Monika Selešová zítra oslaví čtyřicátiny

1. 12. 2013, 13:37
Aktuality 9
V severosrbském Novém Sadě přišla 2. prosince 1973 v rodině karikaturisty Károlyho Seleše na svět dcera Monika. Tenisovou raketu vzala pořádně do ruky ještě než začala chodit do školy a první turnaj vyhrála v devíti letech.
Profily hráčů
Monika Selešová

Prvním Moničiným trenérem byl otec, který jí maloval vtipné obrázky, jen aby dceři usnadnil dlouhé hodiny na kurtech. A také stál za zrodem Moničina typického herního projevu - obouručného bekhendu i forhendu.

Říká se, že Monice Selešové na cestě k úspěchu pomohl další slavný rodák z Nového Sadu, zpěvák Djordje Balašević, který mladé naději poskytl na trénování vlastní tenisový kurt.

Důležitější pro kariéru Moniky Selešové bylo ale vítězství na juniorském turnaji na Floridě v roce 1985, díky němuž si mladé Jugoslávky všiml uznávaný trenér Nick Bollettieri. Na jeho tenisové akademii strávila dva roky a koncem 80. let vstoupila do světa profesionálního tenisu. První grandslamový turnaj vyhrála v roce 1990 a o rok později se stala světovou jedničkou. Na tenisovém trůnu vydržela celé dva roky, než ji 30. dubna 1993 pobodal na turnaji v Hamburku fanatický fanoušek Steffi Grafové z Německa.

Z útoku, který zanechal jen drobnou fyzickou ranku, ale o to horší psychické následky, se Selešová nikdy docela nevzpamatovala. Na kurty se po dvou letech vrátila, dokonce vyhrála Australian Open, bývalá jistota ale byla pryč. V roce 2003 odehrála poslední turnaj a o pět let později ohlásila oficiálně konec kariéry.

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zdravím,
Měl bych na vás prosbu. Potřeboval bych nějaké statistické údaje např. Rychlost es Sereny Williams na nějakém turnaji, nebo něco tomuto podobného. Existují tyto statistiky někde na netu ?? Kdyby někdo věděl prosím hoďte mi sem link. Díky
Reagovat
tommr
a to hned dvakrát. Nejdřív jí napad ten pomatenec a dopomoh tak vlastně Grafový k postu jedničky a několika GS, který by nejspíš nezískala kdyby nebyla Selešová pobodaná. A korunu tomu pak dal německej soud, kterej toho útočníka vůbec nepotrestal. Tenkrát jsem ztratil i poslední zbytky iluzí o justičním systému v tzv. vyspělejch státech ... :(
Reagovat
smazaný uživatel
No ono je to trochu složitější. Soud toho útočníka neposlal do báně, ale, vzhledem k tomu, že šlo o psychicky nemocného člověka, mu nařídil ústavní léčbu. Smyslem vězení jsou dvě věci, jednak ochrana společnosti před lidmi páchajícími trestné činy, jednak, a to je neméně důležitá funkce, pokusit se ony lidi napravit. V našem konkrétním případě je zcela evidentní, že tuto druhou funkci by vězení splnit nemohlo, přičemž tu první celkem spolehlivě dokáže splnit i psychiatrická léčebna. Ačkoliv chápu tvé pohnutky a naprosto rozumím tomu, proč Monika Selešová po tomto incidentu odmítla jezdit do Německa, soud podle všeho rozhodl tak, jak měl a těžko to tedy nazývat křivdou..
Reagovat
smazaný uživatel
Monika nebyla moje oblíbená hráčka, ona vlastně začala s hlasitými projevy při hře, ale je mi líto, co se jí stalo, chápu, že někdo tím může být poznamenaný celý život.
Reagovat
smazaný uživatel
byla to studena sprcha pro vsechny - kurty prestaly byt bezpecne. Jiste, nestastny utok blazna, ale jestlize "Svet po 11. zari uz nikdy nebude jako driv", tak ten tenisovy se zmenil 30. dubna...
Reagovat
Titan
On je trochu rozdíl, když jde pomatený člověk s rybičkou na tenistku a když si tajné služby myslí, že bourat baráky jim otevře cestu k osvobozování suverénních států...
Reagovat
smazaný uživatel
Jedna dneska prožívá radost, druhá smutek... Zemřel pán Graff.
Reagovat
smazaný uživatel
:-) nesrovnavam, vsimam si mezniku, pamatuju dobu, kdy necihala na kurtech ochranka a turnaje byly svatky tenisu.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Vypadá lépe než zamlada... zraje jako víno :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist