Monfils vyřadil Nadala, finále v Dauhá bude čistě francouzské

6. 1. 2012, 18:47
Aktuality 30
ATP DAUHÁ - Diváci v Dauhá se už určitě těšili na sobotní finále velikánů Federera s Nadalem, ze semifinále se však nedostal ani jeden z nich. Švýcar pustil Tsongu dál bez boje, Španěl nestačil ve dvou setech na dalšího Francouze Monfilse.
Gael Monfils

Jako první se přes semifinále dostal Jo-Wilfried Tsonga, kterého di finále pustil bez boje Roger Federer. Třicetiletý Švýcar z Dauhá odstoupil kvůli zranění zad.

Šestadvacetiletý Francouz dnes ale úplně bez tenisu nezůstal, pořadatelé mu místo soutěžního duelu domluvili exhibiční zápas se Stefanem Edbergem. Jenže se hrálo v uvolněné atmosféře a oba se starali spíše o pobavení diváků, Tsonga tak příliš nadšený nebyl.

"Je to smutné. Bylo by pro mě dobré hrát proti němu (Federerovi), abych viděl, jak na tom jsem na začátku sezony. Nevím, jestli je to (den volna navíc) výhoda, nebo nevýhoda, protože chci hrát. Potřebuju na kurtu strávit nějaký čas, abych se cítil líp před příštím týdnem," uvedl Tsonga.

Gael MonfilsO 8. titul ve 13. finále si bývalý finalista Australian Open zahraje s krajanem a dlouholetým kamarádem Gaelem Monfilsem. Francouzský šoumen dnes vyřadil světovou dvojku Rafaela Nadala, který tak v Dauhá nezvítězí ani na čtvrtý pokus.

Monfils v prvním setu předváděl smršť agresivních úderů, které Nadalovi dělaly problémy a díky brejku v šestém gamu vyhrál 6-3.

V úvodu druhé sady však útočná hra přinesla i řadu chyb a Španěl se ujal vedení 4-1. Dlouho ho ale nehřálo. I když se Monfils stihl starat i o bavení publika, vyhrál 16 z 21 fiftýnů a otočil na 5-4. Při svém podání pak proměnil druhý mečbol, když soupeř poslal míček do autu.

Rafael Nadal"Jen jsem hrál svou hru a byl agresivní. A vše mi dnes vycházelo," komentoval Monfils, který včera smetl Srba Troického. "Myslím, že už včera jsem odehrál velmi dobrý zápas. Věděl jsem, že pokud budu hrát ve stejném duchu i dnes proti Rafovi, mohlo by to dobře dopadnout," dodal 16. hráč světa, který Nadala porazil teprve podruhé v desátém vzájemném zápase. Obě výhry zaznamenal v Dauhá. 

"Nemyslím, že by to ode mě byl špatný zápas. Druhý set jsem začal hodně dobře, dělal jsem to, co jsem pro výhru udělat musel. Špatně jsem hrál až na konci zápasu. V několika rozhodujících momentech jsem měl trochu smůlu. Ale Gael hrál lépe a mě nezbývá, než mu pogratulovat. Hrál opravdu skvěle," komentoval Nadal svůj poslední zápas před Australian Open.



Francouzští finalisté se na okruhu ATP střetli třikrát a dvakrát zvítězil Tsonga. Naposledy - předloni na podzim v hale v Montpellier, zvítězil Monfils ve třech setech.

"Proti Joovi (Tsongovi) je to vždy náročné. Hraje silově a je hodně těžké ho přetlačit při hře od základní čáry," zůstává při zemi Monfils. "Ale myslím, že se musím soustředit jen na svou hru a hlavu. Hrát ve finále proti kamarádovi je vždy složit," dodal.

- ATP 250 DAUHÁ -
(Katar, tv. povrch, 1.024.000 dolarů)
páteční výsledky (06. 01. 2012)

Dvouhra - semifinále:
Monfils (4-Fr.) - Nadal (1-Šp.) 6-3 6-4
Tsonga (3-Fr.) - Federer (2-Švýc.) bez boje

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

30
Přidat komentář
ladka
ale aj ty rad rypeš do RN to nezaprieš
Reagovat
smazaný uživatel
Me by jen zajimalo kde je FRANTZ a proc se nevyjadri k zapasu Nadal vs Monfils, kdyz Rafu tak miluje. Hlavne ze, jak je nekde carka o Rogerovi tak ma plnou hubu kecu a je strasne chytrej, i kdyz ho vubec nema rad:)
Reagovat
Pe3k
To je už klasika. Mu nejde o samotný (pokud možno kvalitní tenis) mu stačí když Federer prohraje a to je celé ... It is just stupid hater.
Reagovat
ladka
aj mne to tak pride no...
Reagovat
smazaný uživatel
To samý se dá říci i o tobě ... Stačí když Rafa prohraje a hnedka reješ
Reagovat
Pe3k
Jenže narozdíl od Frantze se snažím o konstruktivní kritiku a kritizuji i Federera.
Reagovat
smazaný uživatel
Ježiš "narozdíl od Frantze" si jak dítě ? všude kritizuješ a reješ provokativně, když Rafa prohraje
Reagovat
smazaný uživatel
Je dobře, že Federer nenastoupil a v klidu se připraví na AO. Přijede tam s bilancí 20 vyhraných zápasů v řadě a snad jich bude po turnaji 27. Bude po Djokovicovi favoritem číslo dva a doufám, že mu los dá Djokovice do druhé poloviny pavouka. Hodně věřim tomu, že vědomí té serie bez prohry mu může dost pomoct, hlavně musí být ale 100% připraven.

Jinak nepříjemný bude určitě Murray, který bude hrát pravděpodobně dost dobře. Murray mohl podle mě vyhrát loni na USO, ale poměrně zklamal, především v semifinále svým nevýrazným výkonem. Co se týká Nadala. Můj názor je, že Nadal z posledních 5-6 měsíců nemá šanci vyhrát. Prostě se nedá přehlížet fakt, že mimo antuku nevyhrál žádný turnaj už rok a čtvrt, což je docela zarážející. Varianta, že by mohl vyhrát někdo z dalších hráčů je hodně nepravděpodobná.
Reagovat
smazaný uživatel
Tiez dufam v to,ze Federer sa vyhne Djokovicovi a naopak stretne sa v pripadnom semi s Nadalom..Ten dopredu pripraveny pavuk je uz dost okukany..Rafa vs. Murray a Federer vs. Djokovic,stara znama schema sa ziada obmenit..+ Nemyslim si,ze Roger je favoritom cislo dva,dokonca si to nemyslim ani o Rafovi,hoci ma podla mna k tomuto statusu blizsie..Favorita cislo dva totiz nejde jednoznacne urcit..To ze Rafa nevyhral dlho hardovy turnaj je pravda,avsak 9 mesiacov vyhraval iba Djoker,takze to tvrdenie plati viac menej pre vsetkych. To ze sa niekomu podarilo ukoristit ojedinely vavrin mu podla mna nedava vacsie sance pred AO..Rafa nemal dobru sezonu,neprehraval vsak vseobecne,prehraval iba s Djokovicom..GS + 5 finale Masters stale staci na s prehladom druhy najlepsi rok,preto si radsej pockajme na AO..+ Inak, uz ked sa bavime o zrebe,spomeniem par mien,ktorym by som sa ako Rafov fanusik chcel vyhnut..Z nenasadenych by som nerad Gulbisa,Tomica,Karlovica,Youzhneho,pripadne Baghdatisa..V tretom kole rozhodne nechcem Raonica..V stvrtom Isnera a Del Potra..V QF radsej obist Tsongu..Naopak dufam,ze Nole schyta Isnera, minuly rok sa mu vzdy vyhol..Nie ze by ho John isiel porazit,ale zo zvedavosti by som si to pozrel..Samozrejme, je to este predcasne je to viac menej kalkul z dlhej chvile..
Reagovat
Pe3k
Souhlas. Hlavně né semifinále Federer - Djokovic. Tahle konstalace jedině na finále.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal by se neměl podceňovat, ale já z něj mám blbej pocit. Nehraje dobře, byl schopen se připravit alespon na USO, ale jinak je to dost špatný. Určitě to neber jako nějaký navážení se do něj. Já proti němu vůbec nic nemám, taky jsem tady v životě na Nadala nenapsal nic špatného, akorát mu prostě nefandim a jsem velký fanoušek Federera. Je to všechno o názorech. Já si třeba myslim, že už na USO hrál Federer lépe než Nadal a taky to potvrzoval výsledek obou proti Djokovicovi, i když samozřejmě je každý zápas je jiný.
Reagovat
smazaný uživatel
V pohode,no offense :)..Je to vec nazoru..Ja som paradoxne celkom spokojny,jak Rafa vo finale Us Open hral..Zlyhal na serve,ktory si 12 krat prehral..Nole moze mat najlepsi return na svete, ale 12krat je fakt vela :)..Vo vymenach to bolo urcite lepsie,nez na Wimbledone,bohuzialpre Rafu aj Djokovic hral kvalitnejsie,nez v Londyne..V zasade si myslim,ze Rafa sa vie na velke turnaje pripravit, na Masters v severnej Amerike zlyhal a v NY to bolo celkom pohodove finale..Popravde,finale Novak vs. Rafa je papierovo asi najpravdepodobnejsie,ale neverim tomu,ze sa zopakuje tretikrat rovnaky scenar..Uz aj do kontextu pravdepodobnosti to pokryvkava..Dokonca Rafa bol vo finale GS trikrat posebe,takze povedane gambblerskou terminologiou,skor ci neskor musi padnut aj ta "cierna"..Ja som na tu moznost pripraveny,ze to finale moze ujst..Celkovo si myslim,ze nas caka v Australii jeden necakany semifinalista..Australia bola podobnym veciam vzdy naklonena,Tsonga v minulosti alebo Verdasco a kludne aj Ferrer pred rokom,hoci to nebolo uplne z tohto sudka..
Reagovat
tito
Roger klidně mohl vyhrát celé USO a bylo by to o jednom fiftýnu. Taky v případě porážky Noleho mohl ve finále prohrát s Rafou. To je pověstné kdyby...Díky za rozumné názory ale ztotožňuji se s tím, co napsal Forehand. A jinak si myslím, že s Lendlem za zády bude favoritem č.2 Murray.
Reagovat
freeteepek
Myslím, že za poslední 2 dny si sázkové kanceláře přišly na pěkné peníze. Těch favoritů jak mezi muži, tak mezi ženami, co padlo! A polovina z nich kvůli zranění. Čím to může být? Sezona sotva začala a oni už jsou zranení. Vypadá to, že současní špičkoví tenisté a tenistky nevydrží hrát ani do 30ti.
Reagovat
smazaný uživatel
Ach, ten Rafa je ale povercivy..v roku 2009 prehral v Dauha s Monfilsom, aby za mesiac vyhral AO ;)..A Teraz vazne, zostal som celkom prekvapeny z Rafovho vykonu..Tri zapasy predvadza zvyseny standard,aby to tym dnesnym vsetko znegoval..Velmi zle podaval,ale velmi..Az na zamyslenie..Este prekvapujucejsie je,ze ubral z razancie a hlavne hral strasne kratke udery..Z backhandu a taktiez z forehandu..Zaroven sa nepochopitelne vyhadzoval a robil xy chyb..Minule som spominal,ze bude dolezite podavat vyborne vykony aj v zapasoch,ktore sa nebudu vyvijat priaznivo,prave dnesny taky bol,takze zrejme bol slabsi vykon zapricineny aj vacsim psychickym tlakom..Skoda,ze ho nezvladol,pretoze s Djokovicom musi byt viac menej pripraveny,ze bude prehravat a dotahovat,takze taketo vypadky si nesmie dovolit..Cely ten zapas mi prisiel taky rozharany,akoby sa Rafa nevedel dostat do tempa..Ganja guy hral dobre,ale osobne ma az tak neprekvapil a nemyslim,ze by nebol dnes zdolatelny..Kazdopadne 4 zapasy su dobrym treningom,prvorady ciel je teda splneny a mozeme sa pomaly pripravovat na GS..Verim,ze sa Nadal vrati do svojo predosleho herneho konceptu,pretoze s youzhnym sa mi to napriklad velmi pacilo..
Reagovat
tito
Trochu mi dnešní výkon připomínal některé v Queensu. Splněno,natrénováno, netřeba již dále. Nic mu nezazlývám, naopak to chápu. Určitě hrál dnes Monfils skvěle, jako již dlouho hrát nebude, ale kdyby to byl zápas na AO, tak by to dopadlo pravděpodobně jinak. Prostě i Rafa ( a to již min. 2 roky zpátky ) má jiné mentální nasazení na turnaji před GS a na vlastním GS.
Reagovat
smazaný uživatel
Inak,tiez som si spomenul na Queens :)Rafa mi dnes prisiel s o nieco mensim leskom,nez obvykle..Ale vyhrat urcite,chcel..Tie hecovacky tomu nasvedcovali..Na druhu stranu,je to 250 turnaj,tyzden pred GS..Tieto turnaje su celkovo najhorsie na tipovanie,kedze prichadza relativne casto k prekvapeniam zapricinenym zrejme aj kalkulovanim tenistov..+ Mimochodom,nevies kedy bude zreb?predpokladam,ze skor ako piatok nebude..
Reagovat
tito
To fakt nevím ...:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Moc se na zítřejší finále těším,protože Gael a Jo jsou mí dva nejoblíbenější hráči na okruhu a ještě jsem je spolu nikdy hrát neviděla. Myslím si, že to bude skvělý tenis a taky i show:)
Reagovat
Pe3k
Gael je sympaťák a má velký potenciál, snad bude brzy v top 10.
Kdy naposled Nadal něco vyhrál? Už si ani nepamatuji...
HIGHLIGHTS
http://www.youtube.com/watch?v=43G1orcGliA&feature=g-all-u&context=G2471eb5FAAAAAAAAAAA
Reagovat
smazaný uživatel
Naposledy snad RG asi ne? Teda, pokdu nepočítáš DC.
Reagovat
smazaný uživatel
6:1, 7:5.
Reagovat
tito
:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jsem to včera zakřiknul s tou kritikou Monfilse, dneska mi přesně ukázal, že na to má. Jenže takhle má hrát pořád a byl by pravidelěn v top 10, nebbo spíše i daleko výš. Po zápase s Djokoviče, tuším, že v Montrealu to bylo, jsem ho kritizoval za to, že neumí vůbec přitlačit z bekhendu, že když útočí, tak jedině z forhendu. Dneska mi ukázal opak, fakt skvělý zápas především z bekhendu, který byl většinou jeho slabším úderem.
Reagovat
darek.vrana
Kdyby všichni hráli pořád na vrcholu svých možností, tak by v top 10 podle některých bylo aspoň 50 lidí:)
Reagovat
smazaný uživatel
Nemyslím úplně na vrcholu, ale aspoň kdyby hrál z poloviny jak dneska, tak nemá problémy s hráči jako Becker. Tohle byl prostě perfektní výkno a troufám si tvrdit, že nejlepší, jaký jsme od Monfilse mohli vidět za dlouhou dobu.
Reagovat
Berny
No musim uznat ze Monfils hral dneska hodne dobre, Rafa nehral zle, ale dulezite micky urval Gael. Jinak na TOP 10 má asi tolik jako dalsich 10-20 jinych hracu, dokud pravidelne nebude porazet ty pod sebou tak na vyssi pozici nez cca 15.misto nema, F.Lopez, Kohlsreiber, Wawrinka, Gasquet, Dolgopolov, Almagro, Cilic, Troicki, Mayer, Verdasco, Melzer hraji jeho ligu.. pouze 4 hraci pravidelne porazeji výše uvedene tenisty.. a proto pouze 4 tenisti vyhravaji velke turnaje:)
Reagovat
Berny
Gaela mam vcelku rad, je fajn ze obcas nejaky hrac je z jineho testa nez vážné tvare Roger, Rafa, Berdych atd.. ale bohuzel jeho hra je z dlouhodobeho hlediska pouze na to 10-20 misto. Obcas se nekdo vyhaze, obcas to tam Gaelovi pada jak dnes, a obcas ho porazi kdokoliv.. Monfils patri do kategorie - ,,ano potrapim a obcas porazim TOP 4, ale dalsi match prohraju s 50.hracem " Podobny hrac jak Simon ten dokaze vydepsat kohokoliv ale jistotu v utoceni nema.. a to je problem..
Reagovat
VlS
Pánové, sdílím Váš názor, taky jsou mi k pousmání neustálé výkřiky, že ten či onen má nebo nemá někde v žebříčku být, ale nikdo zatím nevymyslel objektivnější metodu měření dlouhodobé výkonnosti, než právě stávající žebříček je.
Nikde není napsáno, že v Gaelovi (JWT) nechytí saze a nebudou na vrcholu žebříčku podobně, jako loni předvedl Nole, ale nikde ani není napsáno, že se tak stane. Současný systém rankingu tlumí jednotlivý výsledek - ať kladný nebo záporný - a sleduje s vysokou mírou objektivity komplexní výsledek hráčů za plovoucích 12 měsíců. Holt někteří borci si myslí, že to dokážou ohodnotit líp bez faktů, na základě svých sympatií (antipatií).
Reagovat
Berny
JJ souhlas soucasny zpusob hodnoceni vykonosti je velice objektivni a o tom si spousta jinych sportu muze nechat zdat, to se mi na tenise libi. Hrajes spatne letis dolu, hrajes dobre letis nahoru, ve fotbale(a jinde samo) hrajes spatne 2 roky, mas ale smlouvu penizky v kapse mas, kdyz si zraneny penizky v kapse mas, kdyz mas dobre spoluhrace taky hrajes a penizky v kapse mas, toto je na tenisa a atletice nejlepsi.. musis si to vybojovat a taky neustale vysokou urovni kvality hry obhajovat sve postaveni..jinak letis.. urcite by nebylo od veci treba zebricek ne za min. 52 tydnu ale treba za 30 tydnu.. Rafa by to mel pak od ledna - dubna mnohem tezsi, naopak Murray by to mel tezsi pred halovou sezonou
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist