulý týden ve stejné fázi v Bangkoku překvapivě podlehl krajanovi Guillermu Garcíovi-Lópezovi. "Sezona je dlouhá a neustále čelíme velkému tlaku, takže není těžké ztratit soustředění. A přesně to se stalo," dodal Nadal, jenž navíc v pátek ponocoval, aby viděl kvalifikační výhru španělských fotbalistů 3-1 nad Litvou.

- ATP 500 TOKIO (Japonsko, tv. povrch, 1.100.000 dolarů) -
sobotní výsledky (09. 10. 2010)

Dvouhra - semifinále:
Monfils (5-Fr.) - Štěpánek (ČR) 6-3 6-3
Nadal (1-Šp.) - Troicki (Srb.) 7-6(4) 4-6 7-6(7)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jinač menší OT: Djokovič se stal třetím hráčem, který si zajistil čast na turnaji mistrů.
Reagovat
Ananas
Není zač rádo se stalo.:)
Reagovat
smazaný uživatel
Zitrejsi finale bude asivelmi pekne pokoukani, Gael hraje velmi dobre, ackoliv mi je Radka lito, Monfils si vyhrat zaslouzil.
Reagovat
Ananas
Oprava odvrátil dva matchbally ne setbally.:)
Reagovat
LubosZabloudil
Díky, opraveno ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Budu Gaelovi fandit ve finále. Bude hrát předpokládám s Rafou a mohl by to být moc dobrý tenis..viděl jsem gaela v každém zápase na turnaji a má výbornou formu.
Reagovat
smazaný uživatel
Radek hral dobre. Celkove to byl dobre koukatelny tenis. Radek mel i trochu smulu, nekdy prasatko bylo na strane soupere. Trochu navrch souper mel, ale ze by to bylo tak jednoznacne se mi nezdalo. Nic neobhajoval, bodiky budou.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist