Moya: U modré zůstaneme, ale naslouchat hráčům a poučit z chyb se musíme

11. 5. 2012, 10:30
Aktuality 18
Bývalý vítěz French Open Carlos Moya, který je současným asistentem ředitele turnaje v Madridu a vedoucím komunikace s hráči říká, že pořadatelé vytrvale řeší problémy s kluzkostí modré antuky, její barvu ale měnit nebudou. Musíme naslouchat hráčům a poučit se z chyb, uvědomuje si Moya.
Carlos Moya

"Náš cíl byl dosažen. Podařilo se zvýšit viditelnost míčku pro diváka v televizi. Pohled na kurt je hezký, téměř každému se líbí," pochvaluje si bývalý nejlepší hráč světa Carlos Moya změnu barvy z červené na modrou antuku. 

Pro tu se organizátoři turnaje Masters 1000 v Madridu rozhodli z důvodu zvýšení viditelnosti míčku. Divák si nestěžuje, ovšem až na výjimky jsou velmi kritické reakce tenistů. Ti si stěžují především na to, že je povrch velmi kluzký a sami se musí mnohem více soustředit na koordinaci pohybu, aby nedošlo k pádu a následnému zranění. 

Nespokojení jsou Djokovič, který po svém prvním zápase doslova zuřil, stěžoval si Almagro, bez ohlasu nezůstala světová jednička Azarenková, nadšený z povrchu není Roger Federer a asi největším odpůrcem inovace je Rafael Nadal, který po porážce s Verdaskempohrozil, že pokud se povrch nezmění, příští rok se turnaje nezúčastní.

Moya se snaží situaci uklidnit alespoň svými sliby. "Problémy v pohybu jsou, protože je antuka více kluzká. Musíme zjistit, jestli je to chyba kurtů, nebo modré antuky. Byl tam problém s podkladem, na kterém materiál nedržel, ale nemyslím si, že by to bylo na základě té modré barvy...," říká pětatřicetiletý Španěl. 

"Pokud je cílem turnaje být nejlepším, potřebujete se poučit z chyb a naslouchat hráčům. Když si stěžuje jeden nebo dva, nic se neděje, ale pokud je to většina, tak musíme naslouchat. Náš tým na zlepšení povrchu pracuje ve dne v noci. Musíme se poučit z chyb, nemůžeme zavřít oči a myslet si, že je vše perfektní, protože tomu tak není. Slibujeme, že na tom pracujeme, jak je to jenom možné," dodal rodák z Mallorky, mimochodem velký kamarád odpůrce modré antuky Rafaela Nadala.

Hráčům v Madridu mimo jiné vadí také často nevyzpytatelné odskoky míčku a nevhodné načasování turnaje. 14 dní po skončení madridského podniku začíná French Open, které se koná - a zajisté i v budoucnosti konat bude - na tradiční antuce červené.

Nicméně ředitel turnaje Ion Tiriac si z kritiky těžkou hlavu nedělá a naopak už vymýšlí další novinky. Za rok by chtěl hrát i s novými - flueruskujícími míčky.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
smazaný uživatel
No Moyo, myslim ze tohle je vrchol amaterismu. Nevime kde je chyba, jestli v barve, nebo podkladu... vlastne nevime vubec nic a nikdo na tom nidky nehral a proto jsme to nasadili na turnaj 1000 at vyzkousime co z toho bude. Ta uroven tenisu je uboha, ti hraci jsou uplne bezmocni kdyz maji zmenit pohyb, nebo se z rohu kurtu vratit na stred. Hlavne ze je spokojenej dedek Tiriacá se zelenym zakalem, ze je pekne videt micek, ktery napriste bude blikat a svetelkovat.
Reagovat
smazaný uživatel
DelPotro s přehledem, Berdych bude hotov za chvilku. Jim dvoum přesně ta antuka vyhovuje. Jsem jejich fanda a moc se mi letos líbí jejich výkonnost. Škoda že v SF pujdou proti sobě. Kdyby šel Delpo na Noleho a Tomáš na Rogera, bylo by to alespoň pro mě atraktivnější ale i tak jsem zvědav co nám tihle forhandový hromotluci ve vzájemném duelu předvedou. Lehce favorizuji Delpa ale čekám třísetový boj.
Reagovat
smazaný uživatel
lehce favorizuji Berdu, v jejich statickych pretlacovankach muze v pohode drzet krok a zapracoval na pohybu, coz se mu na DelPa muze hodit, povazuju ho dneska za sviznejsiho hrace - z techto dvou. :-)
A hezky, gratulace Berdovi, Nando nic moc....
Reagovat
duhove_hovinko
Je vidno, že Delpo si žádnou hlavu z "nové" antuky žádnou hlavu nedělá.
A nevíte? Už proti ní měl nějaký komentář Ferrer???
Reagovat
Madrileno
Jasne, ze Delpo si z nove antuky hlavu nedela. Protoze se pri hre moc nehybe, vite, pane Hovinko :-)
Reagovat
duhove_hovinko
:-) Milý pane Madrileno, to vím. Taky v mém příspěvku nebyla ani zmínka o jeho pohybu. Mě zajímá Ferrer. Jsem pro modrou antuku, ale pořadatelé to zhnojili. Měli ji připravit na 100%, a ne ladit nedostatky během a hlavně po turnaji. Čas na to měli, tímhle spíš modrou zazdili, což je dle mého škoda. Možná, kdyby si na ní předem zahrál "tiskový mluvčí" Moya, tak mohli start o rok odložit a nepos..t to.
Reagovat
Fandina
Já myslím, že si to zahrál nejen Moya, ale kde kdo. Testovali to tři roky. Rychlost a kluzkost určitě znali. A to že budou protesty taky. Když dnes prohlašují, že je třeba něco změnit, je to reakce, ústupek na protesty hráčů. S tím také museli počítat. Důležité je, aby se nekomu nic nestalo, nedošlo k újmě na zdraví a bezpečnosti hráčů. To je potřeba pohlídat a dávat na to pozor. Jinak je to novinka a je potřeba to tak brát. Divácky je to atraktivní a nejdůležitější je aby hráči nebyli zraněni. Jinak je vše v pořádku.
Reagovat
duhove_hovinko
S tím Moyou to bylo myšleno s nadsázkou.
Reagovat
Madrileno
v techto bodech s vami naprosto souhlasim. A jako Nadalovec i dodam, prohra Rafy byla z vlastni blbosti. Mutua turnaj byl modrou antukou zprasen, znam Madrid velmi dobre a rozhodne to neni mesto experimentu, je to tradicni konzervativni mesto s cervenou antukou / nadsazka. Uz drivejsi snahy delat Madrid svetovym pusobily prinejmensim bizarne, viz modelky misto sberacu micku.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty máš taky dost. Madrid je prý "tradicni konzervativni mesto s cervenou antukou". A jak dlouho se tam velký antukový turnaj hraje? Desítky let?
Reagovat
Pesek12
Jako obvykle kecy na matení a udobření veřejnosti a hráčů. Jeho slova "Byl tam problém s podkladem, na kterém materiál nedržel, ale nemyslím si, že by to bylo na základě té modré barvy..." je do nebe volající pitomost. Neměli snad dostatek času, aby kurty připravili a řádně otestovali? Je neuvěřitelné i jejich předchozí tvrzení před turnajem, že kromě barvy by neměl být rozdíl mezi modrou a klasickou antukou. To si to dříve nemohli otestovat modrou antuku na nějaké exhibici nebo pozvat pár profesionálních hráčů na otestování? Tento turnaj má sloužit jako předposlední příprava před RG (14 dní) a že to takhle znechutí domácímu hráči Nadalovi je trestuhodná arogance majitelů turnaje. Nadal jako "král antuky" si podle mě takové chování opravdu nezaslouží.
Reagovat
smazaný uživatel
Nesouhlasím. Madrid není příprava před RG (ještě následuje Řím, což je nejklasičtější antuka z klasických). Antukových turnajů je habaděj, tak nechápu, proč je takový rozruch kolem toho, když se to někdo pokusí oživit. Osobně si myslím, že je antukařin příliš, osobně bych je omezil ve prospěch trávy. Taky nechápu, jak je možné, že třeba Federer je schopný hrát na "kluzkém" povrchu proti Raonicovi servis-volej, zatímco Rafovi to klouže.
Reagovat
Pesek12
Nenapsal jsem poslední příprava před RG, ale předposlední (Řím je poslední). A více travnatých turnajů - to snad nemyslíte vážně - drahá a problematická údržba kurtů (kromě samotné výstavby), omezený počet zápasů, atd. Proč asi na AO přešli organizátoři na tvrdý povrch a to měli v Austrálii trávu hodně rádi. Taky je dobré vycházet z tenisového prostředí - kolik je na světě celkově antukových dvorců pro "normální hráče" a tento poměr promítnout do špičkových turnajů. Nikdo nebude hrát na trávě před RG a po něm je hrozně krátká doba na těch pár přípravných travnatých turnajů. A po Wimbledonu na trávu už nikoho nedostanete.
Reagovat
dadaft
rozumná řeč od Carlose, podle mě.
rozhodli se vybudovat něčím výjimečný turnaj - - - aby se jednou říkalo: "začíná madridská modrá antuka, tak to se těším..."
***
hráči by jim měli dát šanci, aby to vychytali. trucování jak v mateřské školce neřeší nic.
Reagovat
Carlos_Moya
Carlosovi ještě zdaleka není pětačtyřicet let:-)
Reagovat
LubosZabloudil
Díky :)
Reagovat
Stan_Borowitz
To jste měl nechat, až ten článek bude někdo číst za deset let, bude zase remcat, že už Moyovi dávno není pětatřicet. Nedá se prostě zavděčit všem ...
Reagovat
smazaný uživatel
Stejnak pár hráču odejde jak řekl R Nadal na modré antuce uplně jiny tenis než na červena a u sposty hráču to rozladí antukovou sezonu...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist